Θεματα

Πώς πίνουν τον καφέ τους οι Αθηναίοι;

Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 929
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kαφές: Fun facts, οι τάσεις, τα στέκια και το κόστος του σήμερα

Είναι η πιο ζεστή συντροφιά τον χειμώνα και η πιο δροσερή το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς. Με έναν καφέ στο χέρι, χαλαρώνουμε στο μπαλκόνι, διασχίζουμε τον δρόμο, συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά, μαζευόμαστε με την παρέα στις πλατείες και στα πάρκα, βουλιάζουμε στους άνετους καναπέδες, ρουφάμε γουλιά και χαμογελάμε λίγο παραπάνω αν ο μπαρίστα τον πέτυχε. Αποτελεί την τέλεια αφορμή για κοινωνικοποίηση, είναι αγχολυτική ιεροτελεστία, προσφέρει boost ενέργειας και πάρα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τη γεύση και τη μυρωδιά του ακαταμάχητη. Παρόλο που τιμή του συνεχώς αυξάνεται, δεν είναι να απορεί κανείς για τους λόγους που τον αγαπάμε, που τρέχουμε να διαβάσουμε κάθε σχετική έρευνα και παρακολουθούμε όλα τα νέα trends γύρω απ’ αυτόν. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις τελευταίες τάσεις για όσους θέλουν να αποκαλούνται πραγματικοί λάτρεις του καφέ.

Microroasteries

Tα τελευταία χρόνια, τα microroasteries βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων μεταξύ των coffee lovers. Κι αν σε κάθε γειτονιά του κέντρου της Αθήνας έβρισκες coffee shops που ειδικεύονταν στο «specialty», τώρα βρίσκεις μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν καφέ αφού προμηθευτούν και ψήσουν οι ίδιοι τους πιο εκλεκτούς κόκκους καφέ απ’ όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το The Roosters (Ίωνος Δραγούμη 58).

Καφές σε κουτάκι αναψυκτικού ή σε μπουκάλι

Ο cold brew κανονικά σερβίρεται µε πολλά παγάκια σε κοντό ποτήρι. Πλέον όμως οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι πειραματίζονται λίγο παραπάνω και προσφέρουν τον καφέ εμφιαλωμένο, σε κουτάκι αναψυκτικού ή σε γυάλινο μπουκάλι που παίρνεις κατευθείαν από το ψυγείο για να καταναλώσεις επιτόπου στον δρόμο ή στο σπίτι σε δεύτερο χρόνο, καθώς τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής τούς 2 μήνες. Το πρωτοδοκιμάσαμε στο Lot51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β) αλλά μας εντυπωσίασε και η νέα σειρά της Lavazza, Ready to Drink, που δίνει την επιλογή σε Caffè Latte που έχει πλούσια, απαλή υφή και ισορροπία ανάμεσα στις νότες γάλακτος και τις πινελιές καφέ, ο Cappuccino με τη βελούδινη, κρεμώδη υφή έχει αρώματα από νότες σοκολάτας και καφέ και σε κάθε γουλιά και ο Espresso & Milk δίνει το ιδανικό boost ενέργειας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. 

© Wade Austin Ellis/ Unsplash

Εναλλακτικά γάλατα

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ένας vegan ή κάποιος με δυσανεξία στη λακτόζη θα ζητούσε καπουτσίνο σε μια τυχαία καφετέρια και δεν θα ήξεραν πώς να τον εξυπηρετήσουν. Πέρα από το γάλα βρώμης, σόγιας και αμυγδάλου, τα σύγχρονα καφέ επενδύουν σε γάλα από πρωτεΐνη αρακά, που έχει την ιδιότητα να δημιουργεί βελούδινη κρέμα στους latte.

Κεραμικό κουπάκι

Για κάποιους η επιλογή ενός χειροποίητου, μοναδικού σκεύους αντί για τα τυποποιημένα φλιτζάνια μαζικής παραγωγής είναι θέμα αισθητικής. Για άλλους πάλι, η επιλογή της κεραμικής κούπας έρχεται έπειτα από μελέτη, ώστε το βάρος, το σχήμα και το πάχος του χείλους να παίξουν τον δικό τους ρόλο στη θερμοκρασία και την εμπειρία της γεύσης. Κάποια coffee shops, μάλιστα, διαθέτουν προς πώληση τα μοναδικά, handmade σκεύη στα οποία σερβίρουν τον καφέ.

© Xyzcharlize / uUnsplash

Τα σωστά coffee pairings

Tα κατεψυγμένα κρουασάν και τα μπαγιάτικα συσκευασμένα μπισκοτάκια κανέλας δεν έχουν θέση στα σύγχρονα αθηναϊκά coffee shops. Αντίθετα, οι παρασκευές με προζύμι αργής ωρίμανσης που φουρνίζονται καθημερινά από χέρια έμπειρου baker απέκτησαν γρήγορα φανατικούς οπαδούς. Κάποια καφέ, μάλιστα όπως το Motiv (Φορμίωνος 42, Παγκράτι), έχουν δημιουργήσει δικό τους παρασκευαστήριο, προκειμένου να ανανεώνουν τακτικά τη βιτρίνα τροφίμων τους με babkas, cinnamon rolls, cardamom buns, banana breads και υγιεινά cookies.

© Diliara Garifullina / Unsplash

Η επέλαση του matcha και του pumpkin latte

Το matcha latte μπορεί να έχει φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά του κόσμου εδώ και χρόνια, όμως τώρα αποκτά και το δικό του κοινό στην Αθήνα. Και μπορεί η γεύση του να μη θυμίζει καφέ –παρόλο που περιέχει καφεΐνη, όπως κάθε τσάι–, αλλά είναι τα specialty coffee shops που το προωθούν ως ρόφημα και το αναδεικνύουν. Η παρασκευή του άλλωστε δεν διαφέρει και πολύ από αυτή ενός ζεστού cappuccino ή ενός κρύου latte. Από την άλλη, το pumpkin latte, καφές latte με κολοκύθα και μπαχαρικά, έχει πλέον τους δικούς του φανατικούς οπαδούς σε όλη την Αθήνα. Η αρχή έγινε από τα Starbucks, που μας το σύστησε σε ζεστή ή κρύα εκδοχή και με διάφορες παραλλαγές.

© Alana Harris / Unsplash

Tα concept stores

Πολλά είναι τα concept stores στην Αθήνα που παντρεύουν τον καφέ με το clothing, το design, τα φυτά, τα βιβλία, ακόμα και τα κατοικίδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Εre (Ερεχθείου 30), που συνδυάζει τον καφέ με τα ψώνια διακοσμητικών εσωτερικού χώρου, από κεραμικά σκεύη μέχρι ξύλινα παιχνίδια. Το Minu (Σαρρή 50, Ψυρρή) προσφέρει βιολογικό καφέ, φυτά εσωτερικού χώρου και παχύφυτα. Το The Makers Athens (Πραξιτέλους 37) προσφέρει brunch με ρούχα, t-shirts, ποδιές εργασίας και στο Ζάτοπεκ μαζί με τον καφέ δανείζεσαι βιβλίο για επιτόπου ανάγνωση ή το αγοράζεις. Σχετικά πρόσφατα, οι Αθηναίοι φαίνεται να ξεχωρίζουν το Ris του Παγκρατίου (Ερατοσθένους 27), pet boutique στην οποία μπορείς να πιεις καφέ ενώ την ίδια ώρα το κατοικίδιό σου απολαμβάνει χειροποίητες λιχουδιές. Στο Cat Café (Nηλέως 54, Θησείο) απολαμβάνεις τον καφέ σου με συντροφιά από δεκάδες γάτες που διαμένουν εκεί, ενώ μπορείς και να τις υιοθετήσεις.

Φεστιβάλ καφέ

Βaristi, άτομα κάθε ηλικίας, προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρείες καφέ παρελαύνουν στο φεστιβάλ του καφέ στην Τεχνόπολη, που πλέον έχει γίνει θεσμός, αποδεικνύοντας την αγάπη του κόσμου για τον καφέ. Φέτος θα διεξαχθεί 28-30 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχουν συνολικά 120 premium coffee brands και microroasteries, με στόχο να προωθηθεί στο έπακρο η κουλτούρα του καφέ και οι επαγγελματίες να παρουσιάσουν τη φιλοσοφία και το προϊόν τους σε ανθρώπους του χώρου αλλά και σε απλούς καταναλωτές.

Kαφές eco-friendly

Όλο και περισσότερα είναι τα café που –στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος– προωθούν πράσινες και zero waste πρακτικές, έχοντας αντικαταστήσει τα πλαστικά μέρη και καλαμάκια προ πολλού από τα ποτήρια του take away και προτείνοντας θερμός και επαναχρησιμοποιούμενες κούπες, κάτι που ο καταναλωτής φαίνεται να επιδοκιμάζει αρκετά. Μικρά brands αλλά και κατεξοχήν εταιρείες του κλάδου όπως η Nescafe, επενδύουν σε νέες, eco friendly συσκευασίες.

Explainer: Γιατί αυξάνεται η τιμή του καφέ

Όσο περισσότερο αγαπάμε τον καφέ, τόσο περισσότερο αυτός ακριβαίνει. Η άνοδος της τιμής του αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες. Γεωπολιτικούς, όπως η συμφόρηση λιμανιών σε πολλές χώρες και οι διακοπές στην κυκλοφορία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κλιματικούς, όπως η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία στη Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, οικονομικούς, που σχετίζονται με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος σε διεθνές επίπεδο. Η ποικιλία Arabica θεωρείται ανώτερης ποιότητας με σταθερή ζήτηση, αλλά τελευταία καταγράφεται αύξηση στις διεθνείς τιμές της ποικιλίας Robusta, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή στιγμιαίων καφέδων, λόγω έλλειψης. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση στην Arabica, με τους κόκκους της να ξεπερνούν τα 2,68 δολάρια ΗΠΑ ανά λίβρα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η άνοδος αυτή οδηγεί τις διεθνείς τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και μάλιστα ξεπερνούν το 40%.