Θεματα

Πόρος, Κύθνος, Χαλκίδα: 3 κοντινοί προορισμοί για τα σαββατοκύριακα του Σεπτέμβρη

Οι μικρές διακοπές έχουν τη χάρη τους και ο χειμώνας αργεί

Ελένη Ψυχούλη
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόρος, Κύθνος και Χαλκίδα έχουν πολλές ομορφιές που μπορείς να χαρείς σε ένα Σαββατοκύριακο

Ο Σεπτέμβρης είναι το δεύτερο, το κρυφό, το έσχατο καλοκαίρι. Ο ιδανικός μήνας να πάρεις μια τελευταία γεύση από νησί και θάλασσα πριν κατέβουν οριστικά τα ρολά του χειμώνα. Οι αποδράσεις του Σεπτέμβρη έχουν το δικό τους παράδοξο που δεν αποτυπώνεται με αριθμούς: δυο μέρες μόνο στο οποιοδήποτε «αλλού» εκτός πόλης, είναι ικανές να αφήσουν στην ψυχολογία σου το αποτύπωμα του ταξιδιού, ο χρόνος διαστέλλεται, το ΣΚ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο Σεπτέμβρης είναι καλοκαίρι αλλά ένα καλοκαίρι με πλάγιο φως, χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς τον πανικό και την τουριστική κοσμοχαλασιά, με χαμηλότερες τιμές. Τον Σεπτέμβρη η παραλία είναι μόνο δική σου, το νησί στα πόδια σου, η παντός είδους εξυπηρέτηση δεν τρέχει πανικόβλητη, η κάθε ταβέρνα ξαναβρίσκει τη γεύση που δεν μπορούσε να σου μαγειρέψει κάτω από την πίεση της χάι σίζον. Επιπλέον, το Σεπτεμβριανό ΣΚ μπορεί να σε ταξιδέψει ελαφρά, με ένα σακίδιο στον ώμο και ένα ζευγάρι αθλητικά. Στην πόρτα της πρωτεύουσας, ξεκινά η θάλασσα!

Κοντινές εκδρομές σε Πόρο, Κύθνο και Χαλκίδα

Ο Πόρος

Φωτογραφία: Job Neeleman/ Unsplash

Όταν οι Σπέτσες και η Ύδρα σου κρατούν μια σνομπ απόσταση αν δεν είσαι απόγονος των Γλίξμπουργκ, ο Πόρος επιλέγει το πιο  low προφίλ του Αργοσαρωνικού. Την παλιά αρχοντιά του που λάτρεψε ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Σεφέρης, ο Χένρυ Μίλερ, ο Σαγκάλ, ο Όθωνας και η Αμαλία, δεν χρειάζεται να τη διαλαλήσει. Η παλιά αριστοκρατία δεν κάνει ποτέ φασαρία αλλά δεν κρύβεται κιόλας. Ίδια αύρα, αυτή που μας μετέφερε η Βουγιουκλάκη στην «Αλίκη στο ναυτικό», μια επιστροφή στην Ελλάδα του ’60 και ένα νησί χωρισμένο σε δυο στρατόπεδα: Την πλευρά Ασκέλι και την πλευρά Νεώριο. Οι ψαγμένοι του λάιφ στάιλ θα σου τονίσουν ότι «όχι κουκλίτσα μου στο Ασκέλι, είναι φρίκη!» και θα σε προωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στα πεύκα του αστικού Νεωρίου. Η Χώρα, πάλι, μαζεύει όλες τις φυλές. Σε μια ώρα από την Αθήνα, μια παιχνιδιάρα ακτογραμμή με δαντελωτά στροφογυρίσματα, ένα στενό κανάλι να χωρίζει τα δυο νησάκια του, την πευκόφυτη Καλαβρία και την ολόλευκη Σφαιρία, απέναντι το Λεμονοδάσος και ο Γαλατάς. Νησί μικρό που περπατιέται από άκρη σε άκρη αλλά και με τόσα πολλά να δεις και να κάνεις, που δεν χωρούν σε ένα μόνο ΣΚ.

Αξίζουν στον Πόρο

*Να περπατήσεις όσο αντέχεις την πόλη του Πόρου, με τις τρεις συνοικίες, την Πούντα, την Μπρίνια και τον Μύλο. Όσο ανεβαίνεις η θέα γίνεται όλο και πιο μαγική στο γαλάζιο, το Λεμονοδάσος, στις πλαγιές των Αδερών, στο στενό μπογάζι του Πόρου. Αξίζει να φτάσεις ως το Προγυμναστήριο, την εξοχική κατοικία του Όθωνα.

*Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο.

*Το Ρολόι του 1927, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και μια μικρή ανηφορική διαδρομή από το λιμάνι. Η καλύτερη θέα για τα πιο σουξέ-ίνσταγκραμ, με φόντο το κυανόλευκο του Ρολογιού.

*Ένα πανέμορφο μονοπατάκι θα σε οδηγήσει στο ρομαντικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με την υπέροχη θέα. Ίσως η πιο όμορφη διαδρομή της πόλης, στην άκρη της συνοικίας του Μύλου.

*Το ηλιοβασίλεμα στο Μπούρτζι από το Κάστρο που έκτισε το 1827 ο Γερμανός αξιωματικός Ειντεκ. Μια από τις πιο ρομαντικές βαρκάδες. Αν είσαι δεινός κολυμβητής, το φτάνεις και με κρόουλ.

Φωτογραφία: Ernests Vaga/ Unsplash

* Η θέα από τον ναό του Ποσειδώνα και το γειτονικό άρτια διατηρημένο παλιό αλώνι. Αξίζει να κάνεις τη διαδρομή των 8 χλμ. με τα πόδια, μέσα από το πευκοδάσος.

*Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής αξίζει για τη θαλασσινή του θέα, για τη διαδρομή ως εκεί αλλά και για το "Μελίστακτο" ακριβώς μπροστά στην είσοδό του.

Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Ποριώτισσα θα σε ξεναγήσει στο παρελθόν του Πόρου μέσα από δυο κουκλίστικα δωμάτια που καταφέρνουν να χωρέσουν όλη την παράδοση του νησιού, την ψυχή των παλιών πραγμάτων μιας άλλης ζωής.

Ρώσικος Ναύσταθμος είναι το μαγικότερο σημείο του νησιού. Μετά τη βουτιά, κεφτεδάκια μαμαδίσια, σαλάτες και υπέροχες ομελέτες στην καντίνα με την όμορφη θέα.

*Ευκαιρία να μάθεις σκι στο Passage, που είναι μια από τις διασημότερες σχολές της Ευρώπης. Αν δεν είσαι του σπορ, έρχεσαι για καφέ με θέα στα θεαματικότερα σλάλομ και τα κορμιά των πρωταθλητών. (Μεγάλο Νεώριο, 2298 042540)

*Το μπάνιο στο ρομαντικό Λιμανάκι της Αγάπης με τα καταπράσινα νερά.

Πού θα φας τα νοστιμότερα στον Πόρο

Φωτογραφία: Ταβέρνα Παράδεισος, Πόρος

*Το οικογενειακό κρεοπωλείο προμηθεύει σπαλομπριζόλες, εξαιρετικό συκώτι, σταυλίσιες και t-bone. Λουκάνικο, αρνί της σούβλας και αρκετά μαγειρευτά, σουτζουκάκια και λαδερά. Οικογενειακή υπόθεση που απασχολεί μερικά από τα 9 παιδιά του Δημήτρη (22980 23709).

*Η καντίνα των beach boys του γειτονικού Passage: γεμιστά, «καλογεράκι» φρέσκο ψάρι και στραπατσάδα στην αυλή των θαυμάτων του Μουρτζούκου (22980 23924). Κλασική αξία με ιστορία από το 1939.

*Κρυφό μυστικό, κάτω από τα πλατάνια της Ζωοδόχου Πηγής. Ο Μελέτης και η Νεκταρία στο Μελίστακτο (6972601190) φτιάχνουν τα δικά τους γλυκά, γαλακτομπούρεκο, ραβανί, λέμον πάι, σπιτική βυσσινάδα και λεμονάδα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού αλλά και ουζάκια με μεζέ ντόπια τυριά, τυρόπιτα ταψιού, σουβλάκι και ομελέτες.

*Μεσημεριανή τσιπουροσύναξη, στον Καραβόλο (2298026158): σουπιά με το μελάνι της στα κάρβουνα, ωραία τηγανητή πατάτα, ψαράκι αλλά και χοχλιούς στιφάδο, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και μαγειρευτά

Φωτογραφία: Primasera, Πόρος

Primasera (2298023080) είναι η κοσμική ψαροταβέρνα της Πούντας. Ντόπιο ψάρι, σπιτική λακέρδα, καρπάτσο ξιφία, φρέσκα όστρακα, θαλασσινές μακαρονάδες, ωραίο τηγανητό κολοκυθάκι, λευκή ταραμοσαλάτα και ψητά κρεατικά για τους αντιφρονούντες.

*Στα Φούσα, ο Παράδεισος (22980 23419), μέσα στα αμπέλια, τις λεμονιές και τις ροδιές φάτσα στον Σαρωνικό, είναι το σπιτικό μιας οικογένειας που ό,τι μαγειρεύει το παράγει στον κήπο της. Αγριοκούνελο, κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι, προβατίνα, ντόπιο αρνάκι, κοντοσούβλι και ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο.

Τι θα φέρεις πίσω από τον Πόρο;

Αμυγδαλωτά Πόρου από τον κλασικό Δάγκλη, μπακλαβά και λοιπά σιροπιαστά από το Γλύκισμα. Από το Οινοπωλείο Άμπελος, τη μπλε και την κόκκινη ρετσίνα, μια προσπάθεια αναβίωσης του τοπικού κρασιού σε μια νέα, σοφιστικέ βερσιόν.

Η Κύθνος

Μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα, η Κύθνος θα μπορούσε να είναι η ιδανική απόδραση του Σαββατοκύριακου, σε ένα νησί που σε διακτινίζει στην παλιά, άθικτη πραγματικότητα της Κυκλάδας, πριν ακόμη γνωρίσει την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό που πρώτα θα σε εντυπωσιάσει εδώ, είναι οι μοναδικές, διαφορετικές αναβαθμίδες που σκαρφαλώνουν στο ήρεμο τοπίο της, έργα τέχνης αλλά και στήριγμα της ζωής και της κάθε καλλιέργειας. Σαν βγεις στον πηγαιμό για την παραλία, θα μπερδευτείς, καθώς σε κάθε στροφή, σε κάθε βλέμμα θα σου αποκαλύπτεται και κάποιος γραφικός όρμος, με απάνεμα νερά και ψιλή άμμο, σε ένα νησί με πάνω από 80 παραλίες. Δύσκολο να επιλέξεις την παραλία σου και άλλο τόσο, ποιο μονοπάτι θα περπατήσεις, αφού το νησί διαθέτει 13 καταπληκτικές διαδρομές, για όλα τα γούστα, που θα σου αποκαλύψουν μέσα από μαγικά τοπία τον αυθεντικό χαρακτήρα της Κυκλάδας. Να έρθεις όσο ακόμη προλαβαίνεις, αφού τα τελευταία χρόνια η Κύθνος εξελίσσεται στο επόμενο Κουφονήσι - μη σου πω και σε Μύκονο.

Αξίζουν στην Κύθνο

*Νεοκλασικά με κεραμοσκεπές, κατάλευκα σοκάκια με γραφικά μαγαζάκια, η Δρυοπίδα είναι μια πραγματική κυκλαδίτισσα κούκλα και απαραίτητη στάση στη διαδρομή που θα σε οδηγήσει σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, το Καταφύκι, που συνδέεται με την σημαντική μεταλλευτική ιστορία του νησιού.

*Η εντυπωσιακή «διπρόσωπη» παραλία της Κολόνας με τους δύο κόλπους. Αν έλειπαν και τα ντεσιμπέλ του beach bar, θα απολάμβανες περισσότερο την ινσταγκραμική θέα που σου προσφέρει στο μοναδικό τοπίο.

*Η επίσκεψη στα Λουτρά με το ιστορικό Υδροθεραπευτήριο του ΕρνέστουΤσίλερ, που αγαπούσαν ο Όθωνας και η Αμαλία. Στην άκρη της παραλίας, κολύμπι στο σημείο που συναντιέται το θαλασσινό με το ιαματικό νερό.

*Η επίσκεψη στο Κάστρο της Ωριάς με την αφ’ υψηλού, άγρια θέα στο πέλαγος. Εδώ ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που κατέστρεψε ο Μπαρμπαρόσα.

*Το Βρυόκαστρο, με το κατεστραμμένο Ιερό της Δήμητρας, ήτοι η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Τα ευρήματα μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακά, όμως, αυτή η αρχαία γραμμή στο χείλος του πελάγους έχει μια απίστευτη ενέργεια, σαν να αγγίζεις με τα μάτια όλη την ποίηση του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου μαζί. Κάτω ακριβώς, η παραλία Απόκρουση, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα σκιερά αρμυρίκια.

*Για να μην χαθείς στη μετάφραση της παραλίας, η Γαϊδουρόμαντρα έχει διάφανα νερά αλλά και κάμποσα σκαλάκια, ο Άγιος Σώστης έχει τον βυθό που θα ’θελες αν βουτάς με μάσκα, τα Ποτάμια και το Καβουροχέρι ταιριάζουν στους μοναχικούς, αν κάνεις καταδύσεις θα προτιμήσεις το Μανδράκι με τα υποθαλάσσια απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού, η Επισκοπή είναι οργανωμένη και μαζεύει λαό.

*Αν η Παναγιά της Τήνου σου πέφτει μακριά, εδώ θα βρεις την αντίστοιχη Παναγιά Κανάλα.

*Τα πιο συναρπαστικά τοπία θα τα απολαύσεις στη διαδρομή από τη Δρυοπίδα ως τον Άη Δημήτρη. Πάνω ακριβώς στην κορυφογραμμή του νησιού, θέα θάλασσα ολούθε, από αριστερά και από δεξιά.

Η γεύση της παράδοσης ζει στην Κύθνο

Κτηνοτροφία, καλλιέργειες και ένα ονομαστό μέλι, η Κύθνος τα έχει όλα: το κριθάρι της αγόραζε η ζυθοποιεία Fix και κάποτε ήταν τόσο άφθονο που έφτανε και για εξαγωγές. Πλούσια η ποικιλία και στα τυριά της, τυροβόλι, το ντόπιο κεφαλοτύρι, κοπανιστή που ωριμάζει μέσα σε κιούπι, αλμυρό, φρέσκο κατσικίσιο τυρί, ξινό για τις πίτες και τα σφουγγάτα. Το πιο χαρακτηριστικό της τυρί, όμως, είναι το τρίμμα ή τρίφτης ή ζυμωτό, ένα πικάντικο, υπόξινο, βουτυράτο, θριφτό τυρί, με ρίζες στην αρχαιότητα. Άφθονα και τα φρούτα του νησιού, με τα αχλάδια του να ξεχωρίζουν για τις πολλές διαφορετικές ποικιλίες τους: πράσινα μηλάπιδα, βουτυράτοι «μπέηδες», στρογγυλά «λουμπαρδιάτικα», φουσκούλες, άγρια γκορτζάκια. Σήμερα στην Κύθνο δεν θα βρεις οργανωμένο οινοποιείο αλλά αξίζει να δοκιμάσεις το κρασί της, που ήταν διάσημο στην αρχαιότητα, έστω και οικιακής παραγωγής. Οι ποικιλίες της πολλές, σασάλα, ψαροσύρικο, σιδερίτης, ασπράδι, ποταμίσι, σερφιώτικο, τσαμπάτος, ροδίτης, σαββατιανό: ένας πλούτος που περιμένει μια σοβαρή εκμετάλλευση. Προς το παρόν, δοκιμάζεις την ντόπια σούμα από απόσταγμα στροφυλιάς.

Φωτογραφία: Ταβέρνα Μηλάς, Κύθνος

Στην κουζίνα της, η Κύθνος λατρεύει τα ζυμάρια και τα μεταμορφώνει σε κρίθινες κουλούρες αρωματισμένες με γλυκάνισο, σε τακάκια (παξιμαδάκια) με μαστίχα και γλυκάνισο, φτιάχνει πιταρό, με ζύμη ψωμιού γεμιστή με τρίμμα, φτιάχνει πούλο, πάλι με ζύμη ψωμιού γεμιστή με  παστό χοιρινό που με το λίπος του νοστιμίζει το ζυμάρι και πασχαλιάτικα πιταρά με τυρί και άνηθο. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν μελιτίνια, κουκουλόπιτες με φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι και κανέλα, ζυμώνουν σπιτικό κριθαράκι, την πάστα, ζούπες (ταλιατέλες) και γλυκό αραντό, μια κρέμα με γάλα, αλεύρι και νερό, πασπαλισμένη με κανέλα. Τα σφουγγάτα (τυροκροκέτες) με φρέσκο τυρί είναι η αναμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του νησιού αλλά θα βρεις και ψάρι σαβόρι, καπαροσαλάτα με πατάτα, αμυγδαλωτά και θερμιώτικο παστέλι, το γλυκό του γάμου και της χαράς.

Πού θα φας τα νοστιμότερα της Κύθνου

Φωτογραφία: Ταβέρνα Μηλάς, Κύθνος

Δικά τους κρέατα και λαχανικά και τα πιο νόστιμα μαγειρευτά, κατσικάκι λεμονάτο, γίδα βραστή, μελωμένο ιμάμ, ρεβυθάδα, σφουγγάτο, κάπαρη μαγειρευτή και κολοκυθοκεφτέδες στον Κούτσικο, στα Λουτρά (22810 31185)

Η Πελέγρα (2821032322), στη Δρυοπίδα, μαγειρεύει την πιο σπιτική κουζίνα, βάζοντας στο επίκεντρο τα ντόπια προϊόντα: θερμιώτικο, βουτυράτο τρίμμα, παστίτσιο, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, σφουγγάτα αφράτα και αιθέρια.

Πλάι στο κύμα και τα αρμυρίκια, στην παραλία του Αγίου Δημητρίου, ο Μήλας (6945825813) είναι μια από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού: τον ξεχωρίζεις για τη ντόπια στραπατσάδα (φαϊ του κελιού), τα ολοτράγανα σφουγγάτα του, το θερμιώτικο τυρί, τα μαγειρευτά και τα ψητά του. Όλα εδώ είναι δικής τους παραγωγής: τα λαχανικά, τα κρέατα, τα τυριά, τα αβγά. Έκπληξη το γλυκό καρυδάκι στο τέλος.

Μαγευτική θαλασσινή θέα και σπιτική κουζίνα που τιμά τα ντόπια προϊόντα. Ρεβυθάδα και τραγανό σφουγγάτο στο Αρχιπέλαγος, στην Κανάλα (2281032380)

Αν ψάχνεις για φρέσκο ψαράκι, σωστά ψημένο ο άνθρωπός σου είναι ο κύριος Μανώλης στον Μέριχα. (Όστρια, 2281033017)

Θα φέρεις πίσω από την Κύθνο

Θερμιώτικο μέλι, παξιμαδάκια και κρίθινες κουλούρες, παστέλι και ξινό τυρί που ταιριάζει στα σφουγγάτα και όλα τα τυροπιτοειδή.

Η Χαλκίδα

Φωτογραφία: ilias Tsapaliaris/ Unsplash

Ούτε επαρχία, ούτε πρωτεύουσα, θα μπορούσε να είναι το έσχατο αθηναϊκό προάστειο. Το πολύ μια ώρα από την Αθήνα, αξίζει να κάνεις τη διαδρομή νύχτα με φεγγάρι, τότε που ο χρόνος μειώνεται στο μισό, να συναντήσεις φωτισμένο το φουτουριστικό, Mad Max σκηνικό του τσιμεντάδικου, βιομηχανική ποίηση μόλις περάσεις την Υψηλή Γέφυρα. «Εύριπο Άνθρωπο», η «Εύριπο διάνοια» έλεγαν οι αρχαίοι σαν ήθελαν να δικαιολογήσουν, μέσα από την ανάποδη, σεληνιασμένη ροή των νερών της πόλης τις απότομες ψυχολογικές μεταπτώσεις των κατοίκων της. Δεν ξέρω αν φταίει το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο του Ευρίπου, ωστόσο οι Χαλκιδαίοι, διαθέτουν τη γνώση της νερένιας ζωής. Κουλαριστοί και ποτέ αγχωμένοι βιώνουν όλο σχεδόν το χρόνο τη ζωή με μαγιό, πολλά σφηνάκια στις κοντινές παραλίας, τη ζωή μέσα από τρελές ιωδιούχες δόσεις πετροσωλήνων. Στη Χαλκίδα τα νερά σε ζαλίζουν, έτσι που σε γυροφέρνουν από παντού μέχρι να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Μια αίσθηση αιώνιας λιακάδας, με μεζέδες θαλασσινούς πλάι στο κύμα.

Αξίζουν στη Χαλκίδα

Φωτογραφία:Theo Maroulis/ Unsplash

*Με το πρώτο φως του πρωινού, να κάνεις μια στάση στο δρόμο για την Αρτάκη, και να βιώσεις το πρωτόγνωρο φαινόμενο της θάλασσας που μεταμορφώνεται σε στεριά μπροστά στα μάτια σου. Να δεις τα θαλασσοπούλια να ξεκουράζονται στις υγρές νησίδες που αφήνει πίσω της η παλίρροια, κάτω από το πρώτο ρόδινο φως της ημέρας.

*Να πας για μια βόλτα με άλογο στον Ιππικό Όμιλο, που δημιουργήθηκε το 1981, στην παλιά χωματερή του Ντερνεκίου. Ακόμη κι αν τα άλογα δεν είναι το φόρτε σου, η γύρω περιοχή είναι η ομορφότερη της χαλκιδαϊκής περιφέρειας. Τροπική βλάστηση, νερά, αμπέλια και ανάμεσά τους τα παλιά νεοκλασικά αργοτόσπιτα, στο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της περιοχής. 2221090101.

*Να πας για ένα ιαματικό λουτρό στα λουτρά των Γιάλτρων, της Αιδηψού, των Ηλίων που λειτουργούν από την αρχαιότητα. Πρόκειται για υπέρθερμες πηγές, πλούσιες σε διαλυμένα και ελεύθερα αέρια, υδροξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο.

*Να επισκεφτείς την Εστία Γνώσης και την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας που στεγάζονται στο Κόκκινο Σπίτι.  Ιδιαίτερα αν έχεις παιδί. Όλος ο κόσμος των επιστημών και η εξέλιξή τους στο χρόνο και κάθε είδους πληροφόρηση για τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (2221025230) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (2221029211), θα αναλάβουν να σε ξεναγήσουν στις ομορφιές της Δίρφης, το Πλατανόδασος, τη σπηλιά Βοϊδοκλέφτρα με τον προϊστορικό οικισμό και το φαράγγι της Αγάλης. Πεζοπορίες εύκολες, που δεν πρόκειται να τρομάξουν ακόμη και για τους πιο άμαθους.

*Να περπατήσεις στην Αγία Παρασκευή με την ομώνυμη παλαιοχριστιανική εκκλησία του 5ου αιώνα, αναζητώντας ότι ωραιότερο έχει απομείνει από την παλιά Χαλκίδα.

*Να περπατήσεις αναζητώντας ό,τι απόμεινε από την νεοκλασική ομορφιά της πόλης: το χαρακτηριστικό Κόκκινο Σπίτι του 1884, που χτίστηκε στη θέση κάποιου παλιού οθωμανικού τεκέ και το 1916 φιλοξένησε για έξι μήνες τον βασιλιά Πέτρο της Σερβίας. Το σπίτι των αγαλμάτων του 1891, όπου γεννήθηκε ο Νίκος Σκαλκώτας το 1904, το αρχοντικό της οδού Παίδων, το Δικαστικό Μέγαρο του 1906, δωρεά του Α. Συγγρού, το Δημαρχείο.

Φωτογραφία: Theo Maroulis/ Unsplash

*Να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο μοναδικό κομμάτι που απόμεινε από την κατεδάφιση του Ενετικού Κάστρου.

*Να ρίξεις μια ματιά στην εκπληκτική αρχιτεκτονική του εγκαταλειμμένου εργοστασίου Σαπωνοποιίας, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

*Αν αντέχεις, να πηδήξεις κάνοντας bungee jumping από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας.

*Να πας για σπιτικές πίτες και ντόπια κοψίδια στη Στενή, σε τοπίο μαγικό και αλπικό.

*Να κάνεις μια βόλτα στο παλιό νεκροταφείο, για την απόλυτη γαλήνη και τους υπέροχους τάφους των μεγάλων, αστικών οικογενειών.

*Να συνεχίσεις στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, τα Μουσουλμανικά και να επισκεφτείς το κτίριο των Ευβοϊκών Αρχείων.

*Να πας για καφέ νωρίς το πρωί στο Κάστρο, κι ύστερα να συνεχίσεις στην Ιχθυόσκαλα για το γραφικό λιμανάκι και την ηρεμία μετά τον πυρετό της αγοραπωλησίας που καταλαγιάζει γύρω στις 7 το πρωί.

*Να ζήσεις τον απόλυτο χαμό στα beach bars,  στις Αλυκές, την Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια.

*Για την καλύτερη θέα του Ευβοϊκού, θα πας στην Καναπίτσα, στο θεατράκι του Κωτσοπούλου. Κι από κει θα περάσεις στον μικρό κολπίσκο Δέλτα. Στην άκρη της αγκάλης κάνε μια βόλτα στην ήσυχη, γλυκιά γειτονιά με τα παλιά σπιτάκια και τους κήπους, εκεί που δεν πρόκειται να πατήσει ποτέ τουρίστας.

* Αν έρθεις Σάββατο πρωί, κάνε μια γύρα από την τεράστια λαϊκή στη Μάριου Δοξάκη. Πάμφθηνα ρούχα και παπούτσια, στοκ από αξιοπρεπέστατες μάρκες.

* Θα κολυμπήσεις στις Αλυκές με πολλά αφηνάκια, ντεσιμπέλ και κοσμικότητες. Στο Λευκαντί και τη Βαλοπούλα αν είσαι νοσταλγός της ελληνικής οικογένειας με τα κουβαδάκια της σε πλήρη παράταξη. Στο Λιμνιώνα, με βοτσαλάκι και γαλάζια νερά μπορείς να στήσεις και τη σκηνή σου. Στον Άγιο Δημήτριο, για ερωτευμένες καταστάσεις και με ποταμάκια που καταλήγουν στο νερό. Στη Σουβάλα, παρέα με τις γιαγιάδες της περιοχής.

Πού θα φας τα νοστιμότερα στη Χαλκίδα

Φωτογραφία: Καπετάνιος, Χαλκίδα

Τsafaki, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 5, 2221094600

Κυανόλευκη αισθητική πλάι ακριβώς στο κύμα. Όλα τα όστρακα του βυθού σε απλά πλατό α λα γαλλικά, βελούδινη ταραμοσαλάτα, τα διάσημα λευκά, μουσταρδάτα σαγανάκια του tsaf με μύδια ή γαρίδες, τραγανές παναρισμένες γαρίδες και θαλασσινές μακαρονάδες. Η καλύτερη επιλογή εντός πόλης σε new age, κοσμικό θαλασσομεζέ.

*Κληματαριά, Αγ. Νικολάου, Ν. Αρτάκη, 2221042484

Πλάι ακριβώς στο νερό, η Κληματαριά είναι η επιτομή του άψογου, αλάδωτου, ολοτράγανου τηγανητού. Θα πας για τα όστρακα αλλά δεν θα προσπεράσεις τα τσιπς πατατάκια, το κολοκυθάκι, το τηγανόψωμο, το τέλειο τηγανητό μικρόψαρο, το καλαμάρι. Και ωραία ψητή σαρδέλα, μυδοπίλαφο, σαγανάκια, ζωντανά βρασμένα χόρτα και κρεατικά για τους δυσανασχετούντες το ιώδιο.

Φωτογραφία: Ταβέρνα Κληματαριά, Χαλκίδα

*Τέσκος, Αγ. Νικολάου 42, Ν. Αρτάκη, 2221040605

Εδώ, όλα παίζονται εδώ στην ποιότητα: στο τσίπουρο, στο αρωματικό ελαιόλαδο και τη ρίγανη του πετροσωλήνα, τα ζωντανά θαλασσινά, τη ντοματοσαλάτα με γαρίδες και τριμμένο τυρί, το μαστιχωτό χταπόδι, τους τραγανούς αλμυρούς λουκουμάδες, το ολοτράγανο τηγανητό καλαμάρι, τα τηγανητά μπαστουνάκια του κολοκυθιού, τα λευκά και κόκκινα σαγανάκια, το φρέσκο ψάρι, την άψογη τηγανητή πατάτα-σε βουνό! 

* Ο Αμερικάνος, στη Λάμψακο, Ελλησπόντου 6, Ν. Λάμψακος, 22210 76776

Σταθερή εγγύηση της πιο μεγάλης οστρακοποικιλίας: άγρια, ωμά μύδια, καλόγνωμες ελαφρά περασμένες από τα κάρβουνα, πορφύρες βρασμένες μέσα στο κέλυφός τους, βασιλικά στρειδόχτενα ολίγον ψητά, αχινοί ανοιγμένοι με τη θάλασσα και το γάλα τους στο όστρακό τους, φούσκες που στάζουν ιώδιο, πετροσωλήνες σε μουσταρδάτο σαγανάκι με ρίγανη στην κλασική χαλκιδιώτικη εκδοχή, πίνα μαγειρεμένη με μπαχαρικά και σαλτσούλα μέσα στο όστρακό της. Χορταστικό φινάλε με τραγανό-ψιλοκομμένο πατατάκι και φυσικά, βελούδινο γιαούρτι με το ωραιότερο, σπιτικό γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

Φωτογραφία: Καπετάνιος, Χαλκίδα

*Καπετάνιος, Ν. Λάμψακος, παραλία, 2221082086

Κλασικό ταβερνάκι πλάι στο κύμα, με την τηγανητή αθερίνα, το σωστά βρασμένο σταμναγκάθι, τον τραγανό κολοκυθοκεφτέ, αλμύρα στην εποχή της, φύκια σαλάτα, μαστιχωτό χταπόδι, ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο, λαζάνια με μελάνι, γαρίδες και φέτα, ό,τι σε όστρακο διαθέτει η ημέρα, υπέροχη τηγανητή ή οφτή πατάτα και σωστό καζανιαστό τσίπουρο.

Θα φέρεις πίσω από τη Χαλκίδα

*Ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα σε τιμές που ούτε να τις διανοηθεί η Βαρβάκειος, στα ψαράδικα της Πηλίκα που μένουν ανοιχτά και Κυριακή.

*Ψωμάκι ζυμωτό με προζύμι, σπιτικές τυρόπιτες και σπανακόπιτες, αγνά κουλουράκια και παραδοσιακά βουτήματα, στον Γιάννη Μπακούτη, Λιλαντίων 193, στα Αλάτσατα, 2221084165.

*Επίσης εκπληκτικό ψωμί που κρατάει πάνω από μια βδομάδα, στο Οικοτρόπιο, Ισαίου 3, 2221029581, στη συμπαθέστατη κυρία Σούλα.