9 ταβέρνες στα νησιά του Αιγαίου που φημίζονται για τους κεφτέδες τους
Κάνε ένα πείραμα: ρώτα οποιοδήποτε άνθρωπο πού έχει φάει τους καλύτερους κεφτέδες της ζωής του. Εννιά στις δέκα φορές η απάντηση θα είναι «στη γιαγιά μου!». Ο παχουλός, μοσχομυριστός κεφτές είναι το φαγητό που συνδέεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με την ελληνίδα γιαγιά, γιατί κανένας άλλος, όσο φτασμένος μάγειρας κι αν είναι, δεν τον πετυχαίνει όπως εκείνη. Και πού βρίσκεις κεφτέδες σαν της γιαγιάς; Στα νησιά, πεινασμένοι μου, εκεί που οι γιαγιάδες είναι ακόμη (κι ελπίζω για πάντα) οι παντοκράτορες της ελληνικής γεύσης αλλά και της ντόπιας ταβέρνας. Οι παρακάτω κεφτέδες σίγουρα δεν είναι οι μοναδικοί παινεμένοι, είναι όμως όλοι τους μαγικοί. Ολοστρόγγυλοι ή όχι, σερβίρονται απαραιτήτως με τηγανιτές πατάτες και μας γυρνούν πίσω σε ένα παιδικό καλοκαίρι.
9 ταβέρνες του Αιγαίου με τέλειους κεφτέδες
Λήμνος - Καλουδίτσα
Στο Πλατύ της Λήμνου σε περιμένει η Καλουδίτσα με τη δροσερή αυλή και τις γλάστρες με τους φουντωτούς βασιλικούς στη σειρά. Πρώτα, σε υποδέχεται το άρωμα του φρέσκου ψωμιού που ψήνεται και ζυμώνεται εδώ με ντόπιο αλεύρι, μετά όλα τ’ άλλα: τα κατημέρια (στρογγυλές πιτούλες), το κοκκινιστό με τα φλωμάρια από τον ξυλόφουρνο και τόσα άλλα. Μα σαν εμφανιστούν οι κεφτέδες της Μαρίας, σιωπή στο τραπέζι. Στρουμπουλοί και αφράτοι, χρυσαφένιοι από το παινεμένο τηγάνισμα. Μαζί με πατατούλες-όνειρο και μια μπουκιά καλαθάκι Λήμνου, έχεις την τέλεια γεύση του ελληνικού καλοκαιριού. Πλατύ, Λήμνος, 2254023611
Πάρος - Παλιά Αγορά
Κρυμμένο σε ένα ασβεστωμένο στενό (από εκείνα τα χαρακτηριστικά της Νάουσας) θα εντοπίσεις πρώτα τα τραπέζια και τις καρέκλες καφενείου – από μόνα τους καρτ-ποστάλ. Το πιο πιθανό να είναι όλα πιασμένα. Βλέπεις, η Παλιά Αγορά είναι από τα λίγα στέκια στη Νάουσα που κράτησαν την κουζίνα τους παραδοσιακή και τις τιμές τους φυσιολογικές. Όλοι οι μεζέδες του είναι τιμιότατοι και όλοι γίνονται με φρέσκα, ντόπια υλικά. Αλλά τα κεφτεδάκια δεν παίζονται! Μικρά, να τα κάνεις μια μπουκιά, ολοστρόγγυλα να παρασύρουν μαζί τους όλα τα φαρμάκια. Νάουσα, Πάρος, 2284051847
Αμοργός – Πάρβας
Ο Δημήτρης Γιαννάκος ή αλλιώς ο θρυλικός Πάρβας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφενείου, υπήρξε μορφή μεγάλη για την Αμοργό. Για χάρη του μάλιστα γυρίστηκε και το ντοκιμαντέρ «Πάρβας, Άγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα (μπορείτε να το δείτε εδώ και έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δεν υπάρχει αφήγηση, μόνο ατόφια η καθημερινή ζωή της Αμοργού. Μάλιστα ο σκηνοθέτης έμεινε ένα χρόνο με την οικογένεια για να καταφέρει να το γυρίσει). Σήμερα το καφενείο έχει περάσει σε άλλα χέρια, αλλά εξακολουθεί με μεγάλη επιτυχία να κρατά την αυθεντική ατμόσφαιρα του καφενείου και φυσικά να σερβίρει τους φημισμένους μεζέδες του. Ανάμεσά τους και αυτά τα εξαιρετικά κεφτεδάκια. Χώρα Αμοργού, 2285071242
Νάξος – Μαϊστράλι
Θα το βρεις στο τέρμα της αμμουδερής Πλάκας και είναι ακριβώς ο συνειρμός που κάνει το μυαλό μας όταν ακούμε τη φράση «ταβέρνα σε ελληνικό νησί». Πάνω στην παραλία (πας με το μαγιό), λευκά τραπεζάκια, θέα πέλαγος. Εδώ η Άννα μαγειρεύει με τα υλικά του τόπου (τα περισσότερα μάλιστα είναι παραγωγής της οικογένειας) και στα κεφτεδάκια είναι εξπέρ! Να τα συνοδέψεις μαζί με την αθάνατη πατάτα Νάξου, να μη θες να γυρίσεις στην Αθήνα ποτέ. Παραλία Πλάκα, Νάξος, 2285042734
Μπαρμπά Γιάννης και Μαρίτσα – Σκύρος
Αυτό το καφενείο λειτουργεί από το 1952 στη Χώρα της Σκύρου. Εδώ και χρόνια βέβαια τα ηνία έχει η κόρη του Γιάννη και της Μαρίτσας, η αεικίνητη Άννα. Η ίδια μαγειρεύει με λαχανικά από τα μποστάνια της Σκύρου και ντόπιο κρέας. Και το κάνει τόσο καλά που έχει αποκτήσει φήμη μεγάλη για τη φοβερή της στραπατσάδα, τα τραχανοπιτάκια της και τα αξεπέραστα κεφτεδάκια. Με μπόλικο δυόσμο και χοντροκομμένο κρεμμυδάκι, τα λιμπίζεσαι με το που τα δεις να σερβίρονται στο δίπλα τραπέζι και καλά κάνεις. Χώρα Σκύρου, 2222091276
Μύκονος - Rizes Farm
Γενικά, οι Μυκονιάτες φημίζονται για τους κεφτέδες τους. Παραδοσιακά, τους κάνουν με χοιρινό κιμά, κομμένο στο χέρι, τον οποίο και αρωματίζουν με ούζο, κρεμμύδι, σκόρδο, θρούμπι και ρίγανη. Τίποτα καλύτερο! Στην καλύτερη εκδοχή τους τα μυκονιάτικα κεφτεδάκια θα τα φας στη φάρμα της οικογένειας Ζουγανέλη, που κρατά τα δικά της μποστάνια, φτιάχνει το δικό της ψωμί και έχει τα δικά της ζώα. Μαού, Άνω Μεριά, Μύκονος, 6944220233
Τήνος – Αγνάντι
Κάποτε (και όταν λέω κάποτε εννοώ την περίοδο του μεσοπολέμου, γιατί από τότε στέκει στον Κτικάδο) το Αγνάντι λειτουργούσε ως παντοπωλείο, που έβγαζε βέβαια και κανα δυο μεζέδες στους περαστικούς, όπως συνηθίζονταν τότε. Ύστερα, οι καιροί άλλαξαν, τα σουπερμάρκετ εξαφάνισαν τα μικρά μπακάλικα και η μοίρα το έφερε το μικρό μαγαζάκι να γίνει μεζεδοπωλείο με τα όλα του. Κι ευτυχώς… Γιατί πώς αλλιώς θα τρώγαμε τώρα αυτούς τους φίνους κεφτέδες με την τραγανή πατάτα τους; Μαζί να πάρεις και βολάκι Άνδρου, το μαγικό αυτό τυρί, οπωσδήποτε και μια φουρτάλια. Κτικάδος, Τήνος, 6979675109
Ηρακλειά – Αρακλειά
«Με σεβασμό στην Κουζίνα του Αιγαίου σας παρουσιάζουμε στο Αρακλειά ένα μενού με έμφαση σε τοπικά προϊόντα από τουλάχιστον δεκαπέντε νησιά των Κυκλάδων. Τιμούμε τον Τόπο μας, υιοθετούμε τους παραγωγούς του, εκτιμούμε τις Κυκλάδες…». Έτσι σε υποδέχεται το μενού στην Αρακλειά, το ωραίο εστιατόριο του σεφ Γιάννη Γαβαλά στον Άη Γιώργη. Αν έφτασες ως εδώ, σίγουρα θα σου είπαν να το επισκεφθείς. Να το κάνεις, και τότε να μην ξεχάσεις να προσθέσεις στην παραγγελία σου τις προβάτσες Ηρακλειάς. Πρόκειται για ένα γλυκό χόρτο που εδώ γίνεται φρικασέ με αγριομάραθο και σερβίρεται με κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά. Σκέτο ποίημα! Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά, 6944862603
Δονούσα – Μήτσος
Κεφτεδάκι, δεν είναι, αλλά είναι (το ορκίζομαι!) το καλύτερο μπιφτέκι της Γης (αν φτιάχνανε μπιφτέκια στο διάστημα και εκεί το καλύτερο θα ήταν)! Πλάθεται, ψήνεται και σερβίρεται σε μία μικρή ταβέρνα στην Καλοταρίτισσα. Είναι το θρυλικό µπιφτέκι του Μήτσου (2285051522), τεράστιο, ζουµερό, το νοστιμότερο που έχεις φάει στη ζωή σου. Όχι ότι πάνε πίσω το κατσικάκι, οι γίγαντες και οι τηγανιτές πατάτες του, αλλά αυτό το µπιφτέκι απλώς δεν το χάνεις για τίποτα στον κόσμο. Καλοταρίτισσα, Δονούσα, 2285051522
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
H γαλλική παράδοση συναντά τη φινέτσα και η κάθε στιγμή γίνεται αξέχαστη
Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας περιμένουν με εορταστικά μενού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
«Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.