Θεματα

Timeleft, το app που με ένα δείπνο φέρνει κοντά τους ανθρώπους στις μεγάλες πόλεις

Η εφαρμογή γεννήθηκε όταν μια μέρα πριν τα 30α γενέθλιά του, o CEO της εταιρείας, αναρωτήθηκε πόσος χρόνος του έχει απομείνει

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Timeleft διοργανώνει δείπνα μεταξύ αγνώστων και μας κάνει να περνάμε υπέροχα 

Kαι εκεί που είχαμε μάθει να μην τρώμε με όλους, παρά μόνο παρέα με εκείνους που αισθανόμαστε οικείους, τα δείπνα μεταξύ αγνώστων έχουν κάτι που ιντριγκάρει. Αν κάτι λέγαμε ότι είναι το νέο "thing" παγκοσμίως, αυτά είναι τα supper clubs. Γιορτάζεις, τρως και περνάς τέλεια. Πιάνεις τον εαυτό σου να είναι τόσο άνετος - μήπως επειδή σκέφτεσαι ότι δε θα τους ξαναδείς; Ίσως. Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα supper clubs μας έχουν γοητεύσει. Το ίδιο και τον Maxime Barbier, που θέλησε να πάει το θέμα ένα βήμα παρακάτω.

Μια μέρα πριν τα 30α γενέθλιά του, o CEO της εταιρείας, Maxime Barbier, αναρωτήθηκε πόσος χρόνος του έχει μείνει να ζήσει. Το αποτέλεσμα του γρήγορου google search, ήταν περίπου 600 μήνες ζωής με βάση τον μέσο όρο στην Ευρώπη (80 χρονών για τους άντρες και 83 για τις γυναίκες). Αυτή η συνειδητοποίηση τον επηρέασε, τον ταρακούνησε και άρχισε να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει με τον εναπομείναντα χρόνο, που κακά τα ψέματα δεν είναι και απεριόριστος. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δύο πράγματα που πάντα θα έχουν (την καλύτερη) θέση στη ζωή μας, το φαγητό και τις κοινωνικές συναναστροφές, δημιούργησε το Τimeleft, μία υπενθύμιση του να αξιοποιείς τον χρόνο σου όσο καλύτερα -και πρωτότυπα- γίνεται και να ξεβολεύεσαι από το comfort zone σου.

Τι είναι το Timeleft;

To Timeleft είναι μια εφαρμογή που διοργανώνει δείπνα μεταξύ αγνώστων σε εστιατόρια της πόλης. Με μότο της το “Fighting Urban Loneliness” στοχεύει στο να βοηθήσει τον κόσμο να βγει από το καβούκι του, να ανοιχτεί και να γνωρίσει νέα άτομα. Άλλωστε ως γνωστόν το φαγητό ενώνει, «ικανότητα» σημαντική, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις που όσο πιο πολύ γεμίζουν, τόσο πιο πολύ «αδειάζουν». Η ιδέα, που κέρδισε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μόλις ήρθε και στην Ελλάδα είναι πολύ απλή, αλλά τόσο σημαντική. Κάθε Τετάρτη βράδυ, γιατί τα ΣΚ είναι για οικογένεια και φίλους, άγνωστοι μεταξύ τους (μέχρι στιγμής) συναντιούνται για να δειπνήσουν σε επιλεγμένα εστιατόρια της πόλης. Έτσι, το after work drinks πλέον μπορεί να γίνει όχι με συναδέλφους αλλά με νέα άτομα που θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις.

Ο αλγόριθμος της εφαρμογής αντιστοιχίζει τους ενδιαφέροντες μεταξύ τους, με βάση ένα μικρό τεστ προσωπικότητας, προκειμένου να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για το σετάρισμα στο τραπέζι και το καλύτερο φιλικό match - επομένως μιλάμε για τους perfect strangers. Κάποιες μέρες πριν το δείπνο, ενημερώνει τους καλεσμένους για το πού θα είναι, αλλά χωρίς να τους δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Φθάνεις στο χώρο και η νέα εμπειρία ξεκινά.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού, στο κινητό «πετάγονται» οι λεγόμενες icebreaker ερωτήσεις που δίνουν στη βραδιά το έναυσμα που χρειάζεται. Είναι γενικού περιεχομένου και αφορούν χόμπι, ενδιαφέροντα και άλλα στοιχεία που θα ήταν καλό να γνωρίζει ο ένας για τον άλλον. Μετά το dinner, μέσω της εφαρμογής, μπορείς να βαθμολογήσεις την όλη εμπειρία και να αφήσεις το feedback σου π.χ. σε πόσο βαθμό συνάντησε τις προσδοκίες σου, πώς ήταν το φαγητό και το service, αν ήταν value for money, τι σου άρεσε περισσότερο.

Το καλό είναι ότι μπορεί να διατηρήσεις επαφή με όσους ταίριαξες παραπάνω. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε επόμενο, μπορούν μέσω του app να επιλέξουν να κάτσουν ξανά μαζί με το food buddy τους, ενώ μπορούν να απορρίψουν αυτόν που δεν είχαν καλή χημεία - συμβαίνει και στα καλύτερα τραπεζώματα. Αυτό βέβαια, όπως και σε κάθε είδους σχέση, προϋποθέτει τα αισθήματα να είναι αμοιβαία, επομένως πρέπει να έχει δηλώσει το ίδιο ενδιαφέρον και ο εκάστοτε «άλλος». Φυσικά στην παρέα, προστίθενται και νέα μέλη που κάνουν mingle με τα παλιά. Παρότι οι κύριοι συμμετέχοντες στα δείπνα του Timeleft είναι 25-50 ετών, τα δείπνα είναι ανοιχτά σε οποιαδήποτε ηλικία από 18 έως 108 ετών - γιατί όλοι οι καλοί χωράνε.  

Πώς να εγγραφείς;

Οι εγγραφές γίνονται είτε στο website της Timeleft είτε απευθείας απ’ την εφαρμογή, που μπορείς να την κατεβάσεις απ’ το Apple store ή το Play Store. Τα εισιτήρια για ένα δείπνο ή οι συνδρομές έχουν τις παρακάτω τιμές: 1 εισιτήριο: 9,99€ / Συνδρομή 1 μήνα: 16,99€ / Συνδρομή 3 μηνών: 39,99€ / Συνδρομή 6 μηνών: 54,99€. Γιατί μπορεί να θες να γίνεις part αυτού του φιλόδοξου community και μια δοκιμή να σε πείσει.

Όλος ο κόσμος, ένα μεγάλο τραπέζι

Το Timeleft αν και ξεκίνησε το 2023 στη Λισαβόνα, είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε πάνω από 130 πόλεις σε 6 ηπείρους, συνδέοντας ανθρώπους σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη και άλλες πόλεις με πάνω από 9,000 συμμετέχοντες να λένε “Hello” κάθε εβδομάδα. Σημειώνεται ότι παρατηρείται 60% συμμετοχή από locals και 40% από ξένους. Good news… μόλις κατέφθασε στην Ελλάδα -μάλλον δώσαμε σήμα για δείγματα απομάκρυνσης- και τα πρώτα dinners πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιουλίου, στο Μαύρο Πρόβατο, στο Πυρολίκι και στο Hanoi στην Αθήνα και στη Ρούγα και στο Μπακάλ στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να καλωσορίσεις τον Αύγουστο; New experiences, new me. Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη υπάρχουν διαφορετικές επιλογές σε εστιατόρια/ταβέρνες ανάλογα με το budget και τα γούστα του κάθε συμμετέχοντα.

Θες να γίνουμε φίλοι;

Στόχος του Timeleft είναι να δημιουργήσει έναν χώρο για να χτιστούν φιλίες. Τη στιγμή που στην καθημερινότητα μας οι δουλειές και οι υποχρεώσεις αυξάνονται και ο χρόνος μειώνεται, η εύκολη λύση είναι να πας για ένα καφέ με τους πολύ κοντινούς σου, με αποτέλεσμα να καταλήγεις να βλέπεις τους ίδιους και τους ίδιους- που ναι φυσικά και είναι ποιοτικός χρόνος, αλλά δεν παύει να είναι ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται. Τα δείπνα της Timeleft φαίνεται να δίνουν κάποια λύση σε αυτό, προτείνοντας κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Εστιάζοντας στο διάλογο στο «εδώ» και στο «τώρα», αυτές οι συναντήσεις γίνονται ένας τρόπος να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο, να δημιουργήσουμε νέες φιλίες και γιατί όχι να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά που κάποιες φορές έρχεται πακέτο με την αστική ζούγκλα. Ένα 1+1 που δε ζήτησες, αλλά άθελα σου δούλεψες γι’ αυτό.

Με μία φράση η Timeleft, φέρνει κοντά τους ανθρώπους σε μεγάλες πόλεις. Αστικά, αυθεντικά, συναρπαστικά. Από εδώ και στο εξής, οι ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν με μία φράση: “Hello Strangers”.

www.timeleft.comΙnstagram: @timeleft