Θεματα

Εργοστάσιο παγωτού για παιδιά, ένα θεματικό πάρκο να σου τρέχουνε τα σάλια

Στις Σέρρες, από την μοναδική Ελληνική εταιρεία παγωτών «Κρι Κρι»

Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο «Εργοστάσιο και μουσείο παγωτού Κρι Κρι» όλοι, μεγάλοι και κυρίως μικροί περνάνε υπέροχα

Τα παιδιά ενθουσιάζονται εύκολα, αλλά δεν είναι εύκολοι πελάτες: όταν το προσφερόμενο (προϊόν, θέαμα κλπ.) δεν είναι όσο καλό θέλουνε, τα ίδια ενθουσιώδη και χαρούμενα παιδάκια είναι ικανά να σου βγάλουν την ψυχή. Πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί αν τα βουτήξετε από το γιακά και τα τρέξετε στο «Εργοστάσιο και μουσείο παγωτού Κρι Κρι», έξω από τις Σέρρες… οι οποίες βρίσκονται μακριούτσικα από την Αθήνα αλλά κοντά σε άλλα κομβικά σημεία της Ελλάδας, βασικά της Βόρειας, στην οποία υπάρχουν ένα σωρό παιδιά με αδυναμία στο παγωτό.

Δεν ξέρω πώς ήρθε η ιδέα στους ανθρώπους του παγωτού «Κρι Κρι», αλλά είναι εξαιρετική ιδέα, και θα σκίσει ακόμα περισσότερο όταν κοπούνε τα καλοκαιρινά μπάνια: ένα θεματικό πάρκο 2000 τετραγωνικών, τεράστιο, πανέξυπνο, με πολλούς διαφορετικούς χώρους και δραστηριότητες, ξεναγεί τα παιδιά στην διαδικασία παραγωγής των αγαπημένων τους παγωτών. Πώς φτιάχνεται η φράουλα, η σοκολάτα, το καϊμάκι, πως γίνονται τα καλούπια, τα σχήματα, τα χρώματα, οι γεύσεις των παγωτών, μαζί με «εργαστήρια» στα οποία μπορεί θεωρητικά ένα παιδί να φτιάξει το δικό του παγωτό (και να γίνει μαύρα χάλια από πάνω ως κάτω, που δεν έχει σημασία γιατί όλο και κάτι θα γλείψει από τον πεντακάθαρο πάγκο εργασίας ή ακόμα κι από το πεντακάθαρο πάτωμα). Υπάρχουν παιχνίδια, χώροι αναψυχής, αυτές οι «πισίνες» με τις χρωματιστές μπάλες, ένα σωρό πράγματα που ξετρελαίνουν τα παιδιά. Το προσωπικό είναι ζεστό, φιλικό με τα παιδάκια, πρόθυμο να απαντήσει σε κουλές ερωτήσεις και να ξεναγήσει τον μίνι πελάτη στην παρασκευή και στην ιστορία του παγωτού.

Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα για τους μεγάλους: το 1954 ο Ηπειρώτης Γιώργος Τσινάβος άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην πλατεία των Σερρών κι άρχισε να φτιάχνει εκεί τα πρώτα του παγωτά – με χειροκίνητη μηχανή, με μανιβέλα, σε πάγο και αλάτι μια και δεν υπήρχαν ακόμα ηλεκτρικά ψυγεία. Ο Τσινάβος καταγότανε από την Αρίστη Ιωαννίνων και ήξερε τα γαλακτοκομικά, δούλεψε σκληρά, βάφτισε το ζαχαροπλαστείο του «Κρικρι» όταν ένας Κρητικός έστειλε ένα κρι-κρι δώρο στον Ντουάιτ Αιζενχάουερ, και το κρι-κρι το υποδέχτηκαν με τιμές και δόξες στην Ουάσινγκτον, τέλος πάντων με πολύ κόπο κατάφερε να φτιάξει την εταιρεία-κολοσσό «Κρικρι». Ο Κρητικός Αίγαγρος είναι ανεξάρτητος, ανθεκτικός και ωραίος, οπότε του φάνηκε ό,τι πιο κατάλληλο για σύμβολο, των παγωτών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 60% του γάλακτος στην Ελλάδα παράγεται στην περιοχή γύρω από τις Σέρρες, στην πατρίδα του καλού παγωτού – ακόμα θυμάμαι το κασάτο ΚριΚρι, που έσκιζε στη Βόρεια Ελλάδα στα ΄60ς και ‘70ς. Η «Κρικρι» εξάγει σήμερα παγωτά σε 30 χώρες και εξακολουθεί να φτιάχνει παραδοσιακά, αγνά παγωτά χωρίς χημικά, με ντόπιο γάλα. Η οικογένεια Τσινάβου «τρέχει» την εταιρεία με επιτυχία – φέτος κλείνει τα 70 χρόνια λειτουργίας της.

Τέρμα η παρένθεση, αν έχετε μικρά παιδιά και μένετε σε απόσταση οδήγησης από τις Σέρρες, να τα πάτε στο «Εργοστάσιο παγωτού», θα περάσουν υπέροχα. Κι εσείς θα μάθετε διάφορα πράγματα που ναι μεν δεν είναι απαραίτητα, ούτε καν χρήσιμα για τη ζωή και καριέρα σας, είναι δε διασκεδαστικά… Περνάμε καλά ως γονείς, θείοι, παππούδες κλπ., όταν ενθουσιάζονται με χοροπηδηχτό τρόπο τα παιδιά που συνοδεύουμε.

Και όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται με οτιδήποτε έχει σχέση με το παγωτό, πόσο μάλλον με μια ολόκληρη ώρα παγωτο-διασκέδασης…

«Εργοστάσιο και Μουσείο Παγωτού Κρι Κρι», 3ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Σερρών-Δράμας,τηλ 2321068300. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Σάββατο 10.00 πμ-3.00 μμ. Η ξενάγηση μιας ώρας με τις δραστηριότητες είναι 7 ευ, για οικογένεια 3 ατόμων 20 ευ, 4 ατόμων 21 ευ, 5 ατόμων 25 ευ. www.icecreamfactory.gr