Θεματα

Φαγητό στα 36.000 πόδια: Τι να μην τρως στα αεροπορικά σου ταξίδια

Oι αεροσυνοδοί γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν. Εσύ;

Γεωργία Σκαμάγκα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι μπορείς να φας και τι πρέπει να αποφύγεις σε ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι

Το φαγητό στο αεροπλάνο είναι, και αυτό, χωρίς αμφιβολία κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, όμως όσες οι επιλογές στα μενού, τόσες και οι παγίδες που κρύβουν, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα αεροπορικά ταξίδια και πολύωρες χωρίς ανταποκρίσεις πτήσεις. Μάθε τι πρέπει να αποφεύγεις για να απολαύσεις την πτήση, χωρίς να διαμαρτυρηθεί το στομάχι σου (και ο διπλανός σου)…

15 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις σε ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι

Πατατάκια

Εκτός από το χαρακτηριστικό κρατς κρατς που, αν σκοπεύεις να φας όλη τη σακούλα, μπορεί να εκνευρίσει και τον πιο «ζεν» συνεπιβάτη, τα πατατάκια και παρόμοια σνακ, κρύβουν και μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και φουσκώματα. Συνηθισμένη αίσθηση, θα πεις, αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά αν προσθέσεις και τον παράγοντα «καμπίνα αεροπλάνου» και ελεγχόμενη εσωτερική πίεση. Η αγαπημένη σου απόλαυση μετατρέπεται σε εφιάλτη για το στομάχι σου.

Καφές και τσάι

Ζεστό ή κρύο, μην εμπιστεύεσαι το νερό των αεροπλάνων, των οποίων οι δεξαμενές μάλλον δεν ανανεώνονται τόσο συχνά όσο θα ήθελες να πιστεύεις. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.coli, «κατοικοεδρεύουν» στην τροφοδοσία νερού των αεροπλάνων, ενώ ακόμη και όταν πρόκειται για ζεστό νερό για την παρασκευή αφεψημάτων ή ροφημάτων εν πτήσει, η θερμοκρασία του δεν φτάνει τους βαθμούς που χρειάζονται για να σκοτώσει αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια. Επιβιβάσου, λοιπόν, με το δικό σου thermos. Αν, πάλι, δεν σε τρομάζει η ποιότητα του νερού, σκέψου πως η καφεΐνη είναι γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, όπερ σημαίνει πως θα χρειάζεται να επισκέπτεσαι συχνότερα την τουαλέτα, ενώ (φυσικά) μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να κοιμηθείς στη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης.

Τρόφιμα με έντονες μυρωδιές  

Στο τάπερ ή στον δίσκο. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και ξαφνικά χτυπάει τα ρουθούνια σου μια έντονη μυρωδιά απροσδιόριστου φαγητού που ελευθερώθηκε μόλις ο κοντινός σου συνεπιβάτης ξετύλιξε ή άνοιξε το καπάκι του γεύματος που - προνοητικός γαρ - φρόντισε να ετοιμάσει για το ταξίδι του. Αυτή η μυρωδιά θα παραμείνει στην καμπίνα του αεροπλάνου (και στα ρουθούνια σου) για το υπόλοιπο της πτήσης. Για τον ίδιο λόγο, θα αποφύγεις κι εσύ το τάπερ, αλλά και τροφές όπως τα αυγά, ο τόνος, οι τονοσαλάτες, το σκόρδο, το τσίλι, τα ψάρια. Επιπλέον, μην ξεχνάς, τέτοιες τροφές επηρεάζουν και την αναπνοή σου. Και κάθονται όλοι τόσο κοντά ο ένας στον άλλον…

Τροφές που σου φέρνουν αέρια

Απαγορεύονται τα φασόλια, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και οτιδήποτε έχεις διαπιστώσει ότι σου προκαλεί αέρια, επίσης για τους παραπάνω λόγους. Καμπίνα αεροπλάνου, μηδενικός εξαερισμός, στενές επαφές.

Στιγμιαίες σούπες

Φωτογραφία: Toni Osmundson/ Unsplash

Μπορεί ένα κυπελάκι νουντλς ή κάποια άλλη γεύση σούπας στιγμής να σου φαίνεται ελκυστική ως η εύκολη και ανώδυνη λύση, όμως ξανασκέψου το. Είναι επικίνδυνο να κρατάς μπροστά σου μια κούπα με ζεστό περιεχόμενο. Οι αναταράξεις έρχονται σε ανύποπτο χρόνο. Επιπλέον, τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου που επιδεινώνει το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Φαγητό που λερώνει

Αν προσπαθείς να διατηρήσεις καθαρό το χώρο γύρω από το πιάτο σου τρώγοντας στο καναπέ του σπιτιού σου, φαντάσου τον αγώνα που θα κάνεις πάνω στο υποτυπώδες δισκάκι και με τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα που σου δίνουν στο αεροπλάνο. Η «ποδιά» σου, το κάθισμα, το πάτωμα γύρω σου … έχουν ίχνη της τσαπατσουλιάς σου και καθώς τα αεροπλάνα δεν καθαρίζονται εξονυχιστικά ανάμεσα στις πτήσεις, ό,τι αφήνεις, ενδέχεται να το βρει ο επόμενος που θα ταξιδέψει στη θέση σου.

Λαχανικά

Λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα, το κουνουπίδι, μπορεί να θεωρούνται υπερτροφές, όμως θα σε φουσκώσουν υπερβολικά μέσα στο αεροπλάνο, αφού προσθέτεις και τον παράγοντα «πίεση καμπίνας».

Λιπαρά φαγητά

Ένα γεύμα από το fast food του αεροδρομίου είναι ίσως μια οικονομική και γρήγορη επιλογή, αλλά για μέσα στο αεροπλάνο ένα cheeseburger με 4 διαφορετικές σoς, κρεμμύδια, τυριά, τουρσί και μπέικον ή μερικά κομμάτια πίτσα πεπερόνι δεν ενδείκνυνται. Εκτός του ότι συνδυάζουν δυο «κακά», τις έντονες μυρωδιές και την ατσαλιά, θα επιβαρύνουν το στομάχι σου κάνοντας το ταξίδι σου απελπιστικό.

Υδατάνθρακες

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που νοιώθεις κούραση ή υπνηλία μετά από μια μεγάλη πτήση, είναι και η περιορισμένη σωματική κίνηση. Και δεν εννοώ μόνο τα πόδια ή τα χέρια σου. Και το πεπτικό σου σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις τροφές μέσω του εντέρου με την ίδια (συνηθισμένη του) ταχύτητα και ευελιξία. Οι πλούσιες σε υδατάνθρακες (άρα και ενέργεια) τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, είναι καλύτερο να αποφεύγονται, ειδικά σε μακρινές πτήσεις. Όσο λιγότεροι οι υδατάνθρακες, τόσο λιγότερη η κατακράτηση υγρών αλλά και η συνολική ποσότητας τροφής στο πεπτικό, κάτι που περιορίζει και τη δυσφορία.

Φιστίκια

Τα μικρά σακουλάκια με τις ποικιλίες φιστικιών και ξηρών καρπών έχουν μάλλον «εξαφανιστεί» από τις πτήσεις και ο λόγος είναι η αύξηση που παρατηρείται σε αλλεργίες. Εάν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα, καλύτερα να προσπεράσεις, εκτός κι αν είσαι απόλυτα σίγουρος για το είδος που περιέχουν. Ένα αλλεργικό περιστατικό σε αεροπλάνο είναι ρίσκο που δεν θέλει κανείς να πάρει.

Αλκοόλ

Τα μπουκαλάκια αλκοόλ-μινιατούρες που προσφέρουν εν πτήσει τι κακό να σου κάνουν, αλλά αν αρχίσεις να πίνεις το ένα μετά το άλλο, προφανώς και θα νοιώσεις απαίσια πολύ πριν την προσγείωση. Επιπλέον το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό που ήδη «δοκιμάζεται» στις συνθήκες ενός αεροπορικού ταξιδιού. Εφόσον επιμένεις, τουλάχιστον φρόντισε να πίνεις νερό ανάμεσα στα ποτά για να διατηρήσεις τα επίπεδα υγρασίας του οργανισμού σου σε ισορροπία.

Γλυκά και ζάχαρη

Όσο κι αν λαχταράς να ανοίξεις τη μεγάλη σοκολάτα με το θρυλικό όνομα που αγόρασες στο duty free πριν την επιβίβαση, δείξε αυτοσυγκράτηση. Η κατανάλωση γλυκών ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προσφέροντας μια, δυστυχώς, στιγμιαία δόση ενέργειας και ευφορίας που όμως σε εγκαταλείπει γρήγορα αφήνοντας εντονότερο αίσθημα πείνας και κούρασης.   

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Είτε φας ένα πιάτο φασόλια, είτε πιεις ένα ανθρακούχο αναψυκτικό, είναι «ένα και το αυτό». Τα αέρια, οι καούρες και το ενοχλητικό φούσκωμα είναι δεδομένα. Επιπλέον, τα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που πρέπει να αποφύγεις για τους λόγους που ήδη διάβασες. Αν θέλεις οπωσδήποτε δροσιστικές φυσαλίδες στον ουρανίσκο, προτίμησε ανθρακούχο νερό. Είναι η καλύτερη από τις χειρότερες επιλογές σου.  

Ποικιλίες τυριών

Ένας δίσκος με τυριά στο αεροπλάνο μπορεί να φαντάζει ιδανική επιλογή που θα κόψει την πείνα σου, αλλά μάλλον θα απογοητευτείς. Στην πλειοψηφία τους, τα τυριά που σερβίρονται είναι επεξεργασμένα τυριά, ανθεκτικά στις ανεπαρκείς συνθήκες ψύξης των αεροπλάνων. Ουσιαστικά πρόκειται για προϊόντα σχεδιασμένα για το ράφι. Γενικότερα, οτιδήποτε χρειάζεται ψύξη, μπορεί να μην είναι πολύ φρέσκο (ή ιδιαίτερα υγιεινό) όταν σερβίρεται σε αεροπλάνο.

Μπριζόλες και φιλέτα

Rare, medium rare, well done, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σου, στο αεροπλάνο τις ξεχνάς. Σερβίρονται σχεδόν πάντα παραψημένα. Τα αεροπλάνα διαθέτουν μεγάλους φούρνους για να καλύψουν άμεσα μεγάλη ποσότητα, οπότε η επιλογή δεν είναι εφικτή, ενώ πιάτα όπως η μπριζόλα και τα φιλέτα κρέατος πρέπει και να ζεσταίνονται σωστά ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.

Και τι να φας;

Για να αποφύγεις λοιπόν τα λοξά βλέμματα, αλλά και απρόοπτα στομαχικά προβλήματα, μπορείς να έχεις μαζί σου:

Τους δικούς σου ξηρούς καρπούς: Αμύγδαλα, κράνμπερις, σταφίδες, καρύδια, ανάμεικτα με αποξηραμένα φρούτα, γίνονται τέλειες μικρές μερίδες σε σακουλάκι, ιδανικές για τις στιγμές που θα νοιώσεις λιγούρα κατά τη διάρκεια της πτήσης (απέφυγε τα αποξηραμένα τσιπ μπανάνας, συνήθως είναι τηγανισμένα και με επιπλέον ζάχαρη, και τον ανανά, επίσης έχει συνήθως πρόσθετη ζάχαρη). Εάν θέλεις το σνακ σου λίγο πιο τραγανό, πρόσθεσε μερικές κουταλιές από τα αγαπημένα σου δημητριακά, στεγνά, που θα σου προσφέρουν έξτρα δόσεις χορταστικών φυτικών ινών.

Φρούτα: Μπορείς επίσης να έχεις μαζί σου φρέσκα φρούτα, όπως μια μπανάνα ή ένα μήλο που ικανοποιούν γρήγορα την πείνα σου, ενώ οι φυτικές τους ίνες σε χορταίνουν ικανοποιητικά και για αρκετή ώρα. Αν είσαι του «λαχανικού», μερικά καρότα καθαρισμένα κάνουν εξίσου καλή δουλειά όταν γουργουρίζει το στομάχι.

Φωτογραφία: Lisha Riabinina/ Unsplash

Σάντουιτς: Εάν η όρεξή σου τραβάει κάτι πιο χορταστικό από φρούτα ή ξηρούς καρπούς, πάρε μαζί σου ένα απλό σάντουιτς. Δυο φέτες μαύρο ψωμί με στήθος γαλοπούλας και τυρί ή λίγη μουστάρδα θα σου δώσει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης που προσφέρει ενέργεια και την ευχάριστη ψευδαίσθηση ότι έφαγες βασιλικά.

Μπάρες δημητριακών: Ετοίμασε τις δικές σου, γιατί αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη, συντηρητικά και χρώματα που καλό είναι να αποφεύγεις. Χρησιμοποίησε μέλι, βρόμη, κράμπερις ή δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και μαύρη σοκολάτα. 

*Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να μάθεις τι μπορείς να φέρεις μαζί σου στο αεροπλάνο. Ανάλογα τις πτήσεις και τις χώρες που επισκέπτεσαι, κάποια προϊόντα ή φρούτα και λαχανικά, απαγορεύεται να τα «ανεβάζεις» στο αεροπλάνο.