Θεματα

Aιδηψός, Γιάλτρα, Αγιόκαμπος: Ένας προορισμός σε τρία μέρη, με τα καλύτερα τραπέζια και τις ομορφιές του

Διακοπές με άρωμα παλιάς Ελλάδας

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων
Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Στην Εύβοια και στην Αιδηψό, τα Γιάλτρα και τον Αγιόκαμπο οι διακοπές θυμίζουν Ελλάδα του ’60 και οι ταβέρνες έχουν την παλιά υπέροχη γεύση που αγαπάμε

Η αφορμή για να πάρω το φέρι μποτ από τη Γλύφα για τον Αγιόκαμπο ήταν ένα επαγγελματικό ταξίδι. Από τον συγκεκριμένο προορισμό δεν είχα καμμιά προσδοκία. Είχα φανταστεί ένα ταξίδι σε αμφιβόλου αισθητικής τοπία, μια διεκπεραιωτική διαδρομή στην ασυνάρτητη επαρχία, όπως την περιγράφει και ο Σαββόπουλος. Να τελειώνουμε, να φεύγω! Και έφυγα. Αλλά ερωτευμένη με τον τόπο και με ήδη κλεισμένο δωμάτιο για τις επόμενες διακοπές μου.

Αν έρχεσαι από την Αθήνα, θα περάσεις στην Αιδηψό από την Αρκίτσα. Αν είσαι βόρειος, μισή ώρα διαδρομή από τη Γλύφα θα σε περάσει απέναντι, στον Αγιόκαμπο. Η «παντόφλα» κατεβάζει τον κόσμο, δίπλα ακριβώς η πλαζ του χωριού με τα κρυστάλλινα νερά, λουόμενοι και πιτσιρίκια με μπρατσάκια, πίσω ακριβώς οι ταβέρνες, τα σπίτια της δεκαετίας του ’60, τα ενοικιαζόμενα, ένα-δυο καφέ, κήποι που μεγαλώνουν τις ντομάτες τους παραθαλάσσια. Η περαντζάδα, όλα στα πόδια σου, η Ελλάδα πριν εφευρεθεί η ξαπλώστρα και το beach bar, τότε που ακόμη «παραθερίζαμε», εμείς με τη μαμά στο ενοικιαζόμενο, ο μπαμπάς να ’ρχεται τα Σαββατοκύριακα μετά τη δουλειά. Την άφιξή μας υποδέχεται μοσχοβολιά από γεμιστά που ψήνονται στο φούρνο, τη φορτώνουμε μαζί μας στο αμάξι, σε δέκα λεπτά, κατεβαίνουμε Λουτρά Αιδηψού.

Ταβέρνα Καλύβα, Λουτρά Αιδηψού

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα και πριν ακόμη η χώρα μας συνδυάσει την ύπαρξή μας με την έννοια του Τουρισμού, η Αιδηψός, χάρη στα ιαματικά λουτρά της ήταν ήδη μια φημισμένη λουτρόπολη στα πέρατα του κόσμου. Ακόμη και τώρα, η αύρα της προκυμαίας με τους φοίνικές της θα σε ταξιδέψει στην Quai των Καννών και της Νίκαιας, μια αρχοντιά ανεξίτηλη στο πετσί του τόπου, από κείνη την εποχή που τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία με τα ιδιωτικά λουτρά τους -τότε δεν τα έλεγαν ακόμη spa-, «Αι Πηγαί», το «Παλλάδιον», η «Αύρα» και οι «Θέρμαι Σύλλα», φιλοξενούσαν τις ριλάξ στιγμές του Τσόρτσιλ, του Ωνάση, της Κάλλας, της Γκρέτα Γκάρμπο, του Βενιζέλου, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Κωστή Παλαμά. Εδώ θα γράψει και το «Καληνύχτα Ζωή» ο Μενέλαος Λουντέμης που πέρασε στην Αιδηψό τα εφηβικά του χρόνια.

Σήμερα η Αιδηψός, θα σε εντυπωσιάσει με τον αριθμό των ξενοδοχείων της, μια πόλη καμωμένη μόνο από ξενοδοχεία, κάθε στιλ και κάθε εποχής, καθένα με τα δικά του λουτρά. Με τον ανταγωνισμό να παίζει κυριολεκτικά σφαλιάρες, βρίσκεις δωμάτιο και με 35 ευρώ στο φουλ του Αυγούστου. Θα σε εντυπωσιάσει και με το κοινό της: μια πόλη συνταξιούχων που περνούν εδώ την απόλυτη ζωάρα, σε τεράστιες παρέες που θυμίζουν πενταήμερη της τρίτης ηλικίας: γλέντι, χορός, τραγούδι, λουτρά, μπάνια, τσιπουράκια, ταβερνάκια και μονοήμερες απέναντι στη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Μόνο που τους βλέπεις να καλοπερνάνε σε τέτοια ντεσιμπέλ και με τόση ενέργεια, εσύ ο νεότερος νοιώθεις άχρηστος και γρουσούζης, βιδώνεσαι και μπαίνεις στον χορό.

Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Γιατί η Αιδηψός είναι οι διακοπές όπως τις ονειρεύεται ο κουρασμένος: χαλαρές! Ξυπνάς με λουτρό, περνάς απέναντι το δρόμο για μπάνιο στα μαγικά νερά που τη μισή μέρα ανεβαίνουν την άλλη κατεβαίνουν να συναντήσουν τον Εύριπο, οι νύχτες περνούν στην απέραντη promenade της προκυμαίας που συγκεντρώνει όλες τις ατραξιόν: καφέ, φαγητό, ποτό, ψώνια, λούνα-παρκ, παραστάσεις, συναυλίες, θερινό σινεμά, κλαμπ. Όλα με γούστο, όλα με θύμησες από παλιά μεγαλεία, οικονομικά και χαλαρά, χωρίς ίχνος από «φαίνεσθαι», άνθρωποι φιλόξενοι που γίνονται φίλοι σου με το «καλωσόρισες», όλα στα μέτρα του κατάκοπου αστού και του ανθρώπου εν γένει, που θα βρει εδώ, κυριολεκτικά, την υγειά του.

Από την Αιδηψό, λοιπόν και για 45 περίπου λεπτά, μέχρι τη Λιχάδα με τα εξωτικά Λιχαδονήσια της τα οποία θα εξερευνήσεις με καραβάκι αν δεν διαθέτεις το ιδιωτικό σου γιοτ, ξεκινά μια μαγική ακτογραμμή, με το αυτοκίνητο να κυλά σχεδόν μέσα στο νερό. Τα φιορδ ανάμεσα στη Στερεά, τον Ευβοϊκό και την είσοδο του Παγασητικού, παίζουν εδώ το πιο τρελό τους παιχνίδι πάνω στα σμαραγδένια νερά, αριστερά το νερό, δεξιά ένα καταπράσινο, παρθένο βουνό, βιλίτσες και εξοχικά να προβάλλουν μέσα στο πράσινο, μερικά ταβερνάκια πάνω στο νερό, το (καταστροφικό) χέρι του ανθρώπου και την παρέμβασή του, δεν θα τα νοιώσεις πουθενά εδώ. Όλα παρθένα σαν τη μέρα που ο Θεός φύτεψε το πρώτο του πεύκο. Μια μαγεία που καταλήγει στα Λουτρά Γιάλτρων, τα οποία και μπορεί να προτιμήσεις αντί της Αιδηψού. Εδώ δεν μυρίζει παλιό κοσμοπολιτισμό, τα Γιάλτρα είναι ένα ταπεινό ψαροχώρι, με μερικά ενοικιαζόμενα και ένα-δυο ταβερνάκια, μικρά εκκλησάκια πάνω στο κύμα, διάφανα νερά, ερασιτέχνες ψαράδες με τα τρανζίστορ στην προκυμαία, διακοπές πίσω από τον κόσμο του Σήμερα, με το μαγιό από το πρωί ως τη μαύρη νύχτα.

Τα καλύτερα τραπέζια της περιοχής

Στον Αγιόκαμπο για τη Λαγουδέρα

Λαγουδέρα, Αγιόκαμπος

Μπροστά στο κύμα και κάτω από τη σκιά της μουριάς, η Λαγουδέρα του Αγιοκαμπίτη Θανάση Σχοινά και της Ανδριώτισσας Αγγελικής Μαρινάκη, αυτοτιτλοφορείται Πολιτιστικό Μεζεδοπωλείο. Ο Θανάσης ονειρευόταν να περάσει στην Καλών Τεχνών αλλά η ζωή αποφάσισε αλλιώς. Γύρισε όλη την Ελλάδα, από το Αγαθονήσι ως την Ηγουμενίτσα δουλεύοντας σε ιχθυοκαλλιέργειες, άνοιξε το τζαζ κλαμπ «Τα φτερά του έρωτα» στην Πάτρα, με την Αγγελική έστησαν ταβέρνα στην Άνδρο και το 2019 επέστρεψαν στην πατρώα γη του Θανάση, με ένα sui generis ταβερνάκι, πλάι στο κύμα του Αγιόκαμπου.

Λαγουδέρα, Αγιόκαμπος

Φέτος, μετακόμισαν ένα βήμα αριστερά στην ίδια προκυμαία, δουλειά διόλου εύκολη φαντάζομαι, αν κάτσεις και προσμετρήσεις τα μεμοραμπίλια του χώρου τους. Αντίκες, παλιές κονσόλες και σερβάν, ξυλόσομπες, έργα τέχνης, πορτρέτα συγγραφέων και ποιητών, ο Τσε σε κάθε εκδοχή του, παλιοί καθρέφτες, θαλασσογραφίες του Θανάση και άλλων καλλιτεχνών της περιοχής, μια τεράστια συλλογή από βιβλία, διαλεχτά ένα κι ένα, άνετα το μαγαζί θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν δανειστική βιβλιοθήκη. Με συχνές παρουσιάσεις βιβλίων και λάιβ βραδιές, η Λαγουδέρα είναι κυρίως ένα στέκι της κουλτούρας, της τέχνης και των γραμμάτων. Επιπλέον, ο Θανάσης, δεινός εραστής της Φύσης και απόλυτα γοητευμένος από την αρχαία παράδοση του παρακείμενου Τελέθρειου όρους (του Σύσκιου, όπως αναφέρεται στην παράδοση), οργανώνει περιπάτους που μπλέκουν τη φυσιολατρία με τους μύθους, τους θρύλους, τον Θεόφραστο, τον Επίκουρο αλλά και τον Έρωτα.

Ο Θανάσης είναι από κείνους τους ανθρώπους με το στίγμα, που μόλις τους γνωρίσεις αναγνωρίζεις το αστέρι τους. Φανατικός της υγιεινής διατροφής, δεν τρώει παρά μόνο τα λαχανικά του δικού του μποστανιού, πολλά από τα οποία περιλαμβάνει και η σαλάτα σου, το ψάρι το θέλει ντόπιο και σπαρταριστό πριν ακόμη το περάσουν από το βορικό οξύ της συντήρησης.

Λαγουδέρα, Αγιόκαμπος

Ο Θανάσης αναλαμβάνει το μποστάνι και τις ιστορίες, η Αγγελική την κουζίνα. Μια κουζίνα σπιτική και διόλου επαγγελματική, που εστιάζει στις απλές νοστιμιές και την ποιότητα: το ζυμωτό, προζυμένιο ντόπιο ψωμί, το ψάρι της ημέρας, τα χόρτα από το χωράφι, το τυρί από τους ντόπιους παραγωγούς, το καλό τσίπουρο, το βιολογικό κρασί. Μελιτζανοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, ταραμοσαλάτα, πατατοσαλάτα, ψάρι και θαλασσινά και θαλασσινές μακαρονάδες και μεζεδάκια για τα τσίπουρα. Με μότο «όποιος δεν αναγνωρίσει τον Σεφέρη στον τοίχο δεν τον θέλουμε για πελάτη», η νοστιμιά της απόλυτης πρώτης ύλης σε συνδυασμό με μπόλικο χιούμορ και πολλές ιστορίες με παγωμένα τσίπουρα. (2226031407)

Στα Λουτρά Αιδηψού για την Αλίνα, την Καλύβα και τον Πόντιο

Ταβέρνα Αλίνα, Λουτρά Αιδηψού

*Αλίνα ήταν το όνομα του πρώτου φέρι μποτ που ένωσε την Αιδηψό με την Αρκίτσα. Ο Κώστας και η Ελένη, τίμησαν το ταβερνάκι τους με το όνομα του πλοίου που άλλαξε τη ζωή της λουτρόπολης. Πριν, όμως, επιστρέψει ο Κώστας στη γενέτειρά του έκανε έναν μεγάλο κύκλο ζωής δουλεύοντας σερβιτόρος στα μπουζούκια της πρωτεύουσας. Τα μάτια του είδαν πολλά, μεταξύ άλλων τον Μπιθικώτση, τον Αγγελόπουλο και τον Πανταζή. Μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ το 2005, στο πάνω-κάτω, άνοιξε κι άλλα μαγαζιά στο χωριό, τώρα πια έχει περιοριστεί στη νοστιμότατη, νοικοκυρεμένη Αλίνα.

Ταβέρνα Αλίνα, Λουτρά Αιδηψού

Η Ελένη στην κουζίνα, εκείνος στο σερβίρισμα. Οικογενειακή ιστορία σπιτίσιας γεύσης, με την Ελένη να σου ετοιμάζει μαγικά μέσα σε 20 λεπτά ένα τεράστιο τραπέζι γεμάτο λιχουδιές. Με το ένα χέρι ψήνει, με το άλλο τηγανίζει και δεν ξέρω με ποιο κόβει τις σαλάτες. Νοστιμότερα αμπελοφάσουλα δεν έχω δοκιμάσει, η ντόπια ποικιλία κυριολεκτικά είναι ένα όνειρο, σε συνδυασμό με τα άγρια βλίτα, το καταπράσινο κολοκυθάκι, να μια σαλάτα που θα σου μείνει αξέχαστη. Η οποία σαλάτα κάνει τέλεια παρέα στο μαστιχωτό και αλάδωτο σαγανάκι, στην ψητή γαρίδα και το ντόπιο, τηγανητό θράψαλο.

Ταβέρνα Αλίνα, Λουτρά Αιδηψού

Κάθε μέρα, η Ελένη κάνει και ένα-δυο μαγειρευτά, αυτά που μοιράζεται με το δικό τους, οικογενειακό τραπέζι. Τύχαμε σε γίγαντες μελωμένους, γεμάτους αρώματα που η Ελένη συνδυάζει πολύ εύστοχα με τη δική της, πικάντικη τυροκαυτερή. Η ψητή σαρδέλα εδώ είναι πραγματικά έπος. Αν θέλεις, από την προηγούμενη μπορείς να του παραγγείλεις φρέσκο ψάρι, αν αναζητάς κάτι πιο πρωτοκλασάτο ή το μαγειρευτό που έχεις επιθυμήσει. Έχει και ωραιότατο, ντόπιο τσίπουρο. (6943626012)

*Τα Πλατάνια είναι η στεριανή πιάτσα της Αιδηψού, μια ολόδροση γειτονιά πλάι στο ποτάμι, με πανύψηλα δέντρα και τις τεράστιες χασαποταβέρνες αραδιασμένες τη μια μεσοτοιχία με την άλλη. Κάθε βράδυ εδώ γίνεται χαμός και όλες τους αξίζουν και ξέρουν να το γλεντάνε όχι μόνο με σούβλες και σχάρες αλλά και πανηγύρια και λάιβ που δεν λείπουν σχεδόν καθημερινά.

Ταβέρνα Καλύβα, Λουτρά Αιδηψού
Ταβέρνα Καλύβα, Λουτρά Αιδηψού

Σ’ αυτή τη γειτονιά, η Καλύβα είναι η πιο διάσημη ταβέρνα της πόλης. Ο Λευτέρης Παληάς με τη σέξι Σοφία, τη γυναίκα του και τον υιό Γιώργο που σπούδασε σεφ και εσχάτως έχει αναλάβει το τιμόνι της σχάρας, έχουν στήσει μια απίθανη συνταγή για μια παλιά ταβέρνα του 1963, με όνομα και παράδοση, χάρη στα νόστιμα χέρια της μαμάς του Λευτέρη, που έχει παραδώσει τις συνταγές της στο γιο. Μια πεντάμορφη, δροσερή αυλή και μια ανακαίνιση που σε κάνει να νομίζεις ότι έχεις βγει κάπου καλά, με άποψη και στιλ ενώ στην ουσία τρως σε ένα παλιό μαγειρείο με εξαίρετη σχάρα και, φυσικά, στις ανάλογες τιμές. Από τη βιτρίνα θα διαλέξεις το μαγειρευτό, μέσα από τα άπαντα των ελληνικών, παραδοσιακών σπεσιαλιτέ ή θα ψηφίσεις κρεατικά της ώρας. Θερμοποτάμου & Πλουτάρχου 6, 2226022735

*Ο Πόντιος, είναι μορφή! Στα ενδότερα της Αιδηψού, στον Πόντιο, θα κολλήσεις. Το πιο διάσημο σουβλατζίδικο-ψησταριά της πόλης, είναι κάτι πολύ παραπάνω από άλλο ένα σουβλατζίδικο, που στήνει κάθε βράδυ τα τραπεζάκια του εκκεντρικά, στο πάρκινγκ γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ. Ο Πόντιος είναι καταρχάς και κυρίως ο Σταύρος Φερίδης, Πόντιος ορκισμένος και πρώην παίχτης του Πανιωνίου, που για πολλά χρόνια δούλεψε σερβιτόρος στο Χίλτον, πριν επιστρέψει με ένα δικό του μαγαζί στην Αθήνα. Ο Σταύρος δεν θα περνούσε πουθενά απαρατήρητος. Πόσο μάλλον εδώ, στο δικό του γήπεδο, όπου δηλώνει βασιλιάς της ψησταριάς με 120 παγκόσμια βραβεία.

Ψησταριά ο Πόντιος, Λουτρά Αιδηψού
Ψησταριά ο Πόντιος, Λουτρά Αιδηψού

Χωρατά, πειράγματα, ατάκες και ιστορίες περνάνε πάνω από τα κάρβουνα, φτάνουν στους πελάτες που όλοι φαίνονται να γνωρίζονται, ο Πόντιος είναι στέκι που θυμίζει παλιά Ελλάδα, με το αφεντικό να ενορχηστρώνει το κέφι. Τα ρητά του, παντού κολλημένα στους τοίχους, στη σάλα η πανέμορφη, γλυκύτατη σύζυγος Βούλα, οι δίδυμοι γιοι με τις γυναίκες τους. Πιο οικογενειακά, πεθαίνεις! Στου Πόντιου φυσικά και παίζει Καζαντζίδη και «θα σου φύγω στο ’χα πει» και ρητά του τύπου «Στου κόσμου τα απέραντα είμαστε απλωμένοι, μα το μυαλό και η καρδιά πάντα στον Πόντο μένει». Σουβλάκι όνειρο, κοτόπουλο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι ζυγούρι, παϊδάκι του ονείρου και πανσέτα, όλα από ντόπιο, αποκλειστικά κρέας και άριστο ψήσιμο! Ηρακλέους 41, 6977266069

Στα Λουτρά Γιάλτρων για την Αριστέα

Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Από το μπαλκόνι της Αριστέας ευτύχησα ένα από τα πιο μαγικά, τα πιο απόκοσμα ηλιοβασιλέματα της ζωής μου, με τον ήλιο να πέφτει στο νερό και σιγά-σιγά να φωτίζουν απέναντι τα φωτάκια της Αρκίτσας. Πάνω ακριβώς στο κύμα, με τον φλοίσβο για μουσική και το θαλασσινό ιώδιο να σου σπάει τη μύτη -πόσα χρόνια είχα να συναντήσω θάλασσα που να αναδύει την ευωδιά της- η Αριστέα είναι ταβέρνα παλιά, από το 1967. Η τελευταία γενιά, της Καίτης και του Στάθη Μανωλόπουλου, την έχει φρεσκάρει με μια επιτυχημένη ανακαίνιση αλλά όλα τα λεφτά είναι η βεράντα πάνω στο κύμα.

Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Εδώ που ήρθες, φυσικά και θα βρεις ολόφρεσκο ψάρι ημέρας αλλά αξίζει να δοκιμάσεις και το παραδοσιακό ντόπιο, τηγανητό τυροπιτάρι με κατσικίσιο τυρί και σπιτίσια ζύμη ή το σχαρόψωμο της Καίτης, μια στρογγυλή, λεπτή πίτα γεμιστή με τυρί. Και εδώ τα ντόπια αμπελοφάσουλα με τα άγρια βλίτα «τα σπάνε», λουσμένα σε ένα εξαίρετο, αρωματικό, βιολογικό, δικό τους ελαιόλαδο.

Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Δοκιμάσαμε ένα γλυκύτατο, μελωμένο ιμάμ αλλά δεν πετύχαμε τον γαύρο με τα κρεμμυδάκια, την τοπική συνταγή, που πρώτα ψήνει μια ωραιότατη σάλτσα ντομάτα με μπόλικο κρεμμυδάκι στην οποία τελευταία στιγμή προσθέτει τον φρέσκο γαύρο. Εκτός από τα θαλασσινά, η Καίτη φημίζεται και για τα ντόπια κρέατα και κυρίως το μπιφτέκι της, το οποίο όντως είναι διαφορετικό, αφράτο, κρεατένιο και πλούσιο σε μπαχαρικά, ένα μπιφτέκι που αξίζει να δοκιμάσεις. Φεύγοντας, πετύχαμε τον πλανόδιο γαλατά, που γυρνά τα χωριά με το ντάτσουν και πουλά το δικό του ζεστό γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο. Η ελληνική επαρχία που είχαμε ξεχάσει. Παραλία Γιάλτρων 2226032097

Ένα μοναδικό spot το οινοποιείο Vriniotis

Η θέα του ηλιοβασιλέματος από το Vriniotis Winery
Η θέα του ηλιοβασιλέματος από το Vriniotis Winery/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Σε ένα σημείο με την πιο ευλογημένη θέα της περιοχής των Γιάλτρων, όπου αγναντεύεις κυκλικά και αφ’ υψηλού τα φιορδ, την Αιδηψό, το καταπράσινο δάσος, τη Στερεά και την Εύβοια, μέχρι τα φώτα του Βόλου τη νύχτα, το οινοποιείο Vriniotis είναι ένα από τα ομορφότερα της χώρας. Πλάι στο παλιό, πέτρινο πατητήρι, με έναν ολάνθιστο κήπο, έναν ξυλόφουρνο και ένα παραδεισένιο wine bar με όλη τη θέα, όπου μπορείς να συνοδεύσεις το κρασί σου με μεζεδάκια και τοπικά τυριά της Εύβοιας, ένα επισκέψιμο οινοποιείο που δίνει την πιο ποιητική διάσταση σε μια νύχτα με φεγγάρι. 2226032429

Πού θα ψωνίσεις παραδοσιακά καλούδια;

Ταβέρνα Αριστέα, Λουτρά Γιάλτρων

Στον εμπορικό δρόμο των Λουτρών, η Ιωάννα Κουστιμπή είναι το ιδανικό μέρος για να βρεις όλα τα νόστιμα μιας περιοχής που παράγει πολλά και φημίζεται κυρίως για τα υπέροχα σύκα του κοντινού Ταξιάρχη, της σμυρνιάς ποικιλίας με το πιο λευκό, γλυκό, αρωματικό και ζουμερό σύκο της Ελλάδας. Οι γονείς της παράγουν τα πάντα, το μαγαζάκι της Ιωάννας τα φέρνει κοντά μας: σύκα, παστέλι και τρουφάκια από σύκο, όλων των ειδών τις μαρμελάδες, τσίπουρο, ελιές, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού. Οι υπόλοιποι παραγωγοί της περιοχής βάζουν τα όσπρια, το παστέλι, τα βότανα, τα λουκούμια, τον ακανέ, το κασάτο που είναι φύλλο μπακλαβά σε μπουκίτσες γεμιστό με ξηρούς καρπούς, το σουτζούκι σε διάφορες γεύσεις, με σουσάμι, δαμάσκηνο, τριαντάφυλλο ή πορτοκάλι αλλά και μελοκάρυδο από τη Λαμία με μέλι και καρύδι. Τα Παραδοσιακά της Ιωάννας, Ερμού 34, 6939531494

Στην Ερμού επίσης, μπορεί να προσπεράσεις το Proton σαν άλλο ένα σούπερ μάρκετ της γνωστής αλυσίδας. Ο μερακλής ιδιοκτήτης Γιώργος, όμως, λάτρης των τοπικών προϊόντων, του κρασιού, των βιολογικών και των μικρών παραγωγών εν γένει, φιλοξενεί στα ράφια του όλο τον τοπικό αμπελώνα, το μαγικό, ζυμωτό ψωμί της Αιδηψού αλλά και ψωμιά της Betty’s, τυριά μικρών τοπικών παραγωγών, βιολογικά σύκα και πολλά μοναδικά και νόστιμα από την ιδιαίτερη παραγωγή κάθε γωνιάς της χώρας. Οι δυσανεκτικοί εδώ θα βρείτε την υγειά σας!

Το αξέχαστο γλυκό (και παγωτό που δεν πάει πίσω)

Ζαχαροπλαστείο Καβαράκας
Ζαχαροπλαστείο Καβαράκας

Η Αιδηψός φημίζεται για τους κουραμπιέδες της και έχει τον λόγο της, αφού το ντόπιο αιγοπρόβειο βούτυρο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε γεύση της Ελλάδας. Ο Καβαράκας είναι το πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της πόλης και με το δίκιο του, αφού δεν τσιγκουνεύεται το βούτυρο και αυτός είναι ο λόγος που κάνει μαγικό κουραμπιέ με μείγμα από 3 ειδών βούτυρα, αγελαδινό, γίδινο και πρόβειο και απείρου κάλλους και ποικιλίας σιροπιαστά: γαλακτομπούρεκο, σαραγλί, κανταϊφι, ένα άκρως πρωτότυπο κοχυλάκι αμυγδάλου, μαντηλάκια με αμύγδαλο και φοβερό κουλουράκι. Φημίζεται επίσης για το βυζαντινό του, ένα είδος πουτίγκας αλλά και για το εξαιρετικό παγωτό του. Να σου προτείνω το εκμέκ, το γιαούρτι με μάνγκο, τη βανίλια Μαδαγασκάρης με φιστίκι Αιγίνης και την αλατισμένη καραμέλα βουτύρου. Θα σου συστήσω, επίσης, ένθερμα, την υπέροχη Σοφία Καβαράκα, σύζυγο του Γιώργου που κάνει και τα γλυκά, στην εξυπηρέτηση. Ομήρου 1, 2226060428

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.