- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Κεφαλάρι Δράμας για ψητές πέστροφες
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Δράμα: Μια ταβέρνα που ψήνει πέστροφες στις όχθες του νερού, που μάλιστα είναι κρυστάλλινο, και κατεβαίνει φορτσάτο από το βουνό
Το Κεφαλάρι Δράμας το λέγανε παλιά Μπουνάρ-μπασί – επί Τουρκοκρατίας, «μπας» είναι το κεφάλι στα Τούρκικα, κι έτσι όταν αναβαπτίστηκε έγινε Κεφαλάρι. Είναι ένα καταπράσινο, υπερ-δροσερό χωριό όλο νερά, ποτάμια, ρέματα, πλατάνια, ιτιές και φυλλωμένες χορταστικές σκιές από αυτές που τις ψάχνεις με ανακούφιση το καλοκαίρι. Έχει 850 κατοίκους, χωρίζεται σε Ανω και Κάτω Κεφαλάρι, απέχει 18 χιλιόμετρα από τη Δράμα και 20 από την Καβάλα, άρα είναι προορισμός φαγητού – σε μισή ώρα είσαι εκεί, τόσο από Δράμα όσο κι από Καβάλα.
Το μεγάλο σουξέ του Κεφαλαρίου είναι οι ψητές πέστροφες, που εκτρέφονται (πριν ψηθούνε) μπροστά στα αθώα μάτια σου, στα γάργαρα νερά τα οποία κυλάνε με φόρα… ανάμεσα σε ταβέρνες και καφετέριες της δεκαετίας του ΄70. Οι ταβέρνες και καφετέριες είναι σημερινές, σύγχρονες (σχεδόν – χωρίς το «υπερ» που θα έβαζα κανονικά μπροστά τους) αλλά έχουν έναν αέρα Σέβεντυς, μια ατμόσφαιρα, διακόσμηση και αίσθηση ακόμα παλιότερη, πχ Ελληνικής ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου. Τώρα στην περιοχή εκτρέφεται οξύρυγχος, το μακρόστενο ασχημομούρικο ψάρι που όμως βγάζει υπέροχο χαβιάρι, το γνωστό μαύρο (χαβιάρι). Το χαβιάρι είναι εκλεκτής ποιότητας και εξάγεται με επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ οι πέστροφες, που κολυμπάνε αδιάφορες χωρίς να υποψιάζονται την μοίρα που τις περιμένει, οι πέστροφες ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται, για τους μερακλήδες.
Καθίσαμε με την ξαδέρφη μου στην ταβέρνα «Κρύα Νερά», με κρύα νερά να τρέχουνε από παντού γύρω μας και κάτι χοντρο-πέστροφες να πλατσουρίζουν αφηρημένες – ένας πέστροφος-μπαμπάς ήτανε μεγάλος σα πατίνι, εκτός αν ήταν μαμά, ένα τεράστιο, γυαλιστερό ψάρι με τις νωχελικές κινήσεις ενός πολύ μπλαζέ καλλιτεχνικού τύπου και μάλιστα ψαριού. Οι πέστροφες που φάγαμε ήτανε φρεσκοψημένες, ζουμερές, νόστιμες παρά τις φήμες που θέλουν τις πέστροφες άνοστες: αυτές ήταν αλατισμένες σωστά, τρυφερές, ολόφρεσκες μια και κολυμπούσανε μέχρι πριν δέκα λεπτά οι δόλιες.
Η ντομάτα που τις συνόδευε ήταν κατακόκκινη και νόστιμη, η ψητή μελιτζάνα καπνιστή ήταν υπέροχη, το παγωτάκι στο τέλος ήτανε ό,τι χρειαζόμασταν ακριβώς και τίποτα παραπάνω. Οι τιμές είναι λογικές – μια πέστροφα μερίδα με λαχανικά στο πλάι έχει 11 ευ – αλλά το μέρος είναι τόσο αλλούτερο, τόσο μαγικό, τόσο ξεχασμένο από το χρόνο, που δεν θέλεις να φύγεις μη τυχόν και αλλάξει όσο είσαι μακριά, και γίνει συνηθισμένο… Μάλλον απίθανο όμως, με τόση πέστροφα στα πόδια του.
Info: Ταβέρνα «Κρύα νερά», Κεφαλάρι Δράμας, 2521086047, 6945206216
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.