Στο Κεφαλάρι Δράμας για ψητές πέστροφες
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Δράμα: Μια ταβέρνα που ψήνει πέστροφες στις όχθες του νερού, που μάλιστα είναι κρυστάλλινο, και κατεβαίνει φορτσάτο από το βουνό
Το Κεφαλάρι Δράμας το λέγανε παλιά Μπουνάρ-μπασί – επί Τουρκοκρατίας, «μπας» είναι το κεφάλι στα Τούρκικα, κι έτσι όταν αναβαπτίστηκε έγινε Κεφαλάρι. Είναι ένα καταπράσινο, υπερ-δροσερό χωριό όλο νερά, ποτάμια, ρέματα, πλατάνια, ιτιές και φυλλωμένες χορταστικές σκιές από αυτές που τις ψάχνεις με ανακούφιση το καλοκαίρι. Έχει 850 κατοίκους, χωρίζεται σε Ανω και Κάτω Κεφαλάρι, απέχει 18 χιλιόμετρα από τη Δράμα και 20 από την Καβάλα, άρα είναι προορισμός φαγητού – σε μισή ώρα είσαι εκεί, τόσο από Δράμα όσο κι από Καβάλα.
Το μεγάλο σουξέ του Κεφαλαρίου είναι οι ψητές πέστροφες, που εκτρέφονται (πριν ψηθούνε) μπροστά στα αθώα μάτια σου, στα γάργαρα νερά τα οποία κυλάνε με φόρα… ανάμεσα σε ταβέρνες και καφετέριες της δεκαετίας του ΄70. Οι ταβέρνες και καφετέριες είναι σημερινές, σύγχρονες (σχεδόν – χωρίς το «υπερ» που θα έβαζα κανονικά μπροστά τους) αλλά έχουν έναν αέρα Σέβεντυς, μια ατμόσφαιρα, διακόσμηση και αίσθηση ακόμα παλιότερη, πχ Ελληνικής ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου. Τώρα στην περιοχή εκτρέφεται οξύρυγχος, το μακρόστενο ασχημομούρικο ψάρι που όμως βγάζει υπέροχο χαβιάρι, το γνωστό μαύρο (χαβιάρι). Το χαβιάρι είναι εκλεκτής ποιότητας και εξάγεται με επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ οι πέστροφες, που κολυμπάνε αδιάφορες χωρίς να υποψιάζονται την μοίρα που τις περιμένει, οι πέστροφες ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται, για τους μερακλήδες.
Καθίσαμε με την ξαδέρφη μου στην ταβέρνα «Κρύα Νερά», με κρύα νερά να τρέχουνε από παντού γύρω μας και κάτι χοντρο-πέστροφες να πλατσουρίζουν αφηρημένες – ένας πέστροφος-μπαμπάς ήτανε μεγάλος σα πατίνι, εκτός αν ήταν μαμά, ένα τεράστιο, γυαλιστερό ψάρι με τις νωχελικές κινήσεις ενός πολύ μπλαζέ καλλιτεχνικού τύπου και μάλιστα ψαριού. Οι πέστροφες που φάγαμε ήτανε φρεσκοψημένες, ζουμερές, νόστιμες παρά τις φήμες που θέλουν τις πέστροφες άνοστες: αυτές ήταν αλατισμένες σωστά, τρυφερές, ολόφρεσκες μια και κολυμπούσανε μέχρι πριν δέκα λεπτά οι δόλιες.
Η ντομάτα που τις συνόδευε ήταν κατακόκκινη και νόστιμη, η ψητή μελιτζάνα καπνιστή ήταν υπέροχη, το παγωτάκι στο τέλος ήτανε ό,τι χρειαζόμασταν ακριβώς και τίποτα παραπάνω. Οι τιμές είναι λογικές – μια πέστροφα μερίδα με λαχανικά στο πλάι έχει 11 ευ – αλλά το μέρος είναι τόσο αλλούτερο, τόσο μαγικό, τόσο ξεχασμένο από το χρόνο, που δεν θέλεις να φύγεις μη τυχόν και αλλάξει όσο είσαι μακριά, και γίνει συνηθισμένο… Μάλλον απίθανο όμως, με τόση πέστροφα στα πόδια του.
Info: Ταβέρνα «Κρύα νερά», Κεφαλάρι Δράμας, 2521086047, 6945206216
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.