- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
![Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα](/images/1074x600/jpg/files/2024-07-17/greekproducts_famous.jpg)
Μίξερ 8: Μαγειρεύοντας με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 περιοχές της Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα! Μια χώρα μαγική, με εύφορη γη που προσφέρει απλόχερα την πρώτη ύλη της και «καμαρώνει» για τα εθνικά εδέσματά της. Με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές παρασκευές που κάνουν την ελληνική κουζίνα ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν στραφείς, θα σου χαρίσει μαγειρικούς λόγους για να ασχοληθείς μαζί της. Από τα άγρια χόρτα και τα αρωματικά βότανα των βουνών, τα μοναδικά ξηρικά προϊόντα των Κυκλάδων, τους ελαιώνες και τα αμπέλια που δίνουν το κρασί. Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό.
Έτσι και οι συνταγές σε αυτό το Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο συνδέουν την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές και τάσεις, τη μνήμη με τη γεύση, το τότε με το τώρα. Μπαίνουμε στην κουζίνα, παίρνουμε ένα χαρακτηριστικό υλικό ή μια συνταγή από καθεμιά από τις 30 γωνιές της Ελλάδας και ξεκινάμε τη δημιουργία. Ας τις εξερευνήσουμε μία μία.
![Στέλιος Παρλιάρος Στέλιος Παρλιάρος](/images/w734/jpg/files/2024-07-17/_dsc5739.jpg)
Η Αθήνα φημίζεται από παλιά για τα αστικά γλυκά της. Στα παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας ανήκουν ο καβαλιώτικος κουραμπιές, χειμώνα καλοκαίρι, τα αμυγδαλωτά «γεμάτα» Μυτιλήνης, η φριτούρα Ζακύνθου που μοιάζει με το leche frita της Βόρειας Ισπανίας, το παστέλι Ρόδου που σερβίρεται σε φύλλα λεμονιάς, τα διπλοφουρνιστά μπισκότα Σητείας, ο μπακλαβάς στο Καστελόριζο, με επιρροές από τη γειτονική Τουρκία, και τα βενιζελικά Λήμνου, μικρά φοντάν με λευκό γλάσο και αμύγδαλο που πήραν το όνομά τους από την επίσκεψη του Βενιζέλου στο νησί τον Μάιο του 1934. Του άρεσαν τόσο πολύ που ζήτησε κι άλλα!
Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το κουλούρι της, του οποίου η ιστορία ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το επάγγελμα του αρτοποιού- κουλουροποιού στην Κωνσταντινούπολη ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Η παράδοση λέει ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν στο κεφάλι τους οι πωλητές. Στην Αλεξανδρούπολη, και σε όλη τη Θράκη φτιάχνουν τη Βαρβάρα, ένα πλήρως θρεπτικό γλυκό με σιτάρι, ρόδι και καρύδια το οποίο φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, βασισμένο σε ένα πολύ παλιό χριστιανικό έθιμο.
Μαγειρεύουμε επίσης με χαρούπια από το Ηράκλειο, καρύδια από την Ικαρία, ντοματίνια από τη Σαντορίνη, ζουμερά πορτοκάλια από την Καλαμάτα –εκτός από τα σύκα και τις ελιές–, μανταρίνια από τη Χίο, δαμάσκηνα από τη Σκιάθο, μάντολες από την Κεφαλονιά, μέλι από τα Κύθηρα, μάνγκο από την Πάρο – από πρόσφατες φυτείες στο νησί. Για την όμορφή μας Μήλο, επιλέγουμε μια συνταγή από μαρέγκα, γιατί μας θυμίζει τα λευκά βράχια του Σαρακήνικου.
Από το μενού μας δεν λείπουν και τα ονομαστά τυριά της χώρας μας, φέτα Ηπείρου, κοπανιστή Μυκόνου, αρσενικό Νάξου, μανούλι Καρπάθου, κρασοτύρι Κω, ξινομυζήθρα Χανίων. Αλλά ούτε και τα παραδοσιακά ποτά, κουμκουάτ Κέρκυρας, vindoux Σάμου και σουμάδα Λέρου. Ξεχωριστό είναι και το τυρόψωμο Σκύρου.
Εκ μέρους του κυβερνήτη και του πληρώματος του Μίξερ, σας ευχόμαστε καλά μαγειρέματα!
Το τεύχος 8 του Μίξερ κυκλοφορεί με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.