- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
![Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά τοπικά προϊόντα Στέλιος Παρλιάρος](/images/1074x600/jpg/files/2024-07-17/600x1074_athens_voice_social.jpg)
Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το όγδοο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Αύγουστος. Υπάρχει άραγε καλύτερος μήνας; Το κινητό μπαίνει σε λειτουργία πτήσης και ο προορισμός είναι ένας, η Ελλάδα μας.
Κάθε καλοκαίρι, η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Ίσως είναι οι ζωντανές πόλεις της και τα γραφικά χωριά της ιδανικά ώστε να γεμίσουν ολόκληρες σελίδες ταξιδιωτικών περιοδικών. Ίσως είναι η μαγική φύση, τα βουνά, οι θάλασσές της και τα μοναδικά νησιά της, που σε καλούν να τα εξερευνήσεις. Ίσως η ιστορία της και τα αξιοθέατα: η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, το νησάκι της Κυράς Φροσύνης, η Πορτάρα, το «εξωγήινο» Σαρακίνικο… Ίσως πάλι να είναι οι φιλόξενοι άνθρωποί της, οι μουσικές και οι χοροί στα πανηγύρια που σε κάνουν να υποσχεθείς αβίαστα ότι θα επιστρέφεις μέχρι να χορέψεις σε όλα!
Η Ελλάδα τελικά είναι μια μαγική χώρα. Φαντάζει λες και έχει συνωμοτήσει με τον Θεό με έναν σκοπό: να ξυπνήσει όλες μας τις αισθήσεις. Με τις εικόνες της, τους ήχους της, τα αρώματά της. Από αυτές, είναι αδύνατο να λείπει η γεύση που της δίνει το «εισιτήριο» για την πρωτιά, με το φαγητό της. Απλό ή περίπλοκο ικανοποιεί ακόμη και τους πιο πολυταξιδεμένους και απαιτητικούς ουρανίσκους.
Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα. Κάθε μπουκιά κρύβει μια ιδιαίτερη συνταγή φτιαγμένη με τα υλικά του κάθε μέρους, κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής. Ο τόπος μας είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, γι’ αυτό και δύσκολα χωράει σε ένα πιάτο. Ποιο είναι στα αλήθεια το υλικό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα; Είναι το ελαιόλαδο και η ελιά, η φέτα, η ντομάτα, το σύκο; Δύσκολη η απάντηση. Μη θέλοντας να αδικήσω κανένα υλικό, τα συμπεριέλαβα όλα σε ένα «ταξίδι γεύσης» με την ίδια αφετηρία και τον ίδιο προορισμό… την Ελλάδα!
Κάθε γωνιά της έχει τη δική της γευστική ιστορία και σε αυτή την καλοκαιρινή έκδοση του Μίξερ, του συλλεκτικού μηνιαίου περιοδικού γεύσης της Athens Voice, αποφάσισα να σας τις αφηγηθώ μέσα από τα δικά μου μάτια. Πήρα απ’ άκρη σ’ άκρη τον χάρτη και επέλεξα 30 προορισμούς, ηπειρωτικούς και νησιωτικούς, «ταξίδεψα» από την Αλεξανδρούπολη στα Χανιά κι από την Κέρκυρα στο Καστελόριζο, και ιδού… Συνδύασα τα τοπικά προϊόντα, αυτά που χαρακτηρίζουν τον καθένα από αυτούς τους προορισμούς, μπήκα στην κουζίνα και δημιούργησα αλμυρές και γλυκές συνταγές που αποτυπώνουν την ψυχή και την παράδοση του τόπου μας στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.
30 προορισμοί. 30 γευστικά ταξίδια. Η πτήση με αριθμό 8 είναι έτοιμη για αναχώρηση. Παρακαλώ φορέστε τις ποδιές σας και παραμείνετε στον πάγκο σας έως ότου να σβήσει η φωτεινή ένδειξη… του φούρνου!
![Στέλιος Παρλιάρος Στέλιος Παρλιάρος](/images/w734/jpg/files/2024-07-17/_dsc5743_copy_big.jpg)
Με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.