Θεματα

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 8
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Παρλιάρος

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το όγδοο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice

Αύγουστος. Υπάρχει άραγε καλύτερος μήνας; Το κινητό μπαίνει σε λειτουργία πτήσης και ο προορισμός είναι ένας, η Ελλάδα μας.

Κάθε καλοκαίρι, η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Ίσως είναι οι ζωντανές πόλεις της και τα γραφικά χωριά της ιδανικά ώστε να γεμίσουν ολόκληρες σελίδες ταξιδιωτικών περιοδικών. Ίσως είναι η μαγική φύση, τα βουνά, οι θάλασσές της και τα μοναδικά νησιά της, που σε καλούν να τα εξερευνήσεις. Ίσως η ιστορία της και τα αξιοθέατα: η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, το νησάκι της Κυράς Φροσύνης, η Πορτάρα, το «εξωγήινο» Σαρακίνικο… Ίσως πάλι να είναι οι φιλόξενοι άνθρωποί της, οι μουσικές και οι χοροί στα πανηγύρια που σε κάνουν να υποσχεθείς αβίαστα ότι θα επιστρέφεις μέχρι να χορέψεις σε όλα!

Η Ελλάδα τελικά είναι μια μαγική χώρα. Φαντάζει λες και έχει συνωμοτήσει με τον Θεό με έναν σκοπό: να ξυπνήσει όλες μας τις αισθήσεις. Με τις εικόνες της, τους ήχους της, τα αρώματά της. Από αυτές, είναι αδύνατο να λείπει η γεύση που της δίνει το «εισιτήριο» για την πρωτιά, με το φαγητό της. Απλό ή περίπλοκο ικανοποιεί ακόμη και τους πιο πολυταξιδεμένους και απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα. Κάθε μπουκιά κρύβει μια ιδιαίτερη συνταγή φτιαγμένη με τα υλικά του κάθε μέρους, κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής. Ο τόπος μας είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, γι’ αυτό και δύσκολα χωράει σε ένα πιάτο. Ποιο είναι στα αλήθεια το υλικό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα; Είναι το ελαιόλαδο και η ελιά, η φέτα, η ντομάτα, το σύκο; Δύσκολη η απάντηση. Μη θέλοντας να αδικήσω κανένα υλικό, τα συμπεριέλαβα όλα σε ένα «ταξίδι γεύσης» με την ίδια αφετηρία και τον ίδιο προορισμό… την Ελλάδα!

Κάθε γωνιά της έχει τη δική της γευστική ιστορία και σε αυτή την καλοκαιρινή έκδοση του Μίξερ, του συλλεκτικού μηνιαίου περιοδικού γεύσης της Athens Voice, αποφάσισα να σας τις αφηγηθώ μέσα από τα δικά μου μάτια. Πήρα απ’ άκρη σ’ άκρη τον χάρτη και επέλεξα 30 προορισμούς, ηπειρωτικούς και νησιωτικούς, «ταξίδεψα» από την Αλεξανδρούπολη στα Χανιά κι από την Κέρκυρα στο Καστελόριζο, και ιδού… Συνδύασα τα τοπικά προϊόντα, αυτά που χαρακτηρίζουν τον καθένα από αυτούς τους προορισμούς, μπήκα στην κουζίνα και δημιούργησα αλμυρές και γλυκές συνταγές που αποτυπώνουν την ψυχή και την παράδοση του τόπου μας στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.

30 προορισμοί. 30 γευστικά ταξίδια. Η πτήση με αριθμό 8 είναι έτοιμη για αναχώρηση. Παρακαλώ φορέστε τις ποδιές σας και παραμείνετε στον πάγκο σας έως ότου να σβήσει η φωτεινή ένδειξη… του φούρνου!

Στέλιος Παρλιάρος
© Άλκης Καλούδης

Με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.