Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το όγδοο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Αύγουστος. Υπάρχει άραγε καλύτερος μήνας; Το κινητό μπαίνει σε λειτουργία πτήσης και ο προορισμός είναι ένας, η Ελλάδα μας.
Κάθε καλοκαίρι, η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Ίσως είναι οι ζωντανές πόλεις της και τα γραφικά χωριά της ιδανικά ώστε να γεμίσουν ολόκληρες σελίδες ταξιδιωτικών περιοδικών. Ίσως είναι η μαγική φύση, τα βουνά, οι θάλασσές της και τα μοναδικά νησιά της, που σε καλούν να τα εξερευνήσεις. Ίσως η ιστορία της και τα αξιοθέατα: η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, το νησάκι της Κυράς Φροσύνης, η Πορτάρα, το «εξωγήινο» Σαρακίνικο… Ίσως πάλι να είναι οι φιλόξενοι άνθρωποί της, οι μουσικές και οι χοροί στα πανηγύρια που σε κάνουν να υποσχεθείς αβίαστα ότι θα επιστρέφεις μέχρι να χορέψεις σε όλα!
Η Ελλάδα τελικά είναι μια μαγική χώρα. Φαντάζει λες και έχει συνωμοτήσει με τον Θεό με έναν σκοπό: να ξυπνήσει όλες μας τις αισθήσεις. Με τις εικόνες της, τους ήχους της, τα αρώματά της. Από αυτές, είναι αδύνατο να λείπει η γεύση που της δίνει το «εισιτήριο» για την πρωτιά, με το φαγητό της. Απλό ή περίπλοκο ικανοποιεί ακόμη και τους πιο πολυταξιδεμένους και απαιτητικούς ουρανίσκους.
Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα. Κάθε μπουκιά κρύβει μια ιδιαίτερη συνταγή φτιαγμένη με τα υλικά του κάθε μέρους, κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής. Ο τόπος μας είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, γι’ αυτό και δύσκολα χωράει σε ένα πιάτο. Ποιο είναι στα αλήθεια το υλικό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα; Είναι το ελαιόλαδο και η ελιά, η φέτα, η ντομάτα, το σύκο; Δύσκολη η απάντηση. Μη θέλοντας να αδικήσω κανένα υλικό, τα συμπεριέλαβα όλα σε ένα «ταξίδι γεύσης» με την ίδια αφετηρία και τον ίδιο προορισμό… την Ελλάδα!
Κάθε γωνιά της έχει τη δική της γευστική ιστορία και σε αυτή την καλοκαιρινή έκδοση του Μίξερ, του συλλεκτικού μηνιαίου περιοδικού γεύσης της Athens Voice, αποφάσισα να σας τις αφηγηθώ μέσα από τα δικά μου μάτια. Πήρα απ’ άκρη σ’ άκρη τον χάρτη και επέλεξα 30 προορισμούς, ηπειρωτικούς και νησιωτικούς, «ταξίδεψα» από την Αλεξανδρούπολη στα Χανιά κι από την Κέρκυρα στο Καστελόριζο, και ιδού… Συνδύασα τα τοπικά προϊόντα, αυτά που χαρακτηρίζουν τον καθένα από αυτούς τους προορισμούς, μπήκα στην κουζίνα και δημιούργησα αλμυρές και γλυκές συνταγές που αποτυπώνουν την ψυχή και την παράδοση του τόπου μας στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.
30 προορισμοί. 30 γευστικά ταξίδια. Η πτήση με αριθμό 8 είναι έτοιμη για αναχώρηση. Παρακαλώ φορέστε τις ποδιές σας και παραμείνετε στον πάγκο σας έως ότου να σβήσει η φωτεινή ένδειξη… του φούρνου!
Με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.