- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Poseidonion Grand Hotel, τρώγοντας στο «κόσμημα των Σπετσών»
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Το Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες, υποδέχεται τον σεφ Ηλία Κιαζόλι ως executive chef στα εστιατόριά του
Αποβιβάζομαι στις Σπέτσες ακριβώς τη στιγμή της δύσης και 5’ αργότερα βρίσκομαι μπροστά στο Poseidonion Grand Hotel γνωστό και ως «το κόσμημα των Σπετσών». Το ξενοδοχείο έχει αρχίσει να φωτίζεται με φόντο ένα γαλάζιο δειλινό, τα μάρμαρά του λάμπουν αριστοκρατικά, η είσοδος μοιάζει με υπόσχεση. Στο πρώτο σκαλί που οδηγεί στη μεγαλειώδη βεράντα αναρωτιέμαι αν εκείνη η καλοκαιρινή νύχτα του 1914, η πρώτη των 110 χρόνων του, υπήρξε το ίδιο γλυκιά. Στο κεφαλόσκαλο φαντάζομαι τον Ελευθέριο Βενιζέλο ανάμεσα στους καλεσμένους (υπήρξε όντως), κυρίες με τις τουαλέτες τους να θροΐζουν πάνω στα χειροποίητα πλακάκια – τα ίδια που πατάω κι εγώ στο τώρα.
Poseidonion Grand Hotel, ένα ξενοδοχείο με 110 χρόνια ιστορίας
Το Poseidonion Grand Hotel σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Ζίζηλα με σημείο αναφοράς το αρχιτεκτονικό στιλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής, όπως το θρυλικό Carlton και το Negresco στη Γαλλική Ριβιέρα. Υπήρξε όραμα του ευπατρίδη Σωτήριου Ανάργυρου ο οποίος φαντάστηκε ένα ξενοδοχείο αντίστοιχο των ευρωπαϊκών με σκοπό να λειτουργεί ως πόλος έλξης για τις όμορφες Σπέτσες. Κι αυτό ακριβώς έγινε. Αρκετές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα έμειναν στα ψηλοτάβανα δωμάτιά του, από πρωθυπουργούς και βασιλιάδες μέχρι κινηματογραφικούς αστέρες.
Το 2009 το Poseidonion Grand Hotel κλείνει για πέντε χρόνια καθώς η ανακαίνισή του είναι ιδιαίτερη απαιτητική. Το 2014 όμως λάμπει και πάλι, έχει μάλιστα καταφέρει να εκσυγχρονιστεί χωρίς να χάσει τίποτα από τη διαχρονική γοητεία του. Ανεβαίνοντας την τεράστια μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στα δωμάτια, καθισμένος στις λευκές πολυθρόνες της ρεσεψιόν, χαζεύοντας το μπλε ουρανού και θάλασσας μέσα από τα μεγάλα παράθυρα, νιώθεις κι εσύ κομμάτι της ιστορίας. Είναι ο ίδιος ο χώρος που σε συνδέει με το παρελθόν, λες και οι δεκαετίες συμβαίνουν ταυτόχρονα στο δικό σου τώρα, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να παραβλέψω. Έχει τύχει να περάσω νύχτες σε ακόμη πιο πολυτελή ξενοδοχεία, ίσως πιο εντυπωσιακά, πιο σύγχρονα και πιο λαμπερά – αλλά κανένα δεν είχε τη μεγαλοπρεπή αύρα του Poseidonion Grand Hotel, πώς θα μπορούσε;
Το ξενοδοχείο αυτό ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με τον τόπο που το φιλοξενεί. Η σχέση με το νησί είναι αμφίδρομη, από το Bertram 26 Sport, το ιδιωτικό ταχύπλοο του ξενοδοχείου που προσφέρεται στους ενοίκους του για εξερεύνηση των κοντινών παραλιών, μέχρι την ιδιωτική φάρμα. Εδώ φυτρώνουν βιολογικά ζαρζαβατικά, κυκλοφορούν ελεύθερα κότες (τα αυγά τους θα τα βρείτε στο πρωινό), υπάρχουν ακόμη και μελίσσια. Οι περισσότερες πρώτες ύλες που καταφτάνουν στην κουζίνα του Poseidonion Grand Hotel έρχονται από αυτό το οργανικό μποστάνι, οι υπόλοιπες από τοπικούς παραγωγούς. Κι εδώ φτάνουμε σε μια άλλη σημαντική πτυχή του ξενοδοχείου: τη γαστρονομία.
Ηλίας Κιαζόλι, ο executive chef του Poseidonion Grand Hotel
Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και μια ολιστική προσέγγιση της μαγειρικής, και φυσικά τη farm to table φιλοσοφία του, το Poseidonion Grand Hotel φέτος δίνει τα ηνία της κουζίνας του στον Ηλία Κιαζόλι, σεφ ταλαντούχο, σίγουρα πολύ δημιουργικό. Ο Ηλίας έχει ήδη διανύσει μία εντυπωσιακή πορεία σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ευρώπης (όπως το Restaurant Meille και το Hotel Sanders στην Κοπεγχάγη ή το Fosshotel Restaurant Haust στο Ρέικιαβικ), πριν γίνει ο executive chef των εστιατορίων του Poseidonion Grand Hotel. Μαζί με τους συνεργάτες του, τον Θωμά Πατήλα και τον Χρήστο Μουσιάρη και όλη την ομάδα του, έχει δημιουργήσει ξεχωριστά μενού με πιάτα που φέρνουν την παράδοση της μεσογειακής κουζίνας στο σήμερα.
Στο εστιατόριο On the Verandah, πάνω στην αριστοκρατική βεράντα του ξενοδοχείου, και με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα, δοκιμάσαμε το Chef’s Choices Menu, δηλαδή ένα δείπνο βασισμένο στις προσωπικές επιλογές του σεφ. Το μενού αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητα των πρώτων υλών, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανανεώνεται συχνά. Πάντως, αν πετύχετε το μωσαϊκό μπακαλιάρου με sour cream ντάσι, αγκινάρα Ιερουσαλήμ και λάδι μυρωδικών, τη σουπιά με beurre blanc τσίρου, άγρια χόρτα και nduja ή την αλμύρα με ντοματίνια, καρπούζι, καρίκι Τήνου, νερό ντομάτας και κραμπλ ψωμιού, προετοιμαστείτε για αξέχαστη νοστιμιά. Όλα τους ξεχωρίζουν όχι μόνο χάρη στην ασυναγώνιστη ποιότητα των πρώτων υλών που τα απαρτίζουν, αλλά και για τη μαγειρική οξύτητα του Ηλία Κιαζόλι.
Το εστιατόριο Library Brasserie είναι πιο χαλαρό, ιδανικό για μια ήσυχη καλοκαιρινή βραδιά. Εδώ σε περιμένει ένα all day menu που περιλαμβάνει brunch (σερβίρεται 09.00-13.00), σνακ (μεταξύ 13.00-18.00) και πλήρες μενού (13.00-23.30). Ας σταθούμε λίγο στο τελευταίο για τον ωραιότερο τηγανιτό γαύρο που έχω φάει ποτέ! Σερβίρεται με ταραμά, πράσινο λάδι και πούδρα από nori (προσθήκη που του ταιριάζει γάντι), και έχει το πιο αιθέριο τηγάνι του κόσμου. Ταιριάξτε το με λινγκουίνι vongole (αχιβάδες, λουκάνικο nduja, και αυγοτάραχο), το τέλειο χούμους (λάδι με τσίλι, μπούκοβο, κουκουνάρι, κόλιανδρο και σουμάκ) που σερβίρεται μαζί με πιτούλες, οπωσδήποτε με το φιλέτο γλώσσας μενιέρ (με κάπαρη), που έρχεται πάνω σε ένα βελούδινο πουρέ πατάτας.
Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμη ένα εστιατόριο στην Αγία Μαρίνα, ακριβώς πάνω στην παραλία. Στο Paradise Beach Club ο Ηλίας και η ομάδα του ακολουθούν μία διαφορετική προσέγγιση μαγειρεύοντας όλα εκείνα που λαχταρούμε από το ελληνικό καλοκαίρι (φυσικά πάντα με το δικό τους τρόπο): ψητό χταπόδι στα κάρβουνα με σάλτσα στιφάδο, (φανταστικό!) τηγανιτό καλαμάρι και ταραμά με μελάνι σουπιάς, γαρίδες καλαμαράτα με σάλτσα γαρίδας και κρίταμο, και πολλά (πολλά!) ακόμα.
Κι αν δεν έχεις όρεξη για φαγητό, σίγουρα έχεις για ένα cocktail στο πιο ρομαντικό μπαρ του νησιού, το Palms the Bar στον δροσερό κήπο του Poseidonion Grand Hotel. Πιάσε θέση στην μπάρα και παράγγειλε κάποιο από τα ευρηματικά cocktails όπως το “Tomatoni” με Votanikon τζιν, campari και βερμούτ ντομάτα, που κλείνουν το μάτι στο καλοκαίρι.
Υ.Γ. Τόσο τα εστιατόρια όσο και το μπαρ του ξενοδοχείου είναι ανοιχτά στο κοινό και σίγουρα αξίζουν απανωτές επισκέψεις. Έστω και μόνο για να θαυμάσεις εκ των έσω αυτό το υπέροχο στολίδι του Αργοσαρωνικού.
Ντάπια, Σπέτσες, 2298074553, www.poseidonion.com, Fb: Poseidonion Grand Hotel, Instagram: @poseidonion
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.