Θεματα

A Sea Between Us: Τι συμβαίνει όταν η Ζάκυνθος και η Ηλεία «κάθονται» στο ίδιο τραπέζι

Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

A Sea Between Us: Μια γαστρονομική συνεργασία του Olea All Suite Hotel & του Dexamenes Seaside Hotel με ανταλλαγή των σεφ τους 

Τι είναι αυτό που μας ενώνει; Όπως τραγούδησαν οι Πυξ Λαξ, είναι ο χρόνος. Μία εκδοχή είναι αυτή. Μία άλλη θέλει τις μνήμες να μας ενώνουν. Τις παραδόσεις. Το φαγητό. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ζακύνθου με την Ηλεία, δύο προορισμούς τόσο κοντινούς και τόσο συμπληρωματικούς μεταξύ τους. Ένα νησί και μία στεριά. Μία θάλασσα ανάμεσα τους που ενώ φαίνεται να τους χωρίζει, στην πραγματικότητα τους ενώνει και μεταφέρει στις αντικρυστές ακτές ανθρώπους, τοπικά προϊόντα, βιώματα. Συγκεκριμένα, το Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο και το Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα Ηλείας- μέλη των Design Hotels της Marriott International- ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τους ταξιδιώτες τους, υλοποιώντας εντέχνως το πολύ ιδι-όμορφο concept «A Sea Between Us». Πρωταγωνιστής του, ένα αναπάντεχο Chef Exchange Event, ενώ κοινός παρονομαστής, η υψηλής αισθητικής φιλοξενία συνδυασμένη με την αυθεντική τοπική κουλτούρα.

Το «A Sea Between Us» είναι ένα συνεργατικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τα δύο πολυτελή θέρετρα. Μια διεπιστημονική μελέτη που εξερευνά το πλούσιο υφαντό των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ του νησιού της Ζακύνθου και της περιοχής της Ηλείας, εμβαθύνοντας στις τοπικές τους ιστορίες και τις βαθιές τους επιπτώσεις στη πολιτιστική ζωή των κατοίκων τους. Από τη γαστρονομία μέχρι την αρχιτεκτονική, τη μουσική μέχρι τη γλώσσα, τα ρούχα μέχρι τις συνήθειες, το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να ξετυλίξει τις μοναδικές ταυτότητες που έχουν διαμορφωθεί από το ξεχωριστό παρελθόν αυτών των περιοχών, προάγοντας μια μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της κοινής τους κληρονομιάς μέσα από τη θάλασσα που τους χωρίζει. Και όλα αυτά συναντώνται σε ένα ιδιαίτερο μενού που ενώ βασίζεται σε μία καλή σχέση, δεν έχει συμβιβασμούς.

Δείπνο στο Flow Dine & Wine του Olea All Suite Hotel από τον σεφ Σταύρο Κιούση

Πρώτα, δίνουμε το γαστρονομικό μας ραντεβού, στο διακεκριμένο με βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας Flow Dine & Wine του Olea All Suite Hotel. Ο χώρος είναι το ίδιο προσεγμένος και κομψός με το μενού που ακολούθησε από τα χέρια του Σταύρου Κιούση, σεφ του Dexamenes Seaside Hotel. Ο ταλαντούχος σεφ πειραματίζεται με ένα πολύχρωμο συνδυασμό αισθησιακών γεύσεων, εμπνευσμένες από την παράδοση του τόπου και τη Γη της Ηλείας τα οποία συνοδεύονται με ένα ξεχωριστό pairing από Ζακυνθινά κρασιά- και όλα αυτά σε ένα νησιώτικο ζακυνθινό σκηνικό. Ξεκινάμε με τις  χυλοπίτες και τον κόκορα. Ξεχάστε την εικόνα που μπορεί αν έχετε από αυτό το πιάτο. Μας επανασυστήνεται σε μια πολύ πιο γκουρμέ και τολμώ να πω και πολύ πιο νόστιμη εκδοχή. Σερβίρεται σε μορφή τραγανού arancini με ένα ποτήρι λευκού Novita (Κτήμα Γράμψας, Γουστολίδι). Ακολουθεί το χοντρομενούδελο με αφρό από μπισκ γαρίδας, μια κρύα σούπα με φιδέ, ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα και το πιάτο με το καρπάτσιο από κολοκύθι, γραβιέρα, πίκλα σταφυλιού και μάραθο. Συνοδευόμενο κρασί, το Μοσχοφίλερο Little Arc Rose (Κτήμα Λαντίδη). Το κυρίως πιάτο είναι γουρουνοπούλα με πουρέ αρακά και σάλτσα από σαλάμι αέρος με πούδρα από τη φλούδα του αρακά τηρώντας στην πράξη τη zero waste φιλοσοφία, με κρασί Verdea (Κτήμα Γράμψα). Και επειδή τίποτα δεν τελειώνει χωρίς να αφήσει πίσω του μια γλυκιά γεύση, το επιδόρπιο είναι μουστοκούλουρο με crumble λευκή σοκολάτα και φράουλα, με παγωτό ελληνικού καφέ, που ταίριαξε γάντι με το Ηλίου Φως (κτήμα Γράμψας, Αυγουστιάτης). Πάρα πολύ νόστιμο και καλά επιμελημένο μενού, με το πρώτο πιάτο να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα φαγητά που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Δείπνο στο dex.Silo.01 του Dexamenes Seaside Hotel από τον σεφ Σπύρο Δρακούλη

Την επόμενη μέρα, οι γευστικοί ταξιδιώτες διασχίζουμε τη θάλασσα -χωρίς να αφήσουμε πίσω τη ζακυνθινή φιλοξενία- και βρισκόμαστε στο Dexamenes Seaside Hotel, παλιές δεξαμενές που πλέον αποτελούν ένα αρχιτεκτονικά πολυβραβευμένο ξενοδοχείο στη Δυτική Πελοπόννησο. Στο dex.Silo.01, ένα pop-up fine dining spot μέσα σε μια δεξαμενή της δεκαετίας του 1920, ο σεφ Σπύρος Δρακούλης δημιουργεί ένα μενού εμπνευσμένο από τις παραδόσεις της Ζακύνθου συνοδευόμενα αντίστοιχα από εκλεκτά κρασιά της Πελοποννήσου. Το setting για το δεύτερο και τελευταίο part του δείπνου “A Sea Between Us” είναι μαγικό. Ενώ βρισκόμασταν στη Ζάκυνθο και τώρα στην Ηλεία, ξαφνικά ταξιδεύουμε σε κάποιον απροσδιόριστο πλανήτη -θυμίζει τον Άρη λόγω του κόκκινου χρώματος της δεξαμενής- όπου η σελήνη (σε projection στον τοίχο) γεμίζει μέχρι να συμπληρώσει το τέλειο κυκλικό σχήμα της και ύστερα αδειάζει σε μόλις λίγα λεπτά. Και ενώ εκτυλίσσεται αυτό το παιχνίδι της φύσης, έχουμε φόντο τον έναστρο ουρανό, αφού η δεξαμενή δεν έχει οροφή. Έτσι για την ιστορία, δεν έχω δειπνήσει ποτέ σε κάποιον τόσο ξεχωριστό χώρο. Το μενού για αρχή έχει ριγανάδα, μοιάζει με πελοποννησιακό ντάκο, με ντομάτα και ρίγανη σε τραγανό λεπτό ψωμί (φρύσσα), μαζί με ένα Sauvignon Blanc Μελωδός (Κτήμα Κωνσταντινόπουλος). Μετά πράσινη σαλάτα με πεπόνι και ντόπιο χοιρομέρι με Αγιωργίτικο Giuli (Κτήμα Δρούβας) και ένα πολύ πολύ νόστιμο χταπόδι σαβόρο με αλιάδα με ποτήρι Ασύρτικο Λίνον από το Κτήμα Σταυρόπουλου. Και σε αυτό το μενού, υπάρχει ο κόκορας, αυτή τη φορά με χοντρό μακαρόνι και κρασάτος με σάλτσα Αυγουστιάτη και λαδοτύρι και ένα ποτήρι Cava Μαυροδάφνη/refosco (Κτήμα Μερκούρη). Το γεύμα ολοκληρώνεται με την Ζακυνθινή φρυγανιά σε γευστική αρμονία με το γλυκόπιοτο Αρεθούσα (Ολύμπια Γη, Ασύρτικο). Και αυτό το μενού είναι εξίσου δημιουργικό, σεβόμενο τις πρώτες ύλες του τόπου που καλείται ο σεφ να «χωρέσει» στο πιάτο. Στα highlights είναι ο κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι. Μαθαίνω μάλιστα πως το εν λόγω μενού, θα επαναλαμβάνεται κάθε νέα σελήνη και πανσέληνο.  

Την όλη αισθητηριακή εμπειρία έρχεται να συμπληρώσει η διαμονή στους δύο φιλόξενους τόπους.

Διαμονή στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο 

Χτισμένο αμφιθεατρικά, το Olea All Suite Hotel, βρίσκεται στο Τσιλιβί, στη δυτική ακτή του νησιού και σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από την πόλη της Ζακύνθου και το αεροδρόμιο-στρατηγική τοποθεσία. Η εκπληκτική θέα, η γειτνίαση με το χωριό και τις αμμώδεις παραλίες, σε συνδυασμό με την εξαιρετική εξυπηρέτηση και ατμόσφαιρα, καθιστούν το Olea το ιδανικό μέρος για ρομαντικά και χαλαρωτικά getaways.

To ξενοδοχείο μοιάζει με ιδιωτικό νησί, καθώς περιβάλλεται από μία «λίμνη» 4.000 μέτρων με το υδάτινο στοιχείο να εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα ελαιώνα του ξενοδοχείου. Το σύγχρονο συναντά το παλιό, η αρχιτεκτονική τη φύση και ο άνθρωπος τις εσωτερικές του ανάγκες. Και όσο το νερό τρέχει, παρασέρνει μαζί του και τις σκέψεις μας. Το μυαλό αδειάζει και μπαίνουμε σε ζεν mode, δηλαδή mood διακοπών. Το ξενοδοχείο διαθέτει 93 πολυτελείς σουίτες, οι περισσότερες από αυτές με ιδιωτική πισίνα. Υπάρχει καλύτερο πρωινό από μια δροσερή βουτιά; Ειδικά μάλιστα αν αυτό συνοδεύεται από ένα νόστιμο πρωινό. Στο Omikron, έχει ένα μεγάλο πρωινό μπουφέ που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Εκεί, γευτήκαμε και τοπικά προϊόντα της Ζακύνθου, όπως τις φριτούρες, ένα παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με σιμιγδαλένιο χαλβά. Εμένα μου μοιάζει και με γλυκές αυγόφετες.

Σχετικά με το φαγητό- επίμαχο κομμάτι μιας διαμονής, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο bars και τρία εστιατόρια, εκ των οποίων το Fine Dining τελεί υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου chef Μιχάλη Νουρλόγλου. Με το μοναδικό μείγμα τροπικού μοντερνισμού, το Olea All Suite Hotel γίνεται ο τέλειος οικοδεσπότης για ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας, το Pacifico by Nikkei. Vibrant ασιατικό εστιατόριο με περουβιανές επιρροές, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τα νερά του οποίου αγγίζουν τόσο το Περού όσο και την Ιαπωνία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα homemade signature cocktail. 

Εξίσου εξαιρετική επιλογή είναι το διακεκριμένο με Βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας Flow Dine & Wine, φέρνοντας το καλύτερο μέρος της σύγχρονης Ελλάδας στο τραπέζι μας. Εκτός από μοντέρνες ελληνικές γεύσεις, έχει εκπληκτική θέα στους γύρω καταπράσινους λόφους, χαρίζοντας μια πολύ όμορφη εμπειρία ηλιοβασιλέματος στο νησί του Ιονίου. Το Flow Dine & Wine με το Nikkei αποτελούν τους βασικούς γαστρονομικούς προορισμούς στο Olea All Suite Hotel.

Το 2024, το Olea All Suite Hotel συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Condé Nast Traveller με τα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και είναι το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο Resort στον κόσμο» από το Interior Design Magazine. Η αρχιτεκτονική μελέτη και το design του Olea All Suite Hotel φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722. Στις διαρκίσεις του Olea, συμβάλλει ενεργά και η SWOT Hospitality, κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων με έδρα την Αθήνα, με portfolio ξενοδοχείων αξίας πολλών εκατομμυρίων στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη, η οποία έχει αναλάβει τον τομέα του Marketing και των πωλήσεων.

Διαμονή στο Dexamenes Seaside Hotel

Πιάνουμε στεριά και το gps δείχνει την Ηλεία. Έχετε κοιμηθεί ποτέ σε δεξαμενές ζύμωσης κρασιού; Εγώ ομολογουμένως όχι, αλλά θα έρθω να συμφωνήσω με το ρητό που λέει ότι για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Το οινοποιείο Κορινθιακής Σταφίδας, χτισμένο την περίοδο του μεσοπολέμου, μετατρέπεται και σήμερα λειτουργεί ως Dexamenes°° Seaside Hotel, ένα αρχιτεκτονικά πολυβραβευμένο ξενοδοχείο στη Δυτική Πελοπόννησο. Fun fact, το οινοποιείο είχε κατασκευαστεί πάνω στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώνονται με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, προτού ανοίξουν πανιά για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές. Οι εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κατασκευές που χαρακτηρίζουν την τοποθεσία έμειναν σχετικά ανέγγιχτες από τη δεκαετία του 1920, σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου. Σήμερα, όμως,  οι επισκέπτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσουν σε δεξαμενές ζύμωσης κρασιού (check στη λίστα μου με τα περίεργα to do), ενώ η λειτουργία του και οι εμπειρίες που προσφέρει σχετίζονται με το κρασί, τη γαστρονομία, την τέχνη, τη φύση, την τοπική κουλτούρα και την ευσυνείδητη ευεξία. 

Το ξενοδοχείο διαθέτει 36 δωμάτια (34 πρώην Δεξαμενές Ζύμωσης και 2 πρώην Χημεία), όλα σε απόσταση αναπνοής από το κύμα. Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα k-studio το Dexamenes αριθμεί πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις όπως Hot List στο Condé Nast Traveller, βραβείο Δομές, ultimate global winner στα Ahead Awards και επιλογή στα καλύτερα έργα της Ευρώπης από τα Mies Awards (επίσημα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Με συνέπεια στις αρχές του, το ξενοδοχείο προσφέρει εμπειρίες κρασιού (οινογευσίες, εκτενή λίστα κρασιών, food-wine pairing επιλογές καθώς και επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία) και ελαιογευσία με food pairing σε τοπικό ελαιώνα, ενώ διαθέτει πρόγραμμα ευεξίας, ξεναγήσεις στην Αρχαία Ολυμπία, δυνατότητα για private dinners (στην παραλία ή σε δεξαμενή), καθώς και μαθήματα κεραμικής ή μαρμαρογλυπτικής. Εμείς πάντως φτιάξαμε και δοκιμάσαμε Martini Χωριάτικη- η ελληνικότερη ελληνική σαλάτα να την πιεις στο ποτήρι. Πραγματικά, ωραία και διαφορετική γευση. Τη γαστρονομική ταυτότητα των εστιατορίων επιμελείται ο Γκίκας Ξενάκης με έμφαση στην εντοπιότητα και την αειφορία. Μάλιστα, κατά περιόδους το Dexamenes λειτουργεί και σαν κέντρο πολιτισμού, φιλοξενώντας δρώμενα τέχνης ή παρέχοντας residency programs σε καλλιτέχνες.

Αποχαιρετώντας τους δύο τόπους για να επιστρέψω στη βάση μου, σκέφτομαι πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς αυτό που σε κάνει μοναδικό, να προσπαθείς να το επικοινωνείς και τέλος να το μοιράζεσαι. Το chef exchange event φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή για τη σπουδαία αυτή συνεργασία ανάμεσα σε δύο προορισμούς με τόσα πολλά κοινά βιώματα και αναφορές. Μία ένωση που έχει ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή και η ανταλλαγή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου