Θεματα

Nummus: To café του Νομισματικού Μουσείου είναι και πάλι ανοιχτό

Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 921
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nummus Café Athens: το café μέσα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Στα τέλη του προηγούμενου Σεπτέμβρη οι Αθηναίοι ξεσηκώθηκαν, με αφορμή το κλείσιμο του café που λειτουργούσε μέχρι τότε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Τι είχε συμβεί; Μετά από προκήρυξη διαγωνισμού που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού, τα συνολικά 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (μεταξύ των οποίων και το καφέ του Νομισματικού Μουσείου) «πέρασαν στην εταιρεία Γρηγόρης μικρογεύματα», όπως γράφτηκε τότε. Ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις να είναι πολλές και συναισθηματικά φορτισμένες, ειδικά για το συγκεκριμένο café που ήταν γνωστό για τις πολλές πολιτιστικές του δραστηριότητες: «Μα, θα παραδώσουμε ακόμη έναν χώρο πολιτισμού στο fast food;». Δικαιολογημένη η οργή. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Καταρχάς η εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση δεν είναι τα γνωστά μικρογεύματα, αλλά η «Κλασικοί Δρόμοι Α.Ε.» στην οποία ναι μεν ανήκει ο Γρηγόρης, αλλά και μεταξύ άλλων η Αίγλη Ζαππείου. Και πλέον (από τις 15 Μαΐου) η συγκεκριμένη εταιρεία υπενοικίασε τον χώρο σε δύο ανθρώπους της εστίασης: τον Νικόλα Λιάπη, που υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του Απόστολου Τραστέλη (Σπονδή, Hytra, Fuga κ.ά.) και τον Σωτήρη Γεωργίου, ο οποίος αφού εργάστηκε για χρόνια ως sommelier σε γνωστά εστιατόρια της πόλης, σήμερα είναι account manager στην Trinity Wines, γνωστή εταιρεία διανομής κρασιών. Μαζί του μιλάω σήμερα για το μέλλον του αγαπημένου αυτού χώρου, που πλέον ονομάζεται Nummus Café Athens.

Είναι καταμεσήμερο, 12 ακριβώς, όταν μπαίνω στον κήπο. Πρώτη έκπληξη: είναι ακριβώς όπως τον θυμάμαι, φουντωτός και ολόδροσος, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όχι, καμία ταμπέλα Γρηγόρης δεν υπάρχει και όχι, δεν πωλούνται σφολιάτες.

Όταν συναντώ τον Σωτήρη Γεωργίου, τον ρωτάω να μου πει όσα γνωρίζει για την αλλαγή διαχείρισης: «Οι συμβάσεις για τα café των μουσείων είχαν λήξει από το 2017 και από τότε μέχρι το 2023 που έγινε ο διαγωνισμός, ανανεώνονταν κάθε χρόνο με “σιωπηλή συμφωνία”. Προφανώς, επειδή υπήρχε αυτή η ανασφάλεια, οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν μέχρι τότε αυτούς τους χώρους δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις, πολλές φορές δεν πλήρωναν και τις υποχρεώσεις τους. Υποθέτω ότι ο ΟΔΑΠ, για να μην έχει να κάνει με 59 διαφορετικούς ιδιοκτήτες, έβαλε αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια στον διαγωνισμό (σ.σ. η εταιρεία που θα αναλάμβανε τη διαχείριση όλων των χώρων, θα έπρεπε να εμφανίζει ετήσιο τζίρο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και να έχει αρκετά υποκαταστήματα). Με ρωτάς αν αυτό είναι σωστό ή λάθος;». Όχι. Άλλωστε δεν νομίζω ότι ο Σωτήρης είναι αρμόδιος να απαντήσει σε κάτι τέτοιο. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τη χρήση του χώρου.

Η ανανέωση του κήπου 

Οι αλλαγές είναι πολλές. Όλες τους, όμως, προς το καλύτερο. Ο Σωτήρης τις εξηγεί αναλυτικά: «Αρχικά θα εμπλουτίσουμε τον κήπο, με ακόμη περισσότερα φυτά –μιλάμε ήδη με γεωπόνο–, πάντα όμως με σεβασμό στον χώρο και το ίδιο το μουσείο, το οποίο να πούμε ότι είναι και ένα από τα σημαντικότερα νομισματικά μουσεία στον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, το ήξερες ότι αυτό εδώ το δέντρο το έχει φυτέψει ο Σλήμαν (σ.σ. το Νομισματικό Μουσείο ήταν η κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν); Είναι κοκκορεβυθιά ή αλλιώς αγριοφιστικιά, και λένε πως είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Έπειτα θα προστεθούν αγάλματα στον κήπο. Αυτό θα το αναλάβει το μουσείο και θα αφορά συνεργασία με κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη, με σκοπό να γίνει μια μόνιμη έκθεση αγαλμάτων στον κήπο. Επίσης, θα αλλάξουμε τα τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, θα ανακαινίσουμε τον εσωτερικό χώρο, ώστε να μεγαλώσει η κουζίνα και να μπορούμε να έχουμε περισσότερες επιλογές στο μενού, αλλά και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, κάτι που θα μας βοηθήσει να εμπλουτίσουμε τη λίστα των κρασιών μας. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί. Να αναφέρω πως πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει πρώτα να δώσει την έγκρισή του το μουσείο».

Οι πολιτιστικές δράσεις συνεχίζονται στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Ο λόγος που, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού τον οποίο προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, ξέσπασαν πολλές αντιδράσεις για τον συγκεκριμένο χώρο, είναι ότι το café του Νομισματικού Μουσείου φιλοξενούσε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, από παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι μουσικά live. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα γνωστό για τις jazz βραδιές του. Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι παρουσιάσεις βιβλίων συνεχίζονται κανονικά, ενώ από αυτήν την Πέμπτη 20 Ιουνίου αρχίζουν και τα live. Μάλιστα, το μουσικό πρόγραμμα ανέλαβε ο τενόρος Νίκος Τσαούσης, μόνιμο μέλος της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1987. Πρώτος καλεσμένος είναι ο πολυβραβευμένος ερμηνευτής της jazz σκηνής Philipp Weiss (Πέμπτη 20 Ιουνίου). Τον ακολουθεί ο Ιταλός ερμηνευτής Alfio Consoli, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα παρακολουθήσουμε τον Alexandros Affolter σε ένα αφιέρωμα στον Frank Sinatra, ένα από τα πιο αγαπημένα αφιερώματα στην ιστορία του κήπου. «Οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν, έχουν παίξει εδώ και στο παρελθόν», λέει ο Σωτήρης και συνεχίζει: «Όπως και το προσωπικό έχει παραμείνει το ίδιο με πριν». Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο (καιρού επιτρέποντος) σταθερά κάθε Πέμπτη, με την είσοδο να είναι μόλις στα €7. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στα social του Nummus Café Athens.

Και τι θα γίνει με το μενού;

Το μενού θα ανανεωθεί, όπως και η wine list. Μαθαίνω ότι με την ανακαίνιση της κουζίνας, θα κάνουν την εμφάνισή τους flatbreads, σάντουιτς, σαλάτες και healthy bowls, όπως και σούπες τον χειμώνα. Λέει και πάλι ο Σωτήρης: «Το μενού θα έχει αρκετά Π.Ο.Π. προϊόντα, ενώ στα πιάτα θα είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Από αυτήν την Πέμπτη θα υπάρχουν και πλατό τυριών και αλλαντικών, με πολλά ελληνικά και ιταλικά τυριά. Όσο για τη wine list θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικά κρασιά και κάποιες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Έχω επιλέξει κάποιους πιο εναλλακτικούς οινοπαραγωγούς δίνοντας προτεραιότητα στη φιλοσοφία του value for money».

Μερικές φορές οι αλλαγές είναι για καλό. Αυτή φαίνεται να είναι και η περίπτωση του συγκεκριμένου κήπου, που έπεσε σε καλά χέρια, και μας περιμένει ξανά να πιούμε καφέ, να ακούσουμε μουσική και να τσουγκρίσουμε ένα ποτήρι κρασί (αυτήν τη φορά αξιόλογο) κάτω από το δέντρο του Σλήμαν.

Πανεπιστημίου 12, Νομισματικό Μουσείο, 6942941299, Fb: Nummus Café Athens, Instagram: @nummus.cafe.athens, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08.00-22.00