Θεματα

10 λόγοι που τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία

Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 7
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 λόγοι που τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία

Μίξερ 7: Γιατί τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία 

«Φάε ψάρι γιατί κάνει καλό». Μια φράση που θυμόμαστε να λένε συνεχώς οι μαμάδες μας από τα παιδικά μας χρόνια. Και δεν είχαν άδικο. Το ψάρι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε ω-3 λιπαρά οξέα – τα οποία βρίσκονται και στα οστρακοειδή και στο ιχθυέλαιο. Οποιαδήποτε κι αν είναι η προέλευσή του, είτε ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων.Δύο ή τρεις μερίδες των 150 γραμμαρίων την εβδομάδα, είναι ιδανικές για να λάβουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία του ψαριού. Προτιμήστε το βραστό ή ψητό. Ας δούμε αναλυτικά πώς συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού μας.

Τα οφέλη του ψαριού στην υγεία

Κάνει καλό στην όραση                                           

Σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά, όπως το ψάρι έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας εκφυλιστικής πάθησης που παρατηρείται με το πέρασμα της ηλικίας και που καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Μάλιστα, είναι από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους. Επίσης, η ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να βελτιωθεί μέσω της υψηλής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων.

Ωφελεί την ψυχική υγεία

Εάν σκέφτεστε ότι το ψαράκι στην αμμουδιά με θέα θάλασσα είναι το αγχολυτικό σας, ενδεχομένως να ισχύει και κυριολεκτικά. Γνωρίζατε ότι όσοι καταναλώνουν πολλά ψάρια έχουν μειωμένη προδιάθεση για κατάθλιψη; Τα ω-3 λιπαρά φαίνεται να καταπολεμούν διάφορες μορφές ψυχικής διαταραχής, όπως την επιλόχειο κατάθλιψη, τη διαταραχή έλλειψης προσοχής, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ακόμη και τη σχιζοφρένεια. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα από τα συστατικά του ψαριού μειώνουν τη φλεγμονή και τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ακόμη, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων

Η κατανάλωση ψαριών και κατ’ επέκταση των ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να απομακρύνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και κάποιες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. Επίσης, τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη D, ικανή να προστατεύσει τον οργανισμό από τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ενισχύει τη γονιμότητα

Τα στρείδια μπορεί να είναι διάσημα για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, το ψάρι όμως βοηθάει εξίσου στη γονιμότητα. Θεωρείται ότι ζευγάρια που τρώνε συχνά θαλασσινά και ψάρια έχουν όχι μόνο περισσότερες ερωτικές επαφές, αλλά και περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησαν 501 ζευγάρια, στο Τέξας και το Μίσιγκαν, τα οποία προσπαθούσαν να συλλάβουν και ανακάλυψαν τα εξής:

Όταν ο άντρας και η γυναίκα έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια ή θαλασσινά την εβδομάδα είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες σύλληψης σε σχέση με τα ζευγάρια που έτρωγαν λιγότερο.

  • Το 81% των γυναικών αυτών ήταν έμειναν έγκυες σε διάστημα 6 μηνών.
  • Το 98% των γυναικών έμειναν έγκυες σε διάστημα 1 έτους.
  • Οι ερωτικές επαφές αυξήθηκαν κατά 39% όταν το ζευγάρι κατανάλωνε θαλασσινά η ψάρια την ίδια μέρα.

Βελτιώνει την ανάπτυξη του εμβρύου

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την σωστή ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Θεωρείται ότι οι γυναίκες που τρώνε λιγότερες από δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με χαμηλό λεκτικό δείκτη νοημοσύνης και προβλήματα στις κινητικές δεξιότητες, την κοινωνική ανάπτυξη και την επικοινωνία (συμπτώματα καθυστερημένης εγκεφαλικής ανάπτυξης).

Συμβάλλει στην αναπνοή

Έχει αποδειχθεί ότι τα ψάρια στην πρώιμη παιδική ηλικία συντελούν στην πρόληψη του άσθματος. Όταν τα παιδιά καταναλώνουν ψάρια, μεταξύ έκτου και δωδέκατου μήνα ζωής παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο δύσπνοιας – ένδειξη άσθματος στα νήπια.
Αν και η σχέση ψαριών και άσθματος βρίσκεται υπό διερεύνηση, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ίδιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που κάνουν τα λιπαρά των ψαριών καλή διατροφική επιλογή για την πρόληψη της αρθρίτιδας, ωφελούν επίσης και τους πάσχοντες από άσθμα.

Ενυδατώνει το δέρμα

Πολλοί ονειρευόμαστε ένα τέλειο δέρμα και ψάχνουμε την κατάλληλη κρέμα για να το αποκτήσουμε. Μήπως τελικά η λύση βρίσκεται στη διατροφή μας; Το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ, ουσία που βρίσκουμε στο ψάρι) έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, περιλαμβανομένης της ιδιότητας να ρυθμίζει την παραγωγή των λιπιδίων που το ενυδατώνουν και το διατηρούν φρέσκο. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του κολλαγόνου και της πρόληψης της γήρανσης του δέρματος.

Ακονίζει το μυαλό

Οι άνθρωποι που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στις περιοχές του που σχετίζονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Εξετάσεις, σημαντικό meeting, ακρόαση σε δικαστήριο; Καλά θα κάνετε πρώτον να αποβάλλετε όσο μπορείτε το άγχος και δεύτερον μία ημέρα πριν να προτιμήσετε κάποιο ψάρι, καλύτερα πλούσιο σε λιπαρά. Σε έρευνα που είχε διεξαχθεί, επιστήμονες χορήγησαν ω-3 λιπαρά οξέα ψαριών σε μορφή συμπληρώματος σε ομάδα ανδρών και γυναικών, 18-25 ετών (στο πικ δηλαδή των γνωστικών τους επιδόσεων) και τους υπέβαλαν έπειτα σε τεστ μνήμης αρκετές φορές εντός έξι μηνών. Όσο έπαιρναν τα συμπληρώματα τόσο βελτιώνονταν οι επιδόσεις τους στα τεστ.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά πειραματικών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό, δηλαδή ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη.

Ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση ψαριού μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, αλλά και ο αιφνίδιος θάνατος. Συγκεκριμένα, τα ω-3 λιπαρά στα ψάρια μειώνουν παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, ο σχηματισμός πλάκας στις αρτηρίες, οι θρόμβοι στο αίμα, η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και η τάσης μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού που σχετίζεται με τον αιφνίδιο θάνατο.

Συντελεί στη μακροζωία

Κατά τη διάρκεια έρευνας που επικαλείται το περιοδικό TIME, επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων –κυρίως DHA, EPA και DPA– είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, ενώ έζησαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από άτομα που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά των τριών λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους. Μήπως τελικά το ψάρι είναι ελιξίριο μακροζωίας;

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.