Θεματα

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 7
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μίξερ 7: Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας σήμερα 

Η ιστορία της ιχθυοφαγίας συνεχίζεται από το βαθύ παρελθόν στο παρόν. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας οι πληθυσμοί των ψαριών ελαττώνονται δραματικά λόγω της υπεραλίευσης. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τους θησαυρούς της θάλασσας, η πιο ποιοτική και βιώσιμη λύση είναι η ιχθυοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξή της προσφέρει εναλλακτική λύση για ψαροφαγία σε καλύτερες τιμές. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο δίνοντας έτσι την ευκαιρία να έχουν όλοι στο τραπέζι τους ένα νόστιμο, φρέσκο και γεμάτο θρεπτική αξία φαγητό μεψάρι. Εξασφαλίζει ότι το ψάρι είναι φρέσκο, διότι τα ψάρια έχουν ψαρευτεί μόλις 24 ώρες πριν, αφού η ποσότητα κυμαίνεται σύμφωνα με τη ζήτηση.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα

Έτσι, κάθε καταναλωτής μπορεί να ελέγξει την ημερομηνία αλίευσης σε οποιοδήποτε ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, κάτι που δεν γίνεται να συμβεί για οποιοδήποτε άλλο ψάρι του εμπορίου. Με το ψάρι ελεύθερης αλιείας ποτέ δεν γνωρίζεις πόσο χρόνο έκανε το καΐκι να φτάσει μέχρι το λιμάνι και να παραδώσει την ψαριά του, όπως και πόσες μέρες έμεινε τελικά το ψάρι στον πάγκο. Πλάι στην ποιότητα είναι η γεύση και η θρεπτικότητα, κι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχουν περισσότερα ω-3 από τα ψάρια ελεύθερης αλιείας.

Δίπλα στο κύμα και τους μικρούς άγριους κολπίσκους, μακριά από αστικές, βιομηχανικές ή τουριστικές περιοχές, υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας», αλλά και στρατιές επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων που τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ποιότητας και ασφαλείας.

Τα ψάρια μένουν στο «χερσαίο» τους σπίτι μέχρι να δυναμώσουν κι ύστερα περνάνε στους κλωβούς που τους περιμένουν στην ανοιχτή θάλασσα ώστε να μεγαλώσουν σε συνθήκες ελευθερίας, στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι κλωβοί αυτοί βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και ισχυρά ρεύματα – συνθήκες που εξασφαλίζουν τη διαρκή ανανέωση και οξυγόνωση του νερού. Φυσικά υπάρχουν και οι ειδικοί επιστήμονες, όπως και τα διαπιστευμένα εργαστήρια που κάνουν συνεχείς ελέγχους ώστε να εξασφαλίζεται ο αυτοκαθαρισμός της θάλασσας και να διατηρείται καθαρό το περιβάλλον. Τα ψάρια τρέφονται αποκλειστικά µε GMO-free πιστοποιημένες τροφές, πολύ κοντά σε σύνθεση με αυτές που θα έτρωγαν ελεύθερα, ενώ περιλαμβάνουν και αυξημένα ω-3 λιπαρά, ένα από τα στοιχεία που τους προσδίδουν τον χαρακτηρισμό της «υψηλής διατροφικής τους αξίας». Όλα τα παραπάνω εξηγούν το γεγονός ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια θεωρείται κορυφαία σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας παράλληλα και οικονομικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, η ΕΛΟΠΥ με 23 υδατοκαλλιεργητές στο δυναμικό της παράγει το 80% των ελληνικών ψαριών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι ξένοι κάνουν πώς και πώς για το ελληνικό ψάρι. Φυσικά και εμείς…