- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Μίξερ 7: Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας σήμερα
Η ιστορία της ιχθυοφαγίας συνεχίζεται από το βαθύ παρελθόν στο παρόν. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας οι πληθυσμοί των ψαριών ελαττώνονται δραματικά λόγω της υπεραλίευσης. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τους θησαυρούς της θάλασσας, η πιο ποιοτική και βιώσιμη λύση είναι η ιχθυοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξή της προσφέρει εναλλακτική λύση για ψαροφαγία σε καλύτερες τιμές. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο δίνοντας έτσι την ευκαιρία να έχουν όλοι στο τραπέζι τους ένα νόστιμο, φρέσκο και γεμάτο θρεπτική αξία φαγητό μεψάρι. Εξασφαλίζει ότι το ψάρι είναι φρέσκο, διότι τα ψάρια έχουν ψαρευτεί μόλις 24 ώρες πριν, αφού η ποσότητα κυμαίνεται σύμφωνα με τη ζήτηση.
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα
Έτσι, κάθε καταναλωτής μπορεί να ελέγξει την ημερομηνία αλίευσης σε οποιοδήποτε ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, κάτι που δεν γίνεται να συμβεί για οποιοδήποτε άλλο ψάρι του εμπορίου. Με το ψάρι ελεύθερης αλιείας ποτέ δεν γνωρίζεις πόσο χρόνο έκανε το καΐκι να φτάσει μέχρι το λιμάνι και να παραδώσει την ψαριά του, όπως και πόσες μέρες έμεινε τελικά το ψάρι στον πάγκο. Πλάι στην ποιότητα είναι η γεύση και η θρεπτικότητα, κι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχουν περισσότερα ω-3 από τα ψάρια ελεύθερης αλιείας.
Δίπλα στο κύμα και τους μικρούς άγριους κολπίσκους, μακριά από αστικές, βιομηχανικές ή τουριστικές περιοχές, υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας», αλλά και στρατιές επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων που τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ποιότητας και ασφαλείας.
Τα ψάρια μένουν στο «χερσαίο» τους σπίτι μέχρι να δυναμώσουν κι ύστερα περνάνε στους κλωβούς που τους περιμένουν στην ανοιχτή θάλασσα ώστε να μεγαλώσουν σε συνθήκες ελευθερίας, στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι κλωβοί αυτοί βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και ισχυρά ρεύματα – συνθήκες που εξασφαλίζουν τη διαρκή ανανέωση και οξυγόνωση του νερού. Φυσικά υπάρχουν και οι ειδικοί επιστήμονες, όπως και τα διαπιστευμένα εργαστήρια που κάνουν συνεχείς ελέγχους ώστε να εξασφαλίζεται ο αυτοκαθαρισμός της θάλασσας και να διατηρείται καθαρό το περιβάλλον. Τα ψάρια τρέφονται αποκλειστικά µε GMO-free πιστοποιημένες τροφές, πολύ κοντά σε σύνθεση με αυτές που θα έτρωγαν ελεύθερα, ενώ περιλαμβάνουν και αυξημένα ω-3 λιπαρά, ένα από τα στοιχεία που τους προσδίδουν τον χαρακτηρισμό της «υψηλής διατροφικής τους αξίας». Όλα τα παραπάνω εξηγούν το γεγονός ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια θεωρείται κορυφαία σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας παράλληλα και οικονομικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, η ΕΛΟΠΥ με 23 υδατοκαλλιεργητές στο δυναμικό της παράγει το 80% των ελληνικών ψαριών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι ξένοι κάνουν πώς και πώς για το ελληνικό ψάρι. Φυσικά και εμείς…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.