- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Τα ελληνικά ψάρια που τρώμε πιο συχνά και πώς τα μαγειρεύουμε
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Μίξερ 7: Πώς μαγειρεύονται τα ελληνικά ψάρια κάθε είδους και μεγέθους
Από τη θάλασσα στο τραπέζι, απολαμβάνοντάς τα µε τους φίλους και την οικογένεια, στο σπίτι ή στο εστιατόριο, τα νόστιμα ψάρια αντικατοπτρίζουν τη φρεσκάδα, τη διαύγεια και την καθαρότητα της ελληνικής θάλασσας. Ας δούμε παρέα ποια είναι τα ψάρια που αγαπάμε να καταναλώνουμε και πώς ενδείκνυται να τα μαγειρεύουμε.
Ξεκινώντας από τα μικρά ψάρια, η μαρίδα και η αθερίνα είναι δύο εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα και δεν θέλουν καν καθάρισμα. Για αυτόν τον λόγο όμως, φροντίζουμε να είναι ολόφρεσκα. Συνήθως τα τρώμε τηγανητά.
Ένα ακόμη πολύ αγαπημένο μικρό ψάρι είναι ο γαύρος, ωφέλιμος και πεντανόστιμος. Είναι όμως «μπελαλίδικος» στο καθάρισμά του. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους: τηγανητός, μαρινάτος, στον φούρνο πλακί και παστός. Ο παστός γαύρος είναι η αντζούγια.
Στα λίγο πιο μεγάλα ψάρια ξεχωρίζουν η σαρδέλα και η γόπα, τα οποία ενώ μαγειρεύονται τηγανητά είναι υπέροχα και ψητά. Φθηνά, ωφέλιμα και εξαιρετικά νόστιμα!
Το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα μυρίζουν ιώδιο. Τα αγαπάει πάρα πολύς κόσμος. Ιδανικά τρώγονται τηγανητά, αλλά σε μεγάλα μεγέθη –ειδικά τα μπαρμπούνια, τα πετρομπάρμπουνα– είναι ιδανικά και ψητά. Η γεύση του μπαρμπουνιού επηρεάζεται πολύ από την τραγάνα, την περιοχή δηλαδή όπου ζει και τρέφεται το ψάρι.
Συνεχίζουμε με τα «πρώτα ψάρια», αυτά που όλος ο κόσμος θα ήθελε ιδανικά να μαγειρεύει συχνότερα σπίτι του. Σε αυτά ανήκουν η τσιπούρα, το λαβράκι, το φαγκρί και η συναγρίδα. Όλα με λευκή σάρκα. Ο πιο συνήθης τρόπος μαγειρέματός τους είναι ψητός: στα κάρβουνα, στον φούρνο ή ακόμη και στο τηγάνι. Τρώγονται όμως και τηγανητά, ποσέ, σεβίτσε ή καρπάτσιο.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και κάποια πετρόψαρα, όπως τα σφυρίδα, ροφός και στήρα. Αυτά γίνονται πολύ ωραίες σούπες, αλλά και ψητά και μαγειρευτά.
Στον βυθό της θάλασσας συναντάμε πολλά είδη ψαριών, συνήθως επίπεδα. Δύο κλασικές περιπτώσεις είναι η γλώσσα και το καλκάνι, και μία άλλη η πεσκανδρίτσα. Τα δύο πρώτα συνήθως τα μαγειρεύουμε με βούτυρο για να τους δώσουμε γεύση, επειδή η δικιά τους είναι πολύ λεπτή. Την πεσκανδρίτσα την τρώμε από βραστή έως τηγανητή, ανάλογα το μέγεθός της. Έχει φοβερή νοστιμιά στο τηγάνι με σάλτσα μουστάρδας και λεμονιού – δοκιμάστε το!
Ο μπακαλιάρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα. Όταν είναι μεγάλος σε μέγεθος, τον προτιμάμε βραστό, ενώ τα μπακαλιαράκια τα τρώμε τηγανητά. Τον παστό μπακαλιάρο τον απολαμβάνουμε με σκορδαλιά. Εξίσου λαχταριστός –και περισσότερο- είναι ο κρανιός. Αρχοντικός, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά και λόγω της απαράμιλλης γεύσης του. Είναι ένα ολόφρεσκο και υψηλής ποιότητας ψάρι, προικισμένο εκτός από φίνα γεύση, σε απαλή υφή, σε μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών και πολύ πλούσιο σε ω3. Είναι ένα ψάρι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, γι’αυτό και μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους!
Μια ακόμη κατηγορία ψαριών που έχει δικαίως το κοινό της, είναι τα αφρόψαρα. Κολιός, σκουμπρί, παλαμίδα, τόνος. Χαρακτηριστικό είναι το πολύ λιπαρό κρέας, το οποίο «επιβάλλει» να μαγειρεύονται ψητά.
Αγαπάμε επίσης το μαγιάτικο. Ψάρι που πίνουν νερό στο όνομά του, οι ψαράδες και οι γνώστες του καλού ψαριού. Υψηλής ποιότητας, με χαρακτηριστική υπέροχη υφή και γευστικότατη σάρκα, πλούσιας διατροφικής αξίας. Πεντανόστιμο ψητό, χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιπαρό.
Ο ξιφιός είναι σε φέτες και προτιμάται ψητός, ενώ ο γαλέος τηγανητός.
Αν δεν απολαμβάνετε το ψάρι σε κάποιο νησί ολόφρεσκο από τα δίχτυα του ψαριά, προτιμήστε ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η φρεσκάδα τους και η ποιότητα τους είναι εγγυημένη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλάνδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Μετράει ήδη πάνω από 100 γεύσεις ενώ κάθε χρόνο πρωτοπορεί με καινούργιες δημιουργίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.