Θεματα

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας «ταξιδεύει» από τις ελληνικές θάλασσες στο μίξερ

«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 7
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίξερ 7: Από τις ελληνικές θάλασσες στο Μίξερ
© Άλκης Καλούδης, Νικόλας Φαράκλας

Μίξερ 7: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ήλιος, θάλασσα, πόδια βουτηγμένα στην άμμο, κρασάκι και… ψαράκι. Υπάρχει πιο «χορταστική» εικόνα από ένα πιάτο με ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι; Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων. Δικαίως, αφού από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα η χώρα μας είναι ξακουστός θαλασσότοπος που βασίζεται στην ιχθυοφαγία. Άλλωστε λαός που λούζεται από τη θάλασσα έχει μάθει και να την «τρυγάει».

Το ψάρι αντικατοπτρίζει τη φρεσκάδα, τη διαύγεια και την καθαρότητα της ελληνικής θάλασσας. Αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και η συχνή κατανάλωσή του υποστηρίζεται από κορυφαίους ιατρούς και διατροφολόγους παγκοσμίως, καθώς εκτός των άλλων φημίζεται για το χαμηλό του θερμιδικό φορτίο. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Δεν είναι τυχαίο που διεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Είναι και ιδανική τροφή για το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι ελαφρύ, αλλά πολύ νόστιμο.

Και καθώς ως λαός αγαπάμε πολύ το ψάρι, το γευόμαστε σε ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά το αγοράζουμε πια συχνά και για το σπίτι μας, αφού τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ποιοτικά, σίγουρα πιο φρέσκα από τα φρέσκα –καθώς περνούν μια διαδικασία εξαιρετικά ελεγχόμενη σε όλες της τις φάσεις– και προσιτά σε τιμή. Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, πώς να το μαγειρέψετε έτσι ώστε να γίνει τόσο λαχταριστό όσο στα καλά εστιατόρια, ερχόμαστε με την  αγαπημένη μου φίλη Ελένη Ψυχούλη, που πε-τυγχάνει να είναι και εξαιρετική μαγείρισσα, να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το ψάρι είναι μπελαλίδικο και δύσκολο στο μαγείρεμα. Σε αυτό το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού Μίξερ, η Ελένη ρίχνει τα «δίχτυα» της μαγειρικής και φορώντας την φανταχτερή ποδιά της –που μαρτυρά τον αλέγκρο χαρακτήρα της– ετοιμάζει για εσάς πεντανόστιμες αλμυρές συνταγές με πρωταγωνιστή το ψάρι. Συνταγές που έχουν τη γεύση και το άρωμα Ελλάδας και του ελληνικού καλοκαιριού.

Και επειδή ένα εξαιρετικό γεύμα με ψάρι ζητάει το γλυκό του φινάλε, μπήκα και εγώ στην κουζίνα για να καταπιαστώ για ακόμη μια φορά με τη μαγική τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ποια γλυκά άραγε ταιριάζουν περισσότερο με το ψάρι και αφήνουν δροσερή επίγευση; Ποιο γλυκό θα προσφέρετε στο ψαροφαγικό δείπνο ή στο καλοκαιρινό μεσημεριανό γεύμα με την οικογένειά σας; Θα μάθουμε σε αυτό το σπέσιαλ συνεργατικό τεύχος. Γιατί όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και καλό φαγητό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.