Ο Στέλιος Παρλιάρος μας «ταξιδεύει» από τις ελληνικές θάλασσες στο μίξερ
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Μίξερ 7: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ήλιος, θάλασσα, πόδια βουτηγμένα στην άμμο, κρασάκι και… ψαράκι. Υπάρχει πιο «χορταστική» εικόνα από ένα πιάτο με ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι; Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων. Δικαίως, αφού από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα η χώρα μας είναι ξακουστός θαλασσότοπος που βασίζεται στην ιχθυοφαγία. Άλλωστε λαός που λούζεται από τη θάλασσα έχει μάθει και να την «τρυγάει».
Το ψάρι αντικατοπτρίζει τη φρεσκάδα, τη διαύγεια και την καθαρότητα της ελληνικής θάλασσας. Αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και η συχνή κατανάλωσή του υποστηρίζεται από κορυφαίους ιατρούς και διατροφολόγους παγκοσμίως, καθώς εκτός των άλλων φημίζεται για το χαμηλό του θερμιδικό φορτίο. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Δεν είναι τυχαίο που διεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Είναι και ιδανική τροφή για το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι ελαφρύ, αλλά πολύ νόστιμο.
Και καθώς ως λαός αγαπάμε πολύ το ψάρι, το γευόμαστε σε ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά το αγοράζουμε πια συχνά και για το σπίτι μας, αφού τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ποιοτικά, σίγουρα πιο φρέσκα από τα φρέσκα –καθώς περνούν μια διαδικασία εξαιρετικά ελεγχόμενη σε όλες της τις φάσεις– και προσιτά σε τιμή. Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι.
Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, πώς να το μαγειρέψετε έτσι ώστε να γίνει τόσο λαχταριστό όσο στα καλά εστιατόρια, ερχόμαστε με την αγαπημένη μου φίλη Ελένη Ψυχούλη, που πε-τυγχάνει να είναι και εξαιρετική μαγείρισσα, να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το ψάρι είναι μπελαλίδικο και δύσκολο στο μαγείρεμα. Σε αυτό το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού Μίξερ, η Ελένη ρίχνει τα «δίχτυα» της μαγειρικής και φορώντας την φανταχτερή ποδιά της –που μαρτυρά τον αλέγκρο χαρακτήρα της– ετοιμάζει για εσάς πεντανόστιμες αλμυρές συνταγές με πρωταγωνιστή το ψάρι. Συνταγές που έχουν τη γεύση και το άρωμα Ελλάδας και του ελληνικού καλοκαιριού.
Και επειδή ένα εξαιρετικό γεύμα με ψάρι ζητάει το γλυκό του φινάλε, μπήκα και εγώ στην κουζίνα για να καταπιαστώ για ακόμη μια φορά με τη μαγική τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ποια γλυκά άραγε ταιριάζουν περισσότερο με το ψάρι και αφήνουν δροσερή επίγευση; Ποιο γλυκό θα προσφέρετε στο ψαροφαγικό δείπνο ή στο καλοκαιρινό μεσημεριανό γεύμα με την οικογένειά σας; Θα μάθουμε σε αυτό το σπέσιαλ συνεργατικό τεύχος. Γιατί όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και καλό φαγητό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.