Zoe’s Premium Latteria, σύγχρονο γαλατάδικο στην Ακαδημίας
Μόλις άνοιξε, έχει και νόστιμο φαγάκι
Το έβλεπα μέσα στις γιορτές που στηνόταν και προσπαθούσα να μαντέψω... Ό,τι και να πουλάει, σκεφτόμουν, για καλό θα είναι. Η Ακαδημίας, παρότι κεντρική αρτηρία της πόλης, είναι ένας δρόμος «αδιάφορος», δεν έχει σχεδόν τίποτα να προσφέρει σ’ αυτόν που τον περπατά, κι εμένα μ’ αρέσει οι σκοτεινές μεριές να ζωντανεύουν. Το Zoe’s Premium Latteria άνοιξε τελικά παραμονή Χριστουγέννων κι εγώ πέρασα την πόρτα του κάποια από τις πρώτες μέρες της καινούργιας χρονιάς.
Διαθέτει γάλα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που έρχεται από τα Άγραφα, το Άργος, τη Δράμα, τη Λαμία, το Άστρος Κυνουρίας και το σερβίρει καθημερινά από το πρωί στις 7 (και Κυριακή). Μιλάω με τη συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια Νατάσσα Κουτσούκου και μου δηλώνει άσχετη από το χώρο της εστίασης. «Παρακολουθήσαμε για ένα χρόνο σεμινάρια προώθησης γαλακτοκομικών προϊόντων στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έπειτα στο ΤΕΙ Καρδίτσας. Γνωρίσαμε τους παραγωγούς, όλα τα στάδια της διαδικασίας και το αποφασίσαμε. Με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά γάλατα να ταξιδεύουν στη Γαλλία και αλλού και να μην μπορεί να τα ευχαριστηθεί καθημερινά και ο Αθηναίος». Στην πορεία προστέθηκαν και άλλα προϊόντα – ο Έλληνας πάντα θέλει και κάτι ακόμα. Δηλαδή, γιαούρτι μέσα από πήλινες τσανάκες ομοίως αγνό και παραδοσιακό.
Το γάλα το σερβίρουν κρύο ή ζεστό, με σοκολάτα, με κορνφλέικς ή ότι άλλο θέλεις, έτσι ακριβώς όπως μας το έδινε η μαμά μας το πρωί. Το γιαούρτι με μέλι ή γλυκά κουταλιού, όλα τα προϊόντα τα έχουν ψάξει για πολύ καιρό και συνεχίζουν να το ψάχνουν. Τα πίνεις-τρως επιτόπου, τα αγοράζεις για το σπίτι, τα παίρνεις σε ποτήρι ή κυπελλάκι για το δρόμο. Μαζί φτιάχνουν και καφέ Moka Rica ιταλικό και μυρωδάτο (€1,40 για το δρόμο, €1,80 καθιστό), smoothies αληθινά και όχι με σκόνες, ό,τι μένει από τα γάλατα το φτιάχνουν σπιτικές κρέμες, απλές ή με σοκολάτα, μαστίχα, λεμόνι, ρυζόγαλα, γαλατόπιτες και σπιτικά γαλατομπούρεκα. «Παίρνει ο Αθηναίος γάλα για το σπίτι;» τη ρωτάω.
«Αγοράζουν διστακτικά ένα μπουκάλι, τους αρέσει και στη συνέχεια έρχονται και ξανάρχονται». Έχουν και ελληνική σπιτική κουζίνα – €6 τα πιάτα με κρέας, €5 τα λαδερά και τα υπόλοιπα. Και πίτες όπως κιμαδόπιτα, πιπερόπιτα, με μανιτάρια και γραβιέρα Τριπόλεως, κεφαλονίτικη κρεατόπιτα και άλλες σε τιμές από €2,90 έως €3,90. Όλα τα μαγειρεύουν δύο νέοι σεφ, ο Κωνσταντίνος Σίμος και ο Τάσος Ταμπάκης. «Μας τα ζητούσε ο κόσμος που δουλεύει εδώ γύρω, όλοι θέλουν φαγάκι σπιτικό» μου λέει η Νατάσσα. Να πάτε, είναι όμορφο, καθαρό, έχει μια αίσθηση ζεστή κι ανθρώπινη, σε λίγες μέρες θα έχουν έτοιμο και το χώρο από πάνω με περισσότερα τραπέζια για να χωράμε όλοι.
Ακαδημίας & Ομήρου, ανοιχτά 7 το πρωί με 10 το βράδυ, 213 0344023
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Γάλα και γιαούρτι από μικρούς Έλληνες παραγωγούς για το σπίτι, το δρόμο ή για επιτόπου. Ό,τι περισσεύει από το γάλα γίνεται κρέμα μυρωδάτη, ρυζόγαλο και άλλα παρεμφερή. Ακόμα υπάρχουν και κάποια πιάτα ημέρας από €5. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.