Θεματα

10 νέα εστιατόρια για τις καλοκαιρινές σου βόλτες

Από το κέντρο της πόλης μέχρι την παραλία, παντού υπάρχει ένα καινούργιο στέκι για το αθηναϊκό σου καλοκαίρι

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 920
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 νέα εστιατόρια για τις καλοκαιρινές σου βόλτες
Φωτογραφία: Feelin’ Tipsy

10 εστιατόρια που μόλις άνοιξαν στην Αθήνα

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και τη διάθεση να παίρνει χρώμα καλοκαιρινό, τίποτα δεν μας κρατάει μέσα. Στην Αθήνα επικρατεί οργασμός από νέα openings, επιχειρηματίες και σεφ βάζουν τις τελευταίες πινελιές για να προλάβουν να ανοίξουν στους σωστούς χρόνους. Κάποια μόλις άνοιξαν, κάποια σηκώνουν αυλαία εντός των προσεχών ημερών, τα περισσότερα ψάχνουν με το κιάλι να βρουν προσωπικό, δεδομένου πως το staff έχει ήδη φύγει για τα νησιά. Ας δούμε τα πιο χοτ νέα της σεζόν που ξεκινάει.

Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας

Raw Bata

Raw Bata
Raw Bata

Τον αγαπάμε, τον πιστεύουμε, μας έλειψε! Από τους πιο φαντεζί και μαζί νόστιμους μάγειρες της γενιάς του, ο Χρόνης Δαμαλάς ανοίγει (τώρα που με διαβάζετε, έχει ήδη ανοίξει, ημέρα «επίσημου» opening η Τετάρτη 12/6) το πρώτο καταδικό του εστιατόριο στη γειτονιά του την Πανόρμου, πάνω στην πλατεία Λακωνίας στο νούμερο 36. Από το όνομα κιόλας αρχίζει τα δικά του, robata είναι ο γιαπωνέζικος φούρνος, raw τα ωμά, οπότε όπως καταλαβαίνουμε ο Χρόνης θα ψάχνει (μανιωδώς) τις πρώτες ύλες, κρέατα, ψάρια και λαχανικά, και θα μας τα σερβίρει άλλοτε περασμένα από τη φωτιά και άλλα στην ωμή τους εκδοχή. Τραπεζάκια έξω.

Κάψα

Κάψα
Φωτογραφία: Κάψα

Απέναντι ακριβώς από τον Dopios τους, εκεί που ήταν το Phu Man Chu στη γωνία Σκουλενίου και Πραξιτέλους, δεν έχει ούτε βδομάδα που η Πιτσιλής family και ο χιλιοβραβευμένος Χριστόφορος Πέσκιας άνοιξαν την Κάψα, σουβλατζίδικο με τα κλασικά –μου λέει ο Χριστόφορος– που όμως μεταφράζονται σε διόλου συνηθισμένα σουβλάκια. Μαθαίνω πως τα χοιρινά, τα κεμπάπ, τα κοτόπουλα, όλα μαρινάρονται εδώ, ψήνονται στα κάρβουνα, παίρνουν σάλτσες όπως κάρι, αβοκάντο, τσιμιτσούρι, με καυτερό και σουμάκ, με ό,τι κατεβάζει η μνήμη, η γεύση και η έμπνευση του αγαπημένου μου σεφ. Α, και τηγανητές (φρέσκιες, δικές τους) πατάτες και σε εκδοχή με σάλτσα φέτας – δεν μας λυπάται κανείς! Και τραπεζάκια έξω, από 12.30 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Feelin’ Tipsy

Feelin’ Tipsy
Feelin’ Tipsy

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του και το νέο wine bar resto, πάλι των Πιτσιλήδων, πάνω στη Χάρητος (νούμερο 43) του Κολωνακίου και απέναντι από το σινέ Αθηναία, αυτήν τη φορά σε συνέργεια με την ομάδα του Poco a Poco. Καλά κρασιά, ελληνικά και διεθνή, μιλάμε δηλαδή για πάνω από 100 ετικέτες από Χιλή, Αργεντινή, Αυστραλία, Ευρώπη φυσικά και Ελλάδα –πολλά από αυτά και σε ποτήρι–, ο σεφ Δήμος Μπαλόπουλος με πιάτα νόστιμα και καλοκαιρινά. Γύρω σου γιρλάντες με φωτάκια, πρασινάδες και δροσιές, απαλή μουσική, και φέρτε μου ένα ποτηράκι ακόμα – αυτό, εξάλλου, σημαίνει tipsy: γλυκά ζαλισμένος από το κρασί.

Γιαγιά Κούκου

Γιαγιά Κούκου
Γιαγιά Κούκου

Το νέο και με παιχνιδιάρικο όνομα εστιατόριο είναι η συνέχεια του ομώνυμου δημοφιλούς εστιατορίου στην Κύθνο και κάνει τα πρώτα του αθηναϊκά βήματα στην Αγίας Ειρήνης (Παναγή Σκουζέ 4). Ωραίο ντεκόρ, πολλά τραπεζάκια έξω, στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Ευσταθίου, με πιάτα που αγαπούν την ελληνική παράδοση και τα ντόπια προϊόντα – ελληνικά κρέατα, χειροποίητες πίτες, τζατζίκι μαύρου σκόρδου, φαγκρί μπουρδέτο, κοκοράκι με αμπελοφάσουλα στα κάρβουνα, καλές ελληνικές ετικέτες κρασιών.

La Tarterie by Gloria K

La Tarterie by Gloria K
La Tarterie by Gloria K

Μικρή, χαριτωμένη, με τις μπουκαμβίλιες να κατρακυλούν στην πρόσοψή της και με τις μυρωδιές να σε τραβάνε από τη μύτη μέχρι το κατώφλι της, η καινούργια ταρτερί (Ρόμβης 26) φτιάχνει υπέροχες χειροποίητες τάρτες και αλμυρές και γλυκές, με καλά υλικά και μυρωδάτα βούτυρα, με ζύμη που λιώνει στο στόμα, σε μέγεθος κανονικό αλλά και σε μπουκίτσες, να τις τρως απανωτά στα τραπεζάκια έξω ή στις βόλτες σου στα στενά του κέντρου.

Ταράτσα

Αυτό κι αν είναι όνειρο θερινής νυκτός! Μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξει το καινούργιο του μαγαζί ο Γιώργος Μελισσάρης (Ox, Nikkei, Brunello κ.ά.) μαζί  με την ομάδα του δημοφιλούς Bar in front of the Bar. Στη Μητροπόλεως (αριθμός 60), σε ωραίο ταρατσάτο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, φουλ θέα Ακρόπολη και μοντέρνα κουζίνα – open fires με κρέατα, ψάρια, αλλά και oriental τόνους, που επιμελείται ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης. 

Bungalow 7 – Balux Family Project

Bungalow 7
Bungalow 7

Όλοι για την παραλία, πράματα και θάματα συμβαίνουν κάτω στα Αστέρια της Γλυφάδας! Με έμπνευση από τα 60s και τα 70s και από τις θρυλικές καμπάνες που φιλοξενούσαν ξένους και εγχώριους αστέρες, το ολοκαίνουργιο Bungalow 7 της One & Only Aesthesis, απλώνει τα τραπέζια του ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Σερβίρει από το πρωί μέχρι το βράδυ κουζίνα fusion, ethnic και πολυσυλλεκτική, ενώ κανείς μπορεί να καθίσει στους άπλετους και πανέμορφους χώρους. Στην τραπεζαρία, στο «Bedroom» με τους εντυπωσιακούς καναπέδες-κρεβάτια, στο bar με τη σέξι ατμόσφαιρα, και να γευματίσει με πιάτα μεσογειακής κουζίνας, premium κοπές κρεάτων, με κάποιο ολόφρεσκο ψάρι στη φωτιά ή και με σούσι, τη γεύση υπογράφει ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης. Επίσημο opening στις 15 Ιουνίου. Πολύ κοντά του ετοιμάζεται πυρετωδώς και το Balux Family Project, πάλι μπροστά στη θάλασσα. Κι αυτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, με ατμόσφαιρα πιο οικογενειακή, όπως δηλώνει και στο όνομα, και με comfort κουζίνα.

Manko Athens

Manko Athens
Manko Athens

Μπροστά στην παραλία της Γλυφάδας μόλις άνοιξε το φιλόδοξο lifestyle concept της One & Only Aesthesis συνδυάζοντας εστιατόριο, day club, beach club και late-night spot. Η κουζίνα του περουβιανή, με τον Juan David Ocampo –σεφ με μεγάλη εμπειρία, μαθαίνω, σε πόλεις όπως η Ντόχα, η Λίμα, το Παρίσι και η Μπογκοτά– στα ηνία. Το ντεκόρ υπογράφει διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο της Γαλλίας, ο εξωτισμός συνδυάζεται με bohemian στοιχεία, η βλάστηση οργιάζει, τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα συμπληρώνουν και απογειώνουν.

91 Athens Riviera, Resort και Barbarossa

Στη Βουλιαγμένη και πάλι, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα όσο και υπερπολυτελές είναι το νέο… ξενοδοχείο να το πω, camping να το πω, πάντως είναι το πρώτο Private & Members Club & Glamping της Ελλάδας και για όσους δεν κατάλαβαν είναι μια σύνθεση των όρων camping + glam. Δεν ξέρω αν θα γίνω μέλος, σίγουρα όμως θέλω να πάω για φαγητό στο Barbarossa, το famous των σκαφάτων της Πάρου που φέτος ανοίγει το πρώτο του «παράρτημα» εκτός έδρας. Αναμένεται οσονούπω.

4hands Cookout

Γιώργος Παπαζαχαρίας - Θάνος Φέσκος
Γιώργος Παπαζαχαρίας - Θάνος Φέσκος

Μέχρι την άλλη εβδομάδα το βλέπω σίγουρο πως θα ανοίξουν το πολυαναμενόμενο από τον χειμώνα στριτφουντάδικό τους (Κεραμεικού 111) το μισελενάτο δίδυμο Θάνος Φέσκος - Γιώργος Παπαζαχαρίας του Delta Restaurant μέσα στο ΚΠΙΣΝ. Αφιερωμένο στο burger, ναι, αλλά τι burger… ακούω για fermentation, γνωρίζω και το ύψος των μαγείρων, αναμένω τα καλύτερα και τρομερή κοσμοσυρροή από την πρώτη στιγμή του opening. 

*Κι άλλα μαθαίνω, όπως ας πούμε για το πολυαναμενόμενο Βενέτη-Jackson της Μηλιώνη, που φτιάχνεται από πέρυσι και οι φήμες το θέλουν να ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι, για το Sinapos το μεζεδοπωλείο με σεφ τον Πάνο Ιωαννίδη στο Θησείο, που το «τρέχουν» για να προλάβει την καλοκαιρινή σεζόν. Σας αφήνω με κάτι πολύ χοτ, αλλά ακόμη υπάρχει πλήρες σκότος: ο Άρης Βεζενές σε σύμπραξη με τον Λέλο Γεωργόπουλο από τους The Clumsies ετοιμάζουν αυτήν τη στιγμή φοβερό και τρομερό «κρεατάδικο», μάλλον σε στιλ ελληνικής ταβέρνας, κάπου στην Ομόνοια.

Καλές βόλτες, καλό καλοκαίρι!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.