Θεματα

15 ταράτσες για ένα δροσερό καλοκαίρι στην Αθήνα

Βγαίνουμε για φαγητό και ποτό με θέα ολόκληρη την πόλη

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 920
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ταράτσες της Αθήνας: Πού θα φας και θα πιεις απολαμβάνοντας τη θέα από ψηλά

Το καλοκαίρι στην πόλη μετριέται με βόλτες, παγωτά, βράδια με φίλους και cocktails που κάνουν «ντλιν ντλον» από τα πολλά παγάκια. Ό,τι σε δροσίζει έστω και για δευτερόλεπτα είναι καλοδεχούμενο και όποιο μέρος σε φέρνει σε ασφαλή απόσταση από την καυτή αθηναϊκή άσφαλτο, είναι ένα καλό μέρος. Για αυτό λατρεύουμε τις ταράτσες. Εντάξει και για τη θέα… Εντάξει και για τις δροσιές. Λοιπόν, στην Αθήνα είμαστε τυχεροί: δεν είναι καθόλου λίγες οι ολοκαίνουργιες ταράτσες της πόλης τούτης! Αν δίπλα σε αυτό βάλουμε και τις σταθερές αξίες, τις ταράτσες που με τα χρόνια κάναμε στέκια μας, έχουμε ένα καλοκαίρι ολόκληρο να το ζήσουμε ψηλά, στον ουρανό!

15 ταράτσες για ένα δροσερό καλοκαίρι στην Αθήνα

Φωτογραφία: Vertigo Pool & Sunset bar

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της πόλης συμβαίνει στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Και πραγματικά, ηλιοβασίλεμα σαν αυτό που ξεδιπλώνεται από το Vertigo Pool & Sunset bar στην ταράτσα του St. George Lycabettus (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000), δεν βρίσκεις εύκολα. Φέτος το ξενοδοχείο γιορτάζει τα 50 του χρόνια, ανακαινίζει το rooftop του και μας περιμένει σε αυτή την ολάνθιστη και δροσερή ταράτσα με πιάτα και finger food bites του σεφ Στέφανου Παπανικολάου και δροσερά cocktails που θα πιούμε με φόντο όλη (μα όλη;) την Αθήνα – το postcard του καλοκαιριού. Μιλώντας για αθηναϊκά postcards και ιστορικά ξενοδοχεία, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο GB Roof Garden (Βασιλέως Γεωργίου 1A, Πλατεία Συντάγματος, 2103330766) το εστιατόριο στον 8o όροφο (πολλές δροσιές) του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, που μάλιστα φέτος συμπληρώνει και τα 150 χρόνια αδιάκοπτης λειτουργίας. Βραβευμένη κουζίνα, μεσημέρια και βράδια που κυλούν με παρέα την Ακρόπολη, το λες και διακοπές στο Σύνταγμα.

Φωτογραφία: Olympias Rooftop

Θες θέα όλη μέρα; Πάμε να βρούμε μια ταράτσα στην οδό Αθηνάς. Εδώ σε περιμένει το Olympias Rooftop (Αθηνάς 57, 2103248507) ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 2 το βράδυ. Καφές, cocktails, κρασί από τα αμπέλια της Ελλάδας και ωραίο finger food για να το συνοδέψεις. Πες τώρα ότι περπατάς στην Πανεπιστημίου και θες κάπως να ξεφύγεις από την καυτή άσφαλτο. Σταμάτα επιτόπου, μπες στο ξενοδοχείο Titania (Πανεπιστημίου 52, 2103326000) και βρες καταφύγιο στο Olive Garden. Έντεκα ορόφους πάνω από το έδαφος η βουή του δρόμου σταματά, η Αθήνα μοιάζει με άλλη πόλη, κι εσύ επιτέλους χαλαρώνεις. Η νόστιμη κουζίνα (θα δοκιμάσεις από παραδοσιακά κρητικά σκιουφιχτά μέχρι ceviche) και τα καλοκαιρινά cocktails είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Φωτογραφία: Athens Flair

Στη σκιά της Ακρόπολης υπάρχει το Elia Ermou, κομψό ξενοδοχείο στην ταράτσα του οποίου μόλις άνοιξε το ωραίο Elysium (Ερμού 15-17, 6985170871). Δείπνο, cocktails, ο Παρθενώνας στο κάδρο, και να μια ωραία βραδιά! Νέα άφιξη στο κέντρο της πόλης είναι και το μυστικό roof garden του ξενοδοχείου Athens Flair (Δελφών 2& Διδότου, Κολωνάκι, 2103616891). Άκου τώρα πώς θα βρεθείς εδώ: χτυπάς το κουδούνι επί της Διδότου, ανοίγει η πόρτα, δεν το σκέφτεσαι, μπαίνεις. Ακολουθείς τις μαρμάρινες σκάλες (σ.σ. τις ίδιες ανεβοκατέβαινε και η Έλλη Λαμπέτη μια και ήταν το σπίτι της), και βγαίνεις… στον Λυκαβηττό – ο λόφος είναι σε απόσταση αναπνοής και γίνεται το τέλειο, καταπράσινο σκηνικό για τα cocktails σου. Σου αρέσουν τα μυστικά; Μάθε ακόμα ένα: στην πολύβουη Ερμού, ακριβώς εκεί που καθόλου δεν το περιμένεις, υπάρχει ένα κρυφό, πεντανόστιμο gastro bar. Λέγεται Chelona (Ερμού 121, 2103222243), έχει μεσογειακή κουζίνα και αβαντάρει με το τέλειο wine pairing – άλλωστε αυτό το μυστικό ανήκει στην πιο ενημερωμένη κάβα της Αθήνας, την Cava Nektar.

Οι ρομαντικές ψυχές της πόλης έχουν ήδη κάνει στέκι τους το Clair de Lune (Μιχαήλ Βόδα 4-6, 2108200700). Το όνομά του σημαίνει «το φως του φεγγαριού» (η κοριτσίστικη καρδιά μου λύγισε), και η αλήθεια είναι πως το roof garden του ξενοδοχείου Novotel Athens είναι τόσο κοντά στον ουρανό που λούζεται ολόκληρο από τη Σελήνη. Δώσε (τρυφερό) ραντεβού για cocktails δίπλα στην πισίνα και μοιράσου με το άλλο σου μισό ένα δείπνο με πιάτα μιας νόστιμης μεσογειακής κουζίνας. Εξίσου ρομαντικό και το Humain by Jul’s (Αρχιμήδους 14, Μετς, 2107010040), που άνοιξε τον Γενάρη, αλλά μόλις τώρα βγήκε στην ταράτσα του. Η οποία ταράτσα είναι σκέτη μαγεία, με πολύ πράσινο, χαλαρό περιβάλλον και μια έξτρα νόστιμη fine dining κουζίνα.

Φωτογραφία: V1935 Luxury Apartments

Ήρθε η στιγμή να φύγουμε για Νάπολη! Αντί για αεροπλάνο, πάρε το ασανσέρ του V1935 Luxury Apartments (Βουλής 29, Σύνταγμα, 2111821935). Στην ταράτσα του σε περιμένει ο pizzaiolo Λευτέρης Τσαουσάκης για να σου ετοιμάσει στο λεπτό πίτσα αυθεντική ναπολιτάνικη με ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, αλλά και λουκούλλειες ιταλικές μακαρονάδες (…την καρμπονάρα πάρε).

Τι είναι το καλοκαίρι χωρίς λίγο χορό; Αν συμφωνείς, σου έχω χορό με θέα! Στο rooftop του ξενοδοχείου Royalty Hotel Athens (Αθηνάς 6, Αγίας Ειρήνης 43, 2103210014) διοργανώνονται κάθε εβδομάδα tango nights και βραδιές swing με live μουσική! Όσοι από την παρέα δεν χορεύετε, πάτε για τις πίτσες (και τα cocktails).

Φωτογραφία: Royalty Hotel Athens

Προτιμάς ασιατική κουζίνα; Χατίρι δεν χαλάμε, φύγαμε για ταράτσα που σερβίρει sushi και συννεφένια bao buns. Θα τα βρεις στο roof bar του Green Suites Boutique Hotel (Μακ Μίλαν 8, Άνω Πατήσια, 2102014738) και θα τα απολαύσεις παρέα με έξοχα cocktails χαζεύοντας όλη την πόλη… Και στην Καλλιθέα όμως υπάρχει μια ταράτσα που αξίζει την προσοχή σου: στο North (Λασκαρίδου 106, Καλλιθέα, 2109523040) δροσίζεσαι από το πρωί με καφέ και λαχταριστό brunch, το βράδυ πίνεις cocktails τσιμπολογώντας pinsa.

Φωτογραφία: +2h Rooftop Restaurant

Ακόμη μία ολοκαίνουργια ταράτσα που κάνει αυτό τον καιρό χαμό είναι και το +2h Rooftop Restaurant (Μητροπόλεως 27, 2160006770) που ξεφουρνίζει ζύμες με μανία. Το «+2h» στην ονομασία αφορά τον χρόνο που κατά μέσο όρο μας παίρνει να τελειώσουμε ένα γεύμα, δηλαδή επιπλέον δύο ώρες στις συνολικά 72 που χρειάζεται η ζύμη για να ξεκουραστεί. Έμφαση στα ζυμάρια, λοιπόν, θέα στη Μητρόπολη και δυνατά cocktails για να μας κρατούν απασχολημένους κι αυτό το καλοκαίρι.

Φωτογραφία: Muse Urban Venue

Υ.Γ. Θες μια ταράτσα μόνο για εσένα; Το Muse Urban Venue (Ηφαίστου 26, Μοναστηράκι, 2102207468) στην παραχωρεί. Οπότε αν παντρεύεσαι, βαπτίζεις ή τέλος πάντων θες να κάνεις ένα πάρτι με θέα Ακρόπολη, μόλις βρήκες τον ιδανικό χώρο.