Θεματα

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024 - Ανακοινώθηκε η λίστα των νικητών

Στην κορυφή το Disfrutar της Βαρκελώνης - Οι γεύσεις που βραβεύτηκαν στις 5 ηπείρους

Newsroom
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

The World’s Best Restaurant 2024: Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως ανακοινώθηκε στο Λας Βέγκας - Στο Disfrutar της Βαρκελώνης η κορυφαία διάκριση

Η πολυαναμενόμενη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024, αποκαλύφθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε μια λαμπερή τελετή απονομής βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Wynn στο Λας Βέγκας.

Στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024 και το εντυπωσιακής αισθητικής Alchemist, με έδρα την Κοπεγχάγη © Instagram/Alchemist

Η εκδήλωση συγκέντρωσε τους καλύτερους σεφ, εστιάτορες και σημαίνουσες προσωπικότητες του κλάδου της φιλοξενίας στον πλανήτη.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των ευρηματικών γαστρονομικών προτάσεων του Disfrutar, κορυφαίου εστιατορίου στον κόσμο για το 2024 © The World’s Best 50

Στην 22η διοργάνωση του ετήσιου θεσμού περιλαμβάνονται εστιατόρια από 26 περιοχές στις πέντε ηπείρους, ενώ στα βραβεία του θεσμού συστήνονται αρκετά νέα ονόματα όσο και παλαιότεροι διακριθέντες του διαγωνισμού.

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024

Κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο για το 2024 στέφθηκε το Disfrutar, με έδρα τη Βαρκελώνη. Το τρίο των σεφ Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas έχει έναν επιπλέον λόγο για να γιορτάζει, καθώς πέρα από τη δέκατη επέτειό του, το Disfrutar κατέκτησε επίσης το τρόπαιο καλύτερου ευρωπαϊκού εστιατορίου 2024.

Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas: Οι σεφ του εστιατορίου Disfrutar © Disfrutar Barcelona

Ο Castro, ο Xatruch και ο Casañas συναντήθηκαν στο El Bulli, πριν ανοίξουν το Disfrutar το 2014. Οι ευφάνταστες γαστρονομικές προτάσεις του εκτελούνται με εξαιρετική τεχνική δεινότητα και σερβίρονται με διασκεδαστικούς τρόπους, ενώ προσφέρονται δύο παράλληλα μενού 30 πιάτων: Το κλασικό και το εορταστικό.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει ξανά ένα ισπανικό εστιατόριο, αυτή τη φορά το Asador Etxebarri, το οποίο βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων και απασχολεί τακτικά τα βραβεία γεύσης, καθώς έχει λείψει από τη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου μόλις μια φορά από το 2009.

Στην πρώτη πεντάδα των World’s Best Restaurant 2024 το Maido από τη Λίμα του Περού © Instagram/Mitsuharu Tsumura “Micha”

Παραμένοντας στην Ευρώπη, το παρισινό Table by Bruno Verjus καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το DiverXO της Μαδρίτης και το Maido στη Λίμα του Περού.

H κορυφαία δεκάδα εστιατορίων 2024

  1. Disfrutar, Βαρκελώνη, Ισπανία
  2. Asador Etxebarri, Axpe, Ισπανία
  3. Table by Bruno Verjus, Παρίσι, Γαλλία
  4. Diverxo, Μαδρίτη, Ισπανία
  5. Maido, Λίμα, Περού
  6. Atomix, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  7. Quintonil, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  8. Alchemist, Κοπεγχάγη, Δανία
  9. Gaggan, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  10. Don Julio, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
H ασιατική κουζίνα εκπροσωπείται στο top-10 των κορυφαίων εστιατορίων 2024 από το Gaggan στη Μπανγκόκ © Instagram/Gaggan Anand

Παγκόσμια πρωτεύουσα της γεύσης η Ευρώπη

Δεσπόζουσα θέση στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως για το 2024 καταλαμβάνει η Ευρώπη, με 24 resto στις 50 πρώτες θέσεις.

Ανάμεσα στις χώρες που εκπροσωπούνται, η Ισπανία κατακτά τις περισσότερες διακρίσεις με πέντε εστιατόρια και τη Γαλλία και την Ιταλία να υπολείπονται οριακά, με τέσσερα η καθεμία.

To Lido 84 καταλαμβάνει τη 12η θέση σερβίροντας ιταλική κουζίνα με εναλλακτική προσέγγιση © Instagram/Riccardo Camanini

Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Πορτογαλία και Δανία έχουν επίσης θέση στον κατάλογο των καλύτερων εστιατορίων, ενώ στον γαστρονομικό άτλαντα κάνει την είσοδό της και η Σλοβενία, με το Hiša Franko της γραφικής πόλης Κομπαρίντ, που περιβάλλεται από τις Ιουλιανές Άλπεις.

H Ασία με 11 εστιατόρια και η Βόρεια και Νότια Αμερική με 13 εστιατόρια συναπαρτίζουν την κατάταξη, την οποία ολοκληρώνουν δύο προσθήκες από την Αφρική.

Η εκλεπτυσμένη περουβιανή κουζίνα του σεφ Jaime Pesaque, όπως παρουσιάζεται στα πιάτα του Mayta © Instagram/Mayta Lima

Ανάμεσα στις foodie πρωτεύουσες του κόσμου, διακρίνονται μεταξύ άλλων η Νέα Υόρκη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Πόλη του Μεξικού, η Κοπεγχάγη, το Σαντιάγο της Χιλής, η Μπανγκόγκ, το Μπουένος Άιρες, το Τόκιο, η Σινγκαπούρη, η Λισαβόνα, το Σάο Πάολο, η Μπογκοτά και η Σεούλ.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2024 εδώ