- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευχαριστούμε που υπάρχετε κόκκινα και ζουμερά να δίνετε γεύση σε σαλάτες και φαγητά (ποίηση)!
Και γιατί όχι; Η αλήθεια είναι πως το χειμώνα οι τομάτες δεν είναι νόστιμες όπως το καλοκαίρι. Συνήθως τις βρίσκουμε πορτοκαλοκόκκινες (που θα’λεγε και η αγαπημένη μας η Μοιραράκη), με πολύ σκληρή φλούδα και ξινές. Βέβαια, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γι’ αυτό άλλωστε ξεχωρίζουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και διαμορφώνουμε τις μαγειρικές μας αναλόγως. Δεν φτιάχνει κανείς το καλοκαίρι λαχανοντολμάδες, ούτε είναι εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μυρωδάτα και νόστιμα γεμιστά όπως είναι τα καλοκαιρινά.
Επειδή όμως η τομάτα, είναι για τη μεσογειακή κουζίνα κύριο συστατικό, πέραν της πολύ καλής ποιότητας κονσέρβας που μπορεί να βρει κάποιος για τα μαγειρευτά (βλ. Κονκασέ Κύκνος), τα τοματίνια έρχονται για να λειτουργήσουν καταλυτικά στις σαλάτες και τα γρήγορα πιάτα.
Είτε σε σχήμα «βελανίδι» είτε σε σχήμα «κεράσι» (cherry tomato σε άπταιστα ελληνικά), μπορείτε να βρείτε τοματίνια στη μαναβική των super market και στους πάγκους της λαϊκής. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τα εγχώρια και βιολογικά σε τσαμπιά ή συσκευασμένα.
Ομελέτα με καπνιστή γαλοπούλα και τοματίνια
Υλικά:
3 βιολογικά αβγά
λίγο γάλα
2 φέτες καπνιστής γαλοπούλας
5-6 τοματίνια
1/2 πιπεριά πορτοκαλί
2 κουταλιές της σούπας βρασμένο καλαμπόκι
λίγη ρόκα
αλάτι, πιπέρι
ελάχιστο ταμπάσκο
λάδι
1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Μαγείρεμα:
Σε ένα μπολ σπάτε τα αβγά (προσωπικά χρησιμοποιώ τον κρόκο μόνο από το ένα αυγό) και τα χτυπάτε καλά με ελάχιστο γάλα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) μέχρι να αφρίσουν. Ψιλοκόβετε τις φέτες γαλοπούλας και την πιπεριά σε λωρίδες.
Ανάβετε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και σε αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε ελάχιστο λάδι. Μόλις ζεσταθεί πολύ, ρίχνετε το μείγμα των αβγών και το αφήνετε να απλώσει. Προσθέστε αμέσως μόλις πάρει το σχήμα του σκεύους τις λωρίδες γαλοπούλας, τις πιπεριές και το καλαμπόκι. Προσπαθήστε να τα σκορπίσετε σε όλη την επιφάνεια της ομελέτας για να μην πάνε σε ένα σημείο όλα τα υλικά.
Αναποδογυρίζετε με μια σπάτουλα την ομελέτα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και ρίχνετε από πάνω τα τοματίνια, το ταμπάσκο και την παρμεζάνα που θα κάνει μια υπέροχη κρούστα χωρίς να κολλάει.
Αφαιρείτε από το μάτι, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και φύλλα φρέσκιας ρόκας.
Σπαγγέτι με τοματίνια και βασιλικό
Υλικα:
1 πακέτο σπαγγέτι
15τοματίνια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι μικρό
κάπαρη
10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Μαγείρεμα:
Βράζετε τα μακαρόνια για περίπου 7’- 8’ (θα είναι al dente, αν τα θέλετε πιο βρασμένα αφήστε τα περισσότερη ώρα). Σε ένα πλατύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε. Κόβετε σε ροδέλες το κρεμμύδι, τρίβετε το σκόρδο και τα ρίχνετε στο λάδι. Κόβετε τα τοματίνια στη μέσα και τα ρίχνετε στο τηγάνι ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά ώστε να μη λιώσουν. Ξαλμυρίζεστε την κάπαρη και την προσθέτετε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε τα φύλλα βασιλικού και ρίχνετε τα μακαρόνια στο σκεύος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια «δαγκάνα».
Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με την κεφαλογραβιέρα και λίγο ακόμα βασιλικό. Η συγκεκριμένη σάλτσα δεν χρειάζεται να βράσει καθόλου, όσο πιο φρέσκα παραμείνουν τα υλικά, τόσο πιο νόστιμη γίνεται!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.