- CITY GUIDE
- PODCAST
-
35°
![80450-179984.jpeg 80450-179984.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/80450-179984.jpeg)
![85301-172097.jpg 85301-172097.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/01/12/85301-172097.jpg)
Ευχαριστούμε που υπάρχετε κόκκινα και ζουμερά να δίνετε γεύση σε σαλάτες και φαγητά (ποίηση)!
Και γιατί όχι; Η αλήθεια είναι πως το χειμώνα οι τομάτες δεν είναι νόστιμες όπως το καλοκαίρι. Συνήθως τις βρίσκουμε πορτοκαλοκόκκινες (που θα’λεγε και η αγαπημένη μας η Μοιραράκη), με πολύ σκληρή φλούδα και ξινές. Βέβαια, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γι’ αυτό άλλωστε ξεχωρίζουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και διαμορφώνουμε τις μαγειρικές μας αναλόγως. Δεν φτιάχνει κανείς το καλοκαίρι λαχανοντολμάδες, ούτε είναι εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μυρωδάτα και νόστιμα γεμιστά όπως είναι τα καλοκαιρινά.
Επειδή όμως η τομάτα, είναι για τη μεσογειακή κουζίνα κύριο συστατικό, πέραν της πολύ καλής ποιότητας κονσέρβας που μπορεί να βρει κάποιος για τα μαγειρευτά (βλ. Κονκασέ Κύκνος), τα τοματίνια έρχονται για να λειτουργήσουν καταλυτικά στις σαλάτες και τα γρήγορα πιάτα.
Είτε σε σχήμα «βελανίδι» είτε σε σχήμα «κεράσι» (cherry tomato σε άπταιστα ελληνικά), μπορείτε να βρείτε τοματίνια στη μαναβική των super market και στους πάγκους της λαϊκής. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τα εγχώρια και βιολογικά σε τσαμπιά ή συσκευασμένα.
Ομελέτα με καπνιστή γαλοπούλα και τοματίνια
Υλικά:
3 βιολογικά αβγά
λίγο γάλα
2 φέτες καπνιστής γαλοπούλας
5-6 τοματίνια
1/2 πιπεριά πορτοκαλί
2 κουταλιές της σούπας βρασμένο καλαμπόκι
λίγη ρόκα
αλάτι, πιπέρι
ελάχιστο ταμπάσκο
λάδι
1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Μαγείρεμα:
Σε ένα μπολ σπάτε τα αβγά (προσωπικά χρησιμοποιώ τον κρόκο μόνο από το ένα αυγό) και τα χτυπάτε καλά με ελάχιστο γάλα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) μέχρι να αφρίσουν. Ψιλοκόβετε τις φέτες γαλοπούλας και την πιπεριά σε λωρίδες.
Ανάβετε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και σε αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε ελάχιστο λάδι. Μόλις ζεσταθεί πολύ, ρίχνετε το μείγμα των αβγών και το αφήνετε να απλώσει. Προσθέστε αμέσως μόλις πάρει το σχήμα του σκεύους τις λωρίδες γαλοπούλας, τις πιπεριές και το καλαμπόκι. Προσπαθήστε να τα σκορπίσετε σε όλη την επιφάνεια της ομελέτας για να μην πάνε σε ένα σημείο όλα τα υλικά.
Αναποδογυρίζετε με μια σπάτουλα την ομελέτα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και ρίχνετε από πάνω τα τοματίνια, το ταμπάσκο και την παρμεζάνα που θα κάνει μια υπέροχη κρούστα χωρίς να κολλάει.
Αφαιρείτε από το μάτι, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και φύλλα φρέσκιας ρόκας.
Σπαγγέτι με τοματίνια και βασιλικό
Υλικα:
1 πακέτο σπαγγέτι
15τοματίνια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι μικρό
κάπαρη
10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Μαγείρεμα:
Βράζετε τα μακαρόνια για περίπου 7’- 8’ (θα είναι al dente, αν τα θέλετε πιο βρασμένα αφήστε τα περισσότερη ώρα). Σε ένα πλατύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε. Κόβετε σε ροδέλες το κρεμμύδι, τρίβετε το σκόρδο και τα ρίχνετε στο λάδι. Κόβετε τα τοματίνια στη μέσα και τα ρίχνετε στο τηγάνι ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά ώστε να μη λιώσουν. Ξαλμυρίζεστε την κάπαρη και την προσθέτετε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε τα φύλλα βασιλικού και ρίχνετε τα μακαρόνια στο σκεύος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια «δαγκάνα».
Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με την κεφαλογραβιέρα και λίγο ακόμα βασιλικό. Η συγκεκριμένη σάλτσα δεν χρειάζεται να βράσει καθόλου, όσο πιο φρέσκα παραμείνουν τα υλικά, τόσο πιο νόστιμη γίνεται!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.