Θεματα

Cacio e pepe: Πού θα φας τη μυθική συνταγή

Τρία υλικά, μεγάλη ιστορία, απερίγραπτη νοστιμιά

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 918
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cacio e pepe: Πού θα φας τη μυθική συνταγή
Cacio e pepe © Barolo

Cacio e pepe: Πού θα φας την πιο νόστιμη μακαρονάδα

Όλοι μας έχουμε την τάση να εντυπωσιαζόμαστε από περίπλοκες γεύσεις και απαιτητικές συνταγές ξεχνώντας πως τις περισσότερες φορές η βαθιά νοστιμιά βρίσκεται σε ένα απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Πιάτο που δεν διαλέγουμε συχνά, αλλά ανήκει στα «εμβληματικά» της ιταλικής κουζίνας είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα μακαρονάδα Cacio e Pepe. Μια συνταγή απλή αλλά ιστορική, με αδιαπραγμάτευτα μόνο τρία υλικά: πεκορίνο ρομάνο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σπαγγέτι (εντάξει, το θέλει και το βουτυράκι της…). Θα περιμέναμε πως ένα πιάτο σύμβολο σαν αυτό θα υπάρχει σε όλα τα ιταλικά εστιατόρια της πόλης μας, όμως, και προς έκπληξή μας, αυτό δεν συμβαίνει. Μετά από ενδελεχή όσο και πολύ… πεινασμένη έρευνα ψάξαμε και βρήκαμε πού σερβίρονται οι καλύτερες και σας τις αποκαλύπτουμε.

 Ξεκινώντας από βόρεια, στο Giacomo θα πετύχεις την κλασικότερη εκδοχή της, αυτήν που θα σε μεταφέρει νοερά από τα στενά της Κηφισιάς σε αυτά της Ρώμης. Σωστή και «ακέραιη» στη συνταγή, με κρεμώδη υφή και απίστευτες πρώτες ύλες, βρήκαμε και στο Barolo στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί μάλιστα μπορείς να ψωνίσεις τα υλικά (το εστιατόριο διαθέτει και τμήμα deli με όλα τα καλούδια) για να πειραματιστείς και σπίτι σου. Κατεβαίνοντας προς το κέντρο, κάνουμε στάση στο Νέο Ψυχικό, γιατί στο Lolita’s έχουν αγκαλιάσει τη σοφιστικέ απλότητά της και την έχουν απλά απογειώσει.

Φτάνουμε στο Κολωνάκι και στο δημοφιλές wine bistro Brunello, όπου το pecorino romano παίζει μαζί και με ένα αγελαδινό τυρί, ενώ «γαρνίρεται» και με σταγόνες από λάδι λευκής τρούφας. Άλλο να στο λέμε και άλλο να το τρως – αν δεν πεινάς πολύ έχει και μικρή μερίδα, έτσι για τη γεύση… Δεν χρειάζεται όμως να επισκεφθείς μια κλασική trattoria ή ένα high-end εστιατόριο για να βιώσεις την απόλυτη «cacio e pepe εμπειρία». Στο Wine is fine, αν και Γάλλοι, είναι τολμηροί παίκτες στο θέμα, κρατούν την αυθεντικότητά της, την κάνουν λίγο πιο πιπεράτη και όξινη, και φυσικά την ταιριάζουν με υπέροχα κρασιά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.