Θεματα

Αποστολή Ολλανδία: Δοκιμάσαμε όλα τα food trends στο Άμστερνταμ

Πήγαμε στο Lepeltje Lepeltje που έμοιαζε αρκετά με το δικό μας Street Food Festival, δοκιμάσαμε crookie, Pistacchio Cruffin, FEBO κ.ά.

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
30’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άμστερνταμ
© Unsplash

Αποστολή Ολλανδία: 5 μέρες στο Άμστερνταμ είναι αρκετές για να δοκιμάσουμε όλα τα food trends 

Ακριβώς πίσω από τον κεντρικό σταθμό των τρένων του Άμστερνταμ (Amsterdam Centraal) φεύγουν τα φεριμπότ. Το free ferry διασχίζει τα νερά του ποταμού IJ και μας μεταφέρει σε περίπου 5 λεπτά στο βόρειο κομμάτι της πόλης, το NDSM Wharf, ένα εγκαταλειμμένο ναυπηγείο που την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό spot. Ο καιρός είναι ιδανικός. «O καλύτερος που θα μπορούσες να πετύχεις» μου λέει η κολλητή που ζει μόνιμα εδώ. Τουλίπες βέβαια δεν είδαμε –πέρα από τα κεντρικά υπαίθρια ανθοπωλεία και το Blumenmarkt αφού αρχές Απρίλη είναι η εποχή τους–, αλλά δεν πειράζει, το τοπίο μας αποζημιώνει.

Μπροστά μας τώρα βρίσκεται το A’DAM Tower με τους 22 ορόφους –η θέα από εδώ είναι μοναδική, μπορείς να κάνεις και κούνια στην κορυφή ατενίζοντας από ψηλά την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ανάμεσα στα παλιά κτίρια του ναυπηγείου όμως, θα συναντήσεις περισσότερες από 160 τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας (μη χάσεις την τοιχογραφία «Let Me Be Myself» της Άννας Φρανκ), βρισκόμαστε άλλωστε στο πιο underground κομμάτι της πόλης, ενώ η περιοχή φημίζεται και για τα ιδιαίτερα καφέ και εστιατόρια. Aυτός είναι και ο κύριος λόγος της επίσκεψής μας μια και η γειτονιά φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και κάποιες  από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές στην Ευρώπη. Η θέα του γραφικού λιμανιού, η βιομηχανική ατμόσφαιρα, η ζωντανή τέχνη του δρόμου, όλα συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για να επισκεφτεί κανείς το food festival Lepeltje Lepeltje. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα τα viral food trends που μπορείς να δοκιμάσεις αν επισκεφτείς τα φεστιβάλ φαγητού, τις υπαίθριες αγορές του Άμστερνταμ και όχι μόνο. Πάρε το πολύχρωμο ποδήλατό σου και ξεκίνα!

Αποστολή Ολλανδία: Δοκιμάσαμε όλα τα food trends στο Άμστερνταμ 

Φεστιβάλ όπως το Lepeltje Lepeltje μαζεύουν όλο τον κόσμο

Lepeltje Lepeltje

Το Lepeltje Lepeltje (17-20 Μαΐου, Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής) μοιάζει αρκετά με το δικό μας Athens Street Food Festival, αλλά η είσοδος είναι δωρεάν. Ζωντανή μουσική, ηλεκτρονικοί ήχοι, ωραίο vibe, χορός, δροσερές μπίρες και κοκτειλάκια, άραγμα σε πουφ και πολύ καλό φαγητό. Περπατήσαμε ανάμεσα σε πάγκους που είχαν στήσει γνωστά εστιατόρια της πόλης γεμάτους με ωραία προϊόντα και πεντανόστιμα φαγητά. Στο Chimi κάναμε στάση για mediterranean comfort food, φαλάφελ, χαλούμι, αλλά και sabich sandwiches. Το Ijsbaart ήταν ιδανικό για να δοκιμάσεις χειροποίητο vegan friendly παγωτό (σαμπούκα σμέουρου με μια νότα λεμονιού και μούρλια choco brownie), ενώ άξιζε επίσης να γευτείς και kibbeling, το ολλανδικό σνακ που αποτελείται από κομμάτια ψαριού και συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σκόρδου με βάση τη μαγιονέζα ή σάλτσα ταρτάρ. Το σημαντικό, να έχεις προμηθευτεί μια μέρα πριν μια strip card με 20€ που σου δίνει την ευκαιρία να πιεις ένα ποτό, να δοκιμάσεις 2 πιάτα και ένα γλυκό – πολύ τίμιο γιατί οι τιμές ανέβαιναν αρκετά χωρίς την κάρτα. 

Extra info: Δίπλα από το food festival ήταν το αγαπημένο μου μαγαζί στο Άμστερνταμ, το Pllek (έχει και θερινό κινηματογράφο μια φορά την εβδομάδα και live κάθε Κυριακή μεσημέρι). Είναι δημοφιλές γιατί είναι το πιο πράσινο εστιατόριο της πόλης. Το σκηνικό είναι σαν βγαλμένο από ταινία, ενώ τουλάχιστον το 75% όσων θα παραγγείλεις είναι χορτοφαγικά, εκ των οποίων τουλάχιστον το 25% και vegan. Το κρέας και το ψάρι είναι προσεγμένα ενώ προτιμούν τοπικά και βιολογικά προϊόντα. Προτείνω το burger με τα μανιτάρια που ήταν τρομερό και συνοδεύεται από πατάτες με σος μούρλια! Τι πιο ωραίο από το να το απολαμβάνεις σε μια ξαπλώστρα παρέα με το Aperol σου;

Στις υπαίθριες αγορές και τα street markets για στρείδια και όχι μόνο

Στρείδια

Αρχικά, εδώ στο Άμστερνταμ, είναι τρελή τάση να τρως τα ΣΚ σε street markets. Οι ουρές, όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, είναι μεγάλες αλλά κυλούν γρήγορα. Στο κέντρο του Άμστερνταμ θα βρεις το De Food Hallen, μια μοντέρνα στοά με πάγκους όπου ετοιμάζονται όλα τα διεθνώς διάσημα φαγοποτικά τρεντς, όπως μπέργκερ, χοτ ντογκ, ντάμπλινγκ και τάκος. Μια στάση στον πάγκο του De Ballenbar είναι must για να δοκιμάσεις τα περίφημα ολλανδικά σνακ bitterballs που μοιάζουν με τις δικές μας στρογγυλές τυροκροκέτες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν κρέμα στο εσωτερικό καικομμάτια κρέατος. Ο σεφ Peter Gast με αστέρι Michelin και ο sous chef του Jeroen Elijzen συνέχισαν φτιάχνοντας τα δικά τους bitterballs με γέμιση από: ολλανδικές γαρίδες, μοσχάρι, μπουγιαμπέσα και τρούφα, τα οποία εδώ γίνονται ανάρπαστα. Αφράτα και κρατσανιστά!

Το μεγάλο trend όμως είναι τα στρείδια (και τα seafood boil που περιέχουν γαρίδες, αστακό, μύδια, καβούρια, πατάτες, καλαμπόκι και λουκάνικο, όλα βρασμένα σε έναν ζωμό). Φρέσκα και αρκετά νόστιμα που σου τα σερβίρουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσα σε κοχύλι. Από τα sold out του Merd Du Nord είναι επίσης και το Crispy Soft-Shell Crab. Lets get fishy… λοιπόν!

Extra info: Μη φύγεις από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας αν δεν γυρίσεις το Albert Cuyp Markt που βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας De Pijp. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την αγορά του για να ανακαλύψεις ολλανδικές λιχουδιές σε 260 περίπτερα που λειτουργούν έξι ημέρες την εβδομάδα και πωλούν κυριολεκτικά τα πάντα. Τα στρείδια εδώ είναι εξίσου πεντανόστιμα. Δοκιμάσαμε Beachu kimchi, Kkakdugi kimchi και kimchi spread (5,5 ευρώ το κάθε στρείδι) στο C’est Chau. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές στην Ολλανδία! Ακόμη, αξίζει να περιηγηθείς και στο Dappermarkt και στο Waterlooplein markt  την παλαιότερη υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ, αλλά και των Κάτω Χωρών. Θα βρεις εξίσου τεράστια ποικιλία από εδέσματα.

Άλλος για crookie;

Αφράτο cookie μαζί με κρουασάν έχεις δοκιμάσει; Στο κουκλίστικο Lourens που βρίσκεται στο κέντρο, θα δοκιμάσεις το viral crookie του TikTok (είναι στα must κάθε food βίντεο για το Άμστερνταμ και όχι άδικα) με κομματάκια σοκολάτας. Πρόκειται για ένα crispy κρουασάν του οποίου η ζύμη είναι γεμισμένη με μπισκότα, ζάχαρη και κομματάκια σοκολάτας. Εγώ δοκίμασα το πεντανόστιμο white, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει κυκλοφορήσει και το καταπράσινο matcha crookie. Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα. Η γωνία όπου βρίσκεται ο φούρνος-καφεκοπτείο μυρίζει υπέροχα. Η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη, αλλά η ουρά σχεδόν πάντα μεγάλη. Oπλίσου με υπομονή γιατί αξίζει!

Pistacchio Cruffin για τους λάτρεις του φιστικιού

Pistacchio Cruffin

Περιμέναμε στην ουρά κι εδώ ένα εικοσάλεπτο περίπου, αλλά αυτό που τελικά δοκιμάζουμε αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Το Pistacchio Cruffin (βίγκαν ζύμη κρουασάν με ρολό μάφιν) του Saint Jean, με γέμιση σπιτικής πάστας φιστικιού που έχει 100% φυτική βάση (αγαπημένη επιλογή και των vegan) είναι αλήθεια ό,τι καλύτερο –χωρίς καμία υπερβολή– για τους pistachio lovers και όχι μόνο. Η αλατισμένη ζύμη του ισορροπεί γευστικά με την πάστα ξηρών καρπών και το γλυκό δεν σε λιγώνει. Η συμβουλή που σου δίνουν στο αρτοποιείο - deli είναι να τοποθετήσεις το Cruffin σε μια τοστιέρα για λίγα λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς. Δεν το δοκιμάσαμε είναι η αλήθεια, αλλά δεν το θεωρήσαμε απαραίτητο. Εναλλακτικά, υπάρχει και η γεύση Salted Caramel & Caramalised Macadamia Cruffin με κρέμα καραμέλας, αλατισμένη καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια macadamia – αξίζει και αυτό!

Poffertjes και Stroopwafel από το πρωί μέχρι το βράδυ

Poffertjes

Πρόκειται για δύο πεντανόστιμα ολλανδικά γλυκά. Τα poffertjes  μοιάζουν πολύ με πανκέικς, μόνο που είναι πιο μικρά και αρκετά αφράτα. Αξίζει να τα δοκιμάσεις με σοκολάτα και ζάχαρη άχνη, σίγουρα στο Pancakes Amsterdam, γιατί εκεί φτιάχνονται με αλεύρι ολικής αλέσεως από τοπικό ανεμόμυλο. Θα τα βρεις κυριολεκτικά παντού στις υπαίθριες αγορές, σε βαρκάδες (υπάρχει όντως βαρκάδα που τρως poffertjes), αλλά και στα κεντρικά καταστήματα. Το Stroopwafel από την άλλη, είναι μπισκότο λεπτής βάφλας φτιαγμένο από δύο λεπτά στρώματα ψημένης ζύμης που ενώνονται με γέμιση καραμέλας. Πάνω του ρίχνουν σοκολάτα ή ό,τι άλλο θελήσει η ψυχή σου – τρουφάκια, καραμελάκια, μπισκοτάκια... Στο κεντρικότατο van Wonderen Stroopwafels που σερβίρει βάφλες από το 1907 και στο Firma Stroop θα βρεις το γλυκό ολόφρεσκο, αλλά μπορείς να επισκεφτείς και το Rudi’s Original Stroopwafels στο Albert Cuyp Markt Amsterdam για να το δοκιμάσεις. 

Τα Cookies στο Van stapele είναι viral από το 2020

Τα Cookies στο Van stapele είναι viral από το 2020 και παραμένουν μέχρι σήμερα. Η ζύμη τους από μαύρη σοκολάτα σου θυμίζει και λίγο ζύμη από brownie, ενώ η γέμιση λευκής σοκολάτας είναι μούρλια. Το μπισκότο είναι τραγανό γύρω από τις άκρες, αλλά μαλακό και αφράτο στο εσωτερικό. Η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω. To cookie spot μένει ανοιχτό μέχρι να πουληθεί το τελευταίο μπισκότο… Ναι ναι, πουλάει μόνο ένα είδος μπισκότου με τεράστια επιτυχία!

Πατάτες και τουρ στον δρόμο, σταθερή αξία

Fable friet, Manneken Pis Vlaams Friteshuis Vleminckx, Frietboutique είναι μερικά μόνο από τα μέρη στα οποία αξίζει να δοκιμάσεις ένα χωνάκι με ολόφρεσκες και τραγανές πατάτες με σος μαγιονέζα-σκόρδο, τρούφα, σος μουστάρδας, σος τυριού -η σος manneken του Manneken Pis είναι άχαστη κ.ά. Μην το λυπηθείς, προτίμησε το jumbo size και ανακάλυψε τους δρόμους του Άμστερνταμ παρέα με τις πατάτες σου. Πατάτες και βόλτα στο Jordan στα sos, πρόσθεσε το στην to do list σου.

Οι αυτόματοι πωλητές με τα ζεστά σνακ είναι πάντα πολύ δημοφιλείς

Μοσχαρίσια κροκέτα, frikadel ή kipcorn; Όποια κροκέτα και αν γευτείς από τους αυτόματους πωλητές (FEBO) με ζεστά σνακ, τους οποίους θα βρεις σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, είναι μια πρόχειρη και αρκετά viral λύση για δύσκολες ώρες πείνας στην ολλανδική πρωτεύουσα. Η αλήθεια είναι πως δεν το προτείνω όχι όμως από άποψη γεύσης, αλλά από ποιότητας – οι Ολλανδοί λένε πως στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει από τι είναι φτιαγμένες αυτές οι κροκέτες. Αν δεν έχεις άλλη λύση, δοκίμασε τις κροκέτες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Iταλικό φαγητό στις γειτονιές του κέντρου

Fiaschatteria Pistoia, Linguini Trattoria, Restaurant A Tavola B.V, La Perla Pizzeria σημείωσέ τα κι αυτά στη λίστα σου και να τα επισκεφτείς αφού πρώτα κάνεις ηλεκτρονική κράτηση για τραπέζι – ειδικά το Σαββατοκύριακο δεν θα βρεις τίποτα και θα τριγυρνάς, όπως εμείς, με τις ώρες. Τέλος καλό όλα καλά ευτυχώς. Κι αυθεντικά εισαγόμενα ιταλικά κρασιά, τρώγοντας παραδοσιακή κουζίνα της Τοσκάνης δοκιμάσαμε, και funghi e tartufo και κρασί τρομερό ήπιαμε. «Λα-ρα-ρα-ρα, λα-ρι-ρα-ρα… σαν αεράκι φυσάει η χαρά!»

Γευσιγνωσία τυριών στο Cheese museum και στο Cheese farm Catharina Hoeve

Cheese farm Catharina Hoeve

Πρόκειται για τρομερή γευσιγνωσία τυριών και μάλιστα δωρεάν! Μιλάμε για αυθεντικές γεύσεις από τα καλύτερα τυριά της Ολλανδίας (ξετρελάθηκα με το τυρί με κάρυ). Στο Cheese museum, που βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ, μπορείς να δοκιμάσεις από την τεράστια ποικιλία τυριών, να δεις τον πιο ακριβό τυροκόπτη στον κόσμο και να μάθεις για την ιστορία της τυροκομίας. Αν πάλι ο δρόμος σε βγάλει στο αγρόκτημα Zaanse Schans –να σε βγάλει, είναι μερικά λεπτά με το τρένο από το Άμστερνταμ και θα δεις μοναδικούς ανεμόμυλους– καλό είναι να επισκεφτείς την Catharina Hoeve Cheese Farm και να μάθεις τα πάντα για την παραγωγή διαφορετικών τυριών (από Gouda μέχρι κατσικίσια και βοτανικά τυριά) από ανθρώπους ντυμένους με παραδοσιακά ολλανδικά ρούχα. Στα συν, θα σε κεράσουν απεριόριστα δείγματα κατά την επίσκεψή σου.

Extra info: Κι ελληνική κουζίνα έχω

Εντάξει δεν είναι viral στο Άμστερνταν η ελληνική κουζίνα, αλλά αυτό το info είναι για σένα που δεν θες να χάσεις τις γεύσεις της πατρίδας έστω και για λίγο. To πρωί απολαμβάνεις καφέ, όπως εσύ τον ξέρεις, στο Kafenion Amsterdam  το ελληνικό καφενείο του Άμστερνταμ (παίζει και Λεξ) έπειτα συνεχίζεις στο Μeat and greek, The Greek Embassy - Coffee Bar Kouzina – Weesperzijde, KAIA Contemporary Greek, ενώ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το Ikaria food for life. Καλά να περάσεις και καλή απόλαυση!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.