Θεματα

Βάρσος, το «αιώνιο», αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς

Σταθερή στάση σε όλες μας τις βόλτες προς τα βόρεια

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάρσος

Ο «Βάρσος» της Κηφισιάς είναι αυτό που οι Άγγλοι λένε “Institution”: αξιοσέβαστο, παντοτινό ζαχαροπλαστείο με τέλεια γλυκά

Σιγά την πρωτοτυπία ή/και την ανακάλυψη, θα πει κανείς, ο «Βάρσος» υπάρχει από το 1892 εκεί στην αρχή της Κηφισιάς πάνω από το παλιό στέκι του πρώην τροχονόμου, ΚΙ ΑΝ έχουνε γραφτεί κείμενα για πάρτη του, συνήθως διθυραμβικά. Αλλά… είχα πολλά χρόνια να πάω, βρέθηκα ξαφνικά με δύο φίλες στην πίσω αυλή, την ήσυχη, και εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο κα-θό-λου δεν έχει αλλάξει το μαγαζί: οι προθήκες με τα γλυκά είναι ίδιες, οι τάρτες φράουλας, τα ρυζόγαλα, τα ζελέ (με σαντιγί και άλλες φράουλες, κατακόκκινες), οι μπεζέδες, οι μπακλαβάδες, τα κουλούρια, τα τσουρέκια, όλα είναι ακριβώς όπως τα είχα αφήσει τη δεκαετία του ’00, ίσως και του ’90. Τα γκαρσόνια είναι ευγενικά, τα τραπέζια έξω αραιά, η μυρωδιά του ψημένου ζαχαρωτού ορεκτική. Οι κυρίες που κάθονται μέσα, πλάι στη τζαμαρία, είναι αυτές που θυμάμαι, καλοντυμένες με τον casual τρόπο που φωνάζει «βόρεια προάστια», καλοχτενισμένες με τον ίδιο τρόπο, με διακριτικά μπιζού, με ωραίες τσάντες, με κομψά παπούτσια. Είναι οι κυρίες που αποκαλούμε «κάποιας ηλικίας» που όμως τώρα πλησιάζει τη δική μας ηλικία, απλώς δεν έχουμε καθόλου παρόμοιο λουκ, οι κυρίες του Βάρσου κι εμείς, δε πάει να είμαστε και συνομήλικες. Εκτός που είμαστε μικρότερες σίγουρα, δεν υπάρχει θέμα…

Βάρσος

Πήραμε τσάγια και καφέδες, όλα ωραία, σε τιμές λογικές – το τσάι, με μέλι και συνοδευτικό τραγανό μπισκοτάκι, είχε 4 ευρώ, όσο έχει οπουδήποτε πια στην Αθήνα. Ήθελα να πάρω γλυκά για το σπίτι, τάρτες, πάστες, οτιδήποτε, αλλά η ουρά στην εξυπηρέτηση ήτανε μεγάλη και στο ταμείο επίσης, οπότε το άφησα. Κάπως περίμενα ότι θα εμφανιστεί από μια γωνιά ο παππούς μας ο Σταύρος να παραγγείλει ρυζόγαλο με πολλή κανέλα, κι ας έχει συγχωρεθεί από τα '80ς. Η μόνη αλλαγή στον «Βάρσο» είναι οι τουαλέτες, που τώρα (ή ίσως εδώ και 10 χρόνια;) τώρα τέλος πάντων έχουνε κωδικό, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην απόδειξή σου: μια προφύλαξη από τυχόν τουρίστες, που θα έμπαιναν να πάνε προς νερού τους στο «Βάρσο»; Μα δεν έχει μισό τουρίστα η Κηφισιά… Γελάσαμε (λίγο) όταν πήγα στην τουαλέτα επειδή ξεχνάω τους αριθμούς αμέσως μόλις τους κοιτάξω σα να μη τους είδα ποτέ, αλλά ευτυχώς μπήκα-βγήκα με την απόδειξη στα δόντια χωρίς πρόβλημα.

Βάρσος

Η μόνη διαφορά δηλαδή στο «Βάρσο» είναι οι τουαλέτες, που δεν είναι αυτές που ήτανε γιατί ανοίγουν με κωδικό. Από την άλλη, δεν πας στο «Βάρσο» για να κάνεις πιπί σου, παρά για να αγοράσεις παραδοσιακά, πατροπαράδοτα, υπέροχα γλυκά κάθε είδους. Και να θυμηθείς τα παλιά, ή και τον παππού σου, αν του άρεσαν τα σπιτικά ρυζόγαλα με αγνό γάλα καμπίσιας αγελάδας.

Βάρσος

Απέναντι ακριβώς από την πόρτα του «Βάρσου» είναι ένα μαγαζί με αθλητικά είδη, με περίπου 800 πιτσιρίκια μαζεμένα απέξω σαν σχολική αποχή, όλα μαυροντυμένα, με χαλκάδες, σκουλαρίκια, αθλητικά παπούτσια τελευταίας τεχνολογίας, καπελάκια του ράγκμπι φορεμένα ανάποδα, σορτς, βερμούδες, ατμιστικά στο ένα χέρι, κινητά στο άλλο (χέρι). Σκεφτήκαμε ότι ίσως να μπαίνουν στον «Βάρσο» τα 14χρονα για την ανάγκη τους, αλλά καθίσαμε εκατό ώρες και κανένα τσικό δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Που δεν θα μπορούσε άλλωστε, χωρίς απόδειξη.

Βάρσος

Περάσαμε ένα ωραίο ανοιξιάτικο απόγευμα στον άνετο κήπο του «Βάρσου» χαζεύοντας τις κυρίες, την τεράστια, φορτωμένη με ώριμα μούσμουλα μουσμουλιά, τον κόσμο που αγόραζε γλυκά, και τα γλυκά τα ίδια, ροδαλά, αφράτα και μοσχομυριστά στις βιτρίνες τους. Σαν καλοζωισμένα βορειο-προαστάκια που ξέρουν από μαρέγκα υψηλής ποιότητας…

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 2108013743, 2108012472

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.