- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι ψωνίζουμε: 2 κιλά μύδια ● 1 μέτριο πράσο ● 2 φρέσκα κρεμμύδια● 3-4 σκελίδες σκόρδο ● 2 κουτ. σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό ● 45 γρ. βούτυρο ● 300 ml άσπρο ξηρό κρασί ● φρεσκοκομμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε: Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές ροδέλες το πράσο και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βουρτσίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τραβάτε και βγάζετε την κλωστή ανάμεσα από το κέλυφος και πετάτε όποιο μύδι είναι σπασμένο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το πράσο και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το μισό μαϊντανό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Μόλις τα μύδια ανοίξουν σβήνουμε τη φωτιά – προσοχή να μην παραψηθούν γιατί στεγνώνει η σάρκα τους. Με μια τρυπητή κουτάλα σερβίρουμε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ και αφαιρούμε όσα δεν έχουν ανοίξει. Στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα μύδια με το ζουμί και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μάθε ιστορία: Τα μύδια έχουν κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία της γαστρονομίας. Οι Ρωμαίοι τα λάτρευαν και τα σέρβιραν στα συμπόσια, ενώ στην πρώτη επίσημη μελέτη «περί ερωτικών και διεγερτικών επιδράσεων» αναφέρονται ως η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη τροφή της αυτοκρατορίας κατά το 2ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα οι φήμες λένε ότι ήταν το αγαπημένο πιάτο του Γάλλου βασιλιά Louis XVIII. Λέγεται ότι το 1235 ένα πλοίο ναυάγησε στον κόλπο του Aiguillon νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Από όλο το πλήρωμα ο μόνος που σώθηκε ήταν ένας Ιρλανδός που ονομαζόταν Walton. Ο τυχερός αλλά και επινοητικός Ιρλανδός άπλωσε στη θάλασσα ένα δίχτυ στερεωμένο σε τέσσερις πασσάλους για να μαζέψει την τροφή του, γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι η ομάδα των μυδιών που είχε κολλήσει στους πασσάλους αυξανόταν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ο Ιρλανδός μετέφερε τις γνώσεις του και σε άλλους και, πλέον, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι από το 1246 άρχισε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του ανθρώπου να καλλιεργήσει μύδια.
● SIDE DISHES TIP: Πατάτες τηγανητές και για «σκληρές» περιπτώσεις λίγη μαγιονέζα για να τις βουτάτε μέσα.
● GO HEALTHY TIP: Αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.
● ΣΚΟΝΑΚΙ: Διαλέξτε μύδια με κλειστό κέλυφος. Προσοχή να μην είναι σπασμένο. Καταναλώστε τα την ίδια μέρα. Μη ρίχνετε αλάτι όταν τα μαγειρεύετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.