- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![8464-19355.jpg 8464-19355.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/09/14/8464-19355.jpg)
Πόσο γνωστό είναι το σαντορινιό αμπελοτόπι διεθνώς; Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και διεθνώς αναγνωρίζεται σαν ένα αμπελοτόπι μοναδικό και με υψηλή ποιότητα. Ο οίνος με ονομασία Σαντορίνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας από τους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά.
Πόσο παλιός είναι ο αμπελώνας της Σαντορίνης; Τουλάχιστον 4.000 ετών, ίσως ο αρχαιότερος του κόσμου, μια και λόγω του ηφαιστειακού της εδάφους η Σαντορίνη δεν προσβλήθηκε –ούτε πρόκειται να προσβληθεί ποτέ– από τη φιλοξήρα. Το κλάδεμα είναι μοναδικό – η αμπελιά, που μόνο εδώ θα τη δείτε, πλέκεται χαμηλά στο έδαφος σαν καλάθι, προστατεύοντας έτσι τα σταφύλια από τον αέρα και τον ήλιο.
Ποιες είναι οι σαντορινιές ποικιλίες αμπέλου; Κυρίαρχη είναι το Ασύρτικο, ενώ το Μαυροτράγανο, η Γαϊδουριά, το Αθήρι, το Αηδάνι και η Μανδηλαριά είναι οι άλλες πανάρχαιες ποικιλίες του νησιού.
Ποια είναι η στάση της πολιτείας πάνω στο θέμα; Υπάρχουν θεσμικά μέτρα; Δυστυχώς, αυτός ο αμπελώνας-μουσείο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, κινδυνεύει να χαθεί από τη στενοκεφαλιά τόσο των ντόπιων όσο και της πολιτείας. Καθημερινά καταστρέφεται, όπως και το ίδιο το νησί (τοπίο υψηλού αισθητικού κάλλους έχει χαρακτηριστεί), από την άναρχη δόμηση, λόγω του καταστροφικού νόμου που ισχύει και που είναι: «Οιοσδήποτε ιδιοκτήτης μπορεί να χτίσει σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όπου και αν βρίσκεται, 200 m2 ή και 600 m2». Πρέπει να γίνει άμεσα εκπόνηση χωροταξικού σχεδίου, όπου ο αμπελώνας μαζί με τις εκπληκτικές πεζούλες των βουνών να χαρακτηριστούν γεωργική γη και να απαγορευτεί η δόμηση. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Πώς θα παραμείνει η Σαντορίνη ένας από τους πιο hot προορισμούς; Θα πρέπει να πάψει να καταστρέφεται από την άναρχη δόμηση. Προϋπόθεση είναι η θεσμική προστασία του αμπελώνα και η ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εφαρμοστεί το χωροταξικό σχέδιο που θα εκπονηθεί και το οποίο θα σέβεται το φυσικό κάλλος του νησιού.
Σκέψεις για αναγέννηση παλαιών ποικιλιών υπάρχουν; Το οινοποιείο μας, μαζί με άλλα, έσωσε μια σπουδαία ποικιλία που κινδύνευε με εξαφάνιση, το Μαυροτράγανο, δημιουργώντας 80 στρέμματα με αυτή την ποικιλία. Πειραματίζεται επίσης με τις γηγενείς ποικιλίες, όπως οι Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Μανδηλαριά, με νέες καλλιεργητικές πρακτικές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.
Με τι συνδυάζονται ιδανικά τα δικά σας σαντορινιά κρασιά και πόσο παλαιώνονται; Τα λευκά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 100%, που συνοδεύει ψάρια και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 7 χρόνια, το Σιγάλας Βαρέλι Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 100%, που συνοδεύει ψάρια και λευκά κρέατα με λευκές πικάντικες σάλτσες, καπνιστά τυριά και καπνιστό σολομό, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 7 χρόνια, το Ασύρτικο - Αθήρι Σαντορίνη ΟΠΑΠ από Ασύρτικο 75% & Αθήρι 25%, που συνοδεύει πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα ερυθρά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Μαυροτράγανο, που συνοδεύει τυριά και κρέατα, δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 10 χρόνια, το Σιγάλας Νιάμπελο από τις ποικιλίες Μανδηλαριά 70% και Αγιωργήτικο 30%, που συνοδεύει κόκκινα κρέατα, «πλούσια» πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και ήπια τυριά, δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα γλυκά μας κρασιά είναι το Σιγάλας Vinsanto Σαντορίνη από Ασύρτικο 75% και Αηδάνι 25%, λευκός φυσικός γλυκύς οίνος και συνοδεύει δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα, και το Σιγάλας Απηλιώτης από Μανδηλαριά 100%, ερυθρός φυσικός γλυκύς οίνος και συνοδεύει δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα. Και τα δύο έχουν απεριόριστη παλαίωση.
Οι καλύτερες χρονιές σας; Γενικά στη Σαντορίνη οι χρονιές δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2000, το 2001, το 2003, το 2006 και το 2008.
Το οινοποιείο Σιγάλας είναι ανοιχτό για το κοινό και μπορείς να ξεναγηθείς, να μάθεις τα στάδια παραγωγής και να δοκιμάσεις τα κρασιά του, συνδυάζοντάς τα με γαστρονομικές κυκλαδίτικες προτάσεις. Αν μάλιστα πετύχεις ηλιοβασίλεμα, η εμπειρία θα είναι μοναδική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.