- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πώς φυλάμε το ψωμί για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό
Μίξερ 6: Τέσσερις τρόποι για να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο
Μια μπουκιά φρέσκου ψωμιού από τον φούρνο της γειτονιάς σου. Ένα από τα καλύτερα μικροπράγματα για να πάει καλά η ημέρα σου. Ωστόσο, για να εκτιμήσει κανείς το φρέσκο ψωμί, πρέπει επίσης να αποδεχτεί την πολύ σύντομη διάρκεια ζωής του. Η διάρκεια ζωής του πραγματικά φρέσκου (χωρίς συντηρητικά) ψωμιού είναι δύο με τρεις ημέρες. Αλλά σίγουρα είναι πολύ ενοχλητικό να αναζητούμετη φρατζόλα που αγοράσαμε πρόσφατα και να διαπιστώνουμε ότι είναι ήδη ξεραμένη. Υπάρχουν τρόποι να το αποφύγουμε; Ναι! Παρακάτω θα βρείτε κάποια βασικά tips για τη σωστή φύλαξη του ψωμιού ώστε να διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά και πώς να κάνουμε τη φρατζόλα που ξεχάσαμε και έχει μπαγιατέψει ξανά φρέσκια;
Τρόποι διατήρησης του ψωμιού
Αποθηκεύστε το ψωμί σε χαρτί, όχι σε πλαστικό
Αν αποθηκεύετε το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας, ο ευκολότερος τρόπος για να το διατηρήσετε φρέσκο είναι να το αφήσετε στο χάρτινο περιτύλιγμα στο οποίο βρισκόταν. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καλύψτε το με μια άλλη χάρτινη σακούλα για να τυλίξετε την κομμένη ή εκτεθειμένη άκρη.
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό. Μπορεί να φαίνεται έξυπνη κίνηση, αλλάεμποδίζει το ψωμί να αναπνεύσει και παγιδεύει την υγρασία, ενθαρρύνοντας τα σπόρια της μούχλας να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα. Φροντίστε ακόμη να μην το τοποθετήσετε κοντά σε συσκευές που εκλύουν θερμότητα, όπως ο φούρνος ή το πλυντήριο πιάτων. Απόφυγε και τα σημεία που χτυπά έντονα ο ήλιος.
Χρησιμοποιήστε ψωμιέρα
Οι ψωμιέρες είναι μια άλλη καλή επιλογή αποθήκευσης. Όχι μόνο μπορούν να αποτελέσουν ένα ελκυστικό κομμάτι διακόσμησης της κουζίνας, αλλά αφήνουν αποτελεσματικά τον αέρα να απελευθερωθεί, ενώ ταυτόχρονα κρατούν το ψωμί μας καλά ασφαλισμένο από τα παράσιτα.
Μη φυλάσσετε το ψωμί στο ψυγείο
Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κρατάτε το ψωμί σας σε θερμοκρασία δωματίου, σκεφτείτε το διπλά πριν το κρύψετε στο ψυγείο σας. Όταν βάζουμε το ψωμί στο ψυγείο (ακόμα και καλά καλυμμένο), η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ξηρασία επιταχύνουν την κρυσταλλοποίηση του αμύλου. Αποτέλεσμα; Το ψωμί όχι μόνο δεν διατηρείται, αλλά μπαγιατεύει ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης, η υγρασία ενεργοποιεί τη μούχλα. Επομένως, χρυσός κανόνας: Ποτέ ψυγείο!
Διατήρηση στην κατάψυξη
Όσο παράξενο και αν ακούγεται ενδείκνυται ως ένας από τους καλύτερους τρόπους να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του ψωμιού. Το κόβουμεπρώτα σε φέτες, το καλύπτουμε αεροστεγώς (σε αυτήν την περίπτωση κάνει και το πλαστικό) και το αποθηκεύουμε.Χρησιμοποιήστε είτε σακούλες κατάψυξης είτε φύλλα πλαστικής μεμβράνης για να κρατήσετε μακριά τους κρυστάλλους του πάγου και να αποφύγετε το «κάψιμο» από την κατάψυξη. Όταν πια θελήσουμε να το καταναλώσουμε, αφαιρούμε το πλαστικό και το αφήνουμενα ξεπαγώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ώστε η υγρασία να μη διαρρεύσει στο ψωμί μας. Μπορείτε ακόμη να το βάλετεαπευθείας στον φούρνο ή στη φρυγανιέρα. Το ψωμί θα είναι ζεστό και αρωματικό, περίπου σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο. Δοκιμάστε το!
Πώς να κάνουμε το μπαγιάτικο ψωμί ξάνα φρέσκο
Αν παρ’ όλα αυτά ξεχάσαμε τη φρατζόλα μας μέρες και έχει ξεραθεί και μπαγιατέψει,υπάρχει τρόπος να την «αναστήσουμε»! Απλώς τη βρέχουμε και τη βάζουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή φραντζόλα σαν να την αγοράσατε μόλις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.