- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς φυλάμε το ψωμί για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό
Μίξερ 6: Τέσσερις τρόποι για να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο
Μια μπουκιά φρέσκου ψωμιού από τον φούρνο της γειτονιάς σου. Ένα από τα καλύτερα μικροπράγματα για να πάει καλά η ημέρα σου. Ωστόσο, για να εκτιμήσει κανείς το φρέσκο ψωμί, πρέπει επίσης να αποδεχτεί την πολύ σύντομη διάρκεια ζωής του. Η διάρκεια ζωής του πραγματικά φρέσκου (χωρίς συντηρητικά) ψωμιού είναι δύο με τρεις ημέρες. Αλλά σίγουρα είναι πολύ ενοχλητικό να αναζητούμετη φρατζόλα που αγοράσαμε πρόσφατα και να διαπιστώνουμε ότι είναι ήδη ξεραμένη. Υπάρχουν τρόποι να το αποφύγουμε; Ναι! Παρακάτω θα βρείτε κάποια βασικά tips για τη σωστή φύλαξη του ψωμιού ώστε να διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά και πώς να κάνουμε τη φρατζόλα που ξεχάσαμε και έχει μπαγιατέψει ξανά φρέσκια;
Τρόποι διατήρησης του ψωμιού
Αποθηκεύστε το ψωμί σε χαρτί, όχι σε πλαστικό
Αν αποθηκεύετε το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας, ο ευκολότερος τρόπος για να το διατηρήσετε φρέσκο είναι να το αφήσετε στο χάρτινο περιτύλιγμα στο οποίο βρισκόταν. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καλύψτε το με μια άλλη χάρτινη σακούλα για να τυλίξετε την κομμένη ή εκτεθειμένη άκρη.
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό. Μπορεί να φαίνεται έξυπνη κίνηση, αλλάεμποδίζει το ψωμί να αναπνεύσει και παγιδεύει την υγρασία, ενθαρρύνοντας τα σπόρια της μούχλας να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα. Φροντίστε ακόμη να μην το τοποθετήσετε κοντά σε συσκευές που εκλύουν θερμότητα, όπως ο φούρνος ή το πλυντήριο πιάτων. Απόφυγε και τα σημεία που χτυπά έντονα ο ήλιος.
Χρησιμοποιήστε ψωμιέρα
Οι ψωμιέρες είναι μια άλλη καλή επιλογή αποθήκευσης. Όχι μόνο μπορούν να αποτελέσουν ένα ελκυστικό κομμάτι διακόσμησης της κουζίνας, αλλά αφήνουν αποτελεσματικά τον αέρα να απελευθερωθεί, ενώ ταυτόχρονα κρατούν το ψωμί μας καλά ασφαλισμένο από τα παράσιτα.
Μη φυλάσσετε το ψωμί στο ψυγείο
Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κρατάτε το ψωμί σας σε θερμοκρασία δωματίου, σκεφτείτε το διπλά πριν το κρύψετε στο ψυγείο σας. Όταν βάζουμε το ψωμί στο ψυγείο (ακόμα και καλά καλυμμένο), η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ξηρασία επιταχύνουν την κρυσταλλοποίηση του αμύλου. Αποτέλεσμα; Το ψωμί όχι μόνο δεν διατηρείται, αλλά μπαγιατεύει ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης, η υγρασία ενεργοποιεί τη μούχλα. Επομένως, χρυσός κανόνας: Ποτέ ψυγείο!
Διατήρηση στην κατάψυξη
Όσο παράξενο και αν ακούγεται ενδείκνυται ως ένας από τους καλύτερους τρόπους να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του ψωμιού. Το κόβουμεπρώτα σε φέτες, το καλύπτουμε αεροστεγώς (σε αυτήν την περίπτωση κάνει και το πλαστικό) και το αποθηκεύουμε.Χρησιμοποιήστε είτε σακούλες κατάψυξης είτε φύλλα πλαστικής μεμβράνης για να κρατήσετε μακριά τους κρυστάλλους του πάγου και να αποφύγετε το «κάψιμο» από την κατάψυξη. Όταν πια θελήσουμε να το καταναλώσουμε, αφαιρούμε το πλαστικό και το αφήνουμενα ξεπαγώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ώστε η υγρασία να μη διαρρεύσει στο ψωμί μας. Μπορείτε ακόμη να το βάλετεαπευθείας στον φούρνο ή στη φρυγανιέρα. Το ψωμί θα είναι ζεστό και αρωματικό, περίπου σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο. Δοκιμάστε το!
Πώς να κάνουμε το μπαγιάτικο ψωμί ξάνα φρέσκο
Αν παρ’ όλα αυτά ξεχάσαμε τη φρατζόλα μας μέρες και έχει ξεραθεί και μπαγιατέψει,υπάρχει τρόπος να την «αναστήσουμε»! Απλώς τη βρέχουμε και τη βάζουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή φραντζόλα σαν να την αγοράσατε μόλις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.