Ο Στέλιος Παρλιάρος «παίζει» αλευροπόλεμο στο Μίξερ
«Το αλεύρι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο για τη μαγειρική. Είναι φορέας της παράδοσης, ένας σύνδεσμος με το παρελθόν»
Μίξερ 6: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το έκτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Από όταν μπήκα στις κουζίνες, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου με αλεύρι στην ποδιά – έμπαινα με μαύρη και έβγαινα με «άσπρη»! Βλέπετε στη δουλειά μας είναι δύσκολο να μείνεις καθαρός. Αλλά αυτή δεν είναι και η μαγεία της δημιουργίας; Να μπεις, να δοκιμάσεις, να λερωθείς. Πώς οι ζωγράφοι έχουν χρωματιστές πινελιές μπογιάς στα ρούχα τους, έτσι και εμείς έχουμε το αλεύρι να «ζωγραφίζει» αφηρημένη τέχνη πάνω μας. Χωρίς το αλεύρι πάντως δεν θα μιλούσαμε ούτε για ζαχαροπλαστική. Χωρίς αυτό το πρώτο υλικό μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και για τη μαγειρική.
Στην απλούστερη μορφή του, το αλεύρι είναι η λεπτόκοκκη σκόνη που προέρχεται από την άλεση δημητριακών ή άλλων σπόρων. Ωστόσο, σε αυτήν την ήρεμη δύναμη της παγκόσμιας γαστρονομίας κρύβεται ένας κόσμος δυνατοτήτων που περιμένει να μεταμορφωθεί όταν συναντηθεί και προσμιχθεί με τα υπόλοιπα συστατικά. Είτε το απολαμβάνουμε με τη μορφή μιας ζεστής φρατζόλας ψωμιού είτε με τη μορφή ενός ντελικάτου γλυκού, το αλεύρι έχει τη δύναμη να παρηγορεί, να εμπνέει και να ενθουσιάζει, τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές δημιουργίες.
Αλλά το αλεύρι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο για τη μαγειρική – είναι φορέας της παράδοσης, ένας σύνδεσμος με το παρελθόν. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι τις σύγχρονες κουζίνες, οι διάφορες τεχνικές με βάση το αλεύρι εξελίσσονται συνεχώς και προσαρμόζονται στις γεύσεις και τις τεχνικές κάθε εποχής. Πέρα από τον ρόλο του στη διαμόρφωση της υφής και της γεύσης των αγαπημένων μας φαγητών, το αλεύρι διαθέτει επίσης εντυπωσιακά διατροφικά οφέλη. Πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να τροφοδοτήσουμε το σώμα και να θρέψουμε την ψυχή μας.
Γι’ αυτό θεωρείται, όχι άδικα, το πρώτο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της κουζίνας μας. Έχει πάντοτε τη δική του θέση στο ράφι, στην οποία μάλιστα «φιλούν τσίλιες» οι μικροί μας φίλοι περιμένοντας πώς και πώς να φτιάξουμε το αφράτο κέικ. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το ψωμί, «ευθύνεται» για την πρώτη φρέσκια μπουκιά της ημέρας. Με τη μαλακή κονιορτοποιημένη υφή του δεν είναι απλώς το βασικό συστατικό της αρτοποιίας, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ξεδιπλώνεται και η τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Το υλικό από το οποίο γίνονται τα αγαπημένα μας μοσχομυριστά κουλουράκια και το μαστιχωτό τσουρέκι για το Πάσχα, το οποίο πλησιάζει… Γι’ αυτό και εμείς σε αυτό το τεύχος το πήραμε αγκαλιά και τα φτιάξαμε!
Το συλλεκτικό περιοδικό Μίξερ αυτού του μήνα «πασαλείβεται», λοιπόν, και σας σερβίρει αλμυρές και γλυκιές συνταγές με βασικό υλικό το αλεύρι. Από τους αρχαίους σπόρους των προγόνων μας μέχρι τις καινοτόμες τεχνικές της σύγχρονης αρτοποιίας, θα εξερευνήσουμε μαζί την ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη πίσω από αυτό το αγαπημένο συστατικό. Γι’ αυτό σηκώστε τα μανίκια σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι και ας ξεκινήσουμε μαζί μια γαστρονομική περιπέτεια.
Πες αλεύρι… Το νέο τεύχος του Μίξερ, σε γυρεύει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.