- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο Στέλιος Παρλιάρος «παίζει» αλευροπόλεμο στο Μίξερ
«Το αλεύρι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο για τη μαγειρική. Είναι φορέας της παράδοσης, ένας σύνδεσμος με το παρελθόν»
![Ο Στέλιος Παρλιάρος «παίζει» αλευροπόλεμο στο Μίξερ Ο Στέλιος Παρλιάρος «παίζει» αλευροπόλεμο στο Μίξερ](/images/1074x600/jpg/files/2024-04-18/mixer6.jpg)
Μίξερ 6: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το έκτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Από όταν μπήκα στις κουζίνες, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου με αλεύρι στην ποδιά – έμπαινα με μαύρη και έβγαινα με «άσπρη»! Βλέπετε στη δουλειά μας είναι δύσκολο να μείνεις καθαρός. Αλλά αυτή δεν είναι και η μαγεία της δημιουργίας; Να μπεις, να δοκιμάσεις, να λερωθείς. Πώς οι ζωγράφοι έχουν χρωματιστές πινελιές μπογιάς στα ρούχα τους, έτσι και εμείς έχουμε το αλεύρι να «ζωγραφίζει» αφηρημένη τέχνη πάνω μας. Χωρίς το αλεύρι πάντως δεν θα μιλούσαμε ούτε για ζαχαροπλαστική. Χωρίς αυτό το πρώτο υλικό μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και για τη μαγειρική.
Στην απλούστερη μορφή του, το αλεύρι είναι η λεπτόκοκκη σκόνη που προέρχεται από την άλεση δημητριακών ή άλλων σπόρων. Ωστόσο, σε αυτήν την ήρεμη δύναμη της παγκόσμιας γαστρονομίας κρύβεται ένας κόσμος δυνατοτήτων που περιμένει να μεταμορφωθεί όταν συναντηθεί και προσμιχθεί με τα υπόλοιπα συστατικά. Είτε το απολαμβάνουμε με τη μορφή μιας ζεστής φρατζόλας ψωμιού είτε με τη μορφή ενός ντελικάτου γλυκού, το αλεύρι έχει τη δύναμη να παρηγορεί, να εμπνέει και να ενθουσιάζει, τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές δημιουργίες.
Αλλά το αλεύρι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο για τη μαγειρική – είναι φορέας της παράδοσης, ένας σύνδεσμος με το παρελθόν. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι τις σύγχρονες κουζίνες, οι διάφορες τεχνικές με βάση το αλεύρι εξελίσσονται συνεχώς και προσαρμόζονται στις γεύσεις και τις τεχνικές κάθε εποχής. Πέρα από τον ρόλο του στη διαμόρφωση της υφής και της γεύσης των αγαπημένων μας φαγητών, το αλεύρι διαθέτει επίσης εντυπωσιακά διατροφικά οφέλη. Πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να τροφοδοτήσουμε το σώμα και να θρέψουμε την ψυχή μας.
Γι’ αυτό θεωρείται, όχι άδικα, το πρώτο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της κουζίνας μας. Έχει πάντοτε τη δική του θέση στο ράφι, στην οποία μάλιστα «φιλούν τσίλιες» οι μικροί μας φίλοι περιμένοντας πώς και πώς να φτιάξουμε το αφράτο κέικ. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το ψωμί, «ευθύνεται» για την πρώτη φρέσκια μπουκιά της ημέρας. Με τη μαλακή κονιορτοποιημένη υφή του δεν είναι απλώς το βασικό συστατικό της αρτοποιίας, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ξεδιπλώνεται και η τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Το υλικό από το οποίο γίνονται τα αγαπημένα μας μοσχομυριστά κουλουράκια και το μαστιχωτό τσουρέκι για το Πάσχα, το οποίο πλησιάζει… Γι’ αυτό και εμείς σε αυτό το τεύχος το πήραμε αγκαλιά και τα φτιάξαμε!
Το συλλεκτικό περιοδικό Μίξερ αυτού του μήνα «πασαλείβεται», λοιπόν, και σας σερβίρει αλμυρές και γλυκιές συνταγές με βασικό υλικό το αλεύρι. Από τους αρχαίους σπόρους των προγόνων μας μέχρι τις καινοτόμες τεχνικές της σύγχρονης αρτοποιίας, θα εξερευνήσουμε μαζί την ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη πίσω από αυτό το αγαπημένο συστατικό. Γι’ αυτό σηκώστε τα μανίκια σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι και ας ξεκινήσουμε μαζί μια γαστρονομική περιπέτεια.
Πες αλεύρι… Το νέο τεύχος του Μίξερ, σε γυρεύει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.