- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![Το Καφενείο του Ρίζου Το Καφενείο του Ρίζου](/images/1074x600/jpg/files/2024-04-12/kafeneio_tou_rizou.jpg)
8 στέκια με νόστιμο φαγητό και τραπεζάκια σε αυλές
Αυτή η άνοιξη μοιάζει με καλοκαίρι, προτείνω να της συμπεριφερθούμε ακριβώς έτσι. Με αυθόρμητες βόλτες και ραντεβού στις λιακάδες της. Είναι η ώρα, λέω, να χωθούμε στις αθηναϊκές αυλές, μαζί με φίλους καλούς και όρεξη πολλή.
8 νόστιμα στέκια με αυλές
Το Ρίνι
![Το Ρίνι Το Ρίνι](/images/w734/jpg/files/2023-09-19/img_20230919_161939.jpg)
Κρυμμένη στην εσοχή των αστικών πολυκατοικιών, αυτή η αυλή μοιάζει με αγκαλιά. Όχι μόνο χάρη στη δροσιά και στη φιλοξενία της, αλλά και για το φαγητό που ακουμπά στα τραπέζια της. Το Ρίνι και η ιδιοκτήτρια-σεφ του η Μαρίνα Χρονά αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και τους αρέσει να πειραματίζονται μαζί τους. Θα δοκιμάσεις χοιρινό πρασοσέλινο που λιώνει σε κάθε μπουκιά, γίγαντες πλακί με κρεμμύδι πίκλα, πατάτες γιαχνί με λουκάνικο μαύρου χοίρου, και πολλά ακόμα, όλα τους νόστιμα. Ρεθύμνου 8, Εξάρχεια, 2108836781
Δεξαμενή
![Δεξαμενή Δεξαμενή](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/dexameni.jpg)
Κάθε φορά που ακούω τη λέξη «ραστώνη», σκέφτομαι τη Δεξαμενή με τα τραπεζάκια στον κατηφορικό πεζόδρομο, τα ηλιόλουστα μεσημέρια και τους νόστιμους ελληνικούς μεζέδες της. Εδώ ο χρόνος σταματά μια στιγμή για να φωτογραφίσει στιγμές με φίλους, συζητήσεις ατελείωτες και γουλιές δροσερής μπίρας. Η δική μας καρτ ποστάλ. Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210 7224609
Tavernier
![Tavernier Tavernier](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/tavernier.jpg)
Όταν βεβαιωθείς ότι βρίσκεται μπροστά στο σωστό αριθμό του δρόμου (γιατί το Tavernier δεν έχει ταμπέλα, ούτε κανένα άλλο διακριτικό), ακολούθα το στενό διάδρομο και θα τη βρεις: μία υπέροχη, καταπράσινη αυλή με πλακόστρωτο και καρέκλες καφενείου, σαν να είσαι στην πίσω αυλή ενός σπιτικού. Κι εδώ ακριβώς είσαι, στην αυλή της οικογένειας Κωνσταντοπούλου, για να φας μοσχαρίσια μάγουλα, τηγανιτές πατάτες, ψητά της ώρας και τέλεια κεφτεδάκια, σαν της μαμάς. Ελπίδος 24, Νέα Κηφισιά, 2108071914
Το Καφενείο του Ρίζου
![Το Καφενείο του Ρίζου Το Καφενείο του Ρίζου](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/kafeneio_rizou2.jpg)
Να είναι σούρουπο στη ρομαντική πλατεΐτσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί, να βλέπεις μπροστά σου την Ακρόπολη, ένα αναζωογονητικό αεράκι να καταφτάνει από τρεις μεριές λες κι είναι μελτέμι – τίποτα πιο ειδυλλιακό. Το Καφενείο του Ρίζου σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε νησί, βρίσκεσαι όμως στον πιο όμορφο πεζόδρομο της πόλης. Κι ενώ θα μπορούσε να είναι ακόμη μία τουριστοπαγίδα, εκείνο επιμένει με νόστιμα, τίμια μεζεδάκια κι την ευγένεια της παλιάς Αθήνας. Να δοκιμάσετε τα μπιφτεκάκια με μαγιονέζα από μαύρο σκόρδο, οπωσδήποτε την ποικιλία από λουκάνικα, και να ξέρετε ότι υπάρχουν και αρκετά νηστίσιμα πιάτα. Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825
Σεϋχέλλες
![Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/seixelles.jpg)
Πόση χαρά που ξανάνοιξε αυτό το στέκι, και που είναι ακόμη καλύτερο από πριν! Στις λιακάδες της άνοιξης, καιρός να ξαναθυμηθούμε τα μεσημέρια που γίνονταν βράδια στα τραπεζάκια της πλατείας Αυδή. Ελληνικά τυριά, χόρτα, όσπρια, προϊόντα μικρών παραγωγών πάντα, φαγητό που μαγειρεύτηκε από χέρια έμπειρα και πιάτα όπως παπαρδέλες με καβουρμά και γαλοτύρι που μένουν αξέχαστα. Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 2111834789
Ταβέρνα των φίλων
![Ταβέρνα των Φίλων Ταβέρνα των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/taverna-twn-filwn.jpg)
Στέκι που άνοιξε πριν λίγους μήνες κι έγινε πασίγνωστο με το «καλημέρα». Καθόλου άδικα. Η Ταβέρνα των Φίλων σερβίρει ανακουφιστικά τίμιο φαγητό, μαγειρεμένο στην εντέλεια, χωρίς τίποτα το περιττό ή εξεζητημένο. Η ελληνική κουζίνα όπως ονειρευόμασταν να γίνει. Εδώ, ακόμα και η πιο απλή σαλάτα, εκείνη που δεν σου γεμίζει το μάτι στον κατάλογο, είναι πεντανόστιμη. Προς το παρόν έχει λίγα τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο, αλλά αν κάνετε υπομονή, μέχρι το τέλος του μήνα θα αποκτήσει και αυλή ακριβώς απέναντι! Άργους 66, Κολωνός, 2105127506
Puff Daddy
![Puff Daddy Puff Daddy](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/puff_daddy.jpg)
Μια σταλιά μαγαζί, λίγο μεγαλύτερη αυλή, αλλά η πιο μεγαλειώδης πίτσα που έχω φάει τον τελευταίο καιρό! Το οφείλει στο ζυμάρι της, που πήρε πολλή μελέτη και χρόνια πειραματισμών μέχρι να καταλήξει στο τέλειο σημείο της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχονται από δίπλα και οι ακαταμάχητοι όσο και πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών να την απογειώσουν: Gorgonzola με κρέμα ricotta και μαρμελάδα βερίκοκο, μορταδέλα με κρέμα παρμεζάνας, mozzarella fior di late και ξύσμα λεμονιού. Τις καταβροχθίζεις σε υπέροχη αυλή με χαλίκι, μαζί πίνεις και Aperol. Πίνδου και Σκρα 16, Πεύκη, 210 8063366
Το Μπαρ
![Το Μπαρ Το Μπαρ](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/to-mpar.jpg)
Από την είσοδο, δεν την παίρνεις χαμπάρι. Θα πρέπει να διασχίσεις όλο το μπαρ (κάνε μια στάση για να χαιρετήσεις τον Αντώνη πίσω από την μπάρα), και θα βρεις την πίσω πόρτα. Από εδώ μένεις με το στόμα ανοιχτό να χαζεύεις την τέλεια αυλή: φωτάκια, φυτάκια, κεράκια, ανθισμένα μαξιλάρια και ωραίες μουσικές. Πίνεις καφέ και εξαιρετικά cocktails, που αν θες τα συνοδεύεις με sushi από το Hachiko. Μαυρομιχάλη 111, Νεάπολη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.