- CITY GUIDE
- PODCAST
-
35°
![80450-179984.jpeg 80450-179984.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/80450-179984.jpeg)
![84545-170692.jpg 84545-170692.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/12/30/84545-170692.jpg)
Το κλασικό κρέας στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι δεν είναι τόσο η γαλοπούλα όσο το αρνάκι. Οι παραδοσιακές συνταγές το θέλουν μπούτι στο φούρνο με μπόλικο σκόρδο και πατάτες. Στις πιο σύγχρονες εκδοχές του, το καρέ αρνάκι, έχει εμφανιστεί σε πολλές και ενδιαφέρουσες παραλλαγές και έχει επικρατήσει αφενός γιατί ο χρόνος μαγειρέματος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το παραδοσιακό και αφετέρου γιατί είναι πιο ελαφρύ μυρωδάτο και με ντελικάτη γεύση. Το αγαπημένο μας είναι αυτό με την τραγανή κρούστα από φιστίκι Αιγίνης και μυρωδικά. Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο θα γίνει ένα από τα must cook των φετινών γιορτών- και όχι μόνο.
Υλικά:
2 μέτρια καρέ (τονίστε στον κρεοπώλη σας πως δεν θέλετε να τα χωρίσει)
λάδι
1 κυβάκι βούτυρο αγελαδινό
4 κ. σ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
80γρ. Φιστίκι Αιγίνης καθαρισμένο
2 κ. σ. μουστάρδα
20 γρ. κουκουνάρι
σκόρδο
δενδρολίβανο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Μαγείρεμα
Καθαρίζουμε το αρνάκι από τα πολλά λίπη με το μαχαίρι για τα κρέατα και χαράσσουμε στη γραμμή παράλληλα με το κόκαλο προσεκτικά χωρίς να τα χωρίσουμε (ώστε να περάσουν τα μείγματα στα ενδιάμεσα μέρη και να γίνει ζουμερό). Αλείφουμε με ένα πινέλο και τις δυο πλευρές των καρέ με βούτυρο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα καρέ. Προσθέτουμε φρέσκο δενδρολίβανο και σοτάρουμε το αρνάκι πρώτα από την «παχιά» του πλευρά με το πολύ λίπος. Ελέγχουμε τη φωτιά ώστε να μην είναι υπερβολικά υψηλή και κάψει την πέτσα. Σοτάρουμε για περίπου 5’-6’ ώστε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Αφαιρούμε από το μάτι το σκεύος και ετοιμάζουμε το μείγμα για την κρούστα.
Σε μίξερ ρίχνουμε το φιστίκι και το κουκουνάρι και τα χτυπάμε καλά ώστε να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε αποξηραμένο δενδρολίβανο, θυμάρι, μια μέτρια σκελίδα σκόρδο, τη γαλέτα, τη μουστάρδα, 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε στο μίξερ ώστε να γίνουν ένα «σφιχτό» μείγμα (πάστα). Απλώνουμε με τα χέρια πάνω στο αρνάκι, κυρίως από την πλευρά με την πέτσα, ώστε να γίνει μια παχιά στρώση.
Σε μέτριο ταψάκι (ούτε ρηχό ούτε πολύ βαθύ) ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 25’ (αν έχετε κουζίνα με γκάζι υπολογίζετε το μισό χρόνο). Σερβίρετε άμεσα τα καρέ συνοδεύοντας το πιάτο σας με μια κουταλιά γιαούρτι στο πλάι και πασπαλίζετε με φιστίκι.
Extra tips: Αν σας περισσέψει υλικό από το μείγμα της κρούστας τοποθετήστε το σε αλουμινόχαρτο, κλείστε το και ψήστε το μαζί με το κρέας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσατε είτε ως γαρνιτούρα σε κάποιο συνοδευτικό όπως ρύζι ή πατάτες είτε για να στολίσετε το πιάτο σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.