Με Κρασί και Ελληνικά, ένα βιβλίο για όσους λατρεύουν τις γευστικές απολαύσεις
Το νέο βιβλίο της Νίκης Μηταρέα, παντρεύει το κρασί με το καλό φαγητό
Η Νίκη Μηταρέα, για όσους διαβάζουν στήλες «γευστικού πολιτισμού», είναι από τις πιο γνωστές υπογραφές σε πολυάριθμα άρθρα με αντικείμενο το κρασί και το φαγητό. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά και διαδίκτυο είναι κατά καιρούς τα πεδία πάνω στα οποία απλώνει και κυρίως μοιράζεται με τον κόσμο τις εμπειρίες, τις γνώσεις αλλά και το πάθος της γι αυτό που η ίδια ονομάζει «άρωμα ζωής».
Για μένα, πάλι, είναι η πολυαγαπημένη φίλη. Η κολλητή παρέα σε αμέτρητες εξόδους με στόχο το ...κοινό καθήκον, όλες τους αφορμές κυρίως για να βρεθούμε μια ακόμη φορά. Με γέλια πάντα πολλά, με πειράγματα, με ατάκες που έχουν μείνει ιστορικές, με ταξίδια (να μου κρατάει το χέρι όταν φοβάμαι στο αεροπλάνο), με αναζητήσεις και προσωπικές κουβέντες που καταλήγουν σε αγαπησιάρικες αγκαλιές και ξανά γέλια τρανταχτά, με «κωδικές» ανάμεσά μας ονομασίες, αδύνατον να σας αποκαλύψω πως αποκαλούμε η μια την άλλη στα μεγάλα κέφια...
«Τι κάνεις», την ρωτάω στα τηλέφωνα... «Κοπανέλι» μου απαντάει και είναι ένας ακόμη κωδικός μεταξύ μας για να δηλώσει πως και πάλι κάτι γράφει, τα πλήκτρα του κομπιούτερ της έχουν πάρει φωτιά... Για να αποκρυπτογραφήσουν, να «αποδελτιώσουν» όλες εκείνες τις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατάει με επιμονή και αστείρευτη περιέργεια από κάθε της ταξίδι, από εμπειρίες, από ανθρώπους που συνάντησε στη διαρκή αναζήτηση των συνταγών, των τοπικών προϊόντων, της μνήμης αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της γευστικής μας παράδοσης.
Το πρώτο της βιβλίο, τα «Οινομαγειρέματα» που εξέδωσε το 2005, βραβεύτηκε σαν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο στην κατηγορία «Cooking with Wine» από το διεθνή διαγωνισμό Gourmand Word Cookbook Awards και ήδη έχει εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα. Και ήταν μόνο η αρχή... Γιατί από χτες το βράδυ κρατάω στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της, και ρουφώντας τις σελίδες, να σας πω πως με πήγε μέχρι πολύ αργά...
Γραμμένο με τρόπο άμεσο όσο και «οργανωμένο», γλαφυρό όσο και διασκεδαστικό, το «Με Κρασί και Ελληνικά» σε οδηγεί σιγά σιγά και με ευχάριστα βήματα σε έναν κόσμο γεμάτο απόλαυση. Συγκεντρώνει και κατατάσσει όλα όσα θες να ξέρεις για το κρασί, μιλάει για τις κυριότερες ποικιλίες του- διεθνείς και ελληνικές, σε μαθαίνει απλούς τρόπους για να ξεχωρίζεις το καλό κρασί και τους συνδυασμούς του με το φαγητό, αναφέρει τα σωστά εργαλεία, τα ποτήρια, τις θερμοκρασίες, λύνει το «ζήτημα φελλός», με δυο λόγια φανερώνει εκείνα τα μυστικά που σε μετατρέπουν από απλό ερασιτέχνη λάτρη σε σίγουρο γνώστη.
Όλα αυτά όχι με τον τρόπο του άκαμπτου «ξερόλα», του ειδήμονα, αλλά με την αμεσότητα κάποιου που πρώτα απ’ όλα ο ίδιος λατρεύει το αντικείμενο και θέλει μαζί σου να μοιραστεί τα πάντα. Κι ύστερα, παντρεύει το κρασί με το φαγητό παρουσιάζοντας πάνω από 60 συνταγές, όλες τους να μοιάζουν «γνώριμες» αλλά ταυτόχρονα και να ξαφνιάζουν. Από ψαρόσουπα με λευκό κρασί και ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας, μέχρι σπαγγέτι με κρασί και αυγοτάραχο και λουκουμάδες με σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Όπως λέει και η ίδια «ποτέ δεν αναζήτησα τον ρόλο του ελιτίστικου ερευνητή που θέλει να κρατά τις μεγάλες αλήθειες μόνο για μια μικρή ομάδα μυημένων. Πιστεύω ότι όλοι αξίζει να γευόμαστε την πατρίδα μας. Πήρα από όλη την Ελλάδα υλικά που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου που τα γέννησε και τα συνδύασα με τα αρώματα των ελληνικών κρασιών.»
Ανοιχτόκαρδο, ζωντανό, δοτικό, αισιόδοξο, όπως και η ίδια, το αφήνεις από τα χέρια σου μ’ ένα έντονο άρωμα Ελλάδας και με μια ακατανίκητη επιθυμία να μπεις στην κουζίνα και να στήσεις για την παρέα τσιμπούσι που σηκώνει πολλά ποτήρια (καλό) κρασί. Καλοτάξιδο και καλόπιοτο!
info: Εκδόσεις Πατάκη, σε όλα τα βιβλιοπωλεία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.