- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Με Κρασί και Ελληνικά, ένα βιβλίο για όσους λατρεύουν τις γευστικές απολαύσεις
Το νέο βιβλίο της Νίκης Μηταρέα, παντρεύει το κρασί με το καλό φαγητό
![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![84536-170670.jpg 84536-170670.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/12/30/84536-170670.jpg)
Η Νίκη Μηταρέα, για όσους διαβάζουν στήλες «γευστικού πολιτισμού», είναι από τις πιο γνωστές υπογραφές σε πολυάριθμα άρθρα με αντικείμενο το κρασί και το φαγητό. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά και διαδίκτυο είναι κατά καιρούς τα πεδία πάνω στα οποία απλώνει και κυρίως μοιράζεται με τον κόσμο τις εμπειρίες, τις γνώσεις αλλά και το πάθος της γι αυτό που η ίδια ονομάζει «άρωμα ζωής».
Για μένα, πάλι, είναι η πολυαγαπημένη φίλη. Η κολλητή παρέα σε αμέτρητες εξόδους με στόχο το ...κοινό καθήκον, όλες τους αφορμές κυρίως για να βρεθούμε μια ακόμη φορά. Με γέλια πάντα πολλά, με πειράγματα, με ατάκες που έχουν μείνει ιστορικές, με ταξίδια (να μου κρατάει το χέρι όταν φοβάμαι στο αεροπλάνο), με αναζητήσεις και προσωπικές κουβέντες που καταλήγουν σε αγαπησιάρικες αγκαλιές και ξανά γέλια τρανταχτά, με «κωδικές» ανάμεσά μας ονομασίες, αδύνατον να σας αποκαλύψω πως αποκαλούμε η μια την άλλη στα μεγάλα κέφια...
«Τι κάνεις», την ρωτάω στα τηλέφωνα... «Κοπανέλι» μου απαντάει και είναι ένας ακόμη κωδικός μεταξύ μας για να δηλώσει πως και πάλι κάτι γράφει, τα πλήκτρα του κομπιούτερ της έχουν πάρει φωτιά... Για να αποκρυπτογραφήσουν, να «αποδελτιώσουν» όλες εκείνες τις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατάει με επιμονή και αστείρευτη περιέργεια από κάθε της ταξίδι, από εμπειρίες, από ανθρώπους που συνάντησε στη διαρκή αναζήτηση των συνταγών, των τοπικών προϊόντων, της μνήμης αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της γευστικής μας παράδοσης.
Το πρώτο της βιβλίο, τα «Οινομαγειρέματα» που εξέδωσε το 2005, βραβεύτηκε σαν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο στην κατηγορία «Cooking with Wine» από το διεθνή διαγωνισμό Gourmand Word Cookbook Awards και ήδη έχει εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα. Και ήταν μόνο η αρχή... Γιατί από χτες το βράδυ κρατάω στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της, και ρουφώντας τις σελίδες, να σας πω πως με πήγε μέχρι πολύ αργά...
Γραμμένο με τρόπο άμεσο όσο και «οργανωμένο», γλαφυρό όσο και διασκεδαστικό, το «Με Κρασί και Ελληνικά» σε οδηγεί σιγά σιγά και με ευχάριστα βήματα σε έναν κόσμο γεμάτο απόλαυση. Συγκεντρώνει και κατατάσσει όλα όσα θες να ξέρεις για το κρασί, μιλάει για τις κυριότερες ποικιλίες του- διεθνείς και ελληνικές, σε μαθαίνει απλούς τρόπους για να ξεχωρίζεις το καλό κρασί και τους συνδυασμούς του με το φαγητό, αναφέρει τα σωστά εργαλεία, τα ποτήρια, τις θερμοκρασίες, λύνει το «ζήτημα φελλός», με δυο λόγια φανερώνει εκείνα τα μυστικά που σε μετατρέπουν από απλό ερασιτέχνη λάτρη σε σίγουρο γνώστη.
Όλα αυτά όχι με τον τρόπο του άκαμπτου «ξερόλα», του ειδήμονα, αλλά με την αμεσότητα κάποιου που πρώτα απ’ όλα ο ίδιος λατρεύει το αντικείμενο και θέλει μαζί σου να μοιραστεί τα πάντα. Κι ύστερα, παντρεύει το κρασί με το φαγητό παρουσιάζοντας πάνω από 60 συνταγές, όλες τους να μοιάζουν «γνώριμες» αλλά ταυτόχρονα και να ξαφνιάζουν. Από ψαρόσουπα με λευκό κρασί και ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας, μέχρι σπαγγέτι με κρασί και αυγοτάραχο και λουκουμάδες με σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Όπως λέει και η ίδια «ποτέ δεν αναζήτησα τον ρόλο του ελιτίστικου ερευνητή που θέλει να κρατά τις μεγάλες αλήθειες μόνο για μια μικρή ομάδα μυημένων. Πιστεύω ότι όλοι αξίζει να γευόμαστε την πατρίδα μας. Πήρα από όλη την Ελλάδα υλικά που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου που τα γέννησε και τα συνδύασα με τα αρώματα των ελληνικών κρασιών.»
Ανοιχτόκαρδο, ζωντανό, δοτικό, αισιόδοξο, όπως και η ίδια, το αφήνεις από τα χέρια σου μ’ ένα έντονο άρωμα Ελλάδας και με μια ακατανίκητη επιθυμία να μπεις στην κουζίνα και να στήσεις για την παρέα τσιμπούσι που σηκώνει πολλά ποτήρια (καλό) κρασί. Καλοτάξιδο και καλόπιοτο!
info: Εκδόσεις Πατάκη, σε όλα τα βιβλιοπωλεία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.