Θεματα

Με Κρασί και Ελληνικά, ένα βιβλίο για όσους λατρεύουν τις γευστικές απολαύσεις

Το νέο βιβλίο της Νίκης Μηταρέα, παντρεύει το κρασί με το καλό φαγητό

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84536-170670.jpg

Η Νίκη Μηταρέα, για όσους διαβάζουν στήλες «γευστικού πολιτισμού», είναι από τις πιο γνωστές υπογραφές σε πολυάριθμα άρθρα με αντικείμενο το κρασί και το φαγητό. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά και διαδίκτυο είναι κατά καιρούς τα πεδία πάνω στα οποία απλώνει και κυρίως μοιράζεται με τον κόσμο τις εμπειρίες, τις γνώσεις αλλά και το πάθος της γι αυτό που η ίδια ονομάζει «άρωμα ζωής».

Για μένα, πάλι, είναι η πολυαγαπημένη φίλη. Η κολλητή παρέα σε αμέτρητες εξόδους με στόχο το ...κοινό καθήκον, όλες τους αφορμές κυρίως για να βρεθούμε μια ακόμη φορά. Με γέλια πάντα πολλά, με πειράγματα, με ατάκες που έχουν μείνει ιστορικές, με ταξίδια (να μου κρατάει το χέρι όταν φοβάμαι στο αεροπλάνο), με αναζητήσεις και προσωπικές κουβέντες που καταλήγουν σε αγαπησιάρικες αγκαλιές και ξανά γέλια τρανταχτά, με «κωδικές» ανάμεσά μας ονομασίες, αδύνατον να σας αποκαλύψω πως αποκαλούμε η μια την άλλη στα μεγάλα κέφια...

n

«Τι κάνεις», την ρωτάω στα τηλέφωνα... «Κοπανέλι» μου απαντάει και είναι ένας ακόμη κωδικός μεταξύ μας για να δηλώσει πως και πάλι κάτι γράφει, τα πλήκτρα του κομπιούτερ της έχουν πάρει φωτιά... Για να αποκρυπτογραφήσουν, να «αποδελτιώσουν» όλες εκείνες τις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατάει με επιμονή και αστείρευτη περιέργεια από κάθε της ταξίδι, από εμπειρίες, από ανθρώπους που συνάντησε στη διαρκή αναζήτηση των συνταγών, των τοπικών προϊόντων, της μνήμης αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της γευστικής μας παράδοσης.

Το πρώτο της βιβλίο, τα «Οινομαγειρέματα» που εξέδωσε το 2005, βραβεύτηκε σαν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο στην κατηγορία «Cooking with Wine» από το διεθνή διαγωνισμό Gourmand Word Cookbook Awards και ήδη έχει εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα. Και ήταν μόνο η αρχή... Γιατί από χτες το βράδυ κρατάω στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της, και ρουφώντας τις σελίδες, να σας πω πως με πήγε μέχρι πολύ αργά...

n

Γραμμένο με τρόπο άμεσο όσο και «οργανωμένο», γλαφυρό όσο και διασκεδαστικό, το «Με Κρασί και Ελληνικά» σε οδηγεί σιγά σιγά και με ευχάριστα βήματα σε έναν κόσμο γεμάτο απόλαυση. Συγκεντρώνει και κατατάσσει όλα όσα θες να ξέρεις για το κρασί, μιλάει για τις κυριότερες ποικιλίες του- διεθνείς και ελληνικές, σε μαθαίνει απλούς τρόπους για να ξεχωρίζεις το καλό κρασί και τους συνδυασμούς του με το φαγητό, αναφέρει τα σωστά εργαλεία, τα ποτήρια, τις θερμοκρασίες, λύνει το «ζήτημα φελλός», με δυο λόγια φανερώνει εκείνα τα μυστικά που σε μετατρέπουν από απλό ερασιτέχνη λάτρη σε σίγουρο γνώστη.

Όλα αυτά όχι με τον τρόπο του άκαμπτου «ξερόλα», του ειδήμονα, αλλά με την αμεσότητα κάποιου που πρώτα απ’ όλα ο ίδιος λατρεύει το αντικείμενο και θέλει μαζί σου να μοιραστεί τα πάντα. Κι ύστερα, παντρεύει το κρασί με το φαγητό παρουσιάζοντας πάνω από 60 συνταγές, όλες τους να μοιάζουν «γνώριμες» αλλά ταυτόχρονα και να ξαφνιάζουν. Από ψαρόσουπα με λευκό κρασί και ψαρονέφρι με σάλτσα ρετσίνας, μέχρι σπαγγέτι με κρασί και αυγοτάραχο και λουκουμάδες με σάλτσα κόκκινου κρασιού.

n

Όπως λέει και η ίδια «ποτέ δεν αναζήτησα τον ρόλο του ελιτίστικου ερευνητή που θέλει να κρατά τις μεγάλες αλήθειες μόνο για μια μικρή ομάδα μυημένων. Πιστεύω ότι όλοι αξίζει να γευόμαστε την πατρίδα μας. Πήρα από όλη την Ελλάδα υλικά που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου που τα γέννησε και τα συνδύασα με τα αρώματα των ελληνικών κρασιών.»

Ανοιχτόκαρδο, ζωντανό, δοτικό, αισιόδοξο, όπως και η ίδια, το αφήνεις από τα χέρια σου μ’ ένα έντονο άρωμα Ελλάδας και με μια ακατανίκητη επιθυμία να μπεις στην κουζίνα και να στήσεις για την παρέα τσιμπούσι που σηκώνει πολλά ποτήρια (καλό) κρασί. Καλοτάξιδο και καλόπιοτο!

info: Εκδόσεις Πατάκη, σε όλα τα βιβλιοπωλεία 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.