Θεματα

Σπιτικός σολομός Gravlax με 3 πανεύκολες κινήσεις

Γκουρμέ νοστιμιά που γίνεται ανάρπαστη

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στα τραπέζια των γιορτών συνηθίζουμε να προσφέρουμε σαν ορεκτικό καπνιστό σολομό που έχουμε αγοράσει από deli και super market. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Τα τελευταία χρόνια όμως η φίλη μου η Ζ. με έχει μάθει έναν απλό, σίγουρο, πεντανόστιμο και πιο οικονομικό τρόπο παρασκευής του σολομού. Άμα έμαθα να το κάνω εγώ (και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία), σίγουρα οι πιο προκομμένοι από εσάς θα το βρουν παιχνιδάκι ενώ μπορούν και να αυτοσχεδιάσουν με τα μυριστικά και το αλκοόλ. Γίνεται με πολύ λίγες κινήσεις, αρέσει σε όλους πολύ, είναι ένα ευχάριστο όσο και εύκολο να το τσιμπολογάς «πρώτο», ταιριάζει με σαμπάνια, prossecco, κρασί, πολύ με τα αποστάγματα αλλά και με σφηνάκια βότκας. Τέλος, ότι περισσέψει δίνει τις επόμενες μέρες το υλικό για εξαίσιες, πλούσιες μακαρονάδες.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

Αγοράζω από το σούπερ μάρκετ ένα φιλέτο φρέσκου σολομού-προχτές πήρα ένα κομμάτι γύρω στα 550gr. περίπου 10 ευρώ. Αν έχει την πέτσα του, ζητάω να μου την αφαιρέσουν. Είναι ποσότητα που φτάνει και με το παραπάνω για να «παίξουν» 8 άτομα. Σε ένα μεγάλο, βαθύ και ανοιχτό μπολ ή πιατέλα (προσοχή όχι μεταλλικό) τοποθετώ το σολομό, του ρίχνω ένα σφηνάκι από κάποιο απόσταγμα –ούζο, τσίπουρο, ρακή, ή και βότκα, κονιάκ, να πάει παντού. Προσθέτω κάποιο μυρωδικό που μου αρέσει-εγώ βάζω άνηθο ή και μάραθο, η φίλη πειραματιζόμενη έβαλε ξερό εστραγκόν και του πήγαινε πολύ. Στη συνέχεια ρίχνω 8 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι (μην το κάνετε με ψιλό γιατί θα βγει πολύ αλμυρό) και 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Παστώνω με τα χέρια όλο το φιλέτο για να πάνε παντού αλάτι και ζάχαρη. Τυλίγω με wrap αφήνοντας τις άκρες της «καραμέλας» ανοιχτές.

Το βάζω στο ψυγείο με ένα βάρος πάνω του-εγώ τοποθετώ μια μεγάλη πέτρα. Θα δείτε ότι ώρα με την ώρα ο σολομός βγάζει τα νερά του, ίσως μάλιστα χρειαστεί να αδειάσετε το μπολ για να μην ξεχειλίσει. Το αφήνω για 24 ώρες (αν μπορείτε για δύο 24ωρα θα «ψηθεί» ακόμη καλύτερα) και το βγάζω. Ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό να καθαρίσει από αλάτια και ζάχαρες και σκουπίζω καλά το φιλέτο με χαρτί κουζίνας.

Τοποθετώ στην πιατέλα, κόβω σε πολύ λεπτές φέτες, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο, σκορπίζω πολλά ροζ πιπέρια και συνοδεύω με τυρί Φιλαδέλφεια και μικρά ψωμάκια. Ανάρπαστο!