Θεματα

Σπιτικός σολομός Gravlax με 3 πανεύκολες κινήσεις

Γκουρμέ νοστιμιά που γίνεται ανάρπαστη

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84523-170653.jpg

Στα τραπέζια των γιορτών συνηθίζουμε να προσφέρουμε σαν ορεκτικό καπνιστό σολομό που έχουμε αγοράσει από deli και super market. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Τα τελευταία χρόνια όμως η φίλη μου η Ζ. με έχει μάθει έναν απλό, σίγουρο, πεντανόστιμο και πιο οικονομικό τρόπο παρασκευής του σολομού. Άμα έμαθα να το κάνω εγώ (και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία), σίγουρα οι πιο προκομμένοι από εσάς θα το βρουν παιχνιδάκι ενώ μπορούν και να αυτοσχεδιάσουν με τα μυριστικά και το αλκοόλ. Γίνεται με πολύ λίγες κινήσεις, αρέσει σε όλους πολύ, είναι ένα ευχάριστο όσο και εύκολο να το τσιμπολογάς «πρώτο», ταιριάζει με σαμπάνια, prossecco, κρασί, πολύ με τα αποστάγματα αλλά και με σφηνάκια βότκας. Τέλος, ότι περισσέψει δίνει τις επόμενες μέρες το υλικό για εξαίσιες, πλούσιες μακαρονάδες.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

Αγοράζω από το σούπερ μάρκετ ένα φιλέτο φρέσκου σολομού-προχτές πήρα ένα κομμάτι γύρω στα 550gr. περίπου 10 ευρώ. Αν έχει την πέτσα του, ζητάω να μου την αφαιρέσουν. Είναι ποσότητα που φτάνει και με το παραπάνω για να «παίξουν» 8 άτομα. Σε ένα μεγάλο, βαθύ και ανοιχτό μπολ ή πιατέλα (προσοχή όχι μεταλλικό) τοποθετώ το σολομό, του ρίχνω ένα σφηνάκι από κάποιο απόσταγμα –ούζο, τσίπουρο, ρακή, ή και βότκα, κονιάκ, να πάει παντού. Προσθέτω κάποιο μυρωδικό που μου αρέσει-εγώ βάζω άνηθο ή και μάραθο, η φίλη πειραματιζόμενη έβαλε ξερό εστραγκόν και του πήγαινε πολύ. Στη συνέχεια ρίχνω 8 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι (μην το κάνετε με ψιλό γιατί θα βγει πολύ αλμυρό) και 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Παστώνω με τα χέρια όλο το φιλέτο για να πάνε παντού αλάτι και ζάχαρη. Τυλίγω με wrap αφήνοντας τις άκρες της «καραμέλας» ανοιχτές.

Το βάζω στο ψυγείο με ένα βάρος πάνω του-εγώ τοποθετώ μια μεγάλη πέτρα. Θα δείτε ότι ώρα με την ώρα ο σολομός βγάζει τα νερά του, ίσως μάλιστα χρειαστεί να αδειάσετε το μπολ για να μην ξεχειλίσει. Το αφήνω για 24 ώρες (αν μπορείτε για δύο 24ωρα θα «ψηθεί» ακόμη καλύτερα) και το βγάζω. Ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό να καθαρίσει από αλάτια και ζάχαρες και σκουπίζω καλά το φιλέτο με χαρτί κουζίνας.

Τοποθετώ στην πιατέλα, κόβω σε πολύ λεπτές φέτες, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο, σκορπίζω πολλά ροζ πιπέρια και συνοδεύω με τυρί Φιλαδέλφεια και μικρά ψωμάκια. Ανάρπαστο!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.