- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Σπάμε αυγά... με τον Στέλιο Παρλιάρο στο μίξερ
Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις
![Μίξερ #5: Αυγό Μίξερ #5: Αυγό](/images/1074x600/jpg/files/2024-03-14/page11.jpg)
Μίξερ 5: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το πέμπτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο συστατικό: Για κάποιους είναι το βούτυρο, για άλλους η βανίλια και για τους περισσότερους η σοκολάτα. Υπάρχει όμως ένα προϊόν που χωρίς αυτό η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν θα ήταν ίδια.
Στον πολυαισθητηριακό κόσμο της γαστρονομίας, όπου τα συστατικά διεκδικούν την προσοχή και την αναγνώριση, υπάρχει ένα βασικό προϊόν που συχνά περνάει απαρατήρητο - το αυγό. Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις. Ένα υλικό passepartout που δεν μπορεί να λείπει από τον πάγκο της κουζίνας μας, είτε πρόκειται για ζαχαροπλαστική είτε για μαγειρική. Από τις πιο απλές επιλογές για πρωινό μέχρι τα πιο εξεζητημένα επιδόρπια, το αυγό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Λεπτεπίλεπτο και άψογο στην τελειότητα της φόρμας του, συγκαταλέγεται σ’ εκείνες τις τροφές που φέρνουμε στο νου μας με νοσταλγία, όχι μόνο γευστικά αλλά και συναισθηματικά. Όλοι θυμόμαστε εκείνα τα πρωινά που ήμασταν παιδιά και βουτούσαμε το ψωμί στον μελάτο κρόκο ή τα κόκκινα πασχαλινά αυγά που τσουγγρίζαμε με την ελπίδα να μην «σπάσει» το δικό μας.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το αυγό πραγματικά ξεχωριστό; Νομίζω η ευελιξία του. Είναι ένας χαμαιλέοντας που ζει στην κουζίνα, ικανός να μεταμορφωθεί σε μυριάδες υφές και γεύσεις ανάλογα με τα γούστα του καθενός και τον διαφορετικό κάθε φορά τρόπο παρασκευής του. Χτυπημένο σε μια αφράτη ομελέτα, διπλωμένο σε μια κρεμώδη κρέμα ή ως «γαλάκτωμα» που θα κάνει μια σάλτσα βελούδινη, το αυγό προσαρμόζεται με ευκολία στις απαιτήσεις της κάθε συνταγής. Είναι εκεί και δεν μας απογοητεύει ποτέ.
Παράλληλα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βασικές βιταμίνες και μέταλλα, είναι ένα ωφέλιμο συστατικό για την υγεία μας- ξεχάστε οποιονδήποτε μύθο υποστηρίζει το αντίθετο. Μελάτο ή σφιχτό, ποσέ ή χτυπημένο σε μια πλούσια φριτάτα, το αυγό είναι μια θρεπτική και χορταστική επιλογή ιδανικό και για δίαιτα και κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας.
Όμως παρά την πανταχού παρουσία του και το εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ, συχνά παραμένει υποτιμημένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποβιβάζεται και περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο, επισκιασμένο από τα πιο φαντεζί και δημοφιλή συστατικά και πιο περίτεχνα πιάτα. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε υπέρ αυτού του αφανή ήρωα της γαστρονομίας;
Στο «Μίξερ» αυτού του μήνα, σπάμε αυγά: κυριολεκτικά και μεταφορικά, και σας προσκαλούμε σε ένα ακόμα γαστρονομικό ταξίδι. Από την εξερεύνηση των πολλών μαγειρικών χρήσεών του και την αποκάλυψη των διατροφικών του πλεονεκτημάτων, μέχρι την πλούσια ιστορία και μυθολογία του. Μέσα από σύγχρονες πεντανόστιμες, αλμυρές και γλυκές συνταγές θα δώσουμε στο αυγό την αξία που του αρμόζει. Μπορεί να μην απαντήσουμε στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά θα το μαγειρέψουμε παρέα. Φύγαμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.