- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Σπάμε αυγά... με τον Στέλιο Παρλιάρο στο μίξερ
Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις
Μίξερ 5: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το πέμπτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο συστατικό: Για κάποιους είναι το βούτυρο, για άλλους η βανίλια και για τους περισσότερους η σοκολάτα. Υπάρχει όμως ένα προϊόν που χωρίς αυτό η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν θα ήταν ίδια.
Στον πολυαισθητηριακό κόσμο της γαστρονομίας, όπου τα συστατικά διεκδικούν την προσοχή και την αναγνώριση, υπάρχει ένα βασικό προϊόν που συχνά περνάει απαρατήρητο - το αυγό. Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις. Ένα υλικό passepartout που δεν μπορεί να λείπει από τον πάγκο της κουζίνας μας, είτε πρόκειται για ζαχαροπλαστική είτε για μαγειρική. Από τις πιο απλές επιλογές για πρωινό μέχρι τα πιο εξεζητημένα επιδόρπια, το αυγό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Λεπτεπίλεπτο και άψογο στην τελειότητα της φόρμας του, συγκαταλέγεται σ’ εκείνες τις τροφές που φέρνουμε στο νου μας με νοσταλγία, όχι μόνο γευστικά αλλά και συναισθηματικά. Όλοι θυμόμαστε εκείνα τα πρωινά που ήμασταν παιδιά και βουτούσαμε το ψωμί στον μελάτο κρόκο ή τα κόκκινα πασχαλινά αυγά που τσουγγρίζαμε με την ελπίδα να μην «σπάσει» το δικό μας.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το αυγό πραγματικά ξεχωριστό; Νομίζω η ευελιξία του. Είναι ένας χαμαιλέοντας που ζει στην κουζίνα, ικανός να μεταμορφωθεί σε μυριάδες υφές και γεύσεις ανάλογα με τα γούστα του καθενός και τον διαφορετικό κάθε φορά τρόπο παρασκευής του. Χτυπημένο σε μια αφράτη ομελέτα, διπλωμένο σε μια κρεμώδη κρέμα ή ως «γαλάκτωμα» που θα κάνει μια σάλτσα βελούδινη, το αυγό προσαρμόζεται με ευκολία στις απαιτήσεις της κάθε συνταγής. Είναι εκεί και δεν μας απογοητεύει ποτέ.
Παράλληλα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βασικές βιταμίνες και μέταλλα, είναι ένα ωφέλιμο συστατικό για την υγεία μας- ξεχάστε οποιονδήποτε μύθο υποστηρίζει το αντίθετο. Μελάτο ή σφιχτό, ποσέ ή χτυπημένο σε μια πλούσια φριτάτα, το αυγό είναι μια θρεπτική και χορταστική επιλογή ιδανικό και για δίαιτα και κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας.
Όμως παρά την πανταχού παρουσία του και το εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ, συχνά παραμένει υποτιμημένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποβιβάζεται και περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο, επισκιασμένο από τα πιο φαντεζί και δημοφιλή συστατικά και πιο περίτεχνα πιάτα. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε υπέρ αυτού του αφανή ήρωα της γαστρονομίας;
Στο «Μίξερ» αυτού του μήνα, σπάμε αυγά: κυριολεκτικά και μεταφορικά, και σας προσκαλούμε σε ένα ακόμα γαστρονομικό ταξίδι. Από την εξερεύνηση των πολλών μαγειρικών χρήσεών του και την αποκάλυψη των διατροφικών του πλεονεκτημάτων, μέχρι την πλούσια ιστορία και μυθολογία του. Μέσα από σύγχρονες πεντανόστιμες, αλμυρές και γλυκές συνταγές θα δώσουμε στο αυγό την αξία που του αρμόζει. Μπορεί να μην απαντήσουμε στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά θα το μαγειρέψουμε παρέα. Φύγαμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.