- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![12 στέκια της Αθήνας που πάνε το σάντουιτς σε άλλο επίπεδο 12 στέκια της Αθήνας που πάνε το σάντουιτς σε άλλο επίπεδο](/images/1074x600/jpg/files/2024-03-08/369658823_257113740569774_3517974636550509475_n.jpg)
Από φρεσκοψημένες focaccias, μέχρι σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί και εκλεκτά αλλαντικά. Η Αθήνα έχει το σάντουιτς που ονειρεύεσαι.
Λίγα χρόνια πριν η λέξη σάντουιτς παρέπεμπε στην παρακάτω εικόνα: τυποποιημένο ψωμάκι, ζαμπόν, τυρί, μαραγκιασμένο μαρούλι, ντομάτα, άντε και λίγη μαγιονέζα στο τσακίρ κέφι. Οι πιο μερακλήδες είχαν και μια βιτρίνα για να διαλέξεις τα υλικά της αρεσκείας σου. Σίγουρα πάντως δεν μιλούσαμε για χειροποίητο ψωμί, τεχνικές της υψηλής κουζίνας, υλικά τόσο εκλεκτά που πολλά fine dining εστιατόρια θα ζήλευαν. Σήμερα ζούμε τη μέρα που το σάντουιτς αναδεικνύεται σε γαστρονομικό βασιλιά. Διάσημοι σεφ άρχισαν να ασχολιούνται μαζί του, νέα εστιατόρια ανοίγουν πουλώντας αποκλειστικά σάντουιτς στην πιο φίνα εκδοχή του, και τελικά το σάντουιτς μεταμορφώνεται από παραμελημένο street food σε πιάτο a la minute. Με άλλα λόγια, το σάντουιτς δεν είναι πια δυο ψωμάκια για να πετάξουμε μέσα ό,τι μας βρίσκεται, αλλά μελετημένη συνταγή με τα πιο εκλεκτά προϊόντα που μπορούν να βρεθούν και χέρια που ξέρουν τι να τα κάνουν.
Τα νέα σαντουιτσάδικα της Αθήνας
Caprus
![Caprus Caprus](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/caprus.jpg)
Ο Μιχάλης Βραχλιώτης αφού σπούδασε μαγειρική στη Le Monde, δούλεψε σε γνωστά εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και γύρισε τη μισή Ευρώπη… τρώγοντας, αποφάσισε να ανοίξει στην Κυψέλη ένα σαντουιτσάδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ούτε δυο μήνες δεν έχει στη Σπετσών και είναι ήδη talk of the town. Ο Μιχάλης ψάχνει την καλύτερη πρώτη ύλη (χειροποίητες σάλτσες, εκλεκτά τυριά, αλλαντικά που καπνίζει μόνος του), ύστερα τη στριμώχνει –ανάλογα με την προτίμησή σου- μέσα σε ένα βουτυρένιο brioche sando ή στην ωραιότερη focaccia της Κυψέλης. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε το σάντουιτς «Πορκέτα» (ψητή πανσέτα με παρμεζάνα και ξύσμα lime, πίκλα λάχανο και καρότο, ρόκα, μουστάρδα) και με ευχαριστείς αργότερα. Σπετσών 49, Κυψέλη, 211 4089029
Photis Deli
![Photis Deli Photis Deli](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/pork.jpg)
Μαύρος ελληνικός χοίρος, αλλαντικά από τον ξακουστό Μιράν και συνταγές που θα σου θυμίσουν την κουζίνα της μαμάς. Όλα μπαίνουν σε λαχταριστό, φρέσκο ψωμάκι (bagel, brioche ή μπαγκέτες) και σε λίγα λεπτά έχεις στα χέρια σου το τέλειο σάντουιτς. Με σπιτικά κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σιγοψημένο μπούτι μαύρου χοίρου και σάλτσα φέτας, με μοσχαρίσιο μπούτι, τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι! Δαγκώνεις μπουκιά και η Πραξιτέλους μοιάζει ξαφνικά ο ωραιότερος δρόμος του κόσμου. Πραξιτέλους 20, 2103221638
Ateno
![Ateno Ateno](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/ateno.jpg)
Όταν στην κουζίνα συναντάς έναν από τους πιο διάσημους σεφ αυτής της χώρας, ξέρεις ήδη ότι το σάντουιτς που θα φας είναι διαολεμένα νόστιμο. Ο Νίκος Καραθάνος στο νέο εγχείρημα των αδελφών Λιάκου (Base Grill, Τραβόλτα κ.α.) σου ετοιμάζει σάντουιτς στο λεπτό με σπιτικά αλλαντικά από τη δική τους μονάδα παραγωγής, το Metameat (θα συναντήσεις από μορταδέλα μαύρου χοίρου και πορκέτα μέχρι ζαμπόν από… κουνέλι και κόκορα!), εξαιρετικά τυριά, και μια χειροποίητη λαδένια σε ρόλο σαντουιτσόψωμου. Αν πεινάς, υπάρχει και ένας κατάλογος με πιάτα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και ντέλι, γεμάτο με τα καλύτερα προϊόντα των ελλήνων μικροπαραγωγών να ψωνίσεις για το σπίτι. Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, 2103223223
Νεροπίστολο
![Νεροπίστολο Νεροπίστολο](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/neropistolo_1.jpg)
Ολοκαίνουργιο, του κουτιού, άνοιξε πριν λίγο καιρό στη Βουλής. Ακόμα ένα new age bakery να χορτάσει τις βόλτες μας. Στις γυάλινες προθήκες του φυλάει φοβερά κρουασάν (αλμυρά και γλυκά) και στους φούρνους του ψήνει ψωμιά για να φτιάξει με αυτά σάντουιτς. Προς το παρόν υπάρχουν δύο συνδυασμοί, αλλά μαθαίνουμε πως σύντομα θα γίνουν περισσότεροι. Μέχρι τότε, δοκίμασε τη φοκάτσια ολικής με γαλοπούλα και caesar ‘s miso, αλλά και το ALT, δηλαδή τη δική τους παραλλαγή του BLT sandwich που εδώ προτείνουν με απάκι και τσιαπάτα. Βουλής 35, Σύνταγμα
Gustav
![Gustav Gustav](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/gustav.jpg)
Σαντουιτσάδικο δεν το λες, αλλά μπαίνει σε αυτή τη λίστα, γιατί θα με καταραστεί ο θεός της λιγούρας, αν δεν αναφέρω τα μαγικά σάντουιτς της pastry chef Ελπίδας Σιδερή με προζυμένια φοκάτσια που φτιάχνει η ίδια. Θα τα βρεις σε τρεις εκδοχές: με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, burrata, και ντοματίνια κονφί, με σάλτσα λαχανικών, αγκινάρα, μελιτζάνα και καπνιστό τυρί, με μπεσαμέλ, μανιτάρια και λάδι τρούφας. Όλα αυτά μέσα στο κρυφό αίθριο της Χαριλάου Τρικούπη, από όπου δεν θα φύγεις χωρίς έστω μια δαγκωνιά από την ωραιότερη φλαν του κόσμου (η Ελπίδα κάνει θαύματα στα γλυκά). Χαριλάου Τρικούπη 6-10 (εμπορικό κέντρο Atrium).
Τα σάντουιτς που έγιναν (ή θα γίνουν) κλασικά
Po’ Boys
![Po’ Boys Po’ Boys](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/poboys.jpg)
Ο Βασίλης Σπόρος ήταν ο πρώτος σεφ που έφερε τη μαγεία του αυθεντικού BBQ, (έτσι όπως το εννοούν στο Αμέρικα) στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας σιγοκαπνίζεται για ώρες μέσα σε ειδικά κατασκευασμένο καπνιστήριο μέχρι να γίνει λουκούμι. Ύστερα μπαίνει σε αφράτα ψωμάκια, γίνεται επικά burgers κι ακόμη επικότερα σάντουιτς, και μας παίρνει το μυαλό. Προσωπικό αγαπημένο το Brisket Po’Boy με σιγοκαπνιστό βοδινό στήθος, λιωμένο cheddar, κρεμμύδι, πίκλες, Alabama white BBQ sauce, bourbon glaze και iceberg. Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή, 2103234672
Borghese
![Borghese Borghese](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/borghese.jpg)
Ψωμί από την Kora, τυριά κι αλλαντικά κατευθείαν από την Ιταλία και χειροποίητες σάλτσες. Όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους μαγικά, και τελικά συνθέτουν τόσα σάντουιτς που θα δυσκολευτείς να διαλέξεις. Θα τα δοκιμάσεις όλα και θα καταλήξεις στο Sandwich Μορταδέλα, με μορταδέλα με φιστίκι, ρόκα, pecorino Romano και μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι. Αχ και σε εκείνο με τη γαλοπούλα τρούφας (και βουβαλίσια mozzarella, ανάμεικτα φύλλα σαλάτας και μαγιονέζα μυρωδικών)! Καλά τα νέα αν πάθεις πλάκα (θα πάθεις) με τα αλλαντικά: μπορείς να τα ψωνίσεις και για το ψυγείο σου. Αρχελάου 19, Παγκράτι, 2107250511
Subbie
![Subbie Subbie](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/subbie.jpg)
Σε αυτό το σάντουιτς πρωταγωνιστής είναι το ψωμί. Δηλαδή, μία φα-ντα-στι-κή focaccia που γίνεται εδώ από την αρχή έως το τέλος της και κάνει την Αθηναΐδος να μοσχοβολά. Όχι, δηλαδή, ότι οι συνδυασμοί των σάντουιτς πάνε πίσω… Θα βρεις από σάντουιτς με spianata, gorgonzola, κρέμα πιπεριάς, σπανάκι και καρύδι, μέχρι με scrambled eggs, provolone, κρέμα αβοκάντο και πούδρα prosciutto. Χορταστικά, πεντανόστιμα και χωρίς να σου κοστίζουν μια περιουσία. Αθηναΐδος 3, Κέντρο, 2103218371
Τα microbakery έχουν κι αυτά τα δικά τους (επικά) σάντουιτς
Black Salami
![Black Salami Black Salami](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/_mg_1686.jpg)
Αν δεις μια τεράστια ουρά, καλά είσαι, «πάρκαρε». Και περίμενε υπομονετικά – αυτό το σάντουιτς το αξίζει. Υπέροχο ψωμί (για αυτό φημίζεται άλλωστε), ονειρεμένοι συνδυασμοί, ό,τι πιο εκλεκτό σε υλικά. Best of the best το ασύγκριτο BLT sandwich με πανσέτα, παλαιωμένο τσένταρ, ντομάτα και μαρούλι. Καλά, τι συζητάμε τώρα, ό,τι και αν βρεις, απλά παρ’ το. Ζωοδόχου Πηγής 71& Μεθώνης, Εξάρχεια
Kora
![Kora Kora](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/kora.jpg)
O new age φούρνος στο Κολωνάκι έκανε χαμό με το που άνοιξε κυρίως χάρη στο προζυμένιο ψωμί του (εντάξει και των θρυλικών πια κρουασάν του). Και όταν έχουμε καλό ψωμί, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε και καλό σάντουιτς. Δοκίμασε αυτό με τη μορταδέλα, εκείνο με την τονοσαλάτα (με τόνο πιασμένο στην Αλόννησο παρακαλώ) ή όποιο άλλο βρεις τη μέρα που θα πας – οι προτάσεις αλλάζουν συχνά. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855
Bread B.C.
![Bread B.C. Bread B.C.](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/bread_bc.jpg)
Ψωμί π. Χ., δηλαδή αγνό. Σε αυτόν τον φούρνο φτιάχνουν ψωμί αποκλειστικά από φυσικό προζύμι που ωριμάζει αργά, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη, παρά μόνο με νερό, αλεύρι υψηλής ποιότητας και λίγο αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι ονειρεμένο ψωμί, τραγανό και μυρωδάτο. Με αυτό το έπος (αλλά και με focaccia) φτιάχνουν και σάντουιτς. Δοκίμασε εκείνο με τη γαλοπούλα και έλα να μας πεις... Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 210 6851961
Breadman
![Breadman Breadman](/images/w734/jpg/files/2024-03-08/breadman.jpg)
Καφέ, cocktails, ψωμί και λιχουδιές, όλα σε ένα. Έρχεσαι για ένα καρβέλι προζυμένιο ψωμί, και τελικά κάθεσαι για brunch και κοκτέιλ. Όπως και να ‘χει σάντουιτς θα βρεις πολλά, από σάντουιτς με σολομό και κρέμα avocado μέχρι Panini BLT. Ε, ναι,ένα τέτοιο ψωμί πρέπει να αξιοποιείται. Φορμίωνος 12& Μονής Σέκου, Παγκράτι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.