- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Neropistolo: Το νέο bakery του Συντάγματος σερβίρει κι ένα νεροπίστολο μαζί με κάθε τραγανή σφολιάτα
Εκεί που τα φανταστικά κρουασάν παντρεύονται με τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων
Neropistolo: Επισκεφτήκαμε το νέο bakery του Συντάγματος
Το δρομάκι της οδού Βουλής συνήθως μυρίζει κίμτσι που γαρνίρει ψωμάκια, yakitori και μπέργκερ που τσιτσιρίζουν στο γκριλ και soba noodles που αχνίζουν μέσα στον ζωμό τους. Όλα αυτά τα βράδια. Γιατί τα πρωινά η ξελιγωτική μυρωδιά του γαλλικού βουτύρου και του φρεσκοψημένου κρουασάν είναι αυτή που σκεπάζει γλυκά τα πάντα. Το Neropistolo Bakery δεν έχει παρά μόλις δύο εβδομάδες που άνοιξε στην πιο γαστρονομική γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, στην πάνω πλευρά του Συντάγματος, για να δώσει στην αριστοτεχνικά φουρνισμένη σφολιάτα την θέση που της αξίζει.
Μέσα στον λιλιπούτειο αλλά ψηλοτάβανο και μακρόστενο χώρο του, συναντώ τον εμπνευστή του, τον Σπύρο Αργυρίου ο οποίος βρίσκεται και πίσω από το Eatalians Mario & Luigi, το δημοφιλές ιταλικό της Ηλιούπολης, αλλά και το all day bar Geluκ μαζί με τον συνιδιοκτήτη και φίλο του Γιώργο Σταματελόπουλο. Τον σχεδιασμό του χώρου, ανέλαβε ο λάτρης και βαθύς γνώστης του design o Yatzer –Κώστας Βογιατζής, ο οποίος πολύ κομψά και αβανταδόρικα πάντρεψε στοιχεία από ξύλο με ανοιχτόχρωμα πλακάκια, αρκετές μπλε λεπτομέρειες, έναν φωτοσωλήνα που παραπέμπει σε κύμα, αλλά και μια κάβα γεμάτη… νεροπίστολα.
«Όταν ψάχναμε για το όνομα έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι ήταν όμως το Νεροπίστολο που ήχησε καλύτερα στα αυτιά μας. Είναι διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο και μεμιάς μας μεταφέρει πίσω, στην ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων» θα μου απαντήσουν στην ερώτηση για το πώς εμπνεύστηκαν το όνομα λίγο πριν μου συστήσουν την ταλαντούχα baker, Γεωργιάννα Φοντριέ που έχει δώσει το στίγμα της σε μερικά από τα πιο γνωστά bakery projects σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ για το Neropistolo, συνεργάζεται με τον κορυφαίο boulanger Kamel Saci.
Μπροστά μας απλώνεται η μεγάλη γυάλινη βιτρίνα με τα προσφερόμενα, πολλά από τα οποία αλλάζουν καθημερινά και προστίθενται νέα με αναφορές από αρτοποιεία του εξωτερικού, πάντα ανάλογα με την διάθεση της ομάδας. Πάνω στην τζαμαρία είναι τοποθετημένα νεροπίστολα με καρτελάκια που περιγράφουν το κάθε προϊόν. Συνήθως πρωταγωνιστούν τα μυρωδάτα κρουασάν βουτύρου ή τα γεμιστά κρουασάν με σοκολάτα valhrona, διάφορα ρολάκια, είτε γλυκά με κρέμα λεμονιού και πραλίνα φιστικιού είτε αλμυρά με φέτα και μαραθόσπορο ή chorizo Δράμας και παλαιωμένη γραβιέρα Ίου. Θα βρει κανείς brioche σοκολάτας με κροκάν φουντουκιού και ρευστή σοκολάτα γάλακτος, αφράτα choux με πραλίνα φουντουκιού και ganache καθώς και κάποιο γλυκάκι έκπληξη κάθε φορά.
Συνεχίζοντας με τις αλμυρές επιλογές, το Νεροπίστολο φτιάχνει και τη δική του φοκάτσια που την γεμίζει με γαλοπούλα καπνιστή και μια σάλτσα ceasar/miso, φτιάχνει ψωμί Ciabatta πάνω στο οποίο απλώνει aioli μαϊντανού και απάκι χοιρινό και ανοίγει στην μέση τα ωραία του κρουασάν για να τα γεμίσει με γίδινο τυρί, σάλτσα ντομάτας και χοιρινό λαιμό. Όλα τους πεντανόστιμα και σε χορταστική ποσότητα που μπορεί κάποιος να τα απολαύσει μαζί με καφέ της εταιρείας Cafeistas που φτιάχνει ο εξαιρετικός μπαρίστα του Νεροπίστολου. Στο χέρι ή στα τραπεζάκια που έχουν στηθεί στο πεζοδρόμιο της οδού Βουλής. Τελευταία νόστιμη λεπτομέρεια: κάθε τραπεζάκι στολίζεται από -τι άλλο- ένα πολύχρωμο νεροπίστολο!
Βουλής 35
Καθημερινά από τις 08.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.