- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![83992-169300.jpg 83992-169300.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/12/19/83992-169300.jpg)
Ίσως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες της χώρας, ο Στέλιος Παρλιάρος που μας ξετρελαίνει χρόνια τώρα με τα γλυκά του, έκανε ένα ωραίο, μεγάααααλο ταξίδι. Πήγε σε έναν τόπο εξωτικό και παραμυθένιο, εκεί όπου καλλιεργούνται εκατοντάδες μπαχαρικά, εξωτικά φρούτα και αρωματικά φυτά. Ανάμεσά τους δύο, που έχουν τη μυρωδιά των ονείρων του κόσμου: η βανίλια και το κακαόδεντρο.
Από την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, μέχρι το αποικιακό θέρετρο Ντιέγκο Σουάρεζ στο βόρειο κομμάτι του νησιού και από τις ανατολικές ακτές μέχρι το νησί Νόζι Μπε στα δυτικά, περιπλανήθηκε παντού, ακολούθησε τις μυρωδιές της βανίλιας και της σοκολάτας, διαμένοντας σε φυτείες και παρακολουθώντας τη διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες έγινε αγρότης και ρεπόρτερ μαζί.
«Τόσο μαγική ήταν αυτή η εμπειρία», λέει ο ίδιος, «που δεν θα μπορούσα να την κρατήσω για τον εαυτό μου. Σαν ατμός που έψαχνε διέξοδο, έγινε η γενεσιουργός ιδέα για αυτό το βιβλίο το οποίο θεωρώ το πιο προσωπικό από όλα όσα έχω γράψει μέχρι σήμερα». Το βιβλίο έχει τίτλο «Βανίλια-Σοκολάτα» και έναν υπότιτλο που ανοίγει την όρεξη και μας κάνει να κλείσουμε τα μάτια, για να προσπαθήσουμε να αισθανθούμε τη σημασία του: «Μαδαγασκάρη…Έτσι μυρίζει ο Παράδεισος;»
Εκδίδεται από τις Αττικές Εκδόσεις, έχει έκταση 192 σελίδες και περιλαμβάνει 68 συνταγές με σοκολάτα και βανίλια. Οι συνταγές είναι φωτογραφημένες από τον Άλκη Καλούδη με food styling του Στέλιου Παρλιάρου. Εκτός από τις (πάντα) υπέροχες συνταγές όμως, το νέο του βιβλίο αυτή τη φορά περιέχει και διάφορα κείμενα από τον εξωτικό τόπο που επισκέφθηκε, και είναι εμπλουτισμένο από φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Στέλιος στο ταξίδι του.
Το διαβάζεις, φτιάχνεις τις συνταγές και μετά έχεις στην κουζίνα σου τις μυρωδιές του Παραδείσου. Έτσι γίνεται η δουλειά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.