Θεματα

Τρώγοντας στρείδια στη Γαλλική Πρεσβεία

Ένα σεμινάριο για τα μυστικά των οστρακοειδών στα πλαίσια της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας

Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας "Merci Chef!": σεμινάριο οστρακοειδών στη Γαλλική Πρεσβεία

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργάνωσαν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τώρα: μία Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας που εύστοχα ονομάστηκε “Merci Chef!”. Για 7 μέρες, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου η Αθήνα εξάσκησε τα γαλλικά της σε μια σειρά από εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πρωταγωνιστές στις εκδηλώσεις αυτές υπήρξαν έξι γάλλοι σεφ, ανάμεσά τους ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις σεφ βραβευμένοι με την ανώτατη διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας). Οι σεφ* μαγείρεψαν με γαλλικά προϊόντα, πραγματοποίησαν επαγγελματικά σεμινάρια, μοιράστηκαν τις τεχνικές και τις γνώσεις τους. Είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα από αυτά τα σεμινάρια, που πραγματοποίησε η Eulalie Rus, βραβευμένη MOF ψαριών στη Γαλλική Πρεσβεία, και η Ντίνα Νικολάου, η εξαιρετική σεφ του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι, σε ρόλο διερμηνέα.

Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie Rus
Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie Rus

«Πρέπει να πούμε», ξεκίνησε η Ντίνα Νικόλαου «πως ο τίτλος MOF στη Γαλλία σημαίνει πάρα πολλά – είναι ένας τίτλος που όλοι σέβονται, και που για να τον αποκτήσει κανείς συνήθως προετοιμάζεται για χρόνια». Με δυο λόγια ο τίτλος M.O.F. σημαίνει ότι ξέρεις πολύ καλά και εις βάθος το επάγγελμά σου. Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, η Eulalie Rus ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να δείξει σε βραβευμένους έλληνες σεφ τα μυστικά τεσσάρων οστρακοειδών που για τους Γάλλους είναι πολύ ιδιαίτερα. Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν περισσότερο πρακτικός και αφορούσε το πώς θα μπορούσαν οι δικοί μας σεφ να χρησιμοποιήσουν αυτά τα είδη και να πάρουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις κουζίνες τους.

Στις επόμενες δύο ώρες η Eulalie Rus μίλησε για τα είδη στρειδιών που συναντάμε στους βυθούς του κόσμου, έδειξε τον ενδεδειγμένο τρόπο να τα καθαρίσουμε και να τα συντηρήσουμε, και για το πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι φρέσκα και ποιοτικά. Μίλησε επίσης για τα χτένια, για τους αστακούς και τα καβούρια. Το σεμινάριο είχε πολλά τεχνικά σημεία (άλλωστε απευθυνόταν σε επαγγελματίες -και δη βραβευμένους- σεφ) με τα οποία δεν θα ήθελα να σας κουράσω. Κράτησα, όμως, κάτι που αξίζει να αναφερθεί και αυτό είναι ο σεβασμός των γάλλων ψαράδων και καλλιεργητών προς τη φύση. Έμαθα, για παράδειγμα, ότι μία καλλιέργεια στρειδιών χρειάζεται 4 χρόνια για να αναπτυχθεί και σε όλα αυτά τα χρόνια η παρέμβαση του καλλιεργητή είναι πάρα πολύ σημαντική και σχεδόν καθημερινή. Έμαθα επίσης ότι οι Γάλλοι έχουν πολύ αυστηρούς νόμους σχετικά με την επιτρεπόμενη περίοδο ψαρέματος, νόμους που ίσως δεν χρειάζονται γιατί οι ίδιοι οι ψαράδες προστατεύουν τη θάλασσα. Ας πούμε ποτέ δεν ψαρεύουν σε περιόδους που δεν επιτρέπεται να το κάνουν, για το ψάρεμα των χτενιών χρησιμοποιούν μικρά καραβάκια και όχι βιομηχανοποιημένες μεθόδους, και πως αν η ψαριά τους βγάλει κάποιο όστρακο ή καβούρι που δεν ξεπερνά συγκεκριμένα εκατοστά σε μέγεθος, τότε το ξαναρίχνουν πάλι πίσω στο νερό.

MERCI CHEF ! - Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας

Όπως σημείωσε η σεφ Ντίνα Νικολάου στη Γαλλία υπάρχει αυτή η τάση ό,τι είναι artisanal να προστατεύεται και να εκτιμάται. Νομίζω ότι αυτό αξίζει να το έχουμε ως παράδειγμα και σε αυτή τη χώρα, που και υπέροχα προϊόντα έχει και ικανούς σεφ να τα αναδείξουν.

Υ. Γ. Τα προϊόντα που χρησιμοποίησε η σεφ Eulalie Rus στο σεμινάριό της ήταν από την εταιρεία Arapis. Τα γαλλικά κρασιά που συνόδευαν τα θαλασσινά που δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι προμήθευσε η Trinity Wines.

*Οι γάλλοι σεφ που συμμετείχαν στην εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας:

  • John ARGAUD, Σεφ
  • Johann CHAPUIS, Σεφ βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
  • Laëtitia GABORIT, βραβευμένη MOF τυροκομίας
  • Arnaud LARHER, βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής
  • Eulalie RUS, βραβευμένη MOF Σεφ ψαριών
  • Marie SIMON, Σεφ ζαχαροπλαστικής βραβευμένη με τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωταθλήτριας γλυκών τεχνών»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.