- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Από τα κρουασάν μέχρι τα βατραχοπόδαρα, οι γαλλικές γεύσεις της Αθήνας
Πόσα γαλλικά κρύβει η γλώσσα μας;
Η Ελένη Ψυχούλη γράφει για τη γαλλική κουζίνα στην Αθήνα
Όλοι έχουμε να θυμόμαστε μια «γαλλικού» από το σχολείο ή ένα Γαλλικό Ινστιτούτο που μας εκπαίδευσε σωστά στην προφορά των διαολεμένων γαλλικών συμφώνων. Ακόμη όμως και αυτοί που δεν ανατράφηκαν με γαλλικά και πιάνο, κρύβουν περισσότερη Γαλλία –από όση, ίσως, φαντάζονται– στο γευστικό τους σύστημα, άρα και στην κουλτούρα τους. Η πρώτη μας σοβαρή έξοδος στιγματίστηκε από κάποιο σικάτο γαλλικό ρεστοράν (και όχι εστιατόριο), από τα πρώτα που αναβάθμισαν το εθνικό μας γαστρονομικό τοπίο, κατά προτίμηση στο Κολωνάκι και τα πέριξ του. Μπορεί να μην μας έκατσε με ευκολία και εξαρχής το βατραχοπόδαρο ή το saignant ψήσιμο του chateaubriant, όμως έχουμε να θυμόμαστε τα καλύτερα από ένα φιλέτο με κρέμα γάλακτος και french fries ολοτράγανες τηγανητές πατατούλες – πιο κομψές και φινετσάτες από κείνες που μας τηγάνιζε η μαμά στο σπίτι.
Σήμερα βρίσκεις πλέον το γαλλικό κρουασάν χωρίς κανένα αξάν στα μαγαζιά της πόλης, όμως και παλιότερα με λίγο ποδαρόδρομο κάπου θα το έβρισκες, καθότι τις τραγανές βουτυράτες στρώσεις του τις αγαπήσαμε όλοι από παιδιά τόσο πολύ, μέχρι που το κρεμάσαμε σαν σνακ πρώτης ανάγκης σε όλα τα περίπτερα και τα ράφια του σούπερ-μάρκετ. Την κρέπα, πάλι, σαν δική μας κοπέλα την υιοθετήσαμε, αυτή ανέθρεψε τις πρώτες εφηβικές μας εξόδους, αυτή ακόμη καλμάρει γλυκά ή αλμυρά τα ξενύχτια μας και ας μην ξεχνάμε, πως παλιότερα, στο παριζιάνικο Σεν Μισέλ ή αλλιώς, γειτονιά της κρέπας, όλοι οι κρεπατζήδες ήταν Έλληνες.
Στα βήματα του γαλλικού αμπελώνα εκτοξεύσαμε το δικό μας κρασί, οι ποικιλίες του μας έδωσαν την έμπνευση, η τεχνογνωσία του έχτισε το παρόν και το μέλλον της δικής μας οινικής οικονομίας. Σου, προφιτερόλ, μιλφέιγ, εκλαίρ, μαρεγκάκια και παντός τύπου μους, συγκατοίκησαν τόσα πολλά χρόνια στο ζαχαρένιο μας τοπίο που πλέον έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα, η μπεσαμέλ είναι η πρώτη κυρία του εθνικού μας μουσακά και του παστίτσιου και ο Νικόλαος Τσελεμεντές ξεπατίκωσε με πάθος το γαλλικό κλασικό ρεπερτόριο προκειμένου να συντάξει τη σύγχρονη κουζίνα μας, δίνοντας γαλλική αλιούρ στην κουζίνα της ευρωπαίας πια, ελληνίδας μαμάς.
Στις μπουλανζερί της πόλης, που πια δεν τολμάς να τις αποκαλέσεις φουρνάρικα, η μπαγκέτα πρωταγωνιστεί τραγανή σαν Γαλλιδούλα, σε όλες τις εκδοχές της από απλή μέχρι paysanne και λεπτή ficelle, ιδανική για κομψά σαντουιτσάκια jambon-beurre. Το οποίο beurre, μαζί με τα εξαίσια γαλλικά τυριά και αλλαντικά ήταν ανέκαθεν ο μονόδρομος – προορισμός μας κάθε φορά που στα deli της πόλης αναζητούσαμε το κάτι ξεχωριστό, για μια βραδιά-με σαμπάνια-στο σπίτι. Όσο και αν ολόγυρα ο κόσμος γυρνά τα πάνω-κάτω αλλάζοντας μόδες και τάσεις, όσο και αν τρίζει επικίνδυνα η παντοδύναμη θέση της αυτοκράτειρας γαλλικής γαστρονομίας, κατά βάθος είναι σαν να λες θα πεθάνει ο Όμηρος επειδή εμφανίστηκε ο Ντοστογέφσκι ή ο Τζόις. Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί, στη γευστική μας καρδιά αλλά και στις τεχνικές της – παγκόσμιος καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται ακόμη, κάθε πρωτοπορία του πλανήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.