- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
12 τροφές που βοηθούν το σώμα να παραμένει ζεστό τον χειμώνα
Πώς να διατηρήσεις το σώμα σου ζεστό μέσω της διατροφής
Οι τροφές της μεσογειακής διατροφής που θα βοηθήσουν το σώμα σου να παραμείνει ζεστό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα
Καλοριφέρ, air condition, θερμαντικά σώματα, τζάκια, ό,τι έχει στη διάθεσή του ο καθένας, το χρησιμοποιεί στο φουλ. Μια έξτρα κουβερτούλα στον καναπέ, ζεστά ρούχα το ένα πάνω απ’ το άλλο, χοντρό μπουφάν, σκούφος, γάντια… Καλά όλα αυτά, αλλά ήξερες πως η ιδανική θερμοκρασία προέρχεται (πρωτίστως) από «μέσα» σου και πως μπορείς να διατηρείς το σώμα σου ζεστό μέσω της διατροφής σου;
Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το σώμα έχει ανάγκη από περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) για να υποστηρίξει όλες του τις, ζωτικής σημασίας, λειτουργίες χωρίς να στερηθεί και αυτή που χρειάζεται επιπλέον για να παράγει θερμότητα. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα σου δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσεις και θα θωρακίσουν τις άμυνές σου βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό να διατηρήσει την ιδανική εσωτερική θερμοκρασία. Καλά λιπαρά, σύνθετοι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, C και Ε, λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Σπανάκι, λάχανο και λαχανίδα
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά του χειμώνα, είτε κατεψυγμένα είτε φρέσκα, διαθέτουν πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες C, A και Κ που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν μακροπρόθεσμα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά. Και θα βρεις άπειρες συνταγές για να τα απολαύσεις και σε ζεστές χειμωνιάτικες σούπες.
Οι «ρίζες»
Τα παντζάρια και τα καρότα, οι κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικες «ρίζες» που βρίσκεις σε αφθονία αυτούς τους μήνες, είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο και βιταμίνες C και Α που δίνουν στο ανοσοποιητικό τη δύναμη που χρειάζεται για να σε προστατέψει, εκτός των άλλων, από κρυολογήματα και γρίπη.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια και αποδεδειγμένη. Ως εξαιρετικές πηγές πολύτιμων φυτικών ινών και βιταμινών C και β- καροτένιου, ανόργανων στοιχείων, αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, αλλά και ασβεστίου, συγκαταλέγονται στις υπερτροφές του χειμώνα.
Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, ακτινίδια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια. Οι επιλογές σου είναι πολλές όταν αναζητάς τον ισχυρότερο σύμμαχο του ανοσοποιητικού, τη βιταμίνη C. Και όλες μπορούν να ενταχθούν σε απολαυστικές και ευφάνταστες συνταγές, αν όχι να καταναλωθούν με τον παραδοσιακό τρόπο: ατόφιες και ως έχουν.
Η πολύτιμη “D”
Οι πλούσιες σε βιταμίνη D τροφές είναι απαραίτητες κατά τις συννεφιασμένες και κρύες ημέρες του χειμώνα. Τα αυγά, το γάλα, το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D που υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ιώσεων.
Φυτικές ίνες
Η κινόα, το πλιγούρι, το φαγόπυρο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και το ψωμί ολικής άλεσης και τα «σκούρα» ζυμαρικά και ρύζια, είναι πλούσια σε φυτικές, διαλυτές ίνες και ψευδάργυρο που βοηθούν στη σωστή και ακούραστη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού, μεταξύ των οποίων το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό.
Γιαούρτι, το ελληνικό
Tο πραγματικό, με όλα του τα λιπαρά γιαούρτι και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού, το γνωστό και ως «ελληνικό» γιαούρτι, εκτός από πηγή πρωτεϊνών, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12, ασβεστίου και προβιοτικών, τα οποία διατηρούν το μικροβίωμα του εντέρου σε άριστη ισορροπία, κάτι που αντανακλάται στη γενικότερη υγεία του σώματος.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα φιστίκια, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χαρίζουν εκτός πολλών άλλων, σούπερ ενέργεια. Προτίμησέ τους ωμούς και ανάλατους, άρα φρόντισε να τους διαλέγεις μεμονωμένους και όχι σε μείγματα trail mix.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Δεν νοείται μεσογειακή διατροφή χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αντιμετωπίζοντας έτσι και το φαινόμενο των παγωμένων χεριών και ποδιών το χειμώνα, ενώ προσφέρει ενέργεια και προστατεύει τα κύτταρα χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του.
Μανιτάρια
Τα μεταλλικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, όπως το κάλλιο, προστατεύουν τους μύες τις καρδιάς και συμβάλλουν στην ισορροπημένη παραγωγή ορμονών. Ως εξαιρετικές πηγές φωσφόρου και ψευδάργυρου, ενισχύουν επίσης σημαντικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες.
Όσπρια
Φακές, φασόλια, ρεβίθια... Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολύτιμες φυτικές ίνες, όχι μόνο χορταίνουν, αλλά βοηθούν και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην ομαλή πέψη. Εξασφαλίζουν δε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β και μαγνησίου στον οργανισμό, κάτι που τα καθιστά από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να καταναλώνεις όταν θέλεις να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου και να προστατεύσεις την καρδιά σου.
Λιπαρά (τα καλά!)
Το «κρύο φέρνει πείνα» και μην σου κάνει εντύπωση το γεγονός πως όσο πιο πολύ κρυώνεις τόσο μεγαλύτερη και η λαχτάρα σου να φας κάτι φουλ λιπαρό. Συνήθως αυτή σου την όρεξη ικανοποιεί κάτι βαρύ και «ανθυγιεινό»… Τα κορεσμένα λιπαρά όμως, ναι μεν σου προσφέρουν θερμίδες (ενέργεια), αλλά είναι άχρηστες θερμίδες, είναι αυτές που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο δύσκολο έργο του καρδιοαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, αντιθέτως το υπονομεύουν. Αντί αυτών, προτίμησε τα ω-3 λιπαρά των λιπαρών ψαριών, τα μονοακόρεστα του ελαιολάδου και τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών και τροφών όπως το αβοκάντο. Θα σου δώσουν την ενέργεια που θέλεις, προστατεύοντας και τη γενικότερη υγεία σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.