- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Βανίλια Ταϊτής ή Μαδαγασκάρης; Ο Στέλιος Παρλιάρος απαντά
Και οι δυο δίνουν υπέροχο άρωμα στα γλυκά μας. Ποια είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;
Μίξερ #3: Η βανίλια Μαδαγασκάρης ή Ταϊτής είναι καλύτερη;
Οι περισσότεροι όταν ακούμε βανίλια μεταφερόμαστε συνειρμικά στη Μαδαγασκάρη. Άλλωστε στην ετικέτα των περισσότερων προϊόντων, η λέξη «βανίλια» συνοδεύεται από τη γεωγραφική προέλευση του εν λόγω τροπικού νησιού. Είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;
Ο Στέλιος Παρλιάρος, που κυνηγώντας πάντα την τελειότητα, έχει επισκεφθεί και τα δύο μέρη, τη Μαδαγασκάρη και την Ταϊτή –θυμόμαστε όλοι τις υπεροχές φωτογραφίες και συνταγές που μας ταξίδεψαν στο εξωτικό νησί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;»– αποφαίνεται: Τα πρωτεία έχει η Ταϊτή, γιατί εκεί παράγεται η μεγαλύτερη σε μέγεθος βανίλια που είναι και η ακριβότερη. Στην Πολυνησία, άλλωστε, η βανίλια αποτελεί βασικό μέρος της κουλτούρας τους. Οι Πολυνήσιοι μάλιστα της αποδίδουν θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Η βανίλια της Ταϊτής, βανίλια tahitensis, είναι διασταύρωση διαφόρων εισαγόμενων ειδών βανίλιας, ενώ ο συνδυασμός με τον πλούτο του εδάφους των ηφαιστειακών νησιών, εξηγούν τις εξαιρετικές ιδιότητές της.
Ειδικότερα, ξεχωρίζει από τις άλλες βανίλιες λόγω των αρωμάτων της – διαθέτει δέκα αρωματικά συστατικά, ενώ ο «ανταγωνιστής» της, η βανίλια Bourbon, από τα νησιά Ρεϋνιόν και Μαδαγασκάρη μόνο τέσσερα. Λόγω της σπανιότητάς της (λιγότερο από 1% της παγκόσμιας παραγωγής) και της ποιότητάς της, η βανίλια Ταϊτής έχει γίνει προϊόν πολυτελείας που πωλείται σε ελίτ παντοπωλεία σε διπλάσια μάλιστα τιμή από τη βανίλια Bourbon.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απ’ όπου κι αν προέρχεται το μαγικό αυτό προϊόν δεν θα δώσει στα γλυκά μας ένα υπέροχο άρωμα. Προσθέτοντάς το στις συνταγές μας μεταφερόμαστε νοερά στα εξωτικά νησιά όπου παράγεται. Φανταζόμαστε τη νύχτα να πέφτει υπέροχα αρωματισμένη στα νησιά της βανίλιας, δίνοντας το σύνθημα στους καλλιεργητές να σταματήσουν να εργάζονται μερικές ώρες, αφήνοντας τη φύση να συνεχίσει σιωπηλά το δημιουργικό της θαύμα. Μέχρι το επόμενο πρωί, όταν τα λουλούδια της ορχιδέας, εφήμερα και εύθραυστα, ανθίσουν.
Info: Το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;» κυκλοφορεί από τις Αττικές εκδόσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.