Βανίλια Ταϊτής ή Μαδαγασκάρης; Ο Στέλιος Παρλιάρος απαντά
Και οι δυο δίνουν υπέροχο άρωμα στα γλυκά μας. Ποια είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;
Μίξερ #3: Η βανίλια Μαδαγασκάρης ή Ταϊτής είναι καλύτερη;
Οι περισσότεροι όταν ακούμε βανίλια μεταφερόμαστε συνειρμικά στη Μαδαγασκάρη. Άλλωστε στην ετικέτα των περισσότερων προϊόντων, η λέξη «βανίλια» συνοδεύεται από τη γεωγραφική προέλευση του εν λόγω τροπικού νησιού. Είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;
Ο Στέλιος Παρλιάρος, που κυνηγώντας πάντα την τελειότητα, έχει επισκεφθεί και τα δύο μέρη, τη Μαδαγασκάρη και την Ταϊτή –θυμόμαστε όλοι τις υπεροχές φωτογραφίες και συνταγές που μας ταξίδεψαν στο εξωτικό νησί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;»– αποφαίνεται: Τα πρωτεία έχει η Ταϊτή, γιατί εκεί παράγεται η μεγαλύτερη σε μέγεθος βανίλια που είναι και η ακριβότερη. Στην Πολυνησία, άλλωστε, η βανίλια αποτελεί βασικό μέρος της κουλτούρας τους. Οι Πολυνήσιοι μάλιστα της αποδίδουν θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Η βανίλια της Ταϊτής, βανίλια tahitensis, είναι διασταύρωση διαφόρων εισαγόμενων ειδών βανίλιας, ενώ ο συνδυασμός με τον πλούτο του εδάφους των ηφαιστειακών νησιών, εξηγούν τις εξαιρετικές ιδιότητές της.
Ειδικότερα, ξεχωρίζει από τις άλλες βανίλιες λόγω των αρωμάτων της – διαθέτει δέκα αρωματικά συστατικά, ενώ ο «ανταγωνιστής» της, η βανίλια Bourbon, από τα νησιά Ρεϋνιόν και Μαδαγασκάρη μόνο τέσσερα. Λόγω της σπανιότητάς της (λιγότερο από 1% της παγκόσμιας παραγωγής) και της ποιότητάς της, η βανίλια Ταϊτής έχει γίνει προϊόν πολυτελείας που πωλείται σε ελίτ παντοπωλεία σε διπλάσια μάλιστα τιμή από τη βανίλια Bourbon.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απ’ όπου κι αν προέρχεται το μαγικό αυτό προϊόν δεν θα δώσει στα γλυκά μας ένα υπέροχο άρωμα. Προσθέτοντάς το στις συνταγές μας μεταφερόμαστε νοερά στα εξωτικά νησιά όπου παράγεται. Φανταζόμαστε τη νύχτα να πέφτει υπέροχα αρωματισμένη στα νησιά της βανίλιας, δίνοντας το σύνθημα στους καλλιεργητές να σταματήσουν να εργάζονται μερικές ώρες, αφήνοντας τη φύση να συνεχίσει σιωπηλά το δημιουργικό της θαύμα. Μέχρι το επόμενο πρωί, όταν τα λουλούδια της ορχιδέας, εφήμερα και εύθραυστα, ανθίσουν.
Info: Το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;» κυκλοφορεί από τις Αττικές εκδόσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.