- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Στέλιος Παρλιάρος ανακαλύπτει τους «δρόμους της βανίλιας»
«Η γεύση της βγαλμένη από την παιδική ηλικία, το άρωμά της αποπλανητικό. Μαύρη και λυγερή, με μαγικές ιδιότητες, κάποιοι λένε πως η βανίλια υπνωτίζει, εγώ προτιμώ να λέω πως ξυπνά»
Μίξερ 3: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το τρίτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Οι γιορτές τελείωσαν και η επιστροφή στην καθημερινότητα μας έπεσε βαριά. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών όλοι ξεφεύγουμε λίγο πολύ στο φαγητό, τρώμε περισσότερο και απολαμβάνουμε τα μοναδικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τώρα ξέρω, στεκόσαστε αναποφάσιστες και αναποφάσιστοι μπροστά στη ζυγαριά και έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας «τέρμα τα γλυκά», βάζοντας στόχο η νέα χρονιά να σας βρει πιο fit.
Σας έχω καλά νέα. Γλυκό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι βαρύ και παχυντικό. Μπορεί να είναι κάτι ανάλαφρο, αλλά αρωματικό. Τι καλύτερο λοιπόν, σκέφτηκα, από το να αφιερώσω αυτό το τρίτο τεύχος του Μίξερ στη βασίλισσα των αρωματικών φυτών. Όπως ξέρετε ήδη, το νέο μου εγχείρημα, το ένθετο συλλεκτικό περιοδικό με γλυκές και αλμυρές συνταγές, εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό σε κάθε τεύχος υλικό, κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα μαζί με την ATHENS VOICE. Ήδη έχετε στη συλλογή σας τα τεύχη αφιερωμένα στο τυρί και το βούτυρο. Αυτή τη φορά, πρωταγωνίστρια είναι η βανίλια.
Πρέσβειρα των τροπικών νησιών, είναι η μυρωδιά της βανίλιας που μας έρχεται πρώτη στον νου όταν μιλάμε για ζαχαροπλαστική. Η γεύση της βγαλμένη από την παιδική ηλικία, το άρωμά της αποπλανητικό. Μαύρη και λυγερή, με μαγικές ιδιότητες, κάποιοι λένε πως η βανίλια υπνωτίζει, εγώ προτιμώ να λέω πως ξυπνά. Ξυπνά μνήμες και δημιουργίες. Ένας ορισμός για αυτή ποτέ δεν είναι αρκετός, εκτός αν τελειώνει με αποσιωπητικά…
Στην προσπάθειά μου να τη «γνωρίσω», λοιπόν, ταξίδεψα σε χώρες μακρινές. Βρέθηκα στη Μαδαγασκάρη και στην Ταϊτή. Στην πληθωρική σκιά των τροπικών δασών βλασταίνουν οι λυγερόκορμες βανίλιες, τυλίγονται και στροβιλίζονται, τανύζονται στους κορμούς και, ήρεμες, προστατευμένες, ανοίγουν τα ευαίσθητά τους άνθη. Ένα σύννεφο από ζεστές μοσχοβολιές αναδύεται. Σαν υπνωτισμένος άκουγα αφηγήσεις από ντόπιους για την καλλιέργειά της, το εξαιρετικής ομορφιάς άνθος της, το τόσο ιδιαίτερο ζευγάρωμα που απαιτείται για την αναπαραγωγή της. Ζήτησα με λαχτάρα να ζευγαρώσω και εγώ μια βανίλια. Με πολύ προσεκτικές κινήσεις, με μια λεπτή βελόνα συνέβαλα και εγώ στο μαγικό έργο της φύσης. Και ένα πρωί, η δική μου βανίλια με περίμενε για να τη φυτέψω. Έχει το όνομά μου και προσμένει το επόμενο ταξίδι μου για να δω πόσο ψηλά αναρριχήθηκε.
Βασίλισσα η βανίλια, είναι αδιαχώριστη από τις κρέμες, τα παγωτά, τα κέικ, τα μπισκότα και βέβαια τη σοκολάτα, για την παρασκευή της οποίας είναι απαραίτητη, μια και αποτελεί τον παντοτινό της σύντροφο. Άλλωστε αν μου έλεγαν πώς μυρίζει ο παράδεισος, θα απαντούσα χωρίς αμφιβολία: βανίλια - σοκολάτα. Ένα αιώνιο γλυκό love story που «έδεσε» από το πρώτο κιόλας ραντεβού.
Στο σημερινό τεύχος θα βρείτε αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση αυτό το υλικό. Δημιουργίες που μας μεταφέρουν νοερά σε τόπους μακρινούς και εξωτικούς. Επιβιβαστείτε. Το ταξίδι στους δρόμους της βανίλιας ξεκινά…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.