- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
15 νέα εστιατόρια που άνοιξαν στην Αθήνα με την καινούργια χρονιά
Καινούργια χρονιά με πολλά νέα και ωραία εστιατόρια
15 ωραία στέκια που μόλις άνοιξαν
Εστιατόρια υπερπαραγωγές, μικρά ταβερνάκια από φίλους για φίλους, ενημερωμένα και ατμοσφαιρικά wine bars, προσεγμένα street-foodάδικα, κλασικές ελληνικές γεύσεις, σύγχρονες τάσεις και εναλλακτικές ιδέες, εξωτικές καταστάσεις, διάσημοι σεφ, αλλά και καινούργια ονόματα που ανατέλλουν στο γαστρονομικό στερέωμα... και τι δεν έχει η Αθήνα πια! Λίγο πριν φύγει ο παλιός ο χρόνος αλλά και τώρα που μόλις μπήκε ο καινούργιος, μια σειρά από νέα projects σήκωσαν αυλαία και μας περιμένουν. Ας δούμε τα πιο ωραία και ενδιαφέροντα, αυτά που θα γίνουν –ή και έχουν ήδη γίνει– στέκια μας τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε με μεγάλα κέφια και όρεξη.
Τα 15 νέα εστιατόρια του 2024
Nebbiolo
Την τελευταία εβδομάδα του χρόνου άνοιξε στα βόρεια το ωραίο ιταλικό του Γιάννη Μωράκη, εκεί που ήταν ο ιστορικός Νάρκισσος (άρα και ωραία αυλή για τις καλοκαιρίες), με σεφ τον πολύ καλό Θοδωρή Παπανικολάου και μεγάλη δύναμη στα κρασιά – το όνομα εξάλλου είναι από τη γνωστή στους οινόφιλους ιταλική ποικιλία. Σύγχρονη ιταλική κουζίνα και στα πιάτα, μαζί και μια τεράστια γκάμα από καλές ετικέτες. Λ. Θησέως 111, Εκάλη, 2106228888
Opposite at 507
Εγκαίνια μέσα στα Χριστούγεννα έκανε και το ξενοδοχείο 507 Athens, ένα ακόμη project που θέλει να απορροφήσει μέρος του συνεχώς αυξανόμενου τουρισμού της Αθήνας αλλά και να προσφέρει στους Αθηναίους μια διαφορετική εμπειρία εξόδου. Με προνομιακή θέση στην κάθοδο της Συγγρού, πέρα από τις πολυτελείς σουίτες του, διαθέτει και δύο εστιατόρια: ένα all day στο ισόγειο (από το πρωί μέχρι τις 7 μ.μ.) κι άλλο ένα στην ταράτσα του, και τα δύο επιμελείται ο Έκτορας Μποτρίνι προτείνοντας ένα comfort «μενού πόλης» με πιάτα που πατάνε σε εξαιρετικές πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτοκράτορος Νικολάου 4, 2103005767
Σεϋχέλλες
Τρόμαξαν για λίγο το φανατικό κοινό τους καθώς έκλεισαν για κάποιο διάστημα, όμως γύρω στον Δεκέμβρη ξανάνοιξαν με τον Φώτη Φωτεινόγλου –επί σειρά ετών μάγειρας εκεί, πριν αποχωρήσει για να στήσει το επίσης ξακουστό Φίτα στον Νέο Κόσμο–, τον Κλεομένη Ζουρνατζή (Gastone, παλιότερα Cucina Povera) και τον Γιάννη Μαρκαδάκη (Papillon, Vezene, Cupola κ.ά.) στο τιμόνι. Πιάτα ελληνικά, πεντανόστιμα και μια σταλιά πειραγμένα, και ναι, κρατάνε και τις παπαρδέλες με καβουρμά, πιάτο κορυφαίο με πολλούς οπαδούς. Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 2111834789
Ταβέρνα των Φίλων
Ένας ακόμη μάγειρας των Σεϋχελλών, ο Γιάννης Μούσιος, συνεργάζεται με τον Γιώργο Κοντορίζο, γνώστη του κρασιού, κοσμογυρισμένο, σομελιέ για χρόνια της Σπονδής. Αρχοντική απλότητα στο ντεκόρ, λευκά τραπεζομάντηλα και αίσθηση παλιού αστικού εστιατορίου, ωραίες μουσικές και ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη comfort διάθεση (στιφάδο με μανιτάρια, ταραμοσαλάτα με κρίταμο, μυλοκόπι με λαχανόριζο, σουτζουκάκια με σάλτσα πάπρικας, για να πάρετε μια γεύση). Άργους 66, Κολωνός, 2105127506
Naxos Apothecary Korres
Το ωραιότερο φαρμακείο της Αθήνας επέκτεινε το ωράριό του, τώρα πια σερβίρει και βράδυ (11 μ.μ. last call) και είναι πραγματικά ένας φινετσάτος, χαλαρός χώρος για να δειπνήσεις με πιάτα ελληνικής καλής κουζίνας του σεφ Βαγγέλη Στέρπα που φτιάχνονται με προϊόντα της Νάξου ή/και για να πιεις κάποιο καλό κοκτέιλ από τα χέρια της Πόπης Σεβαστού (Nolan, Proveleggios), η γνωστή bartender παίζει με το αλκοόλ και τα εκχυλίσματα των βοτάνων και των μυρωδικών του νησιού. Στα κλου η δυνατότητα για πιο απομονωμένες καταστάσεις καθώς μπορούν με κουρτίνες να μετατρέψουν στο πι και φι το τραπέζι σου σε πριβέ. Κολοκοτρώνη 3-5, Σύνταγμα, 2100107708
Ντύλαν
Μικρό, χαριτωμένο, απλό και καθόλου απλοϊκό, το καινούργιο all day-«καφενείο»-μεζεδοπωλείο-εστιατόριο-μπαρ που άνοιξε λίγο πριν τελειώσει η χρονιά ο σεφ Βαγγέλης Βέης στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης. Μια σούπερ επικοινωνιακή μπάρα μέσα και κάποια τραπέζια έξω, από το πρωί με καλό καφέ, στη συνέχεια μπίρες, τσίπουρα, ούζα και καλοφτιαγμένοι μεζέδες, λίγα και καλά πιάτα για τις βραδινές ώρες, καλά ποτά και ωραίες μουσικές –συχνά Μπομπ Ντίλαν. Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, 2108668899
Tartufo
Στα στενά του Ψυρρή ο Τάσος Χέλμης (του δημοφιλούς School Pizza Bar της πλατείας Αγίας Ειρήνης) άνοιξε το ωραίο, σύγχρονης ιταλικής γεύσης, καινούργιο του εστιατόριο. Αχνιστές πίτσες, θεϊκές μακαρονάδες, cichetti (τα μικρά μεζεδάκια της cucina italiana) για να συνοδέψεις το κρασί σου, όλα φτιαγμένα από τον γνώριμο εδώ και χρόνια στα αθηναικά πράγματα και εξαιρετικό σεφ Pino Saccheri. Ζεστή ατμόσφαιρα στη σάλα και τραπεζάκια έξω, κάτω υπόγειο-ξυλόφουρνος και πάλι με τραπέζια κι ένας τοίχος αφιερωμένος στα (πολλά και ωραία) κρασιά. Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 2103315458
Grand Hyatt Athens
Ριζική η ανανέωση του ξενοδοχείου της Συγγρού (στο νούμερο 115) που φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο resort της Αθήνας προσφέροντας πολυτελείς παροχές σε ξένους και Αθηναίους. Πέρα από το μεσογειακών γεύσεων The Grand by Interni στον 8ο, ένας καινούργιος όροφος προστέθηκε για να στεγάσει μια ακόμη γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Το επισκέφθηκα και εντυπωσιάστηκα, μιλάμε για αεροπλανική θέα, ο χώρος είναι αυτό που λέμε metropolitan chic, η art de la table συγκλονιστικού ντιζάιν. Αυτή τη στιγμή το «στρώνουν», σε λίγο θα του δώσουν και όνομα, η κουζίνα ασιατική.
Νυν Εστί
Λίγο πριν κλείσει η χρονιά σήκωσε αυλαία και το αναμενόμενο εστιατόριο στο ΕΜΣΤ, που με τον όμιλο Nice n Easy έστησαν ένα πρωτοποριακό εστιατόριο με στόχο να παρουσιάσουν μοναδικές εμπειρίες με πιάτα που δίνουν μεγάλη έμφαση στα ελληνικά προιόντα του σήμερα αλλά και στη βιωσιμότητα και φέρουν την υπογραφή του ταλαντούχου και κοσμογυρισμένου Σταμάτη Μισομικέ. Τα 3 μενού γευσιγνωσίας, με ονόματα Χλωρίδα, Πανίδα και Αλς, προτείνουν χορτοφαγικά, πρωτεϊνικά και θαλασσινά πιάτα αντίστοιχα. Ανοιχτό κάθε μέρα από τη 1 το μεσημέρι. Λ. Καλλιρρόης & Φραντζή, 2103608591
Bótoxe
Μέσα Δεκέμβρη άνοιξε η υπερπαραγωγή πίσω από την οποία βρίσκεται και ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Βέρτης και ακούω για υπέρκομψο περιβάλλον, υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και φωτισμού, κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς djs, για μεσογειακή και ασιατική κουζίνα από τον σεφ Take. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό Τετάρτη με Κυριακή, Σ/Κ ανοιχτό και το club. Πέτρου Ράλλη 38
Τα καινούργια της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε
Base Grill
Το περιμέναμε από το φθινόπωρο άνοιξε όμως την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς το γλυφαδιώτικο αδερφάκι του δημοφιλέστατου Base Grill. Αδελφοί Λιάκοι είναι αυτοί και τα ήθελαν όλα στην εντέλεια, χαρά μεγάλη για όλα τα νότια προάστια που δεν χρειάζεται πια να τρέχουν στο Μπουρνάζι για να ευχαριστηθούν τα περίφημα κρεατικά του και όχι μόνο. Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα, 2108985848
Casta Diva
Το φημισμένο και πολύ αγαπητό σε όσους περνούν τα καλοκαίρια τους στη Σύρο παραθαλάσσιο Αλλού Γιαλού, έφτασε και στην Αθήνα (δεν έχει ούτε εβδομάδα) και κατέλαβε κεντρικό πόστο στο Κολωνάκι – εκεί που για χρόνια βρισκόταν το Πρυτανείο. Μαθαίνω για ψάρια από δικούς τους Συριανούς ψαράδες, για αχινούς, για ελληνική - μεσογειακή κουζίνα που δίνει έμφαση στο ψάρι ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις σε κρέας, καθώς και για μια μεγάλη κάβα με πάνω από 175 ετικέτες ελληνικού κυρίως αλλά και διεθνούς αμπελώνα. Μηλιώνη 7, Κολωνάκι, 2103616294
Caprus
Τον λένε Μιχάλη Βραχλιώτη, ανήκει στη νέα γενιά ελπιδοφόρων Ελλήνων σεφ, έχει θητεύσει σε γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια και μόλις άνοιξε το δικό του high end σαντουιτσάδικο φιλοδοξώντας να μας προσφέρει τα καλύτερα μέσα σε δυο φέτες ψωμί. Ήδη ακούω επικά σχόλια και μαθαίνω για παστράμια, πορκέτες, προσούτα προβατίνας που σιγοψήνονται για ώρες, και για σάντουιτς αλά παστιτσάδα, μπέργκερς αλλιώτικα από τα άλλα, για ωραία κρασιά by the glass και φιάλες που μπορείς να ψωνίσεις για το σπίτι σε πολύ καλές τιμές. Σπετσών 49, Κυψέλη, 2114089029
Επτά Μάρτυρες
Ένα ακόμη wine bar; Όχι ακριβώς. Ένα μπαρ που στήθηκε από την ομάδα που «τρέχει» τη δημοφιλή Loggia της Σίφνου, μια παρέα φίλων στην οποία βρίσκεται και ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, ωραία κρασιά που (ενώ δεν λείπουν και τα κλασικά) δίνουν πολλούς πόντους στα "φυσικά", την τάση της εποχής, πολύ καλοί μεζέδες, μουσικές που ξεκινούν από jazz και rnb και φτάνουν στον Καζαντζίδη, νεανικές παρέες και flirty διάθεση, και να που το καινούργιο οινοστέκι του Νέου Κόσμου έγινε θέμα πριν καλά καλά ανοίξει. Μεναίχμου 3Β
Ateno
Κι αυτό το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον από το φθινόπωρο θα ανοίξει όμως τέλη Γενάρη και θα είναι μια ακόμη ωραία πρόταση από τους αδελφούς Βαγγέλη και Σπύρο Λιάκου που συνεργάζονται και πάλι με τον φίλο τους και τρομερό σεφ Νίκο Καραθάνο. Στο τριώροφο νεοκλασικό της Αιόλου, οι 3 φίλοι και μεγάλοι scouters εξαιρετικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα θα μαγειρεύουν πιάτα ελληνικά και ιδιαίτερα με βάση ακριβώς αυτά αυτά τα προϊόντα. Μαθαίνω για ρεβιθάδα σιφνέικη με μπακαλιάρο σε κρούστα από λεμονόφυλλα και κεφτεδάκια στη σχάρα με μπριάμ. Όλα, μαζί και με τα αλλαντικά της Metameat –και πάλι των αδελφών Λιάκου–, θα τρώγονται επιτόπου, αλλά μπορούμε να τα αγοράζουμε και για το σπίτι. Αιόλου 52
Καλή και νόστιμη χρονιά!