Θεματα

8 + 1 συχνά λάθη στην οργάνωση του χριστουγεννιάτικου πάρτι

Που εσύ θα αποφύγεις για να είσαι ψύχραιμη -και περήφανη- οικοδέσποινα μέχρι το τέλος της βραδιάς

Γεωργία Σκαμάγκα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι ωραίο το τραπέζι της γιορτής γι αυτό σου δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

Έχω χρόνο…

Για να διαπιστώσεις «τελευταία στιγμή» πως, τελικά, δεν ήταν αρκετός. Το να φιλοξενήσεις στο τραπέζι σου έναν μεγάλο (ή έστω και μικρό) αριθμό φίλων και συγγενών μια τόσο ξεχωριστή μέρα, είναι πρόκληση με πολλά… παρακλάδια. Από τη φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού, τα ψώνια και τα μαγειρέματα, μέχρι τα πρώτα σταυρωτά φιλιά στην είσοδο, η διαδρομή είναι μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόσουν και άκρως κοπιαστική. Όσο αφήνεις τις μέρες να περνούν, τόσο μακραίνει η λίστα με τις εκκρεμότητες και τόσο πιο έντονο το άγχος που θα νοιώσεις. Μην αφήσεις τη γενική καθαριότητα μια ημέρα πριν τη γιορτή και κάνε τα ψώνια που θα χρειαστείς όσο πιο νωρίς γίνεται. Αφήνεις τελευταία μόνο όσα πρέπει να είναι «φρέσκα», όπως τα λαχανικά, και ενδεχομένως τα λουλούδια στα βάζα! Το αλκοόλ, τα ξηρά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα πρέπει να υπάρχουν από μέρες στο φροντισμένο πάντρι σου και να είναι τα πρώτα που θα διαγράψεις από τη λίστα. Όπως και το τρίψιμο των αρμών στα πλακάκια του μπάνιου για να αστράφτει…  

Πιάτο, μαχαιροπίρουνα, πετσέτα

Και μέχρι εκεί. Θα μπορούσε να είναι πιο ευφάνταστη η διακόσμηση του τραπεζιού αυτή τη μέρα, αν δεν το έφτιαχνες λίγες ώρες πριν έρθουν οι καλεσμένοι σου. Μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις, να έχεις την εικόνα αποτυπωμένη στο μυαλό σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σου βγει όπως το φαντάστηκες. Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι, επίσης, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ίσως επιπλέον βόλτες στην αγορά. Αν έχεις τραπεζαρία, στρώσε από το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και δυο ημέρες πριν το πάρτι. Βγάλε πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, κεριά, διακοσμητικά, στήσε και ξαναστήσε, πειραματίσου, μέχρι το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί απόλυτα και να ανταποκρίνεται στη «φανταστική» σου εικόνα. Ακόμη και κάτι να θέλεις να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις τελευταία στιγμή, το παζλ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, δεν θα σου πάρει καθόλου χρόνο να τοποθετήσεις ένα τελευταίο κομμάτι…

Κρασί τέλος…

Κοινή «γκάφα» να υποτιμήσεις την ποσότητα του αλκοόλ και των αναψυκτικών που θα καταναλώσουν οι καλεσμένοι σου. Σκέψου «γενναιόδωρα». Μην τσιγκουνευτείς το κρασί και το ουίσκι, τα οποία είθισται να ρέουν άφθονα στα κρυστάλλινα ποτήρια, χρονιάρα μέρα. Καλύτερα να μην ανοιχτούν μπουκάλια και να μείνουν επένδυση στην κάβα του σπιτιού, παρά να ανοίξεις στα μέσα της βραδιάς το τελευταίο. Όσο για τα αναψυκτικά, ας μην χρειαστεί να τρέξει κάποιος μέσα στη νύχτα να αγοράσει μερικά ακόμα. Το ίδιο ισχύει και για τον πάγο. Θα ήταν, επιπλέον, μια καλή και βολική λύση να έχεις ετοιμάσει εκ των προτέρων mocktails σε κανάτες, ώστε να μην χρειάζεται να φτιάχνεις μεμονωμένα για κάθε καλεσμένο που ίσως τα προτιμούσε. Θα βρεις πολλές γευστικές και εύκολες συνταγές στο ίντερνετ… 

Σωστό timing

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο και πιο άβολο από το να έχεις τους καλεσμένους στο τραπέζι να χορταίνουν με τα ορεκτικά, αφού η γαλοπούλα θα σερβιριστεί μάλλον… αύριο. Οργάνωσε σωστά τους χρόνους ψησίματος, ειδικά των πιάτων που έχουν κρέας, ώστε να είναι ήδη έτοιμα και να ξεκουράζονται κάτω από το αλουμινόχαρτο στον πάγκο της κουζίνας, την ίδια στιγμή που οι καλεσμένοι σου θα καταφθάνουν και θα απολαμβάνουν τα κοκτέιλ και τα γευστικά συνοδευτικά τους. Η χρυσή τομή είναι να μην περνάει περισσότερη από μια ώρα το πολύ, μέχρι οι φίλοι να πιάνουν θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Φωτογραφία: krakenimages/ Unsplash

Γκουρμέ vs παράδοση

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος όταν σχεδιάζεις το μενού της βραδιάς, είναι να προσπαθείς να το κάνεις όσο πιο φαντεζί και γκουρμέ γίνεται. Σίγουρα οι εκλεπτυσμένες, ασυνήθιστες γεύσεις θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους που θα επαινέσουν την προσπάθεια και το ταλέντο σου, αλλά δεν είναι όλες οι γεύσεις για όλους. Σκέψου παραδοσιακά, λοιπόν, και δημιούργησε ένα μενού στο οποίο η αναλογία γκουρμέ-παράδοσης να είναι αντιστρόφως ανάλογη. Άλλωστε, αυτό που οι περισσότεροι αγαπούν και περιμένουν είναι οι «comfort» παραδοσιακές γεύσεις των Χριστουγέννων. 

«Έτοιμη η μουσική»;

Δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική από μια τέτοια νύχτα, αλλά μην θεωρήσεις δεδομένο ότι το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση θα έχουν τον τόνο που θέλεις εσύ να δώσεις στο πάρτι σου. Φρόντισε λοιπόν να έχεις τη δική σου «λίστα» τραγουδιών ή τη μουσική επένδυση της βραδιάς έτοιμη να παίξει… με το πάτημα ενός κουμπιού. Αμέτρητες οι online εφαρμογές αναπαραγωγής. Και αν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ, ανάθεσε σε έναν φίλο το κομμάτι της συλλογής και αναπαραγωγής της μουσικής που θα ακούτε.

Φωτογραφία: Brooke Lark/ Unsplash

Ένα «βουνό» από ποτήρια

Πόσες φορές έχεις κι εσύ μπερδέψει ή «χάσει» το ποτήρι σου σε ένα πάρτι και έχεις αναζητήσει ένα καθαρό… την ίδια στιγμή, το ποτήρι βρίσκεται σε μια γωνιά παρατημένο με το περιεχόμενό του - ένα καλό, ομολογουμένως, κρασί – να καταλήγει στο τέλος της βραδιάς στον νεροχύτη. Από τη στιγμή που τα ποτήρια στο σερβίτσιο είναι ίδια για όλους, τα glass charms που θα μπορούσαν να διακοσμήσουν τις βάσεις των κολονάτων ώστε να ξεχωρίζουν οι καλεσμένοι το δικό τους, είναι μια όμορφη και πρωτότυπη λύση - στην αγορά θα βρεις πολλά σχέδια - που θα μειώσει τη «σπατάλη» σε καλό κρασί και φυσικά τον όγκο των λερωμένων ποτηριών στο νεροχύτη. Αν πάλι τα ποτήρια είναι μιας χρήσης, γιορτινά αυτοκόλλητα ή μαρκαδόροι για να γράψει ο καθένας «ότι θέλει» και να ξεχωρίζει το ποτήρι του, θα κάνουν την ίδια δουλειά, μειώνοντας τη σπατάλη και τον όγκο των απορριμμάτων.

Πως περάσατε; (γιατί εγώ ήμουν αλλού…)

Τι βγαίνει τώρα από την κουζίνα, τι μαζεύεται από το τραπέζι, να κάνω χώρο στον πάγκο, να πλύνω γρήγορα αυτές τις κουτάλες, να φύγει αυτό από τη μέση, ποιος μου ζήτησε τι. Τις περισσότερες φορές η οικοδέσποινα περνάει όλο το βράδυ στην κουζίνα και στο πήγαινε-έλα, ένας «μπάτλερ» στο ίδιο της το σπίτι, αντί να διασκεδάζει και να απολαμβάνει την παρέα των φίλων και καλεσμένων της. Το συμμάζεμα αρχίζει συνήθως με το καλώς ήρθατε. Λάθος. Κάνε τα απολύτως απαραίτητα και άφησε τα μαζέματα για το επόμενο πρωί ή έστω όταν φύγει και ο τελευταίος καλεσμένος.

Φωτογραφία: Karsten Winegeart/ Unsplash

Μην ξεχνάς τον … «Μιλού»

Είναι ανεύθυνο, αν όχι σκληρό και απάνθρωπο, να μην έχεις προβλέψει για το αγαπημένο σου κατοικίδιο πριν αρχίσεις να υποδέχεσαι τους καλεσμένους σου. Αν έχεις σκύλο, θα τον βγάλεις μια μεγάλη βόλτα και για περισσότερη ώρα από τη συνηθισμένη, πριν ξεκινήσει η «γιορτή». Επιπλέον, είτε πρόκειται για τον σκύλο ή τη γατούλα σου, δημιούργησε σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού έναν χώρο με τα παιχνίδια, τις γνώριμες μυρωδιές και τις λιχουδιές τους, ώστε να μπορούν να αποτραβηχτούν μακριά από τους δυνατούς θορύβους, τη μουσική και την ενθουσιώδη οχλαγωγία, αλλά και τις «άγνωστες» φυσιογνωμίες που θα εισβάλλουν στο περιβάλλον τους και θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους προκαλέσουν φόβο και στρες.