- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Μελομακάρονα και κουραμπιέδες Μελομακάρονα και κουραμπιέδες](/images/1074x600/jpg/files/2023-12-22/17411931.jpg)
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, πανετόνε και βασιλόπιτες είναι υπέροχα και τα τρώω όλα, απλώς δεν ξέρω να φτιάχνω κανένα από τα γλυκά των γιορτών
Πολύ θα μου άρεσε να είχα ένα ωραίο σετ αναμνήσεων με πατρικό σπίτι που μοσχοβολούσε κουραμπιέδες τις Γιορτές και γιαγιάδες που έφτιαχναν χριστουγεννιάτικα γλυκά…αλλά δυστυχώς, παρόλο που ήτανε όσο χρειαζότανε προκομμένες οι γιαγιάδες μας, δεν έδειχναν τρελό ταλέντο στην κουζίνα. Η μία είχε εξπερτίζ στα τυροπιτάκια κουρού, η άλλη έφτιαχνε έναν κορμό, τάχα μου buche de Noel αλλά καμία σχέση (όπως ανακάλυψα πολλά χρόνια αργότερα) – ο κορμός της ήταν κίτρινο παντεσπάνι ρολό, γεμισμένο με μαρμελάδα και άχνη ζάχαρη, τέλειο γλυκό, το πετύχαινε πολύ και η μαμά μας, ωστόσο δεν ήταν «Χριστουγεννιάτικο» με την έννοια του κουραμπιέ, ή του μελομακάρονου. Κουραμπιέδες έψηνε με επιτυχία ΟΛΗ η Καβάλα, και ψήνει ακόμα, ως κατοχυρωμένη πατρίδα του κουραμπιέ: οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία, οι βιοτεχνίες και οι γιαγιάδες φιλοτεχνούν κουραμπιέδες κάθε είδους, από απλούς με αμύγδαλο μέχρι σοκολατένιους με κομμάτια ή επικάλυψη σοκολάτας, άσπρης, μαύρης ή γάλακτος, κι από τόσο-δα μικρούτσικους μέχρι θεόρατους, πιατάκι-του-καφέ.
Ο κουραμπιές δεν μας έλειψε όσο μεγαλώναμε απλώς δεν ασχολήθηκα ποτέ να τον πλάσω με τα χεράκια μου. Έδειχνε πάντα δουλίτσα, ή δεν είχα όλα τα υλικά, ή είχε πετρώσει η άχνη, ή κάποιος ερχότανε ξαφνικά. Η αδερφή μας φτιάχνει ωραιότατη βασιλόπιτα, αφράτη, με γέμιση καρύδι, ζάχαρη και σταφίδα. Αγαπημένη φίλη και γειτόνισσα ψήνει κουραμπιέδες, μελομακάρονα ΚΑΙ μια σπέσιαλ βασιλόπιτα σαν κέικ, με συνταγή γιαουρτόπιτας. Τα γλυκά των Γιορτών δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι, τα τρώμε όλα, μαλώνουμε για το τελευταίο μελομακάρονο. Κάθε χρόνο βάζω μερικές φέτες βασιλόπιτα στην κατάψυξη για τον μεγάλο γιο που δεν προλαβαίνει να τη φάει φρέσκια, την παίρνει κατεψυγμένη, και την αποψύχει (ελπίζω) πριν πιάσουν οι ζέστες.
![Κουραμπιέδες από τα ζαχαροπλαστεία Zuccherino Κουραμπιέδες από τα ζαχαροπλαστεία Zuccherino](/images/w734/jpg/files/2023-12-22/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CF%82_zuccherino.jpg)
Μια χρονιά, με τα μικρότερα παιδιά για «βοήθεια», απέτυχα παταγωδώς στα μελομακάρονα - στην αρχή δεν ήταν αρκετό το σιρόπι, έπειτα κολυμπούσαν στο σιρόπι, αλλά όχι σαν μελομακάρονα παρά σαν σκληρά καφετιά βαποράκια. Για μερικές μέρες τρώγαμε το σιρόπι με το κουτάλι από την πιατελίτσα με τα παξιμαδωτά - δήθεν μελομακάρονα, έπειτα σκλήρυναν κι άλλο, και τα πέταξα θλιμμένη. Όχι βαθιά θλιμμένη, τώρα που το σκέφτομαι: ήταν μια προσπάθεια που απέτυχε, και η ζωή είναι γεμάτη προσπάθειες που αποτυχαίνουν. Απλώς στον συγκεκριμένο τομέα δεν υπήρξε άλλη προσπάθεια, γιατί μένω κοντά σε ζαχαροπλαστείο.
Πάντα μένω κοντά σε ζαχαροπλαστεία, δεν ξέρω πώς συμβαίνει. Οι ζαχαροπλάστες έχουνε πάρει το κολάι με τα γλυκά των Γιορτών και τα φτιάχνουν τέλεια, ομοιόμορφα, ελκυστικά στην όψη, τη μυρωδιά και τη γεύση, κάνουνε χρόνια αυτή τη δουλειά, τις αποτυχημένες προσπάθειές τους (αν υπάρχουν) τις τρώνε μόνοι τους στην κουζίνα κλαίγοντας πάνω από σιρόπια που δεν πήζουν ή άχνες που δεν αχνίζουν. Όταν τελειώνουν τα σπιτικά γλυκά των Γιορτών, συνήθως ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αγοράζω μερικά και τα στολίζω με σπιτικό τρόπο. Στο ίδιο διάστημα παίρνω πανετόνε, τα οποία έμαθα όχι από παιδικές αναμνήσεις γιατί δεν υπήρχανε πανετόνε στην ελληνική επαρχία του ΄60 και ΄70, παρά στα ΄90ς, από το μεγάλο Carrefour στη γωνία Αλεξάνδρας και Κηφισίας, που έφερνε πανετόνε με διάφορες γεύσεις από την Ιταλία την ίδια. Τα παιδιά μου προτιμάνε αυτά με τα κομματάκια σοκολάτας, εμένα μου αρέσουν τα παραδοσιακά, με τα ζαχαρωμένα φρουτάκια που κολλάνε στα δόντια και τη ζύμη-αφρό, που βγαίνει σε λωρίδες όταν την τραβάς και τρώγεται σε μια μπουκιά η κάθε λωρίδα, σαν μαλλί της γριάς.
![Panettone Panettone](/images/w734/jpg/files/2023-12-22/pexels-mikegz-14952935.jpg)
Πανετόνε φτιάχνουν όλα τα ζαχαροπλαστεία, ίσως και κάποια σπίτια πολύ εκπαιδευμένα στο εορταστικό γλυκό. Γιατί αν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουνε τεχνικές που δεν θα μάθω ποτέ, τα πανετόνε χρειάζονται λέει και ειδικό εργαλείο για να χτυπήσεις τη ζύμη μέχρι απελπισίας. Όπως και να ΄ναι, το σπίτι μοσχοβολάει εορταστικά γλυκά τις Γιορτές επειδή το κλέβω, ψήνω από κανένα κέικ με σοκολάτα (την απλή συνταγή, με 4 αυγά) και στολίζω κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτες σε σημεία που δεν τα φτάνει το σκυλί. Αλλά τα φτάνουν τα παιδιά, και οι φίλοι/ες, που δεν ρωτάνε αν τα έφτιαξα με τα χεράκια μου όλα αυτά τα υπέροχα, γιατί η εορταστική ατμόσφαιρα είναι που μετράει, και η διαθεσιμότητα των γλυκών.
Με τούτα και με κείνα, δικαιολογούμαστε απόλυτα και εσείς και εγώ, αν π.χ. δεν στρώνεστε στην κουζίνα, μέρες που είναι, να πλάσετε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες, πανετόνε και ό,τι άλλο εορταστικό υπάρχει. Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι ζαχαροπλάστες (αδύναμο επιχείρημα πλην όμως επίκαιρο, μέρες που είναι.).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.