- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ελένη Χ Στέλιος: Μπαίνοντας στο Μίξερ
Και θέλουμε να δοκιμάσετε όσα μαγειρεύουμε στα ολόφρεσκα, ζεστά σαν ψωμάκια, podcasts του Μίξερ.
Podcast Μίξερ: Η Ελένη Ψυχούλη γράφει για την ιδέα πίσω από το με τον Στέλιο Παρλιάρο, που ακούτε κάθε εβδομάδα στα podcasts της Athens Voice
Φίλοι, από τότε που η Αθήνα ήταν παλιά και εμείς με τριάντα, και βάλε, λιγότερες ρυτίδες, αίφνης χαθήκαμε. Τον βρήκα ξανά ένα «αγχωμένο» απόγευμα στην πόρτα του στούντιο ηχογράφησης στην Athens Voice. Ενθουσιασμένη με το «Μίξερ», το ένθετο περιοδικό με συνταγές, πρότεινα να κάνουμε ένα podcast. Δεν ήξερα ακριβώς το γιατί. Για να το γιορτάσουμε ή μήπως, ενδόμυχα, για να τον ξαναδώ; Κρατούσε ένα ζεστό αλμυρό κέικ. Ο γκρίζος διάδρομος μοσχοβόλησε βούτυρο, μεσογειακά λιβάδια και ηλιόλουστες καλοκαιρινές ντομάτες. «Πόσα χρόνια;» με ρωτά, αλλά μέσα μου (κι έξω μου) στριμώχνονταν πολλά. Να τον φιλήσω πάνω από το κέικ, να μετρήσω τα χρόνια, να μετρήσω τα γιατί του «χαθήκαμε», να φορμάρω την κουβέντα στο μυαλό μου, να μπριφάρω τον ηχολήπτη μας... Είχα ξεχάσει τον εγκλεισμό, τα χρόνια ανάμεσα σε τοίχους χωρίς φίλους – αυτά που μας χώρισαν. Αυτά που στο αργοπορημένο «επανιδείν» κρίνουν, τελικά, το πόσο άξιζε η κάθε σχέση. Να την πάρει το ποτάμι της απουσίας ή να αγκαλιαστούμε πιο σφιχτά από ποτέ;
Κοιταχτήκαμε πάνω από το κέικ. Σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου το ξεστομίσαμε ομού και ταυτοχρόνως: «Αυτό είναι το πρώτο. Θα κάνουμε κι άλλα, ελπίζουμε, πολλά podcasts». Μέχρι ο ηχολείπτης να ανοίξει τα μικρόφωνα είχαμε κιόλας γεμίσει μια σελίδα με θέματα. Σε τρία δευτερόλεπτα. Αραδιασμένα σε λέξεις σαν σήματα μορς, χωρίς ειρμό, ακαταλαβίστικα συνθήματα ενός κοινού ενθουσιασμού. Μια ταυτόσημη ανάγκη «να πούμε». Να μιλήσουμε. Τα «μεταξύ» μας τα είχαμε πει από χρόνια. Τώρα, μια ανάγκη να μοιραστούμε με όλους. Όλα όσα μας έμαθε η ζωή. Τα γλυκά και τα αλμυρά. Να σπάσουμε επιτέλους αυτή την ιντερνετική αυτοκρατορία της απρόσωπης, κοπιαρισμένης συνταγής.
Η τροφή δεν είναι συνταγή. Γιατί η ζωή δεν είναι συνταγή. Όπως παλιά, οι γιαγιάδες μας έβγαιναν στο κατώφλι το απόβραδο να ξαποστάσουν και έπιαναν τα μαγειρικά, «τι μαγείρεψες σήμερα, Λενάκι μου;», «κοκκινιστό», «και τι βάζεις στο κοκκινιστό;», «απαπα κανέλα, εγώ βάζω ρίγανη» – κάπως έτσι η βραδιά ξετυλιγόταν με μαγειρικές οδηγίες που έμπλεκαν έγνοιες, χαρές, κατσαρόλες και γεύσεις και προβλήματα και πόνους. Και κάπως έτσι η κουζίνα εξελίσσεται, μέσα από τις ανταλλαγές. Μαγειρεύοντας τον άνθρωπο. Μαγειρεύοντας στα μέτρα του. Πιανόμαστε από ένα θέμα, λέμε τα πρακτικά του «τι διάολο φταίει και δεν μου φουσκώνει το κέικ», και μετά το κέικ γίνεται ιστορίες από την κέικ-ζωή μας, γίνεται κέικ που αγαπήσαμε, γίνεται και «πού να το ψωνίσω άμα βαριέμαι να το φτιάξω», γίνεται μνήμες και εμπνεύσεις.
Έχουμε ηχογραφήσει κάμποσα podcast από κείνη τη μέρα. Επιστρέφοντας σπίτι μετά από κάθε ηχογράφηση, πάντα τρέχω με μια ακαταμάχητη λαχτάρα να μαγειρέψω τα όσα είπαμε. Το κέικ γίνεται έμπνευση, στη συνταγή κρύβω τις ιστορίες μας, τα πρακτικά μυστικά, την ώρα της χαράς που μοιραστήκαμε. Και πάντα φουσκώνει καμαρωτό. Γιατί η κάθε συνταγή θέλει την ιστορία της, το συναίσθημα, τη μυρωδιά της εποχής, θέλει την αγκαλιά που κάνει πέρα την τεχνική των απανταχού master chef. Μπείτε μαζί μας στο Mίξερ, να κάνουμε τη συνταγή παραμύθι και παρηγοριά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.