Θεματα

Βούτυρο στο ψωμί σου: Η συνήθεια που έγινε λατρεία προέρχεται από τον Κοπέρνικο

Ήταν ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανώλη

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 2
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βούτυρο στο ψωμί
© unsplash

Μίξερ 2: Πώς και πότε αρχίσαμε να βάζουμε βούτυρο στο ψωμί μας 

Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο, κάτι που μας δίδαξε ο φημισμένος επιστήμονας Κοπέρνικος. Εκτός όμως από τα εδάφη της αστρονομίας, μπήκε και σε αυτά της γαστρονομίας. Η επάλειψη του βουτύρου στο ψωμί, μια διαχρονικά αγαπημένη συνήθεια με πολλούς φαν, πρωτοξεκίνησε από τον Κοπέρνικο. Το 1519 ο Κοπέρνικος κλήθηκε να διοικήσει τις πολωνικές δυνάμεις που βρίσκονταν υπό πολιορκία στην οχυρωμένη πόλη του Όλστιν, μια πολωνική πόλη στα σύνορα με την Πρωσία, η οποία επλήγη από επιδημία πανώλης. Αναζητώντας τα αίτια της εξάπλωσης της ασθένειας, ο Κοπέρνικος χώρισε τους κατοίκους της πόλης σε τέσσερις ομάδες, δίνοντάς τους διαφορετικά είδη τροφής. Παρατηρήθηκε ότι η ομάδα που στερήθηκε το ψωμί έμεινε απρόσβλητη από την πανώλη, έτσι το ψωμί απομάκρυνε ως επιλογή τροφής.

Υποψιάστηκε όμως, ότι δεν ευθυνόταν το ίδιο το προϊόν, αλλά κάποιος οργανισμός που το μόλυνε. Άλλωστε οι συνθήκες της υγιεινής στο Όλστιν ήταν αρκετά κακές με τα καρβέλια πολλές φορές να καταλήγουν στους δρόμους και να συλλέγονται από εκεί. Ο καλός φίλος του επιστήμονα, Γκέρχαρντ Γκλίξελινγκ, πρότεινε να αλείψουν τα καρβέλια του ψωμιού με μια λεπτή στρώση ανοιχτόχρωμης επάλειψης (βούτυρο). Κατά αυτόν τον τρόπο θα ήταν εμφανές αν τα καρβέλια είχαν πέσει κάτω ή αν είχαν πάνω τους κάποιο άλλο υλικό, ικανό να τα μολύνει και ως εκ τούτου θα απέφευγαν να το καταναλώσουν. Ο Κοπέρνικος διέταξε να γίνει αυτό και πράγματι σε σύντομο διάστημα η πανώλη υποχώρησε.

Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή «παντρέματος» του ψωμιού με το βούτυρο. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε στην Ευρώπη τον επόμενο αιώνα, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα, είτε πριν το φαγητό σαν ορεκτικό είτε σαν πεντανόστιμο πρωινό – ειδικά αν προσθέσουμε και λίγη μαρμελάδα ή το υγιεινότερο μέλι.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.