Θεματα

Βούτυρο στο ψωμί σου: Η συνήθεια που έγινε λατρεία προέρχεται από τον Κοπέρνικο

Ήταν ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανώλη

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 2
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βούτυρο στο ψωμί
© unsplash

Μίξερ 2: Πώς και πότε αρχίσαμε να βάζουμε βούτυρο στο ψωμί μας 

Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο, κάτι που μας δίδαξε ο φημισμένος επιστήμονας Κοπέρνικος. Εκτός όμως από τα εδάφη της αστρονομίας, μπήκε και σε αυτά της γαστρονομίας. Η επάλειψη του βουτύρου στο ψωμί, μια διαχρονικά αγαπημένη συνήθεια με πολλούς φαν, πρωτοξεκίνησε από τον Κοπέρνικο. Το 1519 ο Κοπέρνικος κλήθηκε να διοικήσει τις πολωνικές δυνάμεις που βρίσκονταν υπό πολιορκία στην οχυρωμένη πόλη του Όλστιν, μια πολωνική πόλη στα σύνορα με την Πρωσία, η οποία επλήγη από επιδημία πανώλης. Αναζητώντας τα αίτια της εξάπλωσης της ασθένειας, ο Κοπέρνικος χώρισε τους κατοίκους της πόλης σε τέσσερις ομάδες, δίνοντάς τους διαφορετικά είδη τροφής. Παρατηρήθηκε ότι η ομάδα που στερήθηκε το ψωμί έμεινε απρόσβλητη από την πανώλη, έτσι το ψωμί απομάκρυνε ως επιλογή τροφής.

Υποψιάστηκε όμως, ότι δεν ευθυνόταν το ίδιο το προϊόν, αλλά κάποιος οργανισμός που το μόλυνε. Άλλωστε οι συνθήκες της υγιεινής στο Όλστιν ήταν αρκετά κακές με τα καρβέλια πολλές φορές να καταλήγουν στους δρόμους και να συλλέγονται από εκεί. Ο καλός φίλος του επιστήμονα, Γκέρχαρντ Γκλίξελινγκ, πρότεινε να αλείψουν τα καρβέλια του ψωμιού με μια λεπτή στρώση ανοιχτόχρωμης επάλειψης (βούτυρο). Κατά αυτόν τον τρόπο θα ήταν εμφανές αν τα καρβέλια είχαν πέσει κάτω ή αν είχαν πάνω τους κάποιο άλλο υλικό, ικανό να τα μολύνει και ως εκ τούτου θα απέφευγαν να το καταναλώσουν. Ο Κοπέρνικος διέταξε να γίνει αυτό και πράγματι σε σύντομο διάστημα η πανώλη υποχώρησε.

Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή «παντρέματος» του ψωμιού με το βούτυρο. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε στην Ευρώπη τον επόμενο αιώνα, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα, είτε πριν το φαγητό σαν ορεκτικό είτε σαν πεντανόστιμο πρωινό – ειδικά αν προσθέσουμε και λίγη μαρμελάδα ή το υγιεινότερο μέλι.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.