- CITY GUIDE
- PODCAST
-
37°
Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου: σπέσιαλ παστουρμάς και καραμανλίδικο σουτζούκι για μερακλήδες
![Στάθης Χαρπαντίδης Στάθης Χαρπαντίδης](/images/120x120/3/jpg/files/2023-09-13/stathis-xarpantidis.jpg)
![domatio shop domatio shop](/images/1074x600/jpg/files/2023-12-08/46272489_1000535753485516_4621585475663036416_n.jpg)
Η παράδοση της οικογένειας Ατλαμάζογλου στον παστουρμά κρατάει πολλές γενιές και γι' αυτό είναι εντελώς σπιτικός και ακαταμάχητος
Ποτέ δεν έπαψε η οικογένεια Ατλαμάζογλου να φτιάχνει παστουρμά στο σπίτι, μια πατροπαράδοτη διατροφική συνήθεια των Καραμανλήδων που το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών πήραν τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς από το Κέρβελι της Καππαδοκίας για να εγκατασταθούν στη Νέα Καρβάλη. Τον τιμούσαν πάντα στο τραπέζι τους τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, συνήθως μετά την Ανάσταση και ύστερα από 40ημερη νηστεία μαζί με ένα κόκκινο αυγό και το κετέ, ένα είδος άγλυκου κουραμπιέ.
![Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου](/images/w734/jpg/files/2023-12-08/51226010_2185151585084190_4965528904858075136_n.jpg)
Τον αυθεντικό παστουρμά τον έφτιαχναν από κρέας καμήλας ή μοσχαριού. Η συνταγή, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, παραδόθηκε από τον προπροπάππου Βασίλη στον προπάππου Αποστόλη και μετά στον παππού Ανέστη που σήμερα βαδίζει αισίως στο 86ο έτος της ηλικίας του και αυτή τη στιγμή είναι ο παλαιότερος Παστουρματζής εν ζωή.
![Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου](/images/w734/jpg/files/2023-12-08/318070943_3268236216775716_7619715164693696413_n.jpg)
Το πάστωμα σύμφωνα με τη περιγραφή του παππού Αποστόλη Ατλαμάζογλου γινόταν σε ξύλινη σκάφη. Τοποθετούσαν μία στρώση αλάτι, μετά το κρέας, ξανά αλάτι εναλλάξ και στο τέλος το κάλυπταν με αλάτι και το άφηναν για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια το έβγαζαν, το ξέπλεναν και το τοποθετούσαν σε πέτρινη επιφάνεια και τα πρέσαραν με βάρος, συνήθως μεγάλες καθαρές πέτρες. Στην εξέλιξη της συντήρησης δοκίμασαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος με μπαχαρικά, ένα από αυτά ήταν το μοσχοσίταρο γνωστό και ως τσιμένι που βοηθούσε στη συντήρηση του παστουρμά για μεγάλο χρονικό διάστημα μια και τότε δεν υπήρχαν ψυγεία. Σήμερα την παράδοση της οικογένειας Ατλαμάζογλου συνεχίζουν τα εγγόνια o Δημήτρης Γκορόγιας και o Βασίλης Κουτρουλός. Ο αυθεντικός παστουρμάς της οικογένειας παρασκευάζεται από διαλεχτό μοσχαρίσιο κρέας πρώτης ποιότητας, είναι τρυφερός, έχει χαρακτήρα, ισορροπημένη λιπαρότητα και δεν είναι πολύ αλμυρός.
![Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου](/images/w734/jpg/files/2023-12-08/51603169_2185144545084894_8692355216818831360_n.jpg)
Παστουρμάς από χοιρινή πανσέτα και ψαρονέφρι
Τα νεότερα μέλη της Αλλαντοποιίας Ατλαμάζογλου θέλοντας να παντρέψουν τις παραδοσιακές γεύσεις των αλλαντικών με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, δημιούργησαν δύο νέα αλλαντικά από χοιρινό κρέας. Τον παστουρμά από χοιρινή πανσέτα. Προϊόν από παστό κρέας ψυχρής ωρίμασης που μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή και ψημένο. Αντικαθιστά τέλεια το μπέικον σε κλαμπ σάντουιτς, καρμπονάρες και σε πολλές άλλες συνταγές. Ο παστουρμάς από χοιρινό ψαρονέφρι έχει μόλις 1% λιπαρά, πλούσια βελούδινη γεύση, και αποτελεί εκλεκτό μεζέ για μπίρα. Τέλος το ρουστίκ καραμανλίδικο σουτζούκι είναι ξεχωριστό, έχει τρυφερή σάρκα και αιχμηρή γεύση, τρώγεται ωμό σαν απλό σαλάμι, ή ψημένο με αυγά.
![Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου Αλλαντοποιία Ατλαμάζογλου](/images/w734/jpg/files/2023-12-08/48396065_366633623885532_5033294288969007104_n.jpg)
Ατλαμάζογλου – Exclusive Meat Delights, Νέα Καρβάλη, Καβάλας, 2510316565, ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Κυριακής
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.